Zandstralen van bakstenen: wat is nodig en hoe wordt het uitgevoerd?

Zandstralen bakstenen is een effectieve procedure voor het reinigen van gevels en wordt veel gebruikt bij het herstellen van het oorspronkelijke uiterlijk van woongebouwen en industriële gebouwen.

De essentie van het proces

Zandstralen is een reeks maatregelen voor het zuiveren van metselwerk van roet, vuil, roet, witte resten en tekeningen. De procedure wordt uitgevoerd met speciale apparatuur, zandstralen genoemd. Het gebruik van een dergelijk apparaat geeft bakstenen muren terug naar hun oorspronkelijke uiterlijk en vertraagt ​​het proces van steenvernietiging aanzienlijk. Ondanks het vrij krachtige mechanische effect van de straalmiddel op de baksteen, verkruimelt het materiaal niet en verliest het zijn operationele eigenschappen niet.

Het principe van de installatie van een zandstraler is als volgt: perslucht wordt met zand gemengd, onder hoge druk met behulp van een compressor die in het pistool wordt gevoerd en over het oppervlak wordt gesproeid. Als gevolg hiervan wordt het metselwerk schoongemaakt van vuil en krijgt het een nette en verzorgde uitstraling. Bovendien vernietigt de impact van het luchtschurende mengsel effectief schimmels en bacteriën, waarvan de destructieve activiteit na verloop van tijd leidt tot de vernietiging van stenen.

Ondanks de naam van de apparatuur, wordt niet alleen zand gebruikt als een werkmengsel voor zandstralen. Uitstekende resultaten van het reinigen van de wanden kunnen worden bereikt door stenen te behandelen met korund, kupper-slakken, glazen kogels, nikkelslakken en plastic en keramiek. De keuze van het materiaal hangt af van het type baksteen, de leeftijd van leggen, klimatologische omstandigheden en de aard van de vervuiling van de gevel.

Opgemerkt moet worden dat dit type reiniging vrij veelzijdig is en geschikt is voor elk type steen. Gladde, getextureerde, hard gebrande en ongeglazuurde stenen kunnen worden verwerkt.Dit breidt het toepassingsgebied van zandstralen apparatuur aanzienlijk uit, waardoor u voor alle soorten stenen kunt zorgen, evenals voor houten en betonnen constructies.

Indicaties voor gebruik

Zandstralen met bakstenen muren wordt overwogen een van de meest effectieve manieren om gebouwen in een bevredigende staat te brengen en wordt in een aantal gevallen uitgevoerd.

 • Zuivering van verse muur van cementresten. De procedure wordt met mate uitgevoerd met middelzand zand.
 • Verwijdering van uitbloeiingen en sporen van neerslag. Dit type vervuiling is vooral merkbaar op gevels van rode keramische stenen. Dergelijke wanden zijn gevoelig voor het verschijnen van witachtige strepen en vlekken, wat een zeer negatieve invloed heeft op het uiterlijk van gebouwen.
 • Bijtende vlekken verwijderen. Constructies opgebouwd uit witte silicaatstenen hebben vaak last van dit soort vervuiling. Metalen gevelelementen zoals balkonbeslagen, haken voor elektrische draden en externe brandweringtrappen hebben vaak geen roestwerende coating en beginnen uiteindelijk te roesten.Tijdens de regen begint de roest langs de muren te stromen samen met waterstralen, waardoor rode roestige strepen achterblijven. Een dergelijke vervuiling bederft het uiterlijk van gebouwen en niets, behalve als een zandstraalapparaat, wordt verwijderd.
 • Verwijderen van schimmel en meeldauw. Dit type vervuiling heeft niet alleen een zeer negatieve invloed op het algehele uiterlijk van de gevel, maar veroorzaakt ook een ernstige dreiging van vernietiging van het materiaal. Met zandstralen kun je de poriën van de schimmel diep in de baksteen verwijderen en de wanden van grijsgroene lelijke vlekken permanent verwijderen.
 • Reiniging van interne bakstenen muren van de overblijfselen van oude verf en gips. Bij reparaties is het vaak nodig om de oude decoratieve coating van de wanden te verwijderen, en het is beter dat een enkele unit de zandstralerinstallatie niet aankan. Schurend materiaal uitgeloogd het oppervlak en laat een perfect schone baksteen achter.
 • Kunstmatige veroudering van de muur van keramische stenen. Liefhebbers van loft, Provence, country, techno, Gothic, evenals kenners van traditionele Engelse interieurs gebruiken deze techniek vaak.Als gevolg van het mechanische effect van het werkmengsel verschijnen er vele shcherbinki en depressies op de baksteen en ze zien er zo natuurlijk en vitaal uit dat het bijna onmogelijk is om kunstmatig verouderd materiaal van de originele honderdjarige steen te onderscheiden. Om het beste effect te bereiken, worden zand, nikkelslakken, glasparels en keramische kogels gebruikt.
 • Bewerking van het werkoppervlak voor het aanbrengen van gips of verf- en lakmengsels. In dit geval draagt ​​zandstralen bij tot de vorming van een ruw oppervlak, wat de hechting aanzienlijk verhoogt en de levensduur van de decoratieve coating aanzienlijk verlengt.
 • Verwijdering van vettige en olieachtige vlekken. Bij het reinigen van het oppervlak van dit soort vuil, wordt zand of slak gebruikt als een schuurcomponent.

Reinigingsmethoden

Zandstralen gebeurt op verschillende manieren, en de keuze van de juiste wordt gemaakt rekening houdend met de aard van de vervuiling en het uiteindelijke doel van de gebeurtenis.

 • De meest voorkomende is de klassieke manier waarop zand, vermengd met perslucht, onder hoge druk op een muur wordt gegooid en een schuurpapiereffect produceert.
 • De volgende methode wordt nat genoemd en wordt gebruikt voor bijzonder vervuilde oppervlakken die oude vlekken en gedroogde restanten van mortel bevatten. De essentie van deze methode bestaat erin de schurende substantie te mengen met water en vervolgens de resulterende samenstelling op het metselwerk te spuiten.
 • Een zeer effectieve techniek is de behandeling van oppervlakken met behulp van ijs, waardoor vervuiling op moeilijk bereikbare plaatsen kan worden verwijderd. In dit geval wordt het zand vervangen door kleine deeltjes natuurlijk of kunstijs en dient het onder hoge druk aan de muur.
 • De vierde methode is een thermische of, zoals het ook wordt genoemd, vurige verwerking, die bestaat in het gelijktijdig sproeien van zand en brandbaar materiaal. Het gebruik van vurige reiniging draagt ​​bij aan de volledige vernietiging van bio-afleiders zoals mossen, schimmels, schimmels en ziekteverwekkers.

Veiligheidsmaatregelen

Wees bij het zandstralen uiterst voorzichtig en volg de veiligheidsmaatregelen. De procedure mag alleen worden uitgevoerd met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een gezichtsscherm en een veiligheidsbril.

Tijdens het werk moeten alle delen van het lichaam goed gesloten zijn. Deze eis is te wijten aan het feit dat zandstralen, zelfs in de zwakste modus van de werking ervan, in staat is tot het versnellen van schurende deeltjes tot een snelheid van 600 km / h, waardoor een directe stoot van een straal in een persoon wordt geconfronteerd met een ernstige verwonding en zelfs de dood.

Naast lichamelijk letsel, is het werken met zandstralen apparatuur zonder het gebruik van beschermende uitrusting beladen met zo'n vreselijke ziekte als silicose. De ziekte veroorzaakt ernstige schade aan het longweefsel en wordt veroorzaakt doordat zandig stof de luchtwegen binnendringt. Daarom is het voor het werken met zandstraalapparatuur, ongeacht welk type schuurmiddel momenteel wordt gebruikt, nodig om een ​​fijn masker of een helm met geforceerde luchttoevoer te gebruiken. Oren moeten ook worden beschermd tegen sterke ruis met behulp van industriële hoofdtelefoons.

  Zandstralen wordt beschouwd als de meest effectieve manier om het metselwerk terug te brengen naar zijn oorspronkelijke uiterlijk en de levensduur van de gebouwen aanzienlijk te verlengen.

  Zie de volgende video over hoe u kunt werken met zandstralen.

  Comments
  auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer