Mozaïeklijm: variaties en selectiecriteria

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan afwerkingsmaterialen, waardoor u een origineel interieur in een kamer kunt creëren, kunt focussen op elk gebied of het gehele oppervlak kunt afwerken. Deze producten omvatten tegelmozaïek, waarvan de decoratieve mogelijkheden opvallend zijn in hun diversiteit.

Typen en samenstelling

De muur in de kamer, bekleed met mozaïek of een zwembad - in ieder geval zal het resultaat van het gebruik van dergelijke producten alle verwachtingen overtreffen. Bovendien kan het leggen van de tegels worden toevertrouwd aan de meester, anders kun je het zelf doen. Maar om het werk kwalitatief uit te voeren, is een geschikte kleefstofsamenstelling noodzakelijk. De meeste moderne en binnenlandse producenten van bouwmaterialen bieden de consument speciale lijmen voor deze werken.

Het is vrij moeilijk om de kleefstofsamenstelling van de hoogste kwaliteit eruit te halen, waardoor het verbruik voor 1 m2 werkruimte kan worden bespaard, aangezien elk type product individuele kenmerken en eigenschappen heeft.

Soorten mozaïeklijm worden geclassificeerd op basis van de samenstelling. Er zijn drie hoofdtypen producten.

Droge samenstelling

Het wordt geproduceerd wanneer wit of grijs cement in het mengsel wordt opgenomen, waardoor de kleur wordt ingesteld. Cementlijm voor het werk moet worden bereid - in deze verhouding wordt het poeder met water of latex geroerd. De samenstelling kan elastisch, zeer elastisch en stijf zijn. Elk van de bovengenoemde lijmoplossingen heeft een smalle reikwijdte, gebaseerd op het type oppervlak waarvan het noodzakelijk is om de tegel te bevestigen.

Stijf mengen wordt gebruikt om te werken met een gelijkmatige minerale basis., het kan veilig omgaan met bakstenen of gepleisterde muren, schuimblokken, betonnen oppervlakken. Droge mengsels hebben een positief kenmerk dat hun lage kosten betreft. Voor niet-standaard gevallen, kiezen experts ervoor om een ​​mengsel met een goede elasticiteit te kiezen.Het gebruik van dergelijke producten is logisch in die situaties waarin mozaïek leggen vereist is op oppervlakken die geen vocht absorberen en weinig weerstand hebben tegen temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld voor het bekleden van "warme" vloeren.

Elastische composities fixeren producten perfect op de grond, die onderhevig is aan trillingen, wat belangrijk is voor kamers in gebouwen die dicht bij de metro of het spoor liggen.

Dispersielijmen

Dit mengsel kan direct na aankoop worden gebruikt om met mozaïeken te werken. Het is een ééncomponent-kleefstof, waarvan het grootste voordeel het gebruiksgemak is. Het is handig om het mengsel op substraten in woonhuizen aan te brengen, omdat het geen afval en stof vormt bij het uitvoeren van de toegewezen taken. Er is niet veel oppervlaktebehandeling nodig, het mengsel droogt niet uit en verliest zijn eigenschappen niet, het hoeft niet te worden gekneed, omdat de lijm in de tank al helemaal klaar is voor gebruik. Na het beëindigen van de bekleding van de container met lijm om het deksel goed te sluiten. Gebruiksgemak van producten met rente betaalt de kosten ervan.

Tweecomponenten lijm

De reactieve samenstelling omvat een verharder en een base die met elkaar reageren, waardoor het product de mogelijkheid krijgt om de tegel veilig te fixeren. Meer gevraagde producten, waarbij de basis de epoxy- of polyurethaancomponent is.

De oplossing is nodig om tijdrovende taken uit te voeren die verband houden met het bekleden van oppervlakken met mozaïek.

En aangezien het geen water bevat, wordt de lijm aangebracht op ondergronden die gevoelig zijn voor vocht, in het bijzonder op het stenen oppervlak.

En ook wordt het met succes gebruikt voor producten van glas, hout en kunststof.

Om goed met deze lijm te kunnen werken, heb je wat ervaring nodig. - het wordt aangebracht op een klein gebied met snelle en precieze bewegingen, omdat het mengsel onmiddellijk hard wordt, waarna het niet meer zal worden gebruikt.

Daarom moet de overtollige kleefstofmassa van de tweecomponentensamenstelling onmiddellijk uit het mozaïek worden verwijderd, omdat met het verstrijken van de tijd het nogal problematisch zal zijn om het van de tegel te verwijderen.

Welke is beter om te kiezen?

Om niet te worden verward met de samenstelling, is het noodzakelijk rekening te houden met de specifieke kenmerken van de te decoreren vloer, het werkgebied van de kamer en de omstandigheden.En ook voor het kopen van lijm voor mozaïek is het handig om rekening te houden met de tijd die is uitgetrokken voor het bekleden van de basis. Voor die gevallen waarin er weinig tijd is toegewezen, is het beter om sneldrogende producten te gebruiken.

Een stevig en effen oppervlak zal een ideale basis zijn, omdat de toepassing van de compositie geen obstakels zal hebben, het mozaïek zal stevig op een dergelijke muur of plafond worden bevestigd.

Geconfronteerd met gips of cementcement wordt uitgevoerd met hoogwaardige producten. De inrichting van het oneffen oppervlak, het leggen van mozaïeken op waterdichting of oude keramische tegels is beter om een ​​zeer elastisch mengsel te maken.

Een belangrijke nuance is het type mozaïek. Op basis van de specifieke kenmerken van de producten, de keuze van de kleefstofsamenstelling voor het werk.

Voor elementen van glas, is het noodzakelijk om het mengsel zorgvuldig te selecteren voor bevestiging, omdat de glasplaat zeer grillig is in termen van leggen. Door de transparante glaselementen kunt u de basis en de onderliggende materialen zien. Voor dit soort mozaïek is het precies het witte mengsel kopen.

De grijze samenstelling die onder de tegel wordt aangebracht, kan het ornament van de compositie bederven.dat zal het uiterlijk van het oppervlak nadelig beïnvloeden.U kunt kiezen voor een lijmoplossing, die producten op basis van wit cement of polyurethaan bevat.

Als spiegelglasmozaïek wordt gebruikt voor decoratie op een papieren drager, die vaak in zwembaden wordt geplaatst, is elastische lijm van elke kleur, zelfs zwart, geschikt voor gebruik. In dergelijke samenstellingen, die zullen functioneren met vocht, omvatten bovendien vloeibare latex.

Het mozaïek op het raster of papier heeft geen fundamentele verschillen in de keuze van lijm. De technologie van legvellen vereist echter een markering op de basis voor een gelijkmatig patroon. Tijdens het repareren van een dergelijk mozaïek, moet je de volledige onderdompeling van de verkeerde kant van het materiaal in de compositie volgen.

Om de juiste lijm voor mozaïek uit natuursteen te kiezen, bijvoorbeeld marmerelementen voor decoratie, wordt eerst het type ervan in aanmerking genomen. Omdat sommige rassen hun schaduw kunnen veranderen wanneer ze in contact komen met vocht. Voor dergelijke werken is het beter om een ​​cement of reactieve samenstelling te verkrijgen.

Keramisch mozaïek is bestand tegen water, daarom is het in dit geval noodzakelijk om de kleefstofsamenstelling te selecteren, op basis van de typische verwantschap van het oppervlak onder de voering.

Voor de "diamant" mozaïektegeltjes, het duurste decor, waarmee u een uniek ontwerp in de kamer kunt maken, gebruikt u speciale lijmen, deze worden door de fabrikant opgenomen in het productpakket en worden samen geïmplementeerd.

Hoe te gebruiken?

Mozaïekdoek bestaat uit een groot aantal elementen op een speciale basis - het raster, papier en foliesubstraat. Deze productconfiguratie biedt het een hoge mate van flexibiliteit en producten kunnen in elementen van de gewenste grootte worden gesneden.

De hechting van de lijm aan de basis neemt toe als het oppervlak wordt geprimed.

Op basis van het mozaïekcanvas wordt het lijmen van het product uitgevoerd volgens een bepaalde technologie. De tegel op de basis van het bouwrooster wordt eenvoudig op het oppervlak bevestigd. Geen verdere werkzaamheden vereist. De doeken op de papierbasis worden eerst vastgezet met de achterkant naar buiten om de basis te weken, waarna deze wordt verwijderd.

Nadat de producten aan de basis zijn bevestigd, moeten ze worden geëgaliseerd en verdronken in het oppervlak om de elementen gelijkmatig te plaatsen.De overblijfselen van lijm in de naden tussen de tegels moeten worden verwijderd terwijl deze nog vers is, met behulp van een spatel. Dit wordt gevolgd door het meest tijdrovende proces - het voegen van de voegen tussen de onderdelen.

stamps

Er zijn gevallen waarin, om de meester te redden, voor het bekleden van het oppervlak met mozaïek gewone of siliconenlijm voor tegels wordt gebruikt. Vele samenstellingen zijn echter ongeschikt voor dergelijke werken vanwege hun consistentie, omdat ze te dik zullen zijn of, in tegendeel, vloeistof. In het laatste geval houdt het canvas eenvoudigweg de basis niet vast en kan de aanwezigheid van agressieve stoffen in de compositie het decoratieve materiaal beschadigen.

Daarom is het voor werken met mozaïek noodzakelijk om alleen gespecialiseerde formuleringen van bekende fabrikanten te verwerven, bijvoorbeeld binnenlandse unis of Italiaanse remedies Litokol K55, Lacrysil, Mosaik. De leiders in dit segment zijn handelsmerken. Ceresit en Knauf.

Een belangrijke nuance is echter nog steeds de aankoop van producten die onder het bekende merk geen namaak van mindere kwaliteit vormen.

Op de verpakking van de compositie is informatie te vinden over de omvang van het gebruik van de lijm, die betrekking heeft op de mogelijkheid om met transparant of doorschijnend mozaïek te werken.evenals het gebruik van producten in residentiële gebouwen, voor buitenbekleding, in omstandigheden van hoge vochtigheid of in direct contact met water. Fabrikanten van kleefmiddelsamenstellingen voor mozaïeken bieden klanten een breed scala aan kwaliteitsproducten voor alle soorten funderingen en tegeldoeken gemaakt van een verscheidenheid aan materialen.

Zie de onderstaande video voor een testoverzicht van Plitonit-lijm voor mozaïektegels.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer