Metselwerk: methoden, maten en principes

 Metselwerk: methoden, maten en principes

Metselwerk wordt beschouwd als een van de eenvoudigste en tegelijkertijd fundamentele bouwwerken - vandaag zonder dit is het bijna onmogelijk om dit of dat gebouw met je eigen handen te bouwen. Hoewel de procedure, op het eerste gezicht, geen speciale kennis en vaardigheden vereist, is het onacceptabel om het zorgeloos te behandelen. De kwaliteit van de implementatie hangt af van hoe lang de muur zal staan ​​en of het geen gevaar voor de mensen binnenin zal zijn. Om deze reden, zou je niet alleen op je eigen intelligentie moeten vertrouwen, het is wenselijk, tenminste in algemene termen, om een ​​idee te krijgen van de taak vóórhoe de implementatie te starten.

Typen en afmetingen van stenen

Bouwmateriaal met deze naam is afkomstig van verschillende soorten grondstoffen en daarom kan het hele andere formaten hebben, maar we zullen de adobe en andere blokken verwijderen, met de nadruk op de steen in de klassieke betekenis - de steen die wit en rood is. Theoretisch is het mogelijk om blokken van elke afmeting te bestellen, maar er zijn standaardafmetingen, welke in de vorm van een tabel er als volgt uitzien:

 • een eenvoudige enkele steen is 25 cm lang, 12 breed en 6,5 in dikte;
 • de verdikte versie heeft dezelfde parameters, behalve de dikte, die hier al 8,8 cm is - overigens wordt deze bij de gebruikelijke horizontale plaatsing eerder als hoogte ervaren;
 • een enkele baksteen van modulaire afmetingen is iets groter dan een eenvoudige in lengte en breedte - respectievelijk 28,8 cm en 13,8 cm, maar deze heeft een dikte van 6,3 cm minder dan 2 mm;
 • dikke baksteen van modulaire afmeting heeft een lengte en breedte, zoals in een enkele modulaire afmeting, en dikte - zoals in een eenvoudige verdikte;
 • De verdikte versie met een horizontale opstelling van holten heeft afmetingen die volledig analoog zijn aan een eenvoudige verdikte: 25 bij 12 bij 8,8 cm.

Speciale functies

De juiste keuze van het hoofdbouwmateriaal is slechts de helft van het werk, omdat u het nog steeds goed moet neerleggen, zodat de muur van het huis overeenkomt met de vereiste dichtheid en elasticiteitsmodulus om het gewicht van het gebouw te ondersteunen, en heeft ook een voldoende lage thermische geleidbaarheid zodat het zelfs in de winter warm is. Al deze indicatoren moeten ook van tevoren weten om de structuur goed te ontwerpen en om nauwkeurig het aantal benodigde stenen te berekenen.

Geaccepteerde notatie

Om de karakteristieken van het metselwerk te begrijpen, moet u eerst kennis maken met de algemene notatie die door bouwers wordt gebruikt om snel te begrijpen wat er op het spel staat. Overweeg eerst hoe de verschillende gezichten van de bouwsteen worden genoemd. Zo wordt de vlakke, lange en brede zijde met een maximaal oppervlak, dat in het horizontale metselwerk meestal boven en onder wordt geplaatst, een bed genoemd. De zijde begrensd door de lengte en dikte, met een gemiddelde grootte ten opzichte van de andere vlakken van de steen, wordt een lepel genoemd - dat is wat we meestal zien in het afgewerkte metselwerk. Het kleinste vlak, waarbij het ene blok meestal grenst aan het andere, met een soort van leggen, wordt een zak genoemd.

Wat betreft het leggen zelf, er zijn hier een paar meer definities, maar het is ook niet moeilijk om ze te begrijpen.

 • steken - Dit zijn de verbindingspunten tussen stenen, meestal gevuld met mortel. Ze zijn horizontaal en verticaal - het hangt af van de ruimtelijke oriëntatie van een dergelijke naad.
 • Bakstenen komen zelden in één rijdaarom is het gebruikelijk om de rijen te classificeren op hun locatie in de muur die wordt opgericht. Als de blokken met één zijde naar binnen gaan in het toekomstige gebouw, wordt een rij een interne mijl genoemd, als deze zich buiten bevindt, de voorkant of de externe mijl. Soms is een rij bakstenen verborgen tussen de buitenste en de binnenste mijlen - dan heet het zabutkoy.
 • Brick bed bijna altijd verborgen in de muur, maar aan de oppervlakte kan het zowel gaan met een zak en een lepel, respectievelijk, dergelijke rijen worden tychkovymi of lepel genoemd. Als op het oppervlak van de muur alle rijen hetzelfde type zien, zijnde tychkovymi of lepel, dan wordt respectievelijk het hele metselwerk tychkovoy of lepel genoemd. Tezelfdertijd, voor verhoogde sterkte, die bijzonder belangrijk is voor de buitenmuur van het huis, en soms alleen voor schoonheid,een bepaald systeem van ligatie van naden wordt gebruikt, wanneer de hele legging noch een bonder of een lepel kan worden genoemd, omdat de rijen erin volgens een bepaald patroon alterneren. Soms wordt zelfs binnen een enkele rij een ligatiesysteem waargenomen om een ​​patroon op het oppervlak te creëren.

Omwille van het gemak van bouwers, wordt de breedte van het metselwerk gemeten in helften van stenen - het zal eenvoudig onhandig zijn om de blokken in kleinere delen te verdelen.

Dikte en hoogte

De dikte van het metselwerk is de afstand tussen de buitenzijden van de binnen- en buitenmijl. Vaak is het de dikte die de sterkte van de muur bepaalt en het vermogen om warmte vast te houden, dus deze indicator wordt bepaald op basis van het klimaat in de regio, evenals het doel van het gebouw en zijn totale gewicht. De dikte van het metselwerk wordt meestal gemeten in kwartalen, helften en hele bakstenen. Als er in het dikke metselwerk verschillende horizontale rijen diep in de wanden zitten, moet er tussen hen ook een verticale naad zijn, die ook de afmetingen enigszins vergroot. Gemiddeld wordt deze geschat op 1 cm, maar in de praktijk zijn afwijkingen in de ene of de andere richting met 2 mm redelijk reëel en acceptabel.

Dientengevolge kan de dikte van het metselwerk een van deze typen zijn.

 • Een kwart steen - 6,5 cm dik. In feite breekt niemand een steen - hij wordt eenvoudig op een lepel gelegd, die ongeveer vier keer smaller is dan de lengte van het bed van een enkel blok.
 • polkirpicha - 12 cm Zoals in het vorige geval, verplettert niemand bouwmaterialen - de blokken worden eenvoudig horizontaal op het bed gelegd en van buiten en binnen in het metselwerk kunt u de lepels zien.
 • Metselwerk in een baksteen 25 cm
 • Anderhalve baksteen - 38 cm. In dit geval krijgen we een combinatie van de twee voorgaande opties - een van de kilometers is uitgelegd op het principe van "één steen" en de andere - "een halve steen". In dit type metselwerk wordt al een verticale naad aangenomen, dus deze wordt opgenomen in de berekening van de dikte als een extra centimeter.
 • Twee stenen - 51 cm. Twee parallelle metselwerk in een baksteen plus een verticale naad tussen hen.
 • Twee en een halve bakstenen - 64 cmIn dikte worden twee verticale naden in één keer gelegd, aan één kant aan beide zijden. Een van de kilometers is aangelegd in halfsteen, terwijl de tweede een geheel is.

De situatie is enigszins eenvoudiger met de leghoogte, aangezien het plaatsen van een kwart steen zeldzaam is, wat betekent dat alleen de dikte van de baksteen in aanmerking wordt genomen, die 6,5 cm voor een enkele steen, en 8,8 cm voor een verdikte. de naad, die gemiddeld iets dikker is dan de verticale, is afgerond op 12 mm, hoewel deze in werkelijkheid varieert tussen 10 en 15 mm. Als het leggen gepland is om te worden verbeterd met wapening of elektrische verwarming, dan kan de horizontale voeg in principe niet dunner zijn dan 12 mm.

Bij gebruik van een enkele steen is de hoogte van één rij gemiddeld 7,7 cm (de rij zelf plus een naad), in het geval van de verdikte versie is dit cijfer precies 10 cm. Beide versies van het bouwmateriaal hebben afmetingen die specifiek zijn berekend voor haal de hele eenheid van hoogtemeting - één meter. Om dit te doen, heeft u 13 rijen van enkele steen of 10 - verdikt nodig.

Fysieke kwaliteiten

De sterkte van een bakstenen muur is afhankelijk van heel veel kwaliteiten, waarvan sommige direct afhankelijk zijn van de kwaliteit van het metselwerk. De eigenschappen van baksteen en mortel hebben ook een zekere waarde, maar daarmee is de situatie iets eenvoudiger. De druksterkte van metselwerk als geheel is ongeveer twee keer zo laag als die van een enkele steen die in de constructie wordt gebruikt. Het is een feit dat het in de afgewerkte muur bijna onmogelijk is om een ​​perfecte uniformiteit van de belasting van het hele gebied te bereiken, omdat geen van beide blokken zelf volkomen vlak is, noch de structuur van de oplossing in de verbindingen stabiel en gelijk is. Een klassieke baksteen is perfect bestand tegen compressie, maar de buigsterkte is veel lager - gemiddeld vijfmaal zo groot, daarom is het belangrijk om niet zozeer het gewicht van een constructie te verminderen als wel om de juiste verdeling te hebben.

Meestal begint de verwoesting van het metselwerk met het feit dat de baksteen, waarvan het midden precies onder de verticale naad van de volgende horizontale rij ligt, doormidden scheurt, omdat het hier gelijktijdige druk op zowel compressie als buiging ervaart. Door het ontbreken van een adequate verbinding tussen de twee helften, neemt de belasting van de aangrenzende stenen van boven en beneden bovendien toe, waardoor een verticale scheur begint te groeien.Na verloop van tijd worden de tekenen van onenigheid alleen maar erger, en als gevolg daarvan stort de muur ineen.

De keuze voor een verdikte steen kan dit gedeeltelijk voorkomen, omdat er in de wanden van dergelijk materiaal voorspelbaar minder verticale voegen zijn, die een zwak punt van metselwerk vormen. Het blok zelf, van het vergroten van de dikte, wordt ook sterker en is bestand tegen verhoogde belasting. Het is raadzaam om meer te kiezen en het materiaal is perfect correct vorm. Hiermee kunt u de belasting gelijkmatig verdelen en eenvoudig de ligatie vereenvoudigen, omdat de afzonderlijke elementen bij uitstek geschikt zijn voor elkaar.

De eigenschappen van de oplossing hebben ook een bepaald effect op de sterkte. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de massa grijpt en bestand is tegen compressie, maar het is beter om niet eens op het merkteken te letten, maar op de plasticiteit van de compositie. Alleen dankzij de laatste indicator wordt de oplossing gelijkmatig over de naad verdeeld en dit vermindert de oneffenheden in de belasting van bepaalde delen van het metselwerk.

In tegenstelling tot wat velen denken dat de metselaar een beroep is dat meer fysieke inspanning vereist, is de kwaliteit van het werk ook van het grootste belang.Wanden vereisen een bepaald talent en traagheid ten gunste van kwaliteit, omdat de naden strak moeten worden gevuld met mortel met dezelfde dichtheid en dikte. Nadat een experiment was gemaakt, bleek volgens de resultaten dat de muur die door een ervaren vakman werd opgericht bijna tweemaal zo sterk was als een volledig vergelijkbare materiaal en dikte, maar gebouwd door een beginner.

Baksteenmetselwerk wordt gewaardeerd vanwege zijn opmerkelijke duurzaamheid, evenals zijn vermogen om vuur te weerstaan ​​en de effecten van chemische reagentia. Al deze indicatoren zijn te wijten aan de dichtheid van de blokken, maar veel ontwerpers in ons klimaat geven er de voorkeur aan om bouwmaterialen met een lagere dichtheid te kiezen, omdat dergelijke stenen een veel lagere thermische geleidbaarheid hebben. Bovendien wordt door het gebruik van materialen met een lagere dichtheid het gewicht van de constructie ook verminderd, en dit bespaart ook de stenen zelf en de fundering, terwijl ook wordt bespaard op de constructie. Gemiddeld geeft een dubbele afname van de dichtheid van de blokken bijna dezelfde vermindering van de massa van de constructie (de oplossing verandert de massa niet) en anderhalve besparing op materialen, wat mogelijk is door een afname van de druk op het onderste deel van het gebouw.

Noodzakelijke tools en oplossing

De oplossing als geheel is hierboven al genoemd - het moet plastic en zo sterk mogelijk zijn om geen zwakke schakel in het metselwerk te zijn. Wat de instellingstijd van de compositie betreft, zou de tijd hier groter moeten zijn, des te minder ervaring de meester heeft, omdat beginners vaak niet snel kunnen werken. Als er helemaal geen ervaring is, moet de bevriezingstijd niet minder dan drie uur bedragen.

De oplossing kan al in afgewerkte vorm worden gekocht en zal dan waarschijnlijk verschillende additieven bevatten, met name om de weerstand van het mengsel tegen rijp te verhogen. Veel eigenaren die liever zelfstandig bouwen, maken de oplossing echter zelf. Houd er rekening mee dat verschillende soorten cement, die een verschillende mate van sterkte van het mengsel geven, verschillende verhoudingen voorstellen voor het mengen met zand, omdat er geen universele berekeningsformule bestaat.

Metselwerk is niet gedaan met blote handen - voordat u met het werk begint, moet u de juiste hulpmiddelen inslaan. Een set van al het noodzakelijke kan de volgende vorm hebben.

 • Troffel, ook bekend als troffel - het hoofdgereedschap van elke metselaar, die er sterk mee verbonden is, lijkt op een karakteristiek driehoekig blad.Het is noodzakelijk om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren, bijvoorbeeld door een mortel aan te brengen, te egaliseren en groeven te maken.
 • Kies hamer kunt u stenen splitsen, omdat de afmetingen van de geplande muur waarschijnlijk niet overal in de maat van het blok passen. Bovendien kunt u met een dergelijk hulpmiddel omgaan met de onregelmatigheden van de steen. Voor het snijden van een alternatief gereedschap kan het een slijper met een diamantschijf zijn, dan heeft het ook geschikte apparaten nodig zoals bescherming voor handen en gezicht.
 • Om ervoor te zorgen dat het metselwerk gelijkmatig is en niet dichtgeknepen onder invloed van de elementaire wetten van de natuurkunde, is het bij het bouwen van muren noodzakelijk om te gebruiken niveau, loodrecht en betrouwbaar snoer.
 • Betonmixer zal de versheid van de oplossing op tijd uitrekken, maar kan een dure aanwinst zijn als u niet van plan bent om regelmatig deel te nemen aan de bouw.
 • Hoeken en dwarsbalken zullen goede helpers zijn als het gaat om het compliceren van de geometrie van het metselwerk, als er geen enkele muur zonder franjes is opgetrokken, maar een complexe structuur met hoeken, evenals raam- en deuropeningen.

Naaisystemen en soorten

Hoewel de stenen ongeveer even groot zijn,ze worden altijd met een bepaalde overlay op de volgende rij gelegd - dit wordt verbanden genoemd en draagt ​​bij tot de vorming van een volledige muur in plaats van een reeks stenen kolommen die alleen met elkaar zijn verbonden door mortel. Er zijn nogal wat manieren om dressing te organiseren, maar drie daarvan zijn tegenwoordig het populairst.

 • Chain-methode, ook bekend als enkele rij, is waarschijnlijk het meest succesvol omdat het zowel vrij eenvoudig als zeer betrouwbaar is. Het punt is dat de individuele horizontale rijen worden opgemaakt en gepord, en lepel, en meestal door een - een soort van "verweving" wordt verkregen. Het resultaat aan de voorkant is best mooi, omdat de buitenafwerking optioneel is. Voor het juiste ontwerp van de hoeken en andere bezuinigingen, hebt u stukken nodig in een kwart, driekwart en een halve steen, omdat zonder het afwerken van de muur op de juiste plaats met een bekwame snede moeilijk zal zijn. Het is beter om dit zelf niet te doen - er zijn fabrikanten die blokken met de juiste afmetingen produceren.
 • Ketting verband vooral relevant op de kruising van twee muren.Elke tweede rij is in dit geval gedeeltelijk ingebed in een andere muur, waardoor de twee zijden van het gebouw worden gekenmerkt door integriteit en elk van hen rust op de volgende. Dit voegt kracht toe aan het gebouw en verhoogt de duurzaamheid.
 • meerlagige zwachtelen ligt in de techniek van leggen, waarbij de lepel en de gerolde rijen niet door een, maar in een andere volgorde en in een ongelijk aantal gaan - de rijen van een van de soorten zullen veel meer zijn dan de andere. Tegelijkertijd wordt altijd een kleine verplaatsing van de volgende rij ten opzichte van de vergelijkbare rij behouden.

Een goed voorbeeld van hoe complexe verbandsystemen de sterkte van een gebouw vergroten, zijn enkele van de oude gebouwen die over de hele wereld worden gevonden. In de oudheid was de oplossing niet bekend bij veel landen, bovendien wordt het terecht als minder betrouwbaar beschouwd dan als een baksteen, maar naadloos metselwerk met competente ligatie is soms zelfs enkele millennia lang en wordt niet bijzonder beïnvloed.

Regels en lay-outopties

De juiste lay-out gaat noodzakelijkerwijs uit van een verschuiving van de volgende rij ten opzichte van de vorige.Als voor de wanden, die in de toekomst ook een esthetische afwerking impliceren, de lay-out niet veel uitmaakt, in sommige gevallen kan de klant vragen om een ​​specifiek patroon of zelfs een patroon van bakstenen, billen of lepel in een bepaalde volgorde uit te lijnen - dan is het aanvullende ontwerp niet meer zal nodig hebben. Daarom is de lay-out nuttig voor de sterkte van het gebouw en voor de aantrekkelijkheid ervan.

Nogmaals, je kunt veel indelingen bedenken, zelfs vrij herkenbare contouren aanbrengen, maar Tegenwoordig zijn zes schema's die worden gekenmerkt door relatieve eenvoud erg populair.

 • "Track" - Het eenvoudigste schema dat kinderen leren tijdens het spelen met de ontwerper. De ene steen op de andere leggen is precies de helft van zijn lengte, waardoor een glad en eenvoudig patroon ontstaat. Dienovereenkomstig zijn de delen kleiner dan een halve steen, in dit geval zijn ze niet nodig.
 • Blok lay-out omvat een doelbewuste afwisseling van hele stenen en helften in dezelfde rij, maar niet noodzakelijkerwijs door één. De offset is hier meestal relatief klein, omdat de muur eruit ziet als gladde, verticale zigzaggen met dezelfde vorm.
 • Kruismodel het is ook gebaseerd op de afwisseling van hele stenen en helften, maar het punt is dat de horizontale rijen er één doorlopen en er uitzien als een lepel en stoot (deze kunnen eenvoudig uit de helften worden gelegd, als de muur dun is). De esthetiek van de berekening bestaat erin dat de helft van de hele baksteen op de hele baksteen wordt gelegd, waardoor een karakteristiek kruispatroon wordt verkregen.
 • In het Brandenburg-model In elke horizontale rij wordt de berekening uitgevoerd volgens het principe "achter twee hele stenen is de derde helft". De verplaatsing gebeurt op zo'n manier dat het midden van deze helft precies onder (en boven) de verticale naad ligt tussen twee hele blokken.
 • Gotisch metselwerk Het maakt het mogelijk om constant afwisselende blokken van verschillende lengtes te gebruiken, maar een bepaald patroon moet worden gevolgd vanwege de uniforme verplaatsing van identieke rijen.
 • Layout "savage" vereist de naleving van een enkele regel - stenen van verschillende lengte zijn chaotisch gerangschikt, ze hoeven niet per se door logica te kijken.

Veelgemaakte fouten

Enorme bouwkosten zullen geen enkele beloning opleveren als de eigenaar zelf niet erg bekend is met metseltechnieken of uitvoerders heeft ingehuurd die het werk niet efficiënt willen uitvoeren. Er zijn veel fouten die het eindresultaat bederven, omdat ze zeker vermeld moeten worden.

 • Een onzorgvuldige houding ten opzichte van werk is onaanvaardbaar. Het metselwerk, net als de naden, moet strikt vlak zijn, de laatste moet ijverig worden gevuld met een oplossing in dezelfde hoeveelheid. Als dit niet gebeurt, zullen er gaten in de muur zijn die niet bijdragen aan warmte-isolatie en de slijtage van de muur waarschijnlijk versnelt.
 • Het is onwenselijk om stenen schuin te leggen, en als dit wordt gedaan, dan zouden er in ieder geval geen significante holtes moeten zijn gevuld met alleen mortel - de steen moet altijd op een andere steen of zijn stuk rusten. Zo'n fout wordt vaak gemaakt met een schuin dak, en het waarschijnlijke resultaat is een instorting van de hele structuur, omdat de oplossing veel erger is dan een baksteen die bestand is tegen compressie, en de blokken zelf zullen niet buigen over een niet-bestaande ondersteuning.
 • Een baksteen van slechte kwaliteit met een grote hoeveelheid kalk is onderhevig aan een verplichte afwerking, anders zal hij bij nat weer geleidelijk uit de blokken vallen, holtes creëren en het instorten van het gebouw bedreigen.
 • Te dunne wanden of verwaarlozing van de vorming van een ventilatiekloof tussen de isolatie en de facing mile leiden tot condensaat dat zich binnen de muur kan verzamelen, dat in de winter kan bevriezen.Zoals u weet, zet water uit als het bevriest en meer volume nodig heeft, waardoor de muur kan breken.
 • Het gebruik van holle bakstenen wordt uitsluitend in de muur verondersteld en de gaten erin mogen niet vanaf de buitenkant zichtbaar zijn. Zelfs als u ze later afdicht met een oplossing, bespaart u de ruimte nog steeds niet tegen aanzienlijk warmteverlies via deze gaten. Bovendien kan vocht, om hier te komen, bevriezen met alle consequenties die hierboven zijn beschreven.
 • Boven alle openingen in de muur moeten stevige massieve lateien worden geïnstalleerd die het gewicht van de volledige baksteen erboven kunnen dragen. Zo'n constructie moet een goede 15-25 cm diep gaan in de muur aan elke kant van de opening, anders is het instorten ervan slechts een kwestie van tijd. De breedte van de inbedding aan beide zijden moet hetzelfde zijn. Het is onaanvaardbaar om te vertrouwen op het feit dat een grotere inkeping enerzijds de ontoereikendheid aan de andere kant elimineert.

Bouwtips

Ervaren meesters kunnen bijna altijd handige tips geven voor beginners, zonder welke ze zeker een van de veelgemaakte fouten zouden maken. Het fundamentele punt is bijvoorbeeld de juiste berekening van de fundering, rekening houdend met de hydrogeologie van het geselecteerde territorium.Het moet duidelijk zijn waar het grondwater zich bevindt, hoeveel ervan, hoeveel gewone regenval hun hoeveelheid beïnvloedt, of de bodem gedurende het jaar even stabiel is onder het toekomstige huis. Als hiermee geen rekening wordt gehouden, kan zelfs een correct berekende fundering, die zogenaamd voldoende sterkte heeft, "zweven", vooral als het ook uit baksteen bestaat en een beperkte buigsterkte heeft. In een dergelijke situatie draagt ​​het alleen maar bij aan het rekken van de wanden erboven en het buigen van individuele blokken, omdat de scheuren in de muren te snel zullen verschijnen en het gebouw niet lang zal overleven, wat een reële bedreiging voor de bewoners vormt.

Een apart punt is het verwarmen van de buitenmuren van het huis of het bekleden van de hoofdmuur met tegenoverliggende materialen. Veel nieuwkomers houden geen rekening met het feit dat er een kleine opening tussen deze twee lagen nodig is, omdat wanneer de temperatuur daalt, er altijd condensatie zal zijn die de structuur kan vernietigen. Als er vocht binnendringt, kan er ook een schimmel binnendringen die na verloop van tijd de structuur van bouwmaterialen vernietigt en de slijtage van het huis verhoogt.

Om dergelijke verschijnselen te voorkomen, is het noodzakelijk om de ventilatie van de tussenruimte, waarvoor speciale ventilatiedozen worden gebruikt, op de juiste manier te organiseren. Een dergelijke inrichting is gemaakt van zeer duurzame materialen die normaal vocht- en temperatuurdalingen kunnen overbrengen zonder vervorming. Dankzij hen komt thermoregulatie in de wand op natuurlijke wijze voor, en het overtollige vocht krijgt een uitweg, daarom verzamelt het zich niet van binnen en vernietigt het de structuur niet zo veel.

Zie de volgende video om te leren hoe je metselwerk met je eigen handen kunt maken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer