Block Adhesive: selectiecriteria

 Block Adhesive: selectiecriteria

Blokkeerlijm is een mengsel van verschillende componenten die zijn ontworpen om bouwblokdelen met elkaar te verbinden. Het gebruik van een dergelijke samenstelling vergemakkelijkt de taak van het oprichten van interne wanden en scheidingswanden, in het bijzonder van lichte platen en gas- en schuimbetonnen constructies.

Speciale functies

Lijm is een chemische samenstelling die hechting tussen verschillende materialen biedt. Als de wanden eerder werden opgetrokken uit bakstenen en zijn analogen, dan worden de gebruikelijke bouwmethoden tegenwoordig als te bewerkelijk beschouwd, onder meer vanwege de hoge materiaalkosten.

Het bouwen van lichtgewicht blokken is tegenwoordig het overheersende materiaal gewordenaanzienlijk drukken op de traditionele baksteen. Omdat ze kleine afmetingen hebben en handig in gebruik zijn, worden ze samengevoegd met lijmmengsels. Voor blokstructuren ontwikkelen specialisten tal van kleefstoffen en schuimen voor de toetreding tot het proces van het bouwen van wanden.

Het voor de hand liggende feit is dat de kwaliteit van individuele componenten volledig bepalend is voor alle prestatiekenmerken van de kleefmiddelsamenstelling. In de regel, in de productie van verschillende soorten cement, zand, organische en andere weekmakers. De samenstelling van de montagelijm hangt af van welke blokken u met elkaar wilt verbinden.

De meest voorkomende in het productieproces - de samenstelling van cement en zand kan niet alleen worden voorbereid, bij een batch worden speciale technologieën gebruikt. Daarom is het mengsel verkrijgbaar in zakken met een gewicht tot 20-25 kg.

Technische specificaties

In de uitverkoop zijn er slechts twee soorten kleefmontagemengsels.

 • Voor de winter en temperaturen niet lager dan + 5 graden Celsius. Winterversies van de composities kunnen op elk moment van het jaar worden gebruikt, ook in de zomer. In dit geval is de limiet voor vorstbestendigheid nog steeds beperkt tot -15 graden, het is beter om installatiewerkzaamheden niet uit te voeren bij sterkere vorst.
 • Als je een tweede variatie hebt (zomer), dan zal het mengsel niet geschikt zijn voor koude poriën, een snel kraken van de laag zal optreden. Het warmste type lijm is polyurethaanschuim voor wandplaten en blokstructuren met ribbels en groeven. Het zorgt voor extra waterdichtheid en vermindert de warmtegeleiding.

verbruik

In de praktijk is de situatie vaak niet het geval. Veel hangt af van hoe sterk de kromming van de oppervlakken is. Hoe hoger het is, hoe meer lagen vereist zijn. Tegelijkertijd zijn weersomstandigheden een belangrijke factor.

Rekening houdend met alle nuances, vereist een kubus van bouwblokken gemiddeld één zak van het mengsel, dat wil zeggen 25-30 kg. En soms kan het oplopen tot 36 kg lijm. Daarom is het, bij gebrek aan veel ervaring met leggen, beter om mengsels met een marge te kopen.

Voor duurzame hechting van poreuze structuren met cellen die meer vocht nodig hebben, zal het lijmverbruik per 1 m2 hoger zijn. Om alle kosten te minimaliseren, berekenen ze hoeveel lijm nodig is voor het leggen van een kubus van schuimblokken. Standaarden voor cellenbeton voorzien bijvoorbeeld niet meer dan anderhalve kilo lijm per 1 m3. Tegelijkertijd wordt de naad extreem dun - niet meer dan 1 mm.Om dit te doen, moet het oppervlak echter perfect vlak zijn.

Het belangrijkste voordeel van lijm wordt als economisch beschouwd met een hoge efficiëntie en betrouwbaarheid van de verbinding. De hoeveelheid mortel uit cement en zand aangebracht op de blokken zou een laag moeten creëren die gelijk is aan 2-3 cm in hoogte.Tegelijkertijd verbindt een dergelijk hechtmiddelmengsel de elementen stevig met een dikte van de samenstelling beginnend al van anderhalve centimeter. Als lijm wordt gebruikt, kost de aannemer naden met een dikte van 4-5 mm.

Met de meest geavanceerde stylingtechnologie bereiken specialisten dunne naden, slechts één of twee millimeter. Met dit soort verbinding van blokken blijft de kou in de kamer hangen, de schimmel en schimmel zullen nooit verschijnen.

Overzicht fabrikanten

Onder de fabrikanten van droge mixen in de vraag op de markt, aangeboden tegen de laagste prijzen, zijn de bedrijven "Zabudova" en "Yunis Uniblok". De mengsels zijn geschikt voor het leggen van gas silicaat blokken, waarvan de meeste laagbouw structuren van moderne gebouwen zijn. Ze bestaan ​​uit zand en cement, maar een mengsel van deze kwaliteit kan niet alleen worden verkregen zonder speciale apparatuur.

Daarnaast bevelen deskundigen voor gas silicaatblokken het gebruik van merklijmen aan "Prestige", "Bonolit" en "Pobedit-160".

firma "Volma" produceert bouwlijm, die gemakkelijk verdund kan worden met water en geschikt is voor gebruik binnen een uur. De voordelen van de samenstelling - in zijn veelzijdigheid wordt hij toegepast op tand- en groefblokken en platen, cementfunderingen en gips, schuim- en gasbetonblokken, gipsvezelstructuren. Voor gebruik is voorbereiding noodzakelijk: onregelmatigheden worden verwijderd, metalen oppervlakken worden beschermd tegen corrosie en gereinigd. Het mengsel is gebaseerd op gips met minerale additieven. Geeft een sterke en dunne laag, vochtbestendig.

vennootschap "Rusean" Het produceert verschillende soorten composities: gewone lijm voor blokken cellulair polystyreenbeton en montage-mengsel op basis van gips voor het verbinden van tand- en groef- en gipsplaatplaten. De populariteit van de fabrikant wordt verklaard door de goedkope prijs van een zak lijmmix - ongeveer anderhalve honderd roebel.

firma "Bolars" - Russische leider in de productie van professionele bouwmaterialen. De producten zijn standaard in lijmen en primers voor graniet en assemblagemengsels.Als u een goede lijm nodig heeft voor de winter, moet u letten op de producten van het bedrijf "Bolars". Vorstbestendige kleefstofsamenstelling werkt prima bij temperaturen tot -12 graden Celsius.

Daarnaast kunt u verschillende soorten bouwmengsels aanbieden.

 • Kleefstof voor alle doeleinden CBS voor alle blokken lichtgewicht beton. Het vertoont een uitstekende druksterkte, bevriest niet binnen drie uur, het duurt 7 minuten om de producten aan te passen.
 • "Cellenbeton". Aanbrengen bij een temperatuur niet lager dan + 50 ° С. In dit geval, de vereiste dikte van de naad - van 3 mm tot een centimeter.
 • "Polystyreen G-32". Een voorbeeld van een zandcementmengsel met additieven. Biedt atmosferische weerstand, is niet onderhevig aan biologische effecten. Bij het aanbrengen wordt de laag van 2 tot 8 mm aangebracht.

Hoe te kiezen?

In de moderne constructie worden verschillende soorten lichte blokken en platen gebruikt.

 • Lichtgewicht aggregaat, keramiek (bouwelementen, die qua uiterlijk lijken op bakstenen met holtes erin, ze zijn gemaakt van gebakken klei).
 • beton, polystyreen en schuimbeton. De behuizing van dergelijke materialen is niet warm genoeg, dus schoon beton is niet geschikt voor het leggen van wanden.Maar voor de gebouwen in het huishouden en in de zomer passen deze blokken perfect.
 • Gas silicaat, cellulaire materialen. Silicaatblokken behoren tot de categorie van de meest gevraagde bouwmaterialen.
 • gips messing-en-groef blokken of platen. Het zijn parallellepipedums met groeven en richels aan de zijkanten voor verbinding met elkaar, gemaakt van gipsbindstof.
beton
Lichtgewicht aggregaat
gips
Gas silicaat

Als metselingslijm wordt gebruikt voor schuimblokken, wordt vergruizeld wit zand van kwarts toegevoegd aan de hoofdcomponenten van het mengsel bij de vervaardiging. Klaar-om-toe te passen samenstelling kan worden opgeslagen voor niet meer dan 2-3 uren. Alle verbrijzelde componenten van deze lijm zorgen ervoor dat je de elementen stevig kunt verbinden, terwijl de laag die nodig is voor het lijmen dun blijft en tegelijkertijd sterk en plastic is.

Deze samenstelling wordt gekenmerkt door vorstbestendigheid, wordt geclassificeerd als winter en wordt als goed beschouwd voor installatie bij lage temperaturen.

Keramische blokken worden gelijmd met mengsels van vergelijkbare samenstelling bereid uit geïmporteerde organische materialen op basis van cement en zand. Keramische kleefsamenstelling stoot water af.Gelijkmatig aangebracht en stevig verbonden met de blokken tijdens de constructie.

Als we het hebben over polystyreenbeton, dan hebt u voor betrouwbare hechting een minerale samenstelling met Portland-cement nodig. Capsulepolystyreen wordt eraan toegevoegd, waardoor het wordt onderworpen aan voorlopig schuimen. De lijm heeft een poreuze structuur, biedt weerstand tegen rotten en heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen.

Universele lijm verbindt de structuur van arbolitovyh en glazen elementen stevig. Het is een duur mengsel van geïmporteerde componenten, die zowel in de zomer als in de koude periode kunnen worden gebruikt. Dergelijke lijm is vochtbestendig, niet bang voor bevriezing, heeft voldoende vervormbaarheid. Het is gemaakt van milieuvriendelijke componenten, bevriest niet binnen 10-15 minuten.

Voor frameloze installatie van tand- en groefplaten wordt een mengsel geproduceerd op basis van gips, gecombineerd met additieven uit minerale en chemische grondstoffen. Het hechtmiddel wordt gekenmerkt door een hoge mate van hechting, het wordt direct aangebracht in zowel verticale als horizontale groeven voor verlijming. Sommige soorten lijmen beton en baksteen, gipsvezelplaten en graniet aan elkaar.

Een modern type kleefstofsamenstelling - schuim voor cellulaire blokken. Het wordt ook gebruikt voor alle soorten bakstenen en gassilicaten. De duurzaamheid is nog niet getest door de tijd, maar een hoge hechting wordt in een paar uur bereikt. De blokken op het schuim lagen opgestapeld in een warme kamer.

Tips en trucs

 • Verdun de samenstelling volgens de instructies die u zorgvuldig moet lezen. Droge mengsels worden toegevoegd aan water en niet omgekeerd. In dit geval heeft u een boormachine met een speciaal mondstuk nodig.
 • Meng de samenstelling uitsluitend uit een droog mengsel, gebruik geen overtollig materiaal. De zak geeft de volumefractie van het bulkmateriaal aan, de temperatuur waarbij de kleefstof moet worden verspreid, welke laagdikte optimaal is voor de samenstelling, enz.
 • Houd de samenstelling uniform en meng alle ingrediënten goed. Roer het mengsel regelmatig opnieuw.
 • Het temperatuurregime is noodzakelijk constant, de verschillen beïnvloeden de kwaliteit van het mengsel.
 • Als u een getande troffel gebruikt bij het aanbrengen, kan het lijmverbruik met 20-30% worden verminderd.

Experts adviseren om onmiddellijk te kopen en blokken en lijmmengsel. Het is het beste om vooraf de juiste hoeveelheid nauwkeurig te berekenen.Het is moeilijk om het hechtingsmateriaal op kwaliteit te beoordelen, hiervoor is het gemakkelijker om een ​​kleine hoeveelheid verschillende samenstellingen te kopen, volgens de instructies te verdunnen en te vergelijken.

Het belangrijkste criterium is het gewicht van de tot vaste stof samengestelde vaste stof. De beste lijm wordt als de lichtste beschouwd. De mate van thermische geleidbaarheid zal in dit geval minimaal zijn.

Om de sterkte van de verbinding te beoordelen, volstaat het om de twee blokken aan elkaar te lijmen, op het juiste moment te wachten en ze vervolgens met een scherpe beweging naar beneden te gooien. Als de naad bij het vallen op de grond niet vasthoudt en de blokken zijn verspreid, zal deze lijm volgens de hechting niet voor u werken. Als de naad behouden blijft, kunt u in de toekomst rekenen op hoogwaardige hechting.

Geheimen van de constructie van scheidingswanden van schuimblokken, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer