Bastaardbaksteen: wat is het type, de maat en hoe verschilt deze van single?

 Bastaardbaksteen: wat is het type, de maat en hoe verschilt deze van single?

Bastaardstenen worden tegenwoordig snel populair in de bouw van residentiële en industriële voorzieningen en gevels van gebouwen. Hiermee kunt u aanzienlijk tijd en moeite besparen om het nodige werk uit te voeren.

Wat is en wat is er nodig?

Simpel gezegd, een halve baksteen is een gewoon stenen blok, maar iets verhoogd in hoogte. De behoefte aan dergelijk materiaal was duidelijk aanwezig in het tijdperk van totale constructie, toen de bouwsector snel huizen moest bouwen met minimale kosten.Op dat moment verhoogden de fabrikanten de beginparameters van de steen in lengte, hoogte en breedte lichtjes en boden ze de productietechnologie aan van een modern en veel efficiënter materiaal.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat een halve baksteen niet veel meer is dan normaal en de besparing, als die er is, is niet echt merkbaar. Dit is een veel voorkomende misvatting. Aan de ene kant is een enkele steen niet erg verschillend van een enkele steen, maar op de algemene schaal van de constructie worden de besparingen vrij tastbaar. Stelt u zich eens voor: drie ketellappers hebben dezelfde dikte als de vier standaardblokken, waardoor de legtijd aanzienlijk wordt beperkt, evenals de benodigde hoeveelheid cement.

Er is ook een bepaald esthetisch moment: het gebruik van anderhalf blokken vermindert het aantal naden. In dit geval worden alleen de grote blokken zelf, die een zeer interessante textuur hebben, in de ogen geworpen. Trouwens, de moderne constructie-industrie biedt zowel gladde stenen als ruw, met opties onder de textuur van "hout", en de kleurenkeuze is vrij breed.

Bastaardsteen heeft een brede toepassing gevonden bij de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen, cottages en bij de constructie van bijgebouwen en hekken.Vaak wordt het materiaal gebruikt voor het bekleden van gevels, maar voor de installatie van funderingen en plinten is het niet aan te raden om te nemen, het is beter om de voorkeur te geven aan andere opties.

classificatie

Vanwege de afmetingen, die 1.35-1.4 keer hoger zijn dan de norm, maakt het gebruik van anderhalve steen het mogelijk om substantiële besparingen te realiseren. Tegenwoordig bieden fabrikanten verschillende opties voor een dergelijke bouwsteen: privé, voorkant, gescheurd, hol, vol en vele anderen.

Door eigenschappen en functionaliteit

Afhankelijk van het functionele doel en technisch-fysieke kenmerken, zijn er verschillende soorten van anderhalve baksteen.

Keramiek is een blok gemaakt van gezuiverde klei zonder onzuiverheden (zoals mergel en sulfaat), met de toevoeging van componenten die het materiaal de vereiste parameters geven. Zo'n baksteen behoort tot de natuurlijke, milieuvriendelijke materialen, accumuleert geen giftige stoffen en straalt geen straling uit.

Het is gemaakt door twee hoofdmethoden:

 • Plastic. Normale klei met een hoog vochtgehalte (tot 25-30%) komt de oven binnen van een bandpers, wordt gedroogd en gebakken bij verhoogde temperaturen (ongeveer 1000 ° C).Het is uitermate belangrijk dat de baktijd zo nauwkeurig mogelijk werd gehandhaafd, omdat zowel de onverbrande als de verbrande eenheid worden gekenmerkt door een verslechtering van hun operationele kenmerken, hetgeen leidt tot een afname in de kwaliteit van de behuizing die wordt gebouwd, en het algemene uiterlijk van dergelijke materialen laat veel te wensen over. In het geval van onvoldoende vuren, heeft het blok een vrij lichtrode tint, wordt gekenmerkt door lage weerstand tegen water en is niet bestand tegen lange nachtvorsten, en als het afvuren daarentegen excessief was, dan is het oppervlak van dergelijke stenen bedekt met talrijke scheuren en wordt het gebogen. In het ideale geval, als het afvuren werd uitgevoerd in overeenstemming met de huidige productienormen, zou het oppervlak van het keramische blok enigszins dof moeten worden en met een mechanische impact zou een specifiek belsignaal moeten worden gehoord.
 • Methode van semi-persen. In dit geval wordt de baksteen gevormd van klei met lage vochtparameters (niet meer dan 10%) onder invloed van sterk persen. Producten die op deze manier zijn verkregen, worden niet aanbevolen voor de bouw van gebouwen die zullen worden gebruikt in onverwarmde omstandigheden met een hoog vochtgehalte in de lucht.

De voordelen van keramische stenen zijn duidelijk:

 • verhoogde geluidsisolatie;
 • ecologische zuiverheid van producten - het materiaal is gemaakt van klei, wat volledig veilig is voor leven en gezondheid, zowel in het stadium van constructie als in het stadium van gebruik;
 • universaliteit - kan zowel worden gebruikt voor de installatie van industriële faciliteiten, als voor de bouw van woongebouwen, het materiaal wordt gebruikt voor zowel externe bekleding als voor de installatie van interne scheidingswanden;
 • weerstand tegen schommelingen van hoge en lage temperaturen en extreme vorst;
 • duur van de operatie;
 • kracht en sterkte;
 • uitstekende stoom- en warmte-isolatie;
 • waterbestendigheid.

Het is opmerkelijk dat de moderne markt een brede selectie van keramische stenen in verschillende kleuren biedt, dit wordt bereikt door verschillende kleisoorten te mengen. Het arceringspalet van afgewerkte producten is zeer rijk: rood, donkerbruin, zand, perzik en zelfs beige tonen. Vanwege zo'n enorme keuze worden keramische blokken van anderhalf uur vaak gebruikt in verschillende restauratiewerken en de bouw van nieuwe gebouwen.

Silicaat baksteen en een half is geclassificeerd als een kunstmatige bouwstof, die niet is gemaakt van natuurlijke, maar van synthetische componenten.Het mengsel dat in de productie wordt gebruikt, wordt silicaat genoemd, het omvat kalk- en kwartszand in een verhouding van 1 tot 9. Om de grondstof de gewenste vorm te geven, worden er verschillende plastic additieven aan toegevoegd, meestal chemisch resistente pigmenten, dankzij welk materiaal van verschillende kleuren en texturen.

De silicaatsteen heeft vele voordelen, waaronder:

 • lage thermische geleidbaarheid - hierdoor wordt in het koude seizoen warme lucht in de woonkamer vastgehouden;
 • milieuveiligheid;
 • hoge geluidsabsorptie;
 • lange diensttijd;
 • kracht en sterkte;
 • weerstand tegen lage temperaturen en andere ongunstige atmosferische factoren;
 • betaalbare prijs - silicaatbakstenen zijn ongeveer 30% goedkoper dan rode keramische stenen;
 • heldere geometrie;
 • brede selectie van tonen en texturen.

Onder de nadelen van silicaatstenen, is het noodzakelijk op te merken lage weerstand tegen vocht, daarom zou het niet moeten worden gekocht voor de bouw van sokkels, bouw van rioleringsputten en het leggen van de stichting, dat wil zeggen, alle structuren van nulcyclus, waar er een verhoogde kans is op overstromingen of regelmatig contact met grondwater.

Belangrijk: in woongebouwen worden silicaatblokken vaak gekocht voor de installatie van schoorstenen en kachels vanwege hun lage kosten. Dit is een veelgemaakte fout, een dergelijk materiaal heeft een lage hittebestendigheid, dus onder invloed van hoge temperaturen begint het metselwerk vrij snel in te storten.

Klinkersteen - dit materiaal lijkt erg op keramiek, want net zoals het is gemaakt van een kleimengsel, zijn in dit geval alleen bepaalde soorten klei geschikt. Het proces zelf bestaat erin dat de bereide en gegoten grondstoffen bij extreem hoge temperaturen worden verbrand tot ze volledig worden geroosterd. In de regel ligt de verwarming op het niveau van 1200 graden. Dankzij deze technologie verkrijgt het materiaal speciale sterkte-eigenschappen en duurzaamheid.

Hyperpressed - een karakteristiek kenmerk van de compositie wordt beschouwd als een unieke productietechnologie. Een dergelijke steen wordt niet in ovens onder hoge temperatuur gevormd, maar door de kleimassa onder verhoogde druk in te drukken, die gewoonlijk varieert van 23 tot 35 MPa. De grondstoffen zijn kalkhoudende stenen, waaraan cement en water worden toegevoegd.

Door ontwerp

Moderne fabrikanten produceren zowel standaard witte ongeverfde blokken als kleuren. Gekleurd, in de regel, zijn ontworpen voor buitendecoratie van gebouwen en het creëren van ongebruikelijke decoratieve elementen. Zo'n baksteen kan niet alleen rood zijn, maar ook de meest ongewone kleuren hebben: groen, ivoor, blauw, puin, bruin, beige, chocolade, koffie, enz.

Het materiaal kan een heel andere textuur hebben: in hardware worden winkels gepresenteerd als ruwe en, omgekeerd, vloeiende blokken die op hun beurt mat of glanzend zijn. Deze parameters worden bepaald door de kenmerken van de steenverwerkingstechnologie. Geconcentreerde materialen kunnen een glanzende textuur hebben, dit wordt bereikt door een speciaal glazuur op de gebakken klei aan te brengen, wat een nogal laagsmeltende samenstelling op basis van glas is. Dankzij deze laag krijgt de steen een verhoogde weerstand tegen vocht en temperatuurschommelingen.

Een breed kleurenpalet is mogelijk door het opleggen van een enigszins gedroogde rauw van een speciale kleursamenstelling, waarna de voorbereide producten worden onderworpen aan laatste ontsteek.Deze coating is gemaakt van klei door er natuurlijke of chemische kleurstoffen aan toe te voegen. Als de verwerkingstemperatuur correct is gekozen, wordt een dergelijke kleurenlaag ondoorzichtig, maar tegelijkertijd uitzonderlijk mooi.

Trouwens, gekleurde stenen zijn niet zo sterk als eenvoudige glanzende stenen. Om preciezer te zijn, het is niet voldoende om alleen maar te bedekken, waardoor ze een karakteristieke kleur krijgen, waardoor de bekleding met de tijd zijn decoratieve effect en esthetiek verliest. Dit alles leidde tot een lage vraag naar gekleurde blokken.

De grootte van een halve steen - hoeveel centimeters?

De afmetingen van een baksteen en een halve baksteen zijn:

 • lengte - 25 cm;
 • breedte - 12 cm;
 • hoogte - 8,8 cm.

Blokken zijn verdeeld in hol en vol. In vaste lichamen is het maximale aantal openingen niet groter dan 15%, in holtes is het toegestane niveau van doorgaande en niet-doorlopende gaten 30%. In silicaatblokken worden holtes meestal dichter bij het centrum geplaatst en in keramische blokken worden ze gelijkmatig over de gehele interne holte verdeeld en verschillen ze in ongelijke vorm.

De aanwezigheid van dergelijke kamers maakt het mogelijk het verbruik van grondstoffen voor de vervaardiging van bouwstenen te verminderen, wat betekent dat de tijd besteed aan constructie en de uiteindelijke kosten per vierkante meter van een constructieobject worden verminderd.Een laag gewicht zorgt voor een lagere belasting van de steunstructuur. Dus het gewicht van een anderhalve baksteen met holtes is ongeveer 3-3,3 kg, en de massa van de volle - 4-4,3 kg. Het verschil in facing-producten ligt ook voor de hand: 5 kg in volle en 3,9 kg in bakstenen met holtes.

Wat is het verschil met de enkele "vrachtwagen"?

Het verschil tussen een traditioneel blok en een halve wortel ligt in hun economische efficiëntie. Berekeningen tonen aan dat voor 1 m3 metselwerk het materiaalverbruik exact 394 blokken is - bij gebruik van afzonderlijke producten en 302 blokken - bij gebruik van anderhalve baksteen. Hierdoor kunt u de bouwkosten aanzienlijk verlagen.

Dus, bij het vormen van de ondersteunende structuur tijdens het leggen met enkele steen, worden 3 rijen standaardeenheden en 1 rij tegenoverliggende eenheden gemaakt. Met anderhalve baksteenverbruik minder - slechts 3 rijen holle en 1 rij afwerking. Aldus wordt het verbruik van de oplossing en het materiaal zelf aanzienlijk gered.

De halfbruine baksteen wordt beschouwd als de ideale optie voor een gunstig gebouw dat in korte tijd wordt uitgevoerd. De hoogte van de klomp is slechts 23 mm hoger dan de overeenkomstige maat van de enkele, maar zelfs dit verschil maakt het mogelijk om al het leggen 30% sneller te doen.

Hoe je een metselwerk van een half en een half silicaatsteen maakt, leer je van de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer