Types en maten van dubbele baksteen

 Types en maten van dubbele baksteen

Tijdens de constructie van gebouwen staan ​​veel vakmensen voor de keuze van bouwmateriaal, dat niet alleen esthetiek zou moeten hebben, maar ook hoge prestaties zou moeten hebben. Al deze parameters worden beantwoord door een dubbele steen, daarom is er recent veel vraag naar. Naast betrouwbaarheid en duurzaamheid kunt u met dubbele blokken ook het bouwproces versnellen en wordt er 2 keer minder cementmortel voor de installatie gebruikt.

Speciale functies

Dubbele baksteen is een universeel bouwmateriaal, waarin zich holtes bevinden. Zijn indicator van kracht en uithoudingsvermogen wordt bepaald door een speciale markering in de vorm van cijfers, die achter de letter "M" staat.Voor de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen wordt bijvoorbeeld aanbevolen om de dubbele blokken M-150 te kiezen. Als de bouw van alleen muren gepland is, dan is een M-100 steen geschikt.

Voor de productie van dubbele baksteen worden alleen ecologische componenten gebruikt, meestal is dit van hoge kwaliteit klei, water en natuurlijke vulstoffen. Materiële productie wordt uitgevoerd door zowel buitenlandse als binnenlandse merken. Afhankelijk van de fabricagetechnologie kan een slotted en poreus blok worden beschouwd. In dit geval verschilt het eerste type van het tweede type door de aanwezigheid van scheuren en gaten van verschillende afmetingen binnenin. Door de interne holtes wordt het gewicht van het product verminderd.

Tot op heden is de fabricage van dubbele stenen verbeterd en kunt u blokken van verschillende grootten produceren die de vastgestelde normen overtreffen. Afhankelijk van de kenmerken van de productie kan het materiaal niet alleen verschillen qua uiterlijk, structuur, maar ook qua prestaties. Dubbele baksteen wordt op de volgende manieren geproduceerd.

 • Plastic. Aanvankelijk wordt de kleimassa bereid met een vochtigheid van 18-30%, en daaruit wordt een voorvorm gevormd.Vervolgens wordt het ruwe materiaal naar de mallen gestuurd, geperst en in de kamer bij hoge temperatuur verbrand. Het resultaat is een duurzaam dubbel ceramiet, ideaal voor het bouwen van huizen en utiliteitsgebouwen in gebieden met hoge luchtvochtigheid.
 • Semi-droog. In dit geval zorgt de technologie voor het afvuren van het werkstuk met een vochtgehalte van niet meer dan 10%. Volgens GOST-standaarden moeten dergelijke blokken twee keramieten bevatten en moeten de bakstenen afmetingen 25 × 12 × 14 mm zijn.

Dankzij moderne apparatuur en verschillende additieven kunnen dubbele stenen niet alleen in traditioneel bruin of rood, maar ook in andere tinten worden geproduceerd. Dit vereenvoudigt de materiaalkeuze tijdens de bouw, omdat het ideaal is voor elk ontwerpproject. Dubbele baksteen wordt gebruikt in bijna alle bouwplaatsen, ze leggen zowel de externe, interne muren als de fundering neer. De voordelen van dergelijke eenheden zijn onder meer:

 • hoge hittebehoud;
 • duurzaamheid;
 • luchtdoorlaatbaarheid;
 • redelijke prijs;
 • snelle styling.

Wat de tekortkomingen betreft, heeft dit materiaal van sommige soorten een grote massa, waardoor de lay-out ingewikkeld kan zijn op moeilijk bereikbare plaatsen.

species

De populariteit en de enorme vraag naar een dubbele steen wordt verklaard door de hoge operationele prestaties. Het kan verschillen in textuur, grootte, aantal slots en holtes. Afhankelijk van de grondstoffen die voor de productie worden gebruikt, zijn er twee soorten blokken.

silicaat

Hun belangrijkste kenmerk is dat de productie wordt uitgevoerd met een mengsel bestaande uit 90% zand en 10% water. Daarnaast bevat het product additieven die de kwaliteit ervan verhogen. Dit is een absoluut milieuvriendelijk materiaal dat lijkt op een natuursteen. Het productieproces van een dubbele silicaatsteen vindt plaats door een natte mix van kalk en zand te persen, waarna er verschillende pigmenten aan worden toegevoegd en voor stoombehandeling worden verzonden. Het kan hol, gesleufd of poreus zijn. Door sterkte worden silicaatblokken verdeeld in markeringen van 75 tot 300.

Deze blokken worden meestal gebruikt voor het opmaken van interne en externe partities. Silicaatsteen kan niet worden gebruikt voor de constructie van sokkels en funderingen van gebouwen, omdat het product niet bestand is tegen vocht en bij afwezigheid van een waterdichtingslaag kan worden vernietigd. Het is niet aan te raden om een ​​dubbele silicaatsteen te maken en pijpen, ovens te leggen.Het is niet bestand tegen langdurige blootstelling aan hoge temperaturen.

Wat de voordelen betreft, heeft dit product een uitstekende geluidsisolatie en de juiste geometrische vorm. Ondanks het zware gewicht van dergelijke stenen, is het leggen ervan snel en eenvoudig. Door hun dichtheid overschrijden silicaatproducten 1,5 keer keramiek, waardoor ze duurzaam en kwalitatief metselwerk leveren. Bovendien zijn silicaat dubbele blokken 30% goedkoper dan andere typen.

Afhankelijk van de ontwerpkenmerken van dit materiaal is verdeeld in gezichtsbehandeling, slakken en as. Elk van deze ondersoorten is uitsluitend bedoeld voor de constructie van specifieke objecten.

keramisch

Vertegenwoordig een modern bouwmateriaal, dat in bijna alle soorten bouwwerkzaamheden wordt gebruikt. Het kenmerk ervan wordt beschouwd als grote maten, die meestal 250 × 120 × 138 mm zijn. Dankzij dergelijke niet-standaard afmetingen, wordt de constructie versneld en wordt het verbruik van de betonvulling aanzienlijk verminderd. Bovendien is dubbele keramische baksteen niet slechter dan conventionele blokken, zodat het kan worden gebruikt bij de constructie van dragende en zelfdragende constructies in gebouwen met een hoogte van maximaal 18 m.Het product kenmerkt zich door een hoge thermische isolatie, de gebouwen die erop liggen zijn altijd warm en ze onderhouden altijd een optimaal microklimaat.

Het grote voordeel van een dubbele keramische steen is de betaalbare prijs, terwijl veel fabrikanten vaak goede kortingen geven bij het kopen van blokken voor de bouw van een grote faciliteit. Deze blokken hebben, naast de hoge kwaliteit, ook een esthetische uitstraling. Meestal is baksteen rood van kleur, maar afhankelijk van de additieven kan het ook andere tinten krijgen. Het product is milieuvriendelijk en zelfs bij langdurig gebruik en blootstelling aan de externe omgeving veroorzaakt geen schadelijke stoffen.

Deze blokken worden op pallets vervoerd, waar meestal tot 256 stuks worden geplaatst. Wat de markering betreft, deze kan verschillend zijn, meestal voor de constructie van objecten, kies de baksteen M-150 en M-75. Bovendien zijn dubbele keramische blokken onderverdeeld in vol en hol, niet alleen hun prijs, maar ook hun warmtecapaciteit is afhankelijk van deze parameter. Holle baksteen kan niet worden gebruikt voor de constructie van dragende wanden, in dit geval is alleen de volle laag toegestaan.Ondanks het feit dat de eerstgenoemde een laag gewicht heeft en de totale belasting van de fundering aanzienlijk vermindert, beïnvloeden de inherente openingen daarvan de thermische geleidbaarheid.

Bovendien is de dubbele steen onderverdeeld in de volgende typen.

 • Private. Deze blokken zijn bij uitstek geschikt voor het leggen van kachels, open haarden en het aanbrengen van de fundering. Het enige is dat wanneer de gezichtsdisplay extra afwerking vereist.
 • Front. Het is geproduceerd in klinker en overgeperste versies. Het kan zowel massieve als holle baksteen zijn. In tegenstelling tot gewone blokken, worden gezichtsogen geproduceerd in een getekende, trapeziumvormige, afgeronde en gedraaide vorm. Wat betreft de kleur, het is donkerbruin, grijs, rood, geel en bruin.

afmeting

Een van de kenmerken van een dubbele steen wordt beschouwd als zijn afmetingen, die bijna twee keer groter zijn dan de afmetingen van enkele blokken en anderhalf blokken. Het is vermeldenswaard dat het gewicht van het product klein is, waardoor de totale belasting van de basis van het gebouw wordt verminderd. Dit wordt verklaard door de aanwezigheid van holtes in de blokken, die tot 33% van de productruimte kunnen bedragen. Volgens bouwnormen volgens GOST 7484-78 en GOST 530-95 kunnen dubbele stenen worden geproduceerd in de grootte van 250x120x138 mm, terwijl buitenlandse fabrikanten producten van andere afmetingen kunnen produceren. Bovendien zijn de afmetingen van stenen afhankelijk van de grondstoffen waaruit ze zijn vrijgegeven.

 • Dubbel keramisch blok. De afmetingen zijn 250 × 120 × 140 mm, dit materiaal wordt aangeduid als 2.1 NF-markering. Omdat steenafmetingen twee keer groter zijn dan de parameters van standaardblokken, heeft deze indicator een grote invloed op de hoogte van de berekening.
 • Dubbel silicaatblok. Het is ook geproduceerd met een afmeting van 250 × 120 × 140 mm, met dergelijke indicatoren voor 1 m3 metselwerk zijn maximaal 242 eenheden vereist. Ondanks de gespecificeerde afmetingen, heeft een dergelijk product een fatsoenlijk gewicht van maximaal 5,4 kg, omdat bij de vervaardiging van blokken aan de samenstelling extra componenten worden toegevoegd die de kenmerken van de vorstbestendigheid verbeteren.

Dubbele stenen worden strikt volgens de technologie en gevestigde normen vervaardigd, maar aangezien de blokspaties in het productieproces worden gestookt in ovens en verder worden verwerkt, kunnen hun afmetingen variëren in parameters tot 8%. Om dergelijke veranderingen in grootte te voorkomen, vergroten fabrikanten in het stadium van het vormen van stenen hun geometrische gegevens. Op het einde, na de release van typische producten. Desondanks stond GOST een afwijking toe van standaardafmetingen in lengte van 4 mm en een breedte van niet meer dan 3 mm.

Hoe de hoeveelheid berekenen?

De bouw van nieuwe faciliteiten wordt beschouwd als verantwoordelijk werk, dus het moet niet alleen worden gestart met het ontwerp, maar ook met de berekening van het materiaal. Allereerst tellen ze het aantal stenen in één kubus. Hiervoor is het ook belangrijk om rekening te houden met de dikte van de naden en de breedte van de leg. Gewoonlijk, tot 242 eenheden dubbele baksteen per 1 m3, als u de naden aftrekt, dan zal het cijfer 200 stukken zijn, dus voor elke berekening van 1 m2 zonder rekening te houden met de naden zijn 60 blokken nodig, en rekening houdend met - 52. Deze berekeningen zijn geschikt als de constructies zijn gepland om in één rij te worden geplaatst, niet meer dan 250 mm dik.

Voor constructies met een dikte van 120 mm zijn 30 eenheden nodig zonder overweging, en 26 met betrekking tot naden. Bij het bouwen van wanden met een dikte van 380 mm is het verbruik respectievelijk 90 en 78 stuks en voor een dikte van 510 mm - 120 en 104 eenheden. Om een ​​nauwkeuriger cijfer in de berekeningen te krijgen, wordt het aanbevolen om één of meerdere testrijen zonder een oplossing voor een illustratief voorbeeld op te stellen en pas daarna alles te berekenen.

Bovendien is het steenverbruik afhankelijk van het type bouwwerk en het aantal holten in de blokken, omdat hol volume tot 50% van het volume kan bedragen. Als u van plan bent om te bouwen zonder extra muurisolatie, is het daarom raadzaam om een ​​steen met een groot aantal sleuven te kiezen,omdat het de minimale belasting op de fundering levert, zal het gebouw warm worden en zal er een kleiner aantal blokken nodig zijn om te leggen.

Ondanks het feit dat dubbele stenen worden geproduceerd in standaardformaten, kunnen hun partijen verschillen met een klein percentage van de fout. Daarom is het aanbevolen om voor de bouw van grote gebouwen meteen een bestelling te plaatsen voor het volledige aantal stenen. Dit verlicht niet alleen de problemen met berekeningen, maar garandeert dezelfde schaduw van producten.

Hoe je het aantal stenen voor metselwerk kunt berekenen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer