Kenmerken van bakstenen volgens GOST

Kleibaksteen was en blijft het meest gewilde materiaal voor decoratie en constructie van gebouwen. Het is universeel, met zijn hulp kun je structuren van elke vorm bouwen, isoleren, kamers aankleden en ander werk doen. Al deze vereisten worden beheerst door GOST 530-2007.

Hoe is het?

De bouwsteen (baksteen) is een stuk product dat is gemaakt van klei en op een oplossing is gezet. Het standaardproduct heeft een gereguleerde afmetingen van 250x120x65 mm en is een parallellepipedum met gladde randen en randen.

Alle soorten bouwsteen worden gemaakt volgens een enkele norm, ongeacht of het gebouw of bouwmateriaal is. Dergelijke eisen worden gesteld aan klinkers, ondanks het feit dat het met een andere technologie is gemaakt,als gevolg heeft deze eigenschappen met hogere sterkte, wat het mogelijk maakt om dergelijke producten toe te passen op plaatsen waar grote belastingen op het oppervlak zullen worden beïnvloed. De kosten van een dergelijk product zullen veel hoger zijn dan het gebruikelijke equivalent.

species

Brick vandaag wordt gepresenteerd in verschillende vormen.

 • Private. Een gewone baksteen met standaardafmetingen die geen holtes bevatten. De kosten zijn beschikbaar, het wordt gebruikt voor de bouw van verschillende structuren.
 • Volle kracht Er is een klein aantal holtes waarvan het totale volume niet meer is dan 13% van het volume van het product zelf.
 • Hollow. Het heeft verschillende configuraties van holtes in het lichaam, die door en door kunnen gaan.
 • Front. Het wordt gepresenteerd in verschillende vormen, het wordt toegepast op het afwerken van gevels.
 • Klinker. Verschilt in hoge duurzaamheid, neemt geen water op. Gebruikt als decoratief materiaal voor landschapsontwerp. De afmetingen zijn hetzelfde als voor het standaardproduct, maar indien nodig kan dit in andere parameters worden gemaakt.
 • Front. Verwijst naar decoratieve materialen, maar de kenmerken zijn niet minder dan gewone stenen.Voldoet aan alle vereisten voor sterkte en andere indicatoren.
 • Keramische steen. Een product gemaakt van keramiek, dat veel holtes bevat en verschilt van gewone stenen door zijn grote formaat.

Markering en aanduiding

Volgens de sterkte-eigenschappen van de stenen zijn onderverdeeld in 7 soorten. De sterkte wordt aangegeven door de letter "M" en de numerieke waarde die erna komt. Voor de bouw van kleine bijgebouwen, hekken en lage gebouwen gebruikt gewone bakstenen M100-M200. Als het nodig is om een ​​hoogbouw te plaatsen of een steen te gebruiken op plaatsen waar grote belastingen worden toegepast, is het raadzaam om de voorkeur te geven aan producten van het merk M300 en hoger.

Het batchnummer en de massa worden aangegeven op het oppervlak van een keramisch product. Fabrikanten kunnen andere gegevens specificeren die niet in tegenspraak zijn met de normen en een mogelijkheid bieden om snel de producten van een bepaalde fabrikant te identificeren.

kenmerken van

 • De belangrijkste eis die aan de voorkant wordt gesteld, is het uiterlijk. Typisch hebben dergelijke producten getextureerde, geglansde coatings met de toepassing van een bepaald reliëf.Gewone stenen hebben geen decor op hun oppervlak. Ze worden in natuurlijke kleuren geproduceerd en na het leggen in de gewenste schaduw geschilderd.
 • Volgens GOST 5040-96 is een kleine afwijking van de afmetingen en kenmerken van gewone stenen toegestaan, waaronder spaanders, barsten, schaafwonden en andere defecten kunnen worden opgemerkt. In dit geval moeten dezelfde gebreken worden uitgesloten van de voorste steen, die vervolgens niet wordt gepleisterd.
 • Geconfronteerd met baksteen is duurder, vooral als het van toepassing is op de stenen van de eerste graad Sha 5, die geen gebreken op het oppervlak mogen hebben. De aanwezigheid van steenleemtes vermindert het gewicht, wat het mogelijk maakt om de druk op de fundering tijdens het bouwen van muren te verminderen. Ook worden dergelijke stenen gebruikt in plaats van tegels voor het afwerken van reeds gebouwde huizen. Tegelijkertijd wordt de gevel beïnvloed door een minimale belasting, terwijl de structuur zelf een aantrekkelijk uiterlijk krijgt. Dergelijke oppervlakken zijn gemakkelijk te reinigen en schoon te houden.

Sterke en zwakke punten

Elke baksteen heeft zijn sterke en zwakke punten, net als andere materialen.

De voordelen zijn onder meer:

 • hoge densiteitswaarden;
 • weerstand tegen lage temperaturen;
 • praktische bruikbaarheid;
 • brandwerendheid;
 • milieuvriendelijkheid;
 • het vermogen om verschillende projecten uit te voeren ongeacht de complexiteit van het ontwerp;
 • een breed scala aan producten;
 • met ervaring kan het metselwerk op zichzelf worden gemaakt;
 • esthetische kwaliteiten.

nadelen:

 • kwetsbaarheid;
 • vrij hoge kosten van bepaalde soorten stenen;
 • met ongunstige factoren kan oppervlakte-uitbloeiing optreden;
 • metselwerk vereist bepaalde vaardigheden.

Transport en opslag

Als het nodig is om de stenen te vervoeren, moeten ze worden verpakt in speciaal materiaal of op pallets worden geplaatst, waardoor ze worden beschermd tegen atmosferische en andere invloeden. Producten uit dezelfde batch worden op pallets geplaatst, zodat ze niet verschillen in de parameters en kleur. Indien nodig kunt u stenen in open gebieden opslaan, rekening houdend met seizoensinvloeden.

Vervoer wordt uitgevoerd door auto's of andere vormen van transport in overeenstemming met de vereisten. Pallets met stenen worden op het lichaam gemonteerd om te voorkomen dat ze vallen en beschadigen.

Voordat ze in de uitverkoop gaan, moeten alle stenen worden gecontroleerd op naleving van de normen.Al deze activiteiten worden uitgevoerd in de fabriek die ze produceert. Tijdens het testen worden willekeurig monsters geselecteerd die zijn getest en getest op vorstbestendigheid, sterkte, waterabsorptie en andere kenmerken. Al deze gegevens staan ​​vermeld in het paspoort van het product.

Testmethoden

Om een ​​organisatie zijn producten te laten verkopen, moeten ze vooraf worden getest. Dit gebeurt in laboratoria waar de volgende kenmerken worden geverifieerd.

 • Geometrie afwijkingen. In dit geval worden de parameters van de producten gecontroleerd met een liniaal. Afwijkingen mogen de vereisten van normen volgens GOST niet overschrijden.
 • Absorptie. Aanvankelijk wordt de steen gewogen en vervolgens 24 uur in water geplaatst, waarna hij opnieuw wordt gewogen. Het verschil in prestaties bepaalt de mate van absorptie.
 • Sterkte. Het monster wordt onder de pers geplaatst, waar een zekere druk op wordt uitgeoefend. Als resultaat van deze test wordt het vermogen van het product om een ​​bepaald gewicht te weerstaan ​​bepaald.
 • Vorstbestendigheid. Het monster wordt in een speciale kamer geplaatst, waar het afwisselend wordt blootgesteld aan lage en hoge temperaturen.Al deze cycli worden berekend, wat het mogelijk maakt om het aantal cycli van invriezen / ontdooien van het product tijdens zijn verdere werking te bepalen.
 • Density. Het wordt bepaald met behulp van een speciaal apparaat.
 • Thermische geleidbaarheid. De weerstand tegen warmteoverdracht en het vermogen om warmte in de kamer vast te houden, wordt gecontroleerd.

Na succesvolle tests ontvangt de fabrikant een certificaat van overeenstemming voor de goederen.

Selectie functies

Om verspilling van geld te voorkomen en een koopje te maken, nodig bij het kiezen van een steen om op de volgende punten te letten.

 • Het uiterlijk van het product. De baksteen moet een uniforme kleur hebben, die zegt dat hij niet te droog is.
 • Producten mogen geen mechanische schade aan het oppervlak veroorzaken. Toegestaan ​​niet meer dan 2-3 procent van dergelijke stenen in de partij.
 • Alle goederen moeten worden verpakt en gecertificeerd.
 • Het is de moeite waard om producten van niet-geverifieerde fabrikanten te weigeren.

Zoals u kunt zien, zijn GOST's niet alleen belangrijk voor fabrikanten, maar ook voor kopers. Als de laatste over de benodigde informatie over een bepaald product beschikt, zal dit hen in staat stellen om materiaal van lage kwaliteit te kopen.

Hoe je een steen kiest, zul je in de volgende video leren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer