Uitgebreide klei - de belangrijkste kenmerken

 Uitgebreide klei - de belangrijkste kenmerken

Expanded clay is een soort lichtgewicht beton, waarvan de belangrijkste vulstof geëxpandeerde klei is.

Verkregen door speciaal roosteren van klei heeft geëxpandeerde klei een poreuze structuur. Hierdoor zijn betonblokken relatief licht, maar sterk genoeg. Ze worden voornamelijk gebruikt voor de constructie van lichtgewicht constructies met een goede veiligheidsmarge.

Samenstelling en verhoudingen

De belangrijkste ingrediënten van claydite beton zijn: geëxpandeerde klei (60%), cement (10%), kwartszand (30%). Je hebt ook water nodig om de oplossing te mengen. Soms worden weekmakers of speciale additieven die lucht meevoeren toegevoegd, bijvoorbeeld verzeepte houthars.

Uitgebreide kleifractie meestal 5-10 mm. Hoe kleiner het is, hoe hoger de sterkte van de blokken en hoe groter het gewicht.Daarom heeft dit materiaal verschillende classificaties, bijvoorbeeld door sterkte of thermische geleidbaarheid.

 Clay blokken

Het is het beste om kant-en-klare fabrieksblokken te kopen. Ze zijn gemaakt volgens bepaalde SNIP's en GOST's, hebben een strikte verhouding, het mengsel zelf wordt grondig gemengd met speciale apparatuur en vervolgens tot blokken gevormd door de methode van volumetrisch trillen.

Doe het zelf

Maar het is mogelijk om zowel afzonderlijke blokken als een monolithische constructie zelfstandig met uw eigen handen te maken.

Om dit te doen, moeten alle delen van de claydite concrete ingrediënten in de volgende volgorde in de betonmolen worden geladen:

 1. water
 2. geëxpandeerde klei
 3. cement,
 4. zand.

Meestal is water 8-10%, maar de vochtigheid van het claydiet zelf moet in aanmerking worden genomen. Als hij op straat was of eerder vochtig was voor een betere hechting, dan zou er minder water nodig zijn dan voor pellets die in een droge ruimte waren opgeslagen.

De hoeveelheid water moet serieus worden genomen. Als het niet genoeg is, zal het claydite het absorberen en zal het mengsel zelf droog en afbrokkelend worden.

In dit geval wordt geleidelijk water toegevoegd tot de gewenste consistentie. Als het te veel is, zal de oplossing erg vloeibaar zijn. In dit geval moet je hem wat rust gunnen."Ruw" keramzitbeton moet van zodanige consistentie zijn dat het met de hand kan worden genomen en alle korrels zijn bekleed met cementmortel.

 Clay blokken

Naast de betonmixer heeft u een trilmachine nodig.

Het is noodzakelijk om een ​​stalen plaat in het vormstuk te plaatsen en deze met een mengsel te vullen. Na de voltooide eenheid 2-3 dagen gedroogd. Maar idealiter moet je ongeveer een week rust geven. Als de blokken in de hitte in de straat worden gedroogd, moeten ze worden besprenkeld met water na uitdroging.

Stalen platen worden verwijderd uit het reeds voltooide gedroogde blok. Ze zullen pas na 30 dagen merksterkte krijgen met regelmatige bevochtiging. De standaardvorm neemt 10 - 11 liter van het mengsel.

classificatie

De hoofdclassificatie is per doel.

Er zijn soorten:

 • constructief - gebruikt voor de constructie van bruggen, ondersteunende structuren van gebouwen, rekken, enz.;
 • constructieve warmte-isolatie - voornamelijk gebruikt bij de constructie van wanden;
 • thermische isolatie - meestal gaan als isolatie.

Ze onderscheiden zich ook door hun gebruik (scheidingswand en muur), grootte en vorm.

De laatste kan solide (monolithisch) en hol zijn, waarin doof en doorlopend kan zijn.

 soorten kleiblokken

afmeting

Partitionering en muurblokken van claydite beton variëren in grootte. Maar beide worden bestuurd door GOST 6133-99.

Muur heeft afmetingen:

 • 390x190x188 mm
 • 288x288x138 mm
 • 288x138x138 mm
 • 190x190x188 mm
 • 90x190x188 mm.

Het gewicht van corpulent bereikt 26 kg. Holle (sleuf) is iets lichter, ongeveer 17 kg.

Maten van partitie:

 • 590x90x188 mm
 • 390x90x188 mm
 • 190x90x188 mm.

De dikte is slechts 90 mm. Het gewicht varieert van 7 tot 14 kg (respectievelijk voor hol en corpulent).

Maar bijna elke fabrikant kan blokken met geëxpandeerde klei van niet-standaardmaten op bestelling leveren.

 Grootte van kleiblokken

kenmerken van

Expanded clay blocks hebben een aantal kenmerkenwaarvan de indicatoren dramatisch van elkaar kunnen verschillen, afhankelijk van het type en de grootte van de blokken, evenals de aanwezigheid van bepaalde additieven erin:

 1. Sterkte. De kleinste waarden van de isolatieblokken (van 5 tot 25 kg / cm2). De hoogste in constructieve (van 100 tot 500 kg / cm2). Alle tussenindicatoren (van 25 tot 100 kg / cm2) voor structurele isolatie.
 2. Thermische geleidbaarheid. Volgens thermische geleidbaarheid kunnen keramsit betonblokken worden vergeleken met hout. En hoe minder cement in de samenstelling, hoe lager de thermische geleidbaarheid. Maar zelfs zware constructieve zijn te verkiezen boven baksteen en gewoon beton.Als de bouw van een woonhuis om holle blokken te gebruiken, zal het veel warmer zijn. Typisch varieert zijn snelheid van 0,14 tot 0,66 W / m * K.
 3. Vorstbestendigheid. Hoe kleiner de porositeit van het materiaal, hoe hoger de waarde. Dus, in constructieve vorstbestendigheid tot 500 cycli, in constructieve warmte-isolatie - 150, in warmte-isolatie - 15-50.
 4. Geluidsisolatie. Hoe hoger de porositeit van geëxpandeerde klei, hoe beter de geluidsisolatie. Bijvoorbeeld, blokken van 590x90x188 mm groot, gevouwen in de scheidingswand, zorgen voor geluidsisolatie tot 45-50 dB.
 5. Dampdoorlaatbaarheid Thermische isolatoren hebben een hogere dampdoorlatendheid (tot 9 mg / m * h * Pa) in vergelijking met constructieve (3 mg / m * h * Pa).
 6. Wateropname. Voor kleiblokken is deze waarde 5-10 gew.%, Maar kan worden verminderd door de toevoeging van weekmakers.
 7. Krimp. Het geeft dezelfde krimp als zwaar beton, namelijk 0,3-0,5 mm / m.
 8. Het maximum aantal verdiepingen van gebouwen. Structureel isolerende blokken worden bij voorkeur gebruikt voor laagbouw. Maar met de bouwblokken kun je gebouwen van 10-12 verdiepingen bouwen.

Over de kenmerken, kenmerken en toepassing van verschillende soorten kleiblokken, bekijk de volgende video van het kanaal ForumHouseTV. Leer veel interessante dingen.

huis

Voordelen van het bouwen van huizen uit geëxpandeerde kleiblokken:

 • Als een materiaal voor individuele constructie kleiblokken zijn gewoon perfect. Ze houden perfect warmte vast, absorberen praktisch geen vocht, omdat ze niet bevriezen, perfect beschermen tegen straatlawaai, brandwerend. Vanwege de grootte is metselwerk veel sneller dan baksteen. Het enige nadeel - de blokken passen niet altijd in grootte.
 • De financiële kant van een dergelijke constructie is ook aangenaam. Ten eerste is het materiaal zelf goedkoop. Ten tweede maakt het besparing op isolatie mogelijk, omdat het een lage thermische geleidbaarheid heeft. Ten derde vereist vanwege zijn geringe gewicht geen solide basis, waarop u ook kunt besparen. Maar claydite wordt alleen gebruikt in de constructie van muren. Het is niet geschikt voor het gieten van de basis, omdat hier niet voldoende sterkte voor is.
 • En vanwege bijna onbetekenende krimp in de toekomst zal het niet nodig zijn om extra geld uit te geven aan reparaties aan de binnenkant van de kamers.

Dankzij al deze voordelen zijn blokken van klei heel populair in Europa. Maar in Rusland zijn ze niet minder gevraagd.Dit is een fantastische budgetoptie. Een analoog kan een huis van schuimblokken zijn.

 Bouw van claydite blokken

Elke constructie begint met de ontwikkeling van een project voor een huis en een werkplan.

Denk na over de volgende nuances:

 • Selecteer het type fundering. Als de kelder niet is voorzien, kunt u op de stripfundering blijven. Zodra de basis sterk is en krimpt, kun je beginnen met het bouwen van muren.
 • Leg blokken van geëxpandeerde klei en baksteen. Maar hier is het belangrijk om dezelfde dikte van de oplossing tussen de blokken te observeren. Geen druppels, scheuren en holtes. Alle defecten worden onmiddellijk geëlimineerd als ze zich voordoen.
 • Voor een comfortabel verblijf in het huis, moet de wanddikte minstens 40 cm zijn. Anders is extra thermische isolatie vereist. Bovendien verliest het ontwerp in de loop van de tijd enigszins zijn vermogen om de warmte op het juiste niveau te houden, wat de stijging van de verwarmingskosten zal beïnvloeden. Daarom doet extra isolatie nooit pijn, maar het is beter om deze buiten te plaatsen.
 klei blokhuis

Thermische isolatie

Om de isolatie op de volgende manieren te vergroten:

 • Het is mogelijk om blokken van claydite-beton te maken, maar deze methode is duur en wordt zelden gebruikt.
 • Meer betaalbare optie - minerale wol. Het wordt in 2 lagen gelegd, met een laag waterdichting ertussen. Folie kan worden gebruikt voor dampdoorlatende isolatie.
 • Zelfs als verwarming (zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant) kan glasvezel worden gebruikt. Maar om ermee te werken, heeft u een gasmasker en beschermende handschoenen nodig.
 • Als er voor het schuim wordt gekozen, moet u kiezen voor een hogere dampdichtheid. Maar het is belangrijk om te onthouden dat hij erg gesteld is op muizen en andere kleine knaagdieren, en daarom moet worden gewond in beton.

voering

Externe bekleding van betonnen muren van klei kan worden gemaakt van:

 • baksteen,
 • gebruik gevelpleister,
 • thermopanels,
 • sluit de gevelbeplating.
 Tegenover huis van geëxpandeerde kleiblokken

Over de voordelen van geëxpandeerde klei bij de bouw van het huis, bekijk het volgende videokanaal "Vierkante meter".

Postzegels en prijzen

De sterkte van kleiblokken hangt af van hun dichtheid, dus de prijs van blokken met hogere dichtheid is hoger.

Hoe hoger het cijfer van het blok, hoe hoger de dichtheid:

 • Stempels 50-100 M worden voornamelijk gebruikt voor thermische isolatie.
 • Voor de constructie van gebouwen met het merk 150-200 M.
 • Stempels boven 300 M worden al gebruikt voor de constructie van verschillende structuren, bijvoorbeeld bruggen en snelwegen.

De prijs van kleiblokken varieert afhankelijk van de grootte, vorm (vast of hol) en merk. Gemiddeld kost een muurblok in de regio's 30 tot 60 roebel, een scheidingswand - 20-40 roebel.

Bij de berekening van de kosten van al het materiaal moet worden beschouwd als de kosten van levering. Bovendien worden alle units vervoerd in speciale pallets. Als de verpakking kan worden geretourneerd, wordt er een toezegging gedaan. Zo niet, dan kunnen de kosten van één pallet variëren van 100 tot 300 roebel.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer