Steenboor: hoe kiezen en gebruiken?

 Steenboor: hoe kiezen en gebruiken?

Wanneer een persoon wordt geconfronteerd met de noodzaak om de boor in handen te nemen, realiseert hij zich dat er hard en stoffig werk op hem wacht. En als u met een muur moet werken, met name een bakstenen muur, dan moet u eerst en vooral de juiste boormachine voor de steen kiezen, om tijdens de reparatie het gereedschap niet te beschadigen en de muur van baksteen met succes te boren.

Voorraadvoorbereiding

Om een ​​bakstenen muur te boren, hebt u een hamerboor nodig. Als het boren ongespannen is, duurt het lang om te boren; de boor zal ook erg heet worden, en als gevolg daarvan zal zijn levensduur sterk worden verminderd.Een dergelijk gereedschap zou een hoog vermogen en een groot aantal omwentelingen per minuut moeten hebben. Het hangt ervan af hoe gemakkelijk en snel het mogelijk is om een ​​gat in de muur te boren. Meer dan 2000 omwentelingen per minuut wordt als een acceptabele waarde beschouwd en hoe groter het aantal, hoe beter dit de snelheid van het boren beïnvloedt.

Voordat u een boor koopt, moet u ervoor zorgen dat een dergelijke boor een zelfborgende boorkop heeft en de functie van achteruit scrollen van de boormachine. Zo'n boorkop zal de boor automatisch vastklemmen, zonder de noodzaak van een klem, die meestal wordt bevestigd met een boor.

Voorbereiden om een ​​bakstenen muur te boren

Voordat u begint te werken en begint met het boren van de muur, moet u ervoor zorgen dat er geen obstakels in de muur zijn in de vorm van elektrische bedrading of waterleidingen. Een metaaldetector kan hierbij helpen: als u het apparaat op de muur richt, kunt u tijdig een obstakel detecteren en daarmee een veilig boorpunt bepalen.

Om elke bakstenen muur correct te boren, staat de eerste stap op de muur. Voor het markeren wordt een gereedschap zoals een pons gebruikt, dat een stalen puntige staaf is.Centreer een hol hol in de muur, zodat de boor in een vlakke positie kan worden gemaakt.

Het proces om een ​​bakstenen muur te boren

Voor boren van hoge kwaliteit is een krachtige stoot vereist, maar als er geen is, dan kunt u het doen met een gewone boormachine. Voor het boren van een bakstenen muur is geen speciale kennis vereist, maar uiterste zorgvuldigheid en naleving van enkele aanbevelingen helpen problemen bij het werken met de tool te voorkomen. De boor moet strikt recht worden gehouden, anders bestaat de kans om de boormachine over de steen te breken en een ongelijke deuk in de muur achter te laten. Wanneer de boor is ingeschakeld, is het belangrijk om een ​​veiligheidsbril te dragen die voorkomt dat er stof en stenen in de ogen komen. Ook is het bij het boren noodzakelijk om de boor soepel en zonder abrupte inspanningen in te drukken, waardoor een uniforme belasting op het oppervlak wordt verkregen.

Boren vereist het verbruik van grote hoeveelheden energie. Bij hoge snelheden is er een enorme wrijvingskracht die de boor sterk verwarmt, dus deze moet zo vaak mogelijk worden gekoeld met koud water. Vaak kun je tijdens het boren struikelen over doorgebakken baksteen, wat niet gemakkelijk te boren is.Om te begrijpen wanneer zo'n baksteen overkwam, moet je naar de kleur van zijn stof kijken, meestal is het zwart.

Om met succes een gat te boren in de muur bedekt met uitgebrande baksteen, moet je de boor op lage snelheid instellen en de drummerfunctie inschakelen. Het is noodzakelijk om het gereedschap harder in te drukken, maar de verwarming van de boor te regelen, zodat deze niet oververhit raakt. Een hete boormachine draagt ​​snel snijranden, dus hier kunt u het beste een diamantcoating aanbrengen, zodat u beter op het oppervlak kunt komen, waardoor u tijd en tijd bespaart.

Het komt voor dat er een gat in een stenen muur gemaakt moet worden met een aanzienlijke diameter. Deze diameter kan als ventilatieopening dienen. Voor een dergelijke procedure is het onwaarschijnlijk dat een conventionele boor een gat met een grote diameter boort, dus een krachtige boor en een kroon met een diamantcoating is vereist.

Eerst moet je de diameter op de muur markeren en een cirkel tekenen op het gemarkeerde gedeelte van de muur. Als er bijvoorbeeld een buis met een diameter van 100 mm is, moet het gat voor de boor minstens 120 mm worden uitgezet om de reserve te behouden, in het geval dat een boor in de andere richting kantelt.Daarna moet het cijfer worden genoteerd voor boren op een afstand om de paar centimeter. Dan moet je de juiste dikte van de boor kiezen, zodat deze de bakstenen muur volledig passeert.

In het boorteam moet je de gemarkeerde punten boren. De boor moet door de muur gaan en aan de andere kant van de muur blijven. Stof na dit zal veel zijn, dus het wordt aanbevolen om vreemde voorwerpen met een doek te bedekken en op bescherming te zetten om overvloedig stof te vermijden. Na voltooiing zou je een groot aantal geboorde punten in een cirkel moeten krijgen.

Na het boren moet je met behulp van de schop voor de pons extra stukjes baksteen eruit halen. De bewerking wordt alleen in de beat-modus uitgevoerd, de boor op de steen is hier niet nodig. Wanneer het mogelijk is om een ​​onnodige steen uit te hollen en het gereedschap meerdere keren heeft gelopen, kan alleen een breed gat in de muur worden gemaakt.

De juiste schroeven kiezen voor boren

Zelftappende schroeven worden bevestigingsmiddelen genoemd in de vorm van een staaf met een schroefdraad, een puntig uiteinde en een kop. De schroefdraad houdt de schroefkern in de wand vast en zorgt zo voor fixatie en stijfheid. Door classificatie zijn zelfborende schroeven verdeeld in de volgende types.

 • Universeel, geschikt voor elke montage - de meest voorkomende.
 • De zelftappende schroeven versterken de metalen platen zonder deuvel. Boren is verplicht voordat u de schroef indraait.
 • Zelftappende schroeven zonder deuvels voor het bevestigen van zacht metaal en hout, plastic.
 • Kerstboomschroeven die een betonnen of bakstenen muur kunnen versterken die samengaat met de deuvels, door binnenin te blokkeren.
 • Bouten - schroeven zonder deuvels, zijn nodig om een ​​bakstenen muur of een muur van beton te versterken.

  Om de juiste schroeven voor het boren te kiezen, is het belangrijk om te overwegen van welk metaal of welke legering ze zijn gemaakt. De toepassingsgebieden van deze producten zijn afhankelijk van het fabricagemateriaal.

  • Roestvrij staal. Een groot pluspunt is de bescherming tegen vocht. De aanwezigheid van metalen zoals chroom en nikkel, staat toe dat dergelijke schroeven niet roesten.
  • Koolstofstaal. In vergelijking met het vorige type, is dit metaal niet beschermd tegen vocht, maar duurzamer.
  • Messing boorschroeven - Dit is een relatief duur maar kwalitatief hoogstaand materiaal. Je kunt met hen werken in zowel zoute als zure omgevingen.Messing is bestand tegen corrosie, maar deze legering is zacht en vervormd bij zware belasting.

   Als u zelftappende schroeven kiest voor boren in beton met een plug, moet u er rekening mee houden dat de primer er vooraf is gereden en dat de schroef zelf er al in is geschroefd. Het mechanisme is zo gemaakt dat de scherpe uiteinden van de primer in de muur steken als de schroef in het gat wordt geschroefd, waardoor het gebied van de sluiting wordt vergroot voor een duurzamere bevestiging.

   Dit bevestigingssysteem, waarbij de plastic huls het montageoppervlak uitzet, wordt gebruikt in de volgende gevallen:

   • verhoogde belasting van de schroeven;
   • meer rigide fixatie voor cellenbeton;
   • de noodzaak om trillingen te elimineren om het draaien van de schroef te voorkomen.

   Als u de structuur in een gevelhuis moet versterken, kunt u hoogwaardige MBR-X-voorste deuvels gebruiken die bij de schroef passen. Dergelijke bevestigingsmiddelen kunnen in een bakstenen muur worden geschroefd en zijn geschikt voor zowel corpulente als holle bakstenen.

   Bij het ontbreken van de plug, voor de schroeven moet je ook een klein gaatje boren, het is ook beter om vooraf de lengte van de begaanbare schroef te berekenen. Anders zal de schroef de gewenste diepte niet bereiken of begraven worden in de muur.Opnieuw monteren kan alleen het kwetsbare gat in het beton beschadigen.

   Er zijn ook zogenaamde turbosurups. Het voordeel van deze schroef is een variabele draad met inkepingen. Het wordt genoteerd voor goede adhesie aan de concrete muur. Dergelijke zelftappende schroeven kunnen met een conventionele boor worden geschroefd, ze vereisen geen overmatige kracht. Turboshurup is van toepassing voor cellen en holle betonnen blokken.

   De kleur van de schroeven is ook belangrijk. Met betrekking tot kleur zijn zelfborende schroeven als volgt.

   • Zilver - dergelijke schroeven zijn geschikt voor alle klimatologische omstandigheden. Voorkom het ontstaan ​​van corrosie. Geschikt voor werk zowel binnen als buiten.
   • Geel - bedekt met een beschermende zinklaag met een mengsel van koper. Alleen van toepassing op interieurwerkzaamheden.
   • Zwart - bevatten oxidefilm. Dergelijke schroeven zijn niet geschikt in ruimtes met een hoog vochtpercentage, bijvoorbeeld in baden en kassen is het ongewenst om dergelijke bevestigingsmiddelen te gebruiken.

    Bij het vastdraaien van de schroeven met een conventionele boormachine, is het belangrijk om een ​​boormachine te kiezen, rekening houdend met de volgende aanbevelingen:

    • de boor moet een paar millimeter kleiner zijn dan de schroef;
    • bij het gebruik van een putgereedschap is het beter om een ​​boormachine te nemen,met uitsparingen in het klemdeel van de boor;
    • tijdens het boren kunt u de universele boor gebruiken voor steenboren.

    Tot slot moet worden opgemerkt dat het eenvoudig is om een ​​bakstenen muur te boren. Het belangrijkste is om zich aan de genoemde aanbevelingen te houden en de juiste inventaris voor de taak te kiezen.

    Je leert meer over concrete oefeningen uit de video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer