Lijm voor cellenbetonblokken: soorten en toepassing

De bouw van cellenbetongebouwen komt steeds vaker voor. Cellenbeton is zeer populair vanwege zijn prestaties en lichtheid. Tijdens het bouwproces zijn er geen oplossingen nodig, omdat het gebruik van cement in de samenstelling leidt tot ruwe voegen. Daarom raden deskundigen aan speciale kleefstoffen te kopen.

Samenstelling en kenmerken

De basis van de lijm voor gasblokken is cement, polymeren, minerale modificatoren en zand. Elk onderdeel is verantwoordelijk voor specifieke eigenschappen: sterkte, vochtbestendigheid, plasticiteit en andere.

De belangrijkste kenmerken van de lijmoplossing voor gasbetonblokken:

 • weerstand tegen hoge luchtvochtigheid - 95%;
 • de grootte van één korrel van de vulstof is 0,67 mm;
 • Blootstellingstijd - 15 minuten;
 • gebruikstemperatuur - van +5 C tot +25 C;
 • de duur van de aanpassingsblokken - 3 minuten;
 • droogtijd - 2 uur.

Lijm bestaat uit:

 • het belangrijkste bindmiddel is Portlandcement;
 • fijne fractie van gezeefd gewassen zand van hoge kwaliteit;
 • aanvullende materialen - modifiers, die bij hoge temperaturen beschermen tegen de vorming van scheuren, de vloeistof binnenin het materiaal houden;
 • polymeren die alle onregelmatigheden aan het oppervlak kunnen vullen en de mate van hechting kunnen verhogen.

Speciale additieven in de samenstelling van de lijm hebben geholpen om de laagste thermische geleidbaarheid te verkrijgen. Deze samenstelling wordt gebruikt voor gasblokken metselwerk, schuimblokken met waterabsorberende eigenschappen, vergelijkbaar met het montageschuim.

Voordelen en gebruiksregels

Het gebruik van cement-zandmortel voor een gasblok heeft de volgende voordelen:

 • minimale laagdikte - 2 mm;
 • hoge plasticiteit;
 • hoge mate van hechting;
 • weerstand tegen hoge luchtvochtigheid en strenge vorst;
 • verbeterde thermische isolatie-eigenschappen door de afwezigheid van warmteverlies;
 • zelfs het leggen van materiaal;
 • snelle instelling;
 • het oppervlak krimpt niet na het drogen;
 • lage kosten met een laag verbruik;
 • gemak en gebruiksgemak;
 • hoge sterkte, die wordt gegarandeerd door de minimale dikte van de naden;
 • laag waterverbruik - 5,5 liter vloeistof is voldoende voor 25 kg droge mix.

  De oplossing helpt om vocht te verminderen, omdat het het in zichzelf trekt. Vochthoudende componenten elimineren schimmelverspreiding op gasbetonblokken en verbeteren de prestatie-eigenschappen.

  Om de lijm te maken, is het noodzakelijk om vloeistof toe te voegen aan het droge concentraat in een bepaalde verhouding, die op de verpakking wordt vermeld. Het resulterende mengsel wordt meestal gemengd met behulp van een mondstuk elektrische boor. De samenstelling kan enkele uren worden gebruikt zonder langdurig vast te grijpen. Het rationeel gebruik van lijm en de voorbereiding van het vereiste aantal porties zal het verbruik ervan minimaliseren.

   Correct gebruik van lijm voor cellenbetonblokken:

   • opslag op een warme plaats (boven +5 C);
   • alleen mengen met warm water (niet hoger dan +60 C);
   • aerocrete moet van sneeuw worden ontdaan, omdat dit de eigenschappen van de lijm kan aantasten;
   • opslag van lijmspatels in warm water;
   • het gebruik van schotels alleen voor de oplossing, in het omgekeerde geval, de waarschijnlijkheid van het verschijnen van andere onzuiverheden, die de dikte van de laag vergroten, en dit leidt tot overmatige lijm.

   Hoe te kiezen?

    Tot op heden zijn er twee soorten lijm die verschillen in seizoen:

    • Witte (zomer) lijm vergelijkbaar met geautoclaveerd cellenbeton en bestaat uit een speciaal Portland-cement. Hiermee kunt u besparen op interieurdecoratie. Wanneer dit oppervlak monotoon en licht is, hoeven de te verbergen naden al niet te ontstaan.
    • Winter, of universeel bestaat uit speciale componenten die het gebruik van lijm bij lage temperaturen mogelijk maken. Bij de keuze voor een dergelijke samenstelling moet echter rekening worden gehouden met enkele beperkingen.

    Wintertypen lijm worden het vaakst gebruikt in noordelijke gebieden. Hoewel er speciale koudebestendige componenten in hun samenstelling zitten, zijn er nog beperkingen op de temperatuurlimieten. Winteroplossingen kunnen niet worden gebruikt bij luchttemperaturen onder de -10 C.

    Tijdens bouwwerkzaamheden in de winterperiode moet er rekening mee worden gehouden dat de lijm voor gasbetonblokken een temperatuur van meer dan 0 C moet hebben.In het tegenovergestelde geval zal de hechting verslechteren en kan schade optreden na reparatie.

    Bewaar wintertypen lijm alleen in warme kamers. Het concentraat wordt gemengd met water in warmte bij een temperatuur tot +60 C. De resulterende samenstelling moet een temperatuur hebben die niet lager is dan +10 C. In de winter verliest het metselwerk snel zijn bruikbare eigenschappen, daarom wordt het aanbevolen om het gedurende 30 minuten te spenderen.

    De meest voorkomende samenstelling voor gasbetonblokken is lijm "Kreps KGB", die voordelen heeft zoals efficiëntie, geavanceerde technologie, de minimale dikte van de naden. Door de minimale naaddikte wordt lijm minder verbruikt. Per kubieke meter materiaal is gemiddeld 25 kg droog concentraat nodig. "Kreps KGB" kan zowel voor binnen als buiten worden gebruikt.

    De samenstellingen behoren tot de meest economische middelen voor het leggen van cellenbeton. Ze omvatten cement, fijn zand en modifiers. De gemiddelde dikte van interblock-naden is niet meer dan 3 mm. Vanwege de minimale dikte wordt de vorming van koude bruggen gereduceerd tot "nee", terwijl de kwaliteit van het metselwerk niet verslechterd. De geharde oplossing zorgt voor betrouwbaarheid bij lage temperaturen en mechanische effecten.

    PZSP-KS26 en Petrolit, die gemakkelijk te gebruiken zijn en een goede hechting en vorstbestendigheid hebben, worden beschouwd als andere even gebruikelijke wintertypen lijm voor binnen- en buitengebruik.

    Tegenwoordig is er op de markt voor bouwmaterialen een grote verscheidenheid aan kleefmaterialen voor cellenbeton. De materiaalkeuze moet correct worden benaderd, omdat de integriteit van de constructie ervan afhangt. Experts raden aan alleen vertrouwde fabrikanten te vertrouwen met goede recensies.

    verbruik

    Verbruik lijmoplossing voor cellenbeton per 1 m3 is afhankelijk van:

    • De eigenschappen van de compositie. Als er een grote hoeveelheid zand in de oplossing zit, zijn er modifiers, meer lijm verbruikt. In de aanwezigheid van een hoog percentage van de bindmiddelcomponent, zal geen overmatige uitgave optreden.
    • Alfabetiseringstypen. Beginners kunnen veel van de compositie doorbrengen en de kwaliteit van het werk neemt niet toe.
    • Wapeningslaag. Als een dergelijke laag wordt verschaft, neemt het materiaalverbruik toe.
    • Defecten Gazoblok. Bij het werken met defect materiaal bestaat een groot risico op lijmoverloop, omdat het nodig is een extra aantal apparaten te gebruiken om een ​​perfect vlak oppervlak te verkrijgen.

    Ook is het verbruik enigszins afhankelijk van factoren zoals de geometrie van het buitenoppervlak van de blokken en weersomstandigheden. De praktijk leert dat gemiddeld een halve zak droog concentraat wordt uitgegeven aan een kubus.

    Op elke cilinder met lijm concentraat wordt de informatie gemarkeerd met de gegevens. Er is ook informatie over het gemiddelde verbruik. Het is belangrijk om één regel te kennen: witte en koudebestendige kleefstoffen met een gemiddeld verbruik van meer dan 30 kg per kubieke meter metselwerk worden gebruikt voor blokken met enkele gebreken. Het is echter niet toegestaan ​​om de dikte te veel te vergroten.

    Voor het nauwkeurig bepalen van de lijmsnelheid is het nodig om de formules te gebruiken voor het berekenen van het verbruik van droge samenstelling per kubieke meter metselwerk op basis van de hoogte, de lengte van cellenbeton en de dikte van de voegen per 1 m2. Het zou tijdverspilling zijn om gemiddelden te berekenen, omdat in elk geval de stroomsnelheid van de lijmoplossing individueel wordt bepaald.

    Aangezien fabrikanten proberen om meer economische productopties te produceren, kan worden geconcludeerd dat dikke naden volledig nutteloos zijn. Immers, dikke lagen en een hoog gehalte aan metselwerkcomponenten op het oppervlak geven niet altijd de sterkte van de muur aan, en deze benadering verliest aan thermische isolatiekenmerken.

    toepassing

    Lijmen voor gasbetonblokken wordt gebruikt voor het leggen van bakstenen, sintelblokken, schuimbeton, gasbeton en keramische tegels. Met dit, meestal niveau het oppervlak van de muren, stopverf.

    Vereiste hulpmiddelen:

    • tank voor het mengen van droog concentraat met vloeistof;
    • mondstuk op de boor voor uniform mengen om een ​​consistentie van dikke room te verkrijgen;
    • dimensionale gerechten om aan de juiste verhoudingen te voldoen.

    De lijmoplossing wordt aangebracht met behulp van een stalen of getande troffel, een troffelemmer voor cellenbetonblokken verticaal en horizontaal.

    Om de lijm voor te bereiden, moet u 5,5 liter warme vloeistof (15 - 60 С) toevoegen aan een pakket droge mix. De massa moet homogeen worden, zonder klonters. Daarna is het noodzakelijk om de oplossing 10 minuten te laten staan ​​en dan opnieuw te mengen. Omdat de lijm binnen enkele uren geschikt is voor gebruik, is het onmogelijk om het hele volume onmiddellijk voor te bereiden, in kleine porties te kneden.

    Veeg voordat u de lijm aanbrengt het stof en vuil weg en bevochtig het oppervlak van de blokken. De dikte van de laag mag niet groter zijn dan 2-4 mm.

    Het wordt aanbevolen dat u beschermende kleding en werkhandschoenen draagt ​​om te beschermen tegen adhesie van de kleefstof aan de huid en ogen.Het gebruik van een masker of gaasverband is in dit geval niet overbodig.

    Legtechnologie

    Een lijmoplossing wordt aangebracht op de eerder bereide blokken in een uniforme dunne laag. Plak op de eerste laag het tweede blok en lijn het uit.

    Voor het zelf leggen van gasbetonblokken is het belangrijk om te weten dat de cementcompositie wordt gebruikt voor de eerste rij. Daarom, in dit geval, verbruikt het bijna 2 keer meer oplossing dan werd berekend.

    Overtollige lijm kan onmiddellijk worden verwijderd of na droging met een troffel. De locatie van de blokken kan binnen 15 minuten worden aangepast met behulp van een rubberen hamer. Hierna, lichtjes tikken, het oppervlak egaliseren. Ter bescherming tegen snel drogen van het metselwerk, kunt u het oppervlak bedekken met een film of een zeildoek.

    Een lijmmengsel maken voor het leggen van cellenbeton, in detail beschreven in de video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer