Keramische steen: eigenschappen en variëteiten

Keramische baksteen is een van de meest voorkomende bouwmaterialen en wordt veel gebruikt voor de bouw van funderingen, de bekleding van gebouwen, metselwerkmuren, binnenwanden en ovens. Door de universele vorm en de hoge prestatiekenmerken zijn de structuren die erop zijn gebouwd bijzonder robuust en hebben een lange levensduur.

Wat is het?

Keramische baksteen is een bouwmateriaal, dat wordt gemaakt van rode klei door vormen en bakken. De steen is lang geleden uitgevonden, maar de productietechnologie en -samenstelling heeft geen significante veranderingen ondergaan.Eerder was het proces van het maken van keramische stenen ingewikkeld en tijdrovend. De klei werd grondig gekneed, vervolgens werden de spaties van de gewenste vorm handmatig gevormd, in de zon gedroogd en pas nadat de baksteen was uitgehard, werd deze naar de kachel gestuurd om te vuren. Ze waren vooral in de zomerperiode bezig met baksteenproductie, omdat het praktisch onmogelijk was om de werkstukken te drogen in de omstandigheden met lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid die kenmerkend zijn voor de winter- en herfstperiodes. Dit ging zo door tot de tweede helft van de 19e eeuw, totdat de eerste ovens en drogers in Europa werden uitgevonden.

Vandaag de dag is het productieproces van keramische bakstenen volledig geautomatiseerd. en het hele jaar door uitgevoerd op tal van ondernemingen. Voor de vervaardiging van materiaal dat op twee manieren wordt gebruikt. De eerste wordt semi-droog persen genoemd en bestaat in de vorming van grondstof uit klei met lage vochtigheid. Het proces vindt plaats onder een vrij hoge druk, wat een snelle uitharding van de grondstof mogelijk maakt en een materiaal met een hoge dichtheid en hardheid verkrijgt. De voordelen van deze technologie zijn een snelle productie en eenvoudige productiemechanismen.Het grootste nadeel van de methode is het onvermogen om het materiaal te gebruiken voor de constructie van gebouwen die worden blootgesteld aan hoge luchtvochtigheid. Het is vanwege de lage prestaties van een dergelijke baksteen weinig gebruikt en het volume van de productie is nogal laag.

De tweede methode wordt plastic molding genoemd. en bestaat uit het uitpersen van klei uit een bandpers, gevolgd door het drogen en bakken van de vormstukken bij een temperatuur van 1000 graden. Tegelijkertijd bereikt het vochtgehalte van de klei 35%, terwijl bij semi-droogpersen dit cijfer amper 10% bereikt. Deze methode wordt gebruikt om het grootste deel van keramische bakstenen in alle bouwgebieden te gebruiken. De voordelen van de methode omvatten de mogelijkheid om stenen van verschillende vormen en afmetingen te produceren, waardoor holle secties in blanco's kunnen worden gevormd, waardoor de bedrijfskarakteristieken van het materiaal veranderen. Het nadeel is de hoge kosten van apparatuur en, in vergelijking met de eerste methode, een iets langere tijd voor de productie van bakstenen.

Na productie wordt elke partij keramische stenen getest.Neem hiervoor meerdere kopieën en controleer ze op wateropname, compressie en slagvastheid. Er wordt gecontroleerd op de gespecialiseerde apparatuur met behulp van een multi-ton pers. Volgens de testresultaten zijn de producten gecertificeerd volgens de strenge eisen van GOST met de toewijzing van de overeenkomstige klassen vorstbestendigheid (F) en sterkte (M). In aanvulling op het tekensymbool bevat de markering van een steen echter cijfers. De figuur achter het F-pictogram geeft dus aan hoeveel vries-dooi cycli een steen kunnen weerstaan ​​zonder de basis operationele kenmerken te verliezen.

Het cijfer na de "M" geeft de maximale belasting aan per m2 baksteenoppervlak. Omdat alle tests volgens één enkele norm worden uitgevoerd, kunnen de gecertificeerde stenen van verschillende partijen slechts zeer weinig van elkaar verschillen. Hiermee kunt u kopieën indelen volgens de vorm van uitvoering en grootte, gezien de producten die tot een bepaalde categorie behoren, zijn conventioneel dezelfde. Het toepassingsgebied van keramische stenen is vrij breed.Naast de constructie wordt het materiaal met succes gebruikt bij de constructie van open haarden, hekken, kolommen en trappen, evenals bij de restauratie van gevels en interieurs.

kenmerken van

De productie van keramische bakstenen is gemaakt volgens de huidige GOST 530 2012, die hoge prestaties van het materiaal garandeert en het mogelijk maakt het te gebruiken als het belangrijkste bouwmateriaal bij de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen en industriële gebouwen. In overeenstemming met deze norm heeft gewone keramische baksteen een standaard roodbruine kleur, terwijl het kleurbereik van tegenover elkaar liggende modellen alle tinten omvat en afhankelijk is van de kwaliteit van klei, de aanwezigheid van verschillende additieven, additieven, speciale kleurstoffen en de toevoeging van glazuur.

De belangrijkste technische kenmerken van keramische stenen zijn indicatoren voor dichtheid, porositeit, vorstbestendigheid, sterkte, waterabsorptie en thermische geleidbaarheid.

Waterabsorptie is het vermogen van een materiaal om vocht te absorberen en vast te houden. Om deze indicator te bepalen, wordt een droge steen gewogen en vervolgens in een container met water geplaatst en gedurende 38 uur bewaard,waarna ze eruit halen en opnieuw wegen. "Onnodige" grammen duiden op vocht dat door het materiaal wordt geabsorbeerd. Vervolgens wordt de resulterende waarde omgezet in een percentage van de totale massa van droge steen en krijgt de snelheid van vochtabsorptie. Volgens de eisen van GOST mag het aandeel vocht tot drooggewicht niet hoger zijn dan 8% voor massieve bakstenen en 6% voor holle bakstenen.

Thermische geleidbaarheid van keramische stenen verwijst naar het vermogen van een materiaal om een ​​bepaalde hoeveelheid warmte door een vierkante meter per tijdseenheid te geleiden. Hoe lager dit cijfer, hoe beter de warmte binnenshuis wordt opgeslagen tijdens de winterperiode en hoe minder warme lucht erin komt tijdens de zomermaanden.

De sterkte van het keramische materiaal laat zien dat het bestand is tegen mechanische en schokbelastingen en wordt bepaald door de limiet van interne spanning bij het testen van de compressie, buiging en spanning van het materiaal. De meest duurzame merken van keramische stenen zijn modificaties M200, M250 en M300.

De dichtheid van een steen is de massa van een materiaal dat zich in één kubieke meter bevindt. Deze waarde is omgekeerd evenredig met de porositeitswaarden en wordt beschouwd als een van de belangrijkste kenmerken van warmtegeleidingsvermogen van bakstenen.Dichtheid is geen constante indicator voor alle soorten keramische steen en varieert van 1000 kg / m3 voor holle modellen tot 2100 kg / m3 voor klinkers.

Porositeit toont de mate van vulling van de bakstenen structuur met poriën in procenten en heeft een directe invloed op de sterkte, thermische geleidbaarheid en koudebestendigheid van het materiaal. Om de porievorming te vergroten, wordt de kleisamenstelling gemengd met zaagsel, turf, steenkool en geplet stro - dat wil zeggen, materialen die volledig doorbranden tijdens het bakken en in plaats daarvan vele kleine holten achterlaten. De porositeit is, net als de dichtheid, niet constant voor verschillende soorten stenen, en in klinkerproducten kan deze zijn minimale waarde van 5% bereiken, terwijl het bij tegenovergestelde exemplaren 14% is.

Vorstweerstand wordt aangegeven door het symbool F en geeft aan hoeveel vries-dooi cycli het materiaal kunnen overbrengen vóór het begin van vernietiging. Aldus varieert de index van klinkermodellen van F50 tot F100, wat het vermogen van dit type keramische steen om 50 of 100 jaar te dienen aangeeft. Voor tegenovergestelde modellen varieert deze indicator van 25 tot 75 en voor metselwerk zijn vaste en holle monsters beperkt tot waarden van 15-50 jaar.

  gewicht

  De massa baksteen is een belangrijke indicator en wordt in aanmerking genomen bij het berekenen van de belasting op de fundering, bij het bepalen van het laadvermogen van voertuigen die bedoeld zijn voor het transport, evenals bij het kiezen van een kraanmerk en opslagomstandigheden. De massa van keramische baksteen hangt volledig af van de porositeit, dichtheid, grootte en de aanwezigheid van holten. Aldus zal een enkele keramische steen van 3,3 tot 3,6 kg / stuk in een vaste versie, en van 2,3 tot 2,5 kg in een holle kern wegen. Anderhalf modellen wegen iets meer: ​​de holle massa is 3-3,3 kg en vol - van 4 tot 4,3 kg

  Om de berekening van het gewichtsverschil van volle en holle types te vereenvoudigen, kunt u gemiddelde gewichten gebruiken en aannemen dat het gewicht van een massieve steen met een holte van maximaal 13% 4 kg is, terwijl het conventionele gewicht van een holle steen met een holte van meer dan 15% 2,5 kg is. Deze berekeningen zijn echter geldig voor een van de meest voorkomende en lopende steenformaten - 250x120x65 mm.

  Kennis van de massa van één steen maakt het mogelijk het gewicht van een pallet of een kubieke meter metselwerk te berekenen tot op de dichtstbijzijnde kilogram. Dus 1 cu. m van metselwerk, bestaande uit 500 massieve stenen, weegt van 1690 tot 1847 kg.Bovendien moet u bij het berekenen van het aantal stenen in een kubieke meter weten dat het zeven rijen dubbele stenen (200-240 stuks), tien rijen verdikt anderhalf (380 stuks) en 13 rijen enkelvoudig bevat.

  En, bijvoorbeeld, holle bakstenen met afmetingen van 250x85x65 mm wegen al 1,7 kg, terwijl het maatmonster van 250x120x88 mm 3,1 kg trekt.

  afmeting

  In overeenstemming met de huidige normen van GOST produceren baksteenfabrieken drie standaardafmetingen van keramische stenen: één, anderhalf en dubbel. Elke instantie heeft een regelmatige geometrische vorm, rechte randen en een vlak oppervlak van de vlakken. De meest voorkomende is een enkele steen (NF) met afmetingen van 250x120x65 mm. De afmetingen van de anderhalve artikelen (1.4NF) zijn 250x120x88 mm en de dubbele (2.1NF) -afmetingen zijn 250x120x140 mm. Naast het draaien van tandwielen zijn er zelden gevonden maten, zoals in eurobirds (0.7NF) en modulaire kopieën (1.3NF). De eerste afmetingen zijn slechts 250x85x65 mm, terwijl de tweede afmetingen worden weergegeven door lange modellen van 288x138x65 mm.

  Russische GOST stond toe dat incomplete modellen met een lengte van 180, 120 en zelfs 60 mm werden vrijgegeven, evenals de productie van fittingen, verschillende niet-standaard vormen.Deze normen worden echter alleen in Russische steenfabrieken gebruikt en worden door nationale normen gereguleerd. Buitenlandse analogen zijn gemaakt volgens enigszins verschillende vereisten en hebben afmetingen van 240x115x71 en 200x100x65 mm. Daarom is het bij het kopen van een materiaal noodzakelijk om rekening te houden met dit moment en aandacht te schenken aan het land van herkomst van deze producten.

  Voors en tegens

  Hoge consumentenvraag en groot De populariteit van keramische bakstenen is te danken aan een aantal belangrijke voordelen van dit materiaal.

  • Hoge sterkte- en vorstbestendigheidsindicatoren maken het mogelijk om bakstenen te gebruiken als het belangrijkste bouwmateriaal in de constructie van gebouwen in elke klimaatzone.
  • Uitstekende geluidisolerende eigenschappen maken van baksteen een onmisbaar materiaal voor de constructie van tussenruimteafscheidingen bij de constructie van appartementsgebouwen.
  • Een lage wateropname van maximaal 14% zorgt ervoor dat de structuur geen overtollig vocht kan opnemen en laat deze na regen snel drogen.
  • Volledige milieuveiligheid van het materiaal, vanwege de natuurlijke oorsprong van klei, maakt het gebruik van stenen in de constructie van open haarden en het uitvoeren van interne afwerking mogelijkwerkt.
  • De hoge thermische stabiliteit van de producten maakt het mogelijk dat ze worden gebruikt in de constructie van ovens en de constructie van schoorstenen.
  • Uitstekende decoratieve kwaliteiten bieden voldoende mogelijkheden voor het gebruik van keramische stenen bij de uitvoering van gedurfde ontwerpprojecten.

  De nadelen van het materiaal zijn de hoge kosten, die een merkbare toename van de kosten van de gebouwde behuizing veroorzaken, evenals de waarschijnlijkheid van de vorming van witte vlekken - uitbloeiingen.

  types

  Classificatie van keramische stenen gebeurt volgens verschillende criteria, waarvan het fundamentele doel het functionele doel van het materiaal is. Op basis hiervan worden vier grote groepen onderscheiden, die elk alleen de inherente kwaliteiten en operationele kenmerken ervan bezitten.

  soldaat

  Dit type materiaal is het meest wijdverbreid en wordt gebruikt bij het leggen van een eenvoudige soort in de constructie van gebouwen en constructies. Gewone baksteen is op zijn beurt weer onderverdeeld in twee soorten en kan hol en vol van smaak zijn.

  Full-body modellen worden gebruikt in gevallen waar de opgerichte structuur zal worden onderworpen aan constante mechanische, schok of gewichtsbelastingen. Het materiaal wordt veel gebruikt bij de constructie van dragende kolommen, wanden en pilaren. Voor dergelijke structuren is het beter om de merken M250 en M300 te kiezen, die maximale sterkte en duurzaamheid hebben. Wanneer u echter een corpulent materiaal gebruikt, moet u er rekening mee houden dat de thermische isolatiekarakteristieken van de opgerichte structuur aanzienlijk worden verminderd. Dit punt moet altijd in aanmerking worden genomen en aanvullende maatregelen nemen om de warmte binnen te houden. De gemiddelde dichtheid van vaste stenen varieert van 1600 tot 1900 kg / m3, de porositeit is 8% en de thermische geleidbaarheid varieert in het bereik van 0,6-0,7 conventionele eenheden. Massieve baksteen kan tot 75 vries-ontdooicycli doorstaan ​​en kan daarom worden gebruikt voor de constructie van hekken, buitentrappen en wanden.

  Poreuze holle bakstenen zijn bedoeld voor de bouw van laagbouwwoningen, waarvan de wanden niet worden blootgesteld aan zware gewichtbelastingen. Bovendien wordt hol materiaal vaak gebruikt als vulelement in frame-monolithische appartementsgebouwen en bij de constructie van binnenwanden.In het laatste geval is het gebruik van minder duurzaam materiaal met indices M100 en M150 toegestaan. De holtes in de baksteen kunnen zowel verticaal als horizontaal worden geplaatst, maar het moet in gedachten worden gehouden dat horizontaal gerichte holten de algehele sterkte van de constructie aanzienlijk verminderen. Het aantal lege ruimten in een holle steen kan 13% van het totale volume bereiken, wat de productie van materiaal economisch rendabel maakt en de kosten van de te bouwen objecten aanzienlijk goedkoper maakt. Vanwege de hoge thermische isolatie-eigenschappen als gevolg van de aanwezigheid van interne holtes, zijn huizen die zijn gebouwd van holle bakstenen bovendien erg warm.

  De dichtheid van dergelijk materiaal varieert van 1000 tot 1450 kg / m3, de gemiddelde porositeit is 7% en de thermische geleidbaarheid varieert van 0,3 tot 0,5 conventionele eenheden. De configuratie en diepte van holtes in een steen kan verschillen. Gaten kunnen zowel end-to-end als eenzijdige uitvoering hebben en de vorm van hun doorsnede kan rond, vierkant en rechthoekig zijn. Bij het gebruik van een holle steen is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle constructie het vermogen van de metselaar om op een zodanige manier te leggen dat de cementmortel niet in de holtes valt en niet alle lucht eruit spuit.Anders zal de holle steen zijn hoofddoel verliezen bij het behouden van de luchtspleet binnen het metselwerk en zal niet in staat zijn om de noodzakelijke isolatie van de kamer te verschaffen.

  geconfronteerd

  Dit type steen wordt de voorkant of voorkant genoemd. Het hoofddoel van het materiaal is gevelbekleding en restauratie van gebouwen. De steen heeft een hoge dichtheid en bereikt 1450 kg / m3, een porositeit van 14% en een thermische geleidbaarheid tot 0,5 eenheden. Het materiaal wordt geproduceerd in een breed scala van kleuren en wordt gekenmerkt door uniforme kleuring, geen defecten, een mooi oppervlak en nauwkeurige vormen van stenen. Grotendeels wordt gevelsteen vervaardigd in holle uitvoering, waardoor tegelijkertijd extra isolatie van kamers kan worden afgewerkt en de kosten van bekleding worden verminderd.

  Geconfronteerd met bakstenen worden geproduceerd in vijf versies: normaal, gestructureerd, gevormd, geglazuurd en met bobbelstenen.

  • Gewone baksteen Het heeft een glad buitenoppervlak en wordt geproduceerd in een grote verscheidenheid aan kleuren en tinten. De voordelen van dit type zijn de duurzaamheid van de voering en de afwezigheid van de noodzaak voor frequente reparaties.De nadelen zijn de hoge kosten van het materiaal, dat, wanneer het geconfronteerd wordt met grote gebieden, een merkbaar effect heeft op het budget.
  • Geweven baksteen Het wordt gebruikt voor de binnen- en buitenhuisinrichting van kamers en onderscheidt zich door de aanwezigheid van een reliëfstructuur die een patroon van houtvezels of natuursteen imiteert, en die geometrische patronen, symbolen en patronen afbeeldt. Bij de productie van getextureerde bakstenen wordt spuitbeton veel gebruikt, waarvan de essentie is om een ​​decoratieve laag onder hoge druk aan te brengen met een afbeelding die er al op staat.
  • Voorgestelde of profielsteen Het is een materiaal met een niet-standaard configuratie en wordt gebruikt bij het ontwerpen van afrondingen op kolommen, bogen en andere architecturale vormen.
  • Angobirovanny-baksteen gepresenteerd in de vorm van een tweelaags gekleurde kunststeen met een glad oppervlak. Bij de Engobing-technologie wordt een laag witte klei op de gedroogde grondstof aangebracht, gevolgd door afvuren. En de klei is vooraf geverfd in verschillende kleuren met behulp van speciale kleurstoffen en pigmenten. Dit materiaal ziet er erg goed uit in het interieur en wordt vaak gebruikt bij de decoratie van gangen, gangen en openbare ruimtes.
  • Geglazuurde baksteen geproduceerd door toepassing van een speciaal glazuur bestaande uit laagsmeltende glassoorten. Als gevolg van de toepassing van de glasvochtbestendige coating worden de vorstbestendigheid en vochtbestendigheid van de keramische bekleding aanzienlijk verhoogd. In de productiefase worden verschillende kleurstoffen aan het glazuur toegevoegd, met als resultaat dat het oppervlak van de steen een diepe kleur en een briljante transparante textuur krijgt.

  Klinker

  De klinkerssteen wordt gebruikt voor het onder ogen zien van kelders en gevels van gebouwen, in de bouw van vloeren in industriële werkplaatsen, evenals in het bestraten van wegen, bruggen en trottoirs. De baksteen wordt gekenmerkt door hoge sterkte en lange levensduur, dankzij de technologie van het vervaardigen van klinkermodellen. Het feit is dat voor hun productie een speciale soort vuurvaste klei wordt gebruikt, die bij hogere temperaturen wordt gebakken dan in producten die volgens de traditionele technologie zijn gemaakt. Dit is zowel een plus als een min van klinkerstenen. Het voordeel is de hoogste sterkte, die overeenkomt met de indices M400-M1000, en uitstekende vorstbestendigheid, waardoor de stenen bestand zijn tegen 50 tot 100 cycli bevriezen en ontdooien.De nadelen omvatten te hoge materiaalkosten en een hoge thermische geleidbaarheid als gevolg van de verhoogde dichtheid van de grondstoffen.

  vuurvast

  Het materiaal dankt zijn hoge vuurvaste eigenschappen aan chamotteklei, die tot 70% van de totale massa aan bakstenen vormt. Dit type klei is gemakkelijk bestand tegen temperaturen van 1600 graden, terwijl de operationele eigenschappen en integriteit van de vormen behouden blijven. Vuurvaste baksteen heeft een brede toepassing gevonden in de constructie van haarden en kachels, en werd daarom in onconventionele vormen geproduceerd, ontworpen voor gebruik in kachels. Naast de standaard vormen zijn er dus wigvormige, gebogen en trapeziumvormige configuraties in het assortiment die perfect passen in de ontwerpen van de kachel en de haard.

  Topfabrikanten

  Veel ondernemingen houden zich bezig met de productie van keramische bakstenen in Rusland, maar sommigen willen afzonderlijk worden gekozen.

   Keramische fabriek uit de stad Golitsyno Het is de meest krachtige steenverwerkende onderneming in ons land en produceert ongeveer 120 miljoen eenheden per jaar. De specialisten van de fabriek hebben een grondige controle gemaakt over de kwaliteit van de producten, uitgevoerd in elke productiefase.Hiermee kunt u defecte items volgen en onmiddellijk verwijderen en alleen kwalitatief hoogwaardige materialen op de markt brengen. Productie wordt uitgevoerd op de nieuwste buitenlandse apparatuur met behulp van de nieuwste ontwikkelingen en moderne technologieën. Het bereik van het bedrijf wordt vertegenwoordigd door een groot aantal corpulente en holle stenen, evenals vele soorten gevelstenen.

    Enterprise "Slavische baksteen" Het heeft een krachtige productiebasis en produceert tot 140 miljoen eenheden per jaar. Het bedrijf is al 20 jaar actief en heeft een enorme ervaring opgebouwd in de productie van bouwmaterialen en het Europese niveau bereikt. Het bedrijf is gebouwd volgens het project van Hans Lingl uit Duitsland en is tegenwoordig de modernste steenfabriek in Rusland. Een groot aantal verschillende soorten keramische stenen, waaronder gewone rode blokken en decoratieve modellen, komen van de productietransportband van de onderneming.

     Producten "Novokubansk fabriek van keramische muurmaterialen" ook welbekend in ons land.Het bedrijf heeft zijn eigen hulpbronnen en controleert de kwaliteit van zijn producten, te beginnen met de inkoop van grondstoffen. De jaarlijkse capaciteit van het bedrijf bedraagt ​​70 miljoen eenheden per jaar.

      Vereniging "Wandmaterialen" Het omvat verschillende ondernemingen in de regio's Moskou en Leningrad, met een totale productiviteit van 450.000.000 eenheden per jaar. Tegenwoordig biedt het bedrijf het grootste assortiment keramische bouwmaterialen in Rusland en is het een van de leiders in de productie van keramische steen in de post-Sovjet-ruimte.

       Hoe te kiezen?

       De belangrijkste criteria voor het kiezen van een steen zijn de technische kenmerken en kwaliteit ervan. Om de eigenschappen van het materiaal te bepalen, moet u bekend raken met het markeren van producten en de bijbehorende documentatie bestuderen. Het is veel moeilijker om de kwaliteit van producten te bepalen, en aangezien de algehele sterkte van de opgerichte structuur en de prestaties ervan afhankelijk zijn van deze factor, is het onmogelijk om hier fouten te maken.

       Dus, bij het kopen, is het aanbevolen om een ​​paar stenen van de pallet te nemen en erop te kloppen met de troffelhendel. Als het product van hoge kwaliteit is, zal het geproduceerde geluid lang, resonant en licht metaalachtig zijn, en omgekeerd, als er een huwelijk is of de kwaliteit van de baksteen slecht is, zal het geluid kort en doof zijn.Als minstens één van de geteste stenen een doof geluid maakt, is het beter om te weigeren deze partij te kopen. Je kunt de steen op een radicalere manier controleren. Om dit te doen, is het nodig om het te splitsen met een hamer, en als het materiaal van hoge kwaliteit is, zal de steen in meerdere grote delen worden opgedeeld, en als de kwaliteit van het materiaal laag is, zal het tot stof brokkelen.

       Het kopen van een steen is nogal een serieuze zaak, dus de keuze ervan moet met alle verantwoordelijkheid worden genomen.

       Tips voor het leggen van steenkachels en open haarden in de onderstaande video.

       Comments
        auteur
       Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

       Inkomhal

       Woonkamer

       slaapkamer