Hoe een heet lijmpistool gebruiken?

Een heet lijmpistool is een hulpmiddel dat populair is geworden vanwege het eenvoudige ontwerp, terwijl de hechtingskracht van de lijm hoog is en niet veel tijd kost. Dit apparaat zonder reservering wordt folk genoemd, zoals het in bijna elk huis is.

Wat is een lijmpistool en waar wordt het gebruikt?

Het belangrijkste voordeel van dit apparaat is eenvoud en gebruiksgemak, en verbruiksartikelen kosten een cent. En het apparaat zelf is niet duur, maar het biedt veel mogelijkheden. Het verwarmingspistool bevindt zich in het arsenaal aan bouwers, helpt bij het repareren van technische communicaties, afdichtingen, lijmen, vult de naden. Gebruikt door naaimachines, bloemisten, ontwerpers, die de mogelijkheid bieden om een ​​verscheidenheid aan accessoires te lijmen, allerlei soorten ontwerpen te maken.

Radioamateurs gebruiken actief lijmpistolen bij het repareren van microchips en bedrading.Zelfs kunstenaars zagen decoratieve waarde in een polyurethaansmelt, en maakten tekeningen van lijmmassa. Bij huishoudelijk gebruik is dit ding niet uitwisselbaar, met behulp van zo'n pistool kun je zelfs gebroken gerechten herstellen.

Het lijmpistool verbindt de verschillende onderdelen vrijwel onmiddellijk.omdat het polymeer, verwarmd tot een bepaalde temperatuur, in slechts enkele minuten stolt; lijmen is duurzaam en laat het niet wachten op uitharden, in tegenstelling tot andere soorten lijm. Heet pistool wordt gebruikt bij het werken met hout, plastic, leer, glas, metaal, papier, keramiek, doek, PVC, rubber, schuim.

Het wordt niet aanbevolen om het te gebruiken met beton of gips, hoewel dit een controversieel probleem is, testen tonen aan dat een metalen haak die aan de wand is geplakt een relatief groot gewicht kan weerstaan. Het wordt zelden gebruikt bij het werken met polyethyleen, omdat het smelt en vervormt bij hoge temperaturen. Polymeerlijm wordt niet gebruikt op plaatsen met een temperatuur die gelijk is aan het smeltpunt van de kleefstof zelf. En het belangrijkste is dat als u de lijm van bijna alle oppervlakken moet verwijderen, dit eenvoudig kan worden gedaan.

Het geharde polymeer is elastisch en bestand tegen vocht. Polymeerlijm is onschadelijk.

Het is noodzakelijk om met een dergelijk gereedschap zorgvuldig te werken, met inachtneming van de veiligheidsregels, aangezien brandwonden mogelijk zijn, het smeltpunt van lijm 200 graden bereikt.

Het principe van de werking van het hete lijmpistool

Het hittepistool is een met de hand vervaardigd gereedschap, zeer vergelijkbaar met het type wapen. Het moet ook worden opgeladen, maar niet met levende munitie, maar met cilindrische staven van polyurethaanlijm van verschillende diameters. Het pistool zelf is gemaakt van hittebestendig plastic, waardoor het licht is. Aangedreven door een stopcontact van 200 W, zijn sommige modellen uitgerust met een ingebouwde batterij. Op de achterkant van het apparaat bevindt zich een gat waarin de lijmstift is geplaatst, de diameter van de buis is afhankelijk van het model.

Reservelijm komt in de naaf van het duwmechanisme en komt in een speciale buis - rubberen ontvanger, en van daaruit rust de rand van de staaf op de verwarmingskamer, waarin het polyurethaan smelt en verandert in een kleefmassa. Om het instrument te verwarmen na het inschakelen, duurt het niet meer dan 5 minuten. Op het handvat van het apparaat, als een echt pistool, zit een trekker. Hiermee wordt de zuiger gelanceerd, waardoor er druk ontstaat in de verwarmingskamer, waardoor de reeds vloeibare lijm door het mondstuk op het oppervlak van het materiaal kan worden geduwd dat moet worden vastgelijmd.

De prestaties van het gereedschap zijn rechtstreeks afhankelijk van de thermische kamer, die zich in de loop van de thermogun bevindt. De grootte van de kamer en het vermogen van het verwarmingselement beïnvloeden de hoeveelheid gesmolten kleefmassa en de smeltsnelheid van het polymeer.

Let bij het kiezen van een hulpmiddel op het toevoermechanisme, want dit is een grillig ontwerp en breekt vaak.

Het mondstuk van het hete pistool geeft de lijm zijn vorm en verdeelt de stroom gesmolten massa. Het is gemaakt van metaal. Sommige merken produceren gereedschappen met verschillende spuitmonden, verschillend in lengte en vorm.

Het is belangrijk om niet te vergeten het mondstuk van de lijm te verwijderen na elk gebruik van het apparaat.

De nieuwste modellen lijmpistolen zijn ook uitgerust met een achtergrondverlichting, wat belangrijk is bij het werken met hem in een kamer met slecht zicht of zelfs in het donker.

Op het geval van het lijmpistool is er een kijkvenster, dit is een belangrijke optie voor het controleren van de rest van de staaf. Bijna alle apparaten zijn uitgerust met een inklapbare standaard om het gereedschap met het mondstuk naar beneden te ondersteunen, omdat ze het niet aanbevelen het pistool op zijn kant te leggen, het lichaam kan oververhitten.

Het vermogen van het warmtepistool is een indicator van de smeltsnelheid van de lijmstift. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de lijm smelt. Professionele hete pistolen van driehonderd watt en amateur tot 150 watt. Sommige apparaten zijn uitgerust met een vermogensregelaar. De warmte-indicator - een lampje op het pistoollichaam, geeft aan wanneer u aan het werk kunt en de lijm smelt op de gewenste temperatuur. De temperatuur van de smeltlijm is ook van groot belang, omdat sommige materialen niet bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Er zijn gereedschappen voor een bepaald materiaal, maar het is winstgevender om een ​​eenheid met instelbare temperatuur aan te schaffen. Elke staaf smelt bij 105 graden en de bovenstaande temperatuur versnelt eenvoudig dit proces.

Reservestaven voor een heet pistool variëren in diameter, kleur en bedrijfstemperatuur. Stickers kunnen verschillende lengtes hebben (van 4 tot 20 cm). De diameter van de staaf wordt gekozen volgens de configuratie van uw pistool.

Gekleurde staven zijn ontworpen om de naden te maskeren of als decoratie. Transparante universele lijm, zwart is ontworpen voor afdichting, geel wordt gebruikt voor glas. Zelfs staafjes met glitter verschenen op de markt, wat meer mogelijkheden voor decorateurs oplevert.

Voorbereiding op werk als thermogun

Het principe van de werking van de hotmelt-pistolen is hetzelfde en u moet stap voor stap weten hoe u het moet gebruiken. Dit is een elektrisch gereedschap, dus veiligheid is vereist. Vóór elk gebruik, moet u het apparaat inspecteren, op de body van het pistool mag geen schade zijn. Elke kleine scheur, hoewel onopgemerkt, kan tot problemen leiden. Vervolgens moet u de spuitmond inspecteren, deze mag niet verstopt zijn.

De stang wordt in de connector gestoken totdat deze stopt, een nieuwe sticker wordt pas toegevoegd nadat de eerste volledig is opgebruikt.

Trek het snoer recht voordat u het in het stopcontact steekt. Vaak is het snoer door de lengte van het snoer vrij van gebruik. In dat geval moet u een verlengsnoer gebruiken. Op het lijf van het pistool zit een schakelaar waarmee je de temperatuur van de lijm kunt aanpassen. De warmtekamer smelt de lijm na een tijdje niet, omdat deze moet opwarmen. De indicator toont het begin van het werk met het apparaat.

Heet pistoolalgoritme

Wanneer de inspectie voorbij is, ga aan de slag met het apparaat. Als u de tool correct gebruikt, zijn uitstekende resultaten gegarandeerd.

Het polymeer warmt in de loop van de tijd op, dus haast je niet om onmiddellijk de trekker over te halen nadat je het hebt ingeschakeld. Terwijl het apparaat wordt verwarmd, wordt het materiaal voorbereid op het werk. Het oppervlak van het materiaal moet schoon en vetvrij zijn. De gewenste hoeveelheid polymeer wordt geregeld door de trekker in te drukken. Je hoeft alleen de hoeveelheid polymeer die je nodig hebt te extruderen.

Het polymeer in de gesmolten toestand houdt de temperatuur nog een paar seconden langer. Gedurende deze tijd moet het op het materiaal worden aangebracht en tegen elkaar worden gedrukt. Moet langzaam nodig zijn. Een grote hoeveelheid polymeer heeft meer tijd nodig om te lijmen.

Tijdens een werkonderbreking moet het apparaat op een standaard worden geplaatst zodat hete lijm niet in het pistool kan stromen.

U kunt de tijd van gebruik van de meegeleverde tool niet overschrijdengespecificeerd in de instructies. Professionele thermogun kan 2 uur worden gebruikt, wapens voor creativiteit moeten na 20 minuten worden uitgeschakeld. Tijdens een werkonderbreking kan zich een dun spinnenweb vormen, dat niet moeilijk te verwijderen is in een vaste staat. Na het werk is het noodzakelijk om een ​​tip van de achtergebleven lijm af te vegen.

Voor- en nadelen van de thermogun

De voordelen zijn talrijk.Zo'n heet pistool zorgt voor directe hechting. De hechtsterkte is hoog, lijmt dezelfde materialen aan elkaar en de combinatie van materialen met elkaar. Het uiterlijk van het gelijmde oppervlak heeft een uitstekende uitstraling. Er is een groot palet aan lijmstokken, je kunt voor elk oppervlak een kleur kiezen. Deze tool is niet vervangbaar tijdens bevestigingswerkzaamheden, waar u het moet doen zonder mechanische impact. Men gelooft dat het milieuvriendelijk en absoluut veilig is.

Er zijn enkele gebreken in de thermogun. Het hecht slecht polyurethaan met beton, gips en cement. En u kunt dit apparaat niet gebruiken op de plaats waar het met dergelijke lijm gelijmde deel wordt onderworpen aan verdere verwarming. Voor handwerken past zo'n eenheid perfect. Hiermee kun je unieke dingen maken.

Zie de volgende video voor meer informatie over lijmpatronen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer