Uitgebreide klei en zijn fracties

 Uitgebreide klei en zijn fracties

Expanded clay - dit isolatiemateriaal is een milieuvriendelijk product. Dit is een licht en poreus materiaal, het wordt geproduceerd door laagsmeltende klei af te vuren. Het is gemaakt in de vorm van zand, qua uiterlijk lijkt het op ovale korrels.

Bulkdichtheid - van 250 tot 600 kg per m2 of misschien nog hoger, het hangt allemaal af van de methode van het bakken van klei. Onderscheid tussen kleine en grote klei, afhankelijk van de breuk. Het feit dat het is, zal hieronder in detail worden beschreven.

 Uitgebreide klei voor isolatie

afspraak

Het belangrijkste doel van geëxpandeerde klei is thermische isolatie, maar dit is niet de enige reden waarom het wordt gebruikt.

Het heeft de eigenschap van geluidsisolatie en kan dienen als een zeer goed "onderliggend" materiaal.

Het kan worden gebruikt als een vloer dekvloer, hiervoor moet je kleine klei van 0,1 - 0,2 cm of kleinere fracties gebruiken.

Het is niet altijd mogelijk om bouwmateriaal naar de plaats te brengen waar het nodig is (constructie, reparatiewerkzaamheden, enz.) In bulk op grote auto's. Maar dit probleem is gemakkelijk op te lossen door de geëxpandeerde klei in zakken te verpakken. Door het relatief kleine gewicht van de tas, kunt u het materiaal gemakkelijk op de juiste plaats brengen zonder een dumptruck te betrekken.

 Fijne klei fijn voor vloervloeren

eigenschappen

Omdat dit een milieuvriendelijk en veel gevraagd materiaal is, heeft het unieke eigenschappen die het met al zijn afgeleiden doorgeeft:

 1. Het heeft zowel geluids- als thermische isolatie.
 2. Grote kracht is geen kleine massa.
 3. Bestand tegen vorst, vocht en vuur.
 4. Lange levensduur.
 5. Bestand tegen negatieve chemische effecten.
 6. Bestand tegen schimmels en processen van verval.

En ook is het natuurlijk en veilig voor het milieu.

 Uitgebreide klei

Typen afhankelijk van de grootte van de breuken

Uiterlijk lijkt dit materiaal op grind. De samenstelling heeft kleine en grote korrels van ovale of bolvormige vorm.

De korrels van de compositie zien eruit als een glazige massa, bedekt met een schaal.

Alle korrels variëren in grootte, die varieert van 0,05 tot 0,4 cm. Het materiaal kan worden onderverdeeld in 3 soorten breuken. Het toepassingsgebied is afhankelijk van hun grootte. De indeling in soorten wordt uitgevoerd door de grootte van de korrels te meten:

 • 0-5 mm- geëxpandeerde boetes van klei - gebruikt voor het egaliseren van de vloer en bij de vervaardiging lichtgewicht aggregaatblokken.
 • 10-22 mm - het wordt toegepast op het verwarmen van een vloer en overlappingen in huizen;
 • 20-40 mm - het wordt gebruikt voor het verwarmen van daken, kelders, de vloer in de garage en voor thermische isolatie van verwarmingsleidingen.

Het gebruik van de laatste twee fracties in de balk maakt het dikker.

Expanded clay sand wordt beschouwd als de geëxpandeerde klei van de kleinste fracties, granules met een grootte kleiner dan de set, dat wil zeggen minder dan 0,05 centimeter.

 Uitgezette klei 0-5 mm
Een geëxpandeerde kleifractie tot 5 mm is claydite-zand
 Expanded clay fractie van 5 tot 10 mm
Een geëxpandeerde kleifractie van 5 tot 10 mm wordt gebruikt bij de vervaardiging van geëxpandeerde betonblokken uit klei
 Expanded clay fractie van 10 tot 20 mm
Een geëxpandeerde kleifractie van 10 tot 20 mm wordt gebruikt voor de isolatie van vloeren en vloeren in woningen
 Claydietbetonfractie van 20 tot 40 mm
Een geëxpandeerde kleifractie van 20 tot 40 mm wordt gebruikt voor de isolatie van het dak, kelders

toepassing

grind

Een persoon zal niet in staat zijn om te kijken naar het proces van het maken van grind uit geëxpandeerde klei, aangezien hete lucht interfereert, maar het proces van maken is zeer spectaculair:

 • Kleirots, die gemakkelijk smelt, roteert constant en wordt blootgesteld aan hitte in pyrogene ovens.
 • Vervolgens komt het vuren van de rots.
 • Als resultaat worden na deze acties voldoende grote korrels verkregen, ongeveer 0,2 - 0,4 cm.

Om andere fracties te verkrijgen, worden deze granules in kleinere deeltjes geplet.

Dit materiaal maakt zeer goed grind en heeft de volgende kenmerken:

 • brandwerendheid;
 • weerstand tegen vorst;
 • waterbestendig

In de samenstelling zijn er geen onzuiverheden die het cement zouden kunnen beschadigen - dit is belangrijk, omdat dit materiaal vaak wordt gebruikt als een vulmiddel voor de vervaardiging van lichtgewicht beton - keramsit.

 Uitgebreide klei van het grint van geëxpandeerde klei

steenslag

Voor het verkrijgen van steenslag worden de grootste delen van het materiaal geplet om kleinere fracties te verkrijgen.

De grootte van korrels gemalen steen ligt in het bereik van 0,05 tot 0,4 centimeter. Het heeft dezelfde afmeting als grind. Het kan worden onderscheiden van andere materialen in de vorm van korrels - ze hebben een bijna willekeurige, meestal hoekige vorm.Het bereik van steenslag is hetzelfde als dat van grind, het wordt gebruikt om lichtgewicht betonconstructies te vullen.

Zand (fijne fractie)

Om zand te krijgen, worden grote fracties verpletterd of worden fijne deeltjes uit klei verbrand. Na de bovenstaande actie worden kleikorrels verkregen van kleine fracties met een grootte van minder dan 0,05 cm. Het doel van dit specifieke zand is om het te kneden in een verscheidenheid van mortieren, evenals licht beton is ook gevuld met het.

Ook geëxpandeerde klei is perfect voor het maken van beton. Dit wordt bevestigd door het feit dat het bestand is tegen vorst, en het is ook de moeite waard om de uitstekende bestendigheid tegen verbranding en bescherming tegen vervalprocessen op te merken. In verband met deze voordelen wordt dit materiaal zeer vaak gebruikt voor de vervaardiging van funderingen.

 Klei zand

constructie

huis

Huis van geëxpandeerde kleiblokken makkelijk genoeg om te bouwen. Tegelijkertijd is een dergelijke constructie vrij economisch en zal het huis een aantal opmerkelijke eigenschappen hebben.

bad

Expanded clay vond toepassing in de bouw van verschillende baden. Het kan ook worden gebruikt als thermische isolatie voor de wanden van het bad vanwege de eigenschappen: de vereiste temperatuur wordt snel in de ruimte ingesteld en lange tijd opgeslagen.Voor dit doel maakt het geen verschil welk materiaal te gebruiken: klein fractioneel of groot fractioneel.

 Uitgebreide klei voor thermische isolatie

Communicatie leggen

Voor de aanleg van waterleidingen of bijvoorbeeld verwarmingsnetten moet u dergelijk materiaal als geëxpandeerde klei kopen. Dan zul je kalm zijn over het feit dat de hitte het huis bereikt. Een ander voordeel van dit materiaal is dat het in geval van lekkage niet nodig is om vaste grond uit te graven. En na het elimineren van het ongeluk weer in slaap vallen al hetzelfde materiaal.

Andere toepassingen

Dit materiaal vindt zijn toepassing niet alleen in bouwwerkzaamheden, maar ook op andere gebieden:

 • Je kunt een nummer in het land maken,
 • om de wortels van tuinplanten te verwarmen, waardoor de opbrengst van de site wordt verhoogd. Hiervoor is het materiaal van de fractie van 0,1-0,2 centimeter perfect, omdat het een drainagesysteem in de wortels zal creëren.
 • voor kamerplanten kunt u hetzelfde advies gebruiken. Het enige verschil is dat je een kleinere fractie moet kiezen, ongeveer 0,05-0,1 centimeter.

Momenteel gebruiken veel professionele aannemers de cement-zand dekvloer niet meer als een verouderde technologie. Wanneer dekvloer vloeren bedekt met geëxpandeerde klei, die de kwaliteit sterk verbetert.Zo'n koppeling kan zelfs een onervaren amateurbouwer zijn.

 Uitgebreide klei in het land

Vanwege dergelijke materiaaleigenschappen zoals thermische isolatie en mechanische eigenschappen, kan het worden gebruikt om een ​​aantal bouwtaken op te lossen. De meest voorkomende klei met fracties van 0,1-0,2 centimeter.

Het wordt gebruikt als thermische isolatie voor een breed scala aan doeleinden:

 • daken,
 • vloerbedekkingen
 • wanden
 • kelders,
 • stichtingen.

Velen gebruiken het bij het goed leggen van het gebouw. Ook geëxpandeerde klei is perfect voor het uitrusten van straatwatervoorziening, rioolstelsels en vele andere communicaties, het kweken van planten.

 Uitgebreide klei

stamps

Er zijn tien merken van dit product op de markt voor bouwmaterialen. Ze variëren in bulkdichtheid, die varieert in het bereik van 250 tot 800. Deze wordt berekend op basis van de fractie in geschikte meettanks.

Meestal geldt hoe groter de fractie, hoe lager de bulkdichtheid.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer