Hoe superlijm oplossen?

Vaak gebruiken ze superlijm bij het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden of het repareren van verschillende fouten. Het is de moeite waard om afgeleid te worden, en je handen of kleding zijn al vies. Het is vooral onaangenaam wanneer oppervlakken die het niet nodig hebben aan elkaar zijn gelijmd. Hoe kan dit worden voorkomen en hoe zich te ontdoen van sporen van lijm op verschillende oppervlakken?

  Kenmerken van de compositie

  Wanneer begon de mensheid lijm te gebruiken? Volgens archeologen werd het al ongeveer 9,5 duizend jaar vóór onze jaartelling gebruikt. Lijm gekookt van natuurlijke materialen. In de moderne wereld zijn kunstmatige toevoegingen gebruikt om het te maken. Sinds 1901 werkte een chemicus Leo Bakeland aan het maken van een lijm en in 1909 ging hij in de verkoop.

  Silicaatlijm begon begin 1940 te worden geproduceerd. Deze kantoorlijm wordt heel vaak gebruikt. 100 miljoen van zijn pakketten worden jaarlijks geproduceerd, hun vorm verandert voortdurend. Gebruik voor vloeistoffen vloeibare flessen met doppen. Verpakken in kleine vormen zoals potlood is erg handig geworden: het droogt niet, het is handig in gebruik, het heeft hoge kleefeigenschappen.

   Vandaag is het meer waard om te praten over wat een tweede lijm. De naam "superlijm" impliceert dat het veel kan. Een klein compact buisje is te vinden in elk huis, het kan worden gebruikt voor kleine reparaties, bijvoorbeeld om een ​​onderdeel in een kinderspeelgoed te lijmen, om een ​​kopje te lijmen of om schoenen te repareren.

   De lijm bevat tot 99% cyanoacrylaten, stabilisatoren en weekmakers, activatoren en vertragers worden ook toegevoegd. Fabrikanten gebruiken in de samenstelling van verschillende combinaties.

   Waar komt de naam vandaan en wie heeft de super-tool uitgevonden voor het lijmen van verschillende oppervlakken? De stof werd voor het eerst ontwikkeld door Harry Coover. De eerste compositie was te plakkerig en werd afgewezen. Al in 1951 ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat met behulp van cyanoacrylaat elk oppervlak zeer stevig aan elkaar kan worden gelijmd.In 1958 werd de superstof te koop aangeboden. Super Glue won meteen grote populariteit en creëerde een sensatie.

   Deze lijm is bestand tegen een belasting van 150 kg / sq. cm, meer geavanceerd gereedschap - 250 kg / sq. Zie Super Lijm is bestand tegen temperaturen tot 80 graden, meer aangepaste modellen - tot 125 graden. Het gaat heel snel: van een paar seconden tot een minuut. Maar voor de definitieve instelling zou tot 24 uur moeten wachten.

   In de Sovjet-Unie heette het "Cyacrine", maar het was bijna onmogelijk om het in winkels te vinden. Momenteel is de situatie veranderd: kleefmiddelsamenstellingen zijn in grote hoeveelheden in de schappen aanwezig. Ze produceren superlijm onder namen als "Secunda", "Monolith", "Elephant", "Super Moment", "Strength" enzovoort.

   Meer recent is ultravioletlijm te koop. Hiermee kunt u eventuele schade binnen 5 seconden verhelpen. Laat het los onder het merk Lazer Bond. Breng vloeibaar plastic aan op elk oppervlak en plaats het hechtingsproces met ultraviolette stralen.

   Wat te ontbinden?

   Soms zijn er situaties waarbij superlijm lekt en het oppervlak bevlekt. Hoe te zijn in deze situatie? Als je weet hoe je het moet oplossen, kun je de vervuiling snel verwijderen, zonder dingen in de stomerij te doen.

   Los superlijm op met nagellakremover. Een wattenstaafje wordt in de oplossing bevochtigd, op de verontreinigde plaats aangebracht en wacht tot de kleefstof volledig is opgelost.

   Je kunt terpentine of benzine gebruiken. Als er "Dimexide" in de medicijnkast thuis is, verwijdert het ook lijm van het oppervlak. Draag handschoenen bij het werken met dit product om huidirritatie te voorkomen.

    In het geval van contact met kleding, is het gemakkelijk om het te verwijderen met "Super Moment Anticles" betekent of met oplosmiddel, dat nitromethaan bevat.

    Als de vlekken op de stof al oud zijn, kunt u proberen ze thuis op te lossen met azijn. Neem voor 1 kopje water 1 eetl. lepel azijn en spoel het gebied met lijm.

    Aceton wordt ook gebruikt om lijmvlekken te verwijderen., maar hier is het noodzakelijk om rekening te houden met de samenstelling van het materiaal: op plaatsen waar aceton werd aangebracht, kunnen verkleurende vlekken verschijnen. Dit oplosmiddel kan worden gebruikt om lijm van elk oppervlak te verwijderen, het is ook geschikt voor vloeibare nagels. Als de vloeibare nagels al zijn gepakt, wordt het bovenste deel met een mes doorgesneden, de resten worden met aceton verwijderd.

    Hoe te wassen?

    Van de huid

    Bij het werken met superlijm komt het vaak op de huid van de handen terecht. Als de kleefsamenstelling op de huid is gekomen - je kunt er gewoon niet vanaf komen,zeepwater verwijdert het niet. Er zijn drie manieren om de superstof van de huid van de handen te verwijderen.

     Hiervoor geldt in de regel:

     • aceton: wrijf het verontreinigde gebied goed schoon en was dan uw handen met water en zeep;
     • puimsteen: stoom je handen en wrijf zachtjes over het gebied met een puimsteen;
     • tafelzout: handen moeten worden bevochtigd en in de palm van een grote lepel zout worden gegoten, die moet worden ingewreven totdat de verontreiniging achterblijft.

     Deze methoden kunnen de huid van de handen ernstig beschadigen - na de manipulaties is het noodzakelijk om lotion of handcrème op de huid aan te brengen.

     Met metaal

     Van het metaal om de superstof te verwijderen is erg moeilijk. Je kunt proberen het metalen oppervlak te schrobben met aceton of een ander oplosmiddel dat vluchtige stoffen bevat, maar ze hebben geen tijd om met het materiaal te grijpen.

      Om volledig van de verontreiniging af te komen, brengt u een oplosmiddel of aceton aan op een wattenschijfje of een dikke katoenen stof, brengt u het op het bevlekte gebied aan en plakt u het plakband erop. Dientengevolge wordt een ondoordringbare luchtomgeving gecreëerd, de lijm binnen zal opwarmen en de overblijfselen ervan kunnen gemakkelijk worden verwijderd na verwijdering van het plakband.

      Met linoleum

      Superlijm komt vaak op linoleum.Om het te verwijderen, moet u toevlucht nemen tot chemische oplosmiddelen. Selecteer "Super Moment Anticles", "Antikley" of "Contact" om het oppervlak schoon te maken. Wanneer ze op het oppervlak worden aangebracht, begint de lijm op te lossen en verandert in een substantie in de vorm van rubber, die gemakkelijk kan worden verwijderd.

       Als je naar de winkel rent, is er geen tijd en gelegenheid, gebruik benzine om lijm uit linoleum te verwijderen. In het geval dat de vlek al oud is, moet u een paar minuten wachten tot de lijm begint op te lossen. Restanten worden verwijderd met droge doekjes. Soms kan het van de eerste keer dat het niet kan worden verwijderd, worden herhaald.

       Als u met benzine werkt, moet u zich houden aan de veiligheidsmaatregelen, omdat de stof ontvlambaar is. Tijdens het werken in de kamer mogen geen kinderen zijn. Na het werken met benzine, was het oppervlak met water.

       Wanneer u linoleum koopt, moet u de instructies lezen en nagaan welke middelen geschikt zijn voor het oppervlak. Als er een klein stukje linoleum is, is het mogelijk om er een testcontrole op uit te voeren: verspreid het met lijm en probeer het vervolgens op verschillende manieren te verwijderen. Om het linoleum schoon te maken, kunt u benzine of ammoniak nemen. Gebruik geen aceton om te reinigen: het kan het oppervlak beschadigen.

       Met plastic

       Heel vaak rijst de vraag, hoe sporen van lijm van plastic oppervlakken te verwijderen. Als u met dit hulpmiddel werkt, moet u heel voorzichtig zijn en proberen de druppels lijm onmiddellijk met een gewone doek van het plastic te verwijderen. Na het verwijderen van de vlek, spoelt u het oppervlak af met afwasmiddel.

       Kunststof tolereert geen temperatuurschommelingen en kan ook worden beschadigd bij gebruik van bepaalde chemische oplosmiddelen, daarom wordt aceton of benzine niet gebruikt voor kunststof oppervlakken.

        Als de lijm op het plastic oppervlak al droog is, kunt u heel voorzichtig proberen het te snijden.

        Om de kleefstofsamenstelling uit kunststof te verwijderen, kunt u ook het hulpmiddel "Dimethylsulfoxide" gebruiken. Je kunt het bij elke apotheek kopen.

        Met glas

        Zoals met elk ander oppervlak, is het altijd gemakkelijker om nieuwe vervuiling uit glas te verwijderen: het is voldoende om het met een doek af te vegen.

        Voor drogen op basis van gebruikte lijm:

        • reiniger: het wordt aangebracht op het glas, een paar minuten later verwijderd met een mes;
        • white spirit: het wordt aangebracht met een natte schijf op het glas, na 15 minuten wordt de verzachte lijm verwijderd met een briefpapier;
        • plantaardige olie: het wordt gedurende 1 uur aangebracht en vervolgens met een plastic spatel of spatel verwijderd;
        • vloeibare zeep, afwasmiddel: er wordt een beetje samenstelling aan het water toegevoegd, de zeepoplossing wordt op het glas aangebracht en afgewassen met een afwasborstel.

        Je kunt de lijm ook van het glas verwijderen met ammonia en afwasmiddel: ze worden in gelijke verhoudingen genomen en zetten het mengsel 1 uur op de vlek. Daarna wordt de vervuiling verwijderd en wordt het glas ingewreven met een oplossing van ammoniak in de verhouding: 1 eetl. liter alcohol tot 0,5 liter. water.

        Handige aanbevelingen

        • Het is belangrijk om te voldoen aan de veiligheid tijdens het gebruik. Als er lijm in de ogen komt, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. U moet een buis met u meenemen: op deze manier zal de arts begrijpen hoe het oog moet worden behandeld.
        • De buis is niet gericht op zichzelf, zodat de substantie niet per ongeluk op de huid en het gezicht valt.
        • De samenstelling heeft toxische stoffen, dus het werk wordt uitgevoerd in goed geventileerde ruimtes.
        • Als niet alle lijm wordt gebruikt, mag de tube niet worden uitgeschakeld: er is een kans dat deze in de bocht zal barsten en de substantie naar buiten zal stromen.
        • Je moet altijd een tube lijm bewaren om de samenstelling ervan te kunnen lezen. Dus, het zal duidelijk zijn, hoe beter om het te verwijderen van welke oppervlakken.
        • Als superlijm op plaatsen terechtkomt waar het moeilijk te bereiken is, bijvoorbeeld in een kasteel, kan azijnessentie helpen.Met een injectiespuit moet je het in het slot gieten, een beetje wachten en het schoonmaken met een naald of tandenstoker. Anti-lijm of een ander oplosmiddel kan ook helpen met dergelijke verontreinigingen.

        Hoe de superlijm te verwijderen met behulp van apotheekgereedschap, duidelijk aangetoond in de video.

        Comments
         auteur
        Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

        Inkomhal

        Woonkamer

        slaapkamer