Subtiliteiten van het berekenen van stenen thuis

 Subtiliteiten van het berekenen van stenen thuis

De populariteit van bakstenen gebouwen wordt verklaard door een aantal positieve eigenschappen van dit bouwmateriaal. In de eerste plaats is duurzaamheid. Bakstenen huizen met de juiste legdatum zullen de vorige eeuw duren. En daar is bewijs voor. Vandaag kun je sterke gebouwen zien die enkele eeuwen geleden zijn gebouwd.

Dichte baksteen is perfect bestand tegen de "aanvallen" van het weer. Het stort niet in onder de regenstromen, kraakt niet vanwege de temperatuurval en is bestand tegen zowel strenge vorst als brandende hitte. Immuun voor steen en zonlicht.

Atmosferische verschijnselen kunnen metselwerk beschadigen, maar dit zal meer dan een decennium duren.

In het voordeel van de baksteen zegt weerstand tegen biologische vernietiging. Bovendien is de steen brandveilig. Zelfs bij langdurige blootstelling aan open vuur worden muren niet vernietigd. Architecten houden van dit bouwmateriaal omdat het u in staat stelt om interessante architecturale oplossingen te realiseren.

Tegenwoordig worden niet alleen wit silicaat en rode bakstenen geproduceerd, maar ook veelkleurig, waardoor het mogelijk is om originele gekleurde gevels te maken. Bakstenen huizen zien er degelijk, betrouwbaar uit, zoals een echt fort uit een beroemd gezegde.

Waar hangt het van af?

Allereerst is de behoefte aan bakstenen voor het bouwen van een huis afhankelijk van de afmetingen van de wanden, meer bepaald van hun dikte. Hoe dikker de muren, hoe meer bouwmateriaal ze nodig zullen hebben. De dikte van de muren wordt bepaald door het type metselwerk. Hun variëteit is beperkt.

Afhankelijk van het aantal en de locatie van stenen, zijn er metselwerk in:

 • halfstenen (metselwerk wordt gebruikt voor scheidingswanden, aangezien halfstenen gebouwen niet in halfsteen zijn gebouwd);
 • één (metselwerk wordt gebruikt voor tussenschotten, soms voor tuinhuizen, waar geen verwarming is);
 • anderhalf (geschikt voor de bouw van gebouwen in een warm klimaat);
 • twee (geschikt voor de bouw van gebouwen in centraal Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland);
 • twee en een half (meestal gebruikt bij de bouw van privé-huizen en cottages in zone II klimaatzone);
 • drie (nu praktisch niet gebruikt, maar gevonden in gebouwen uit het verleden, vóór vorige en vroegere eeuwen).

De stenen zelf variëren in grootte. Volgens de bestaande normen produceren alle fabrikanten bouwmateriaal met identieke afmetingen alleen in lengte en breedte. De eerste parameter (lengte) is 25 cm, de tweede (breedte) - 12 cm. Verschillen bestaan ​​uit dikte.

De volgende dikteafmetingen zijn gemaakt voor:

 • enkel - 6,5 cm;
 • anderhalf - 8,8 cm;
 • dubbel - 13,8 cm

Bakstenen van dezelfde of verschillende typen kunnen in metselwerk worden gebruikt. Als u na het bouwen niet van plan bent de gevel met pleisterwerk af te dekken, heeft een enkele steen de meeste voorkeur, omdat deze er geweldig uitziet.

Vaak wordt een enkel aanzicht gebruikt voor de bekleding en de binnenkant van het metselwerk bestaat uit verdikte (anderhalf) of dubbele stenen. Het cumulatieve gebruik van twee typen vindt meestal plaats als u wilt opslaan. Een dubbele baksteen qua volume is immers veel goedkoper dan één of anderhalve.

Bij het bepalen van de hoeveelheid bouwmateriaal is het nodig om zich te concentreren op twee parameters: het type metselwerk en het type bakstenen.

Speciale functies

Om een ​​berekening van de behoefte aan een steen voor het bouwen van een huis correct te maken, moet u de afmetingen ervan weten. Meestal maken nieuwkomers in de bouw fouten en krijgen ze een veel grotere hoeveelheid bouwmateriaal dan ze eigenlijk nodig hebben.

De fout is dat mortelvoegen niet in aanmerking worden genomen. Ondertussen is de laag mortel tussen de stenen een aanzienlijke hoeveelheid. Als u het aantal steken mist, zal het resultaat met minstens 20 procent verschillen.

In de regel hebben naden een dikte van niet minder dan 5 en niet meer dan 10 mm. Als je de grootte van het basismateriaal kent, kun je gemakkelijk berekenen dat in een kubieke meter metselwerk van 20 tot 30 procent van het volume metselmortel is. Een voorbeeld voor verschillende soorten stenen en de gemiddelde dikte van het mortelgewricht. Uit de praktijk blijkt dat er voor één kubieke meter metselwerk 512 afzonderlijke stenen, 378 verdikte of 242 dubbele stenen zijn.

Rekening houdend met de hoeveelheid van de oplossing is aanzienlijk verminderd: enkele stenen vereisten 23% minder, dat wil zeggen slechts 394 stuks, anderhalf, respectievelijk 302 en dubbel - 200 stuks.De berekening van het vereiste aantal stenen voor het bouwen van een huis kan op twee manieren worden gedaan.

In het eerste geval is het mogelijk om een ​​steen te nemen die niet van een standaardafmeting is, maar met toeslagen gelijk aan de dikte van het mortelvoeg. De tweede methode, waarbij het gemiddelde verbruik van bouwmateriaal per vierkante meter metselwerk in aanmerking wordt genomen, heeft meer de voorkeur. Het probleem is sneller opgelost en het resultaat is vrij nauwkeurig.

Afwijking in de ene of andere richting is niet meer dan drie procent. Mee eens dat zo'n kleine fout heel acceptabel is. Een ander voorbeeld, maar nu niet op basis van volume, maar op een oppervlakte van de muur is een berekening waarbij rekening wordt gehouden met de methode van het leggen van 0,5, anderhalf, twee of twee en een halve baksteen.

Het leggen in halfsteen wordt meestal aangelegd bij het gebruik van mooie, tegenover elkaar liggende merken.

Voor 1 m2, rekening houdend met de vereiste naden:

 • single - 51 stukjes;
 • verdikt - 39 stukken;
 • dubbel - 26 st.

Voor het leggen van 1 steen per vierkante meter heb je nodig:

 • enkel - 102 stuks;
 • 78 verdikt;
 • dubbel - 52 st.

De wanddikte van 38 cm wordt verkregen door anderhalve baksteen te leggen.

De materiaalvereiste in dit geval is:

 • single - 153 stukjes;
 • verdikt - 117 stukjes;
 • dubbel - 78 st.

Voor 1 m2 metselwerk in 2 stenen moet je het volgende uitgeven:

 • enkel - 204 stuks;
 • verdikt - 156 stukjes;
 • dubbel - 104 st.

Voor dikkere wanden van 64 cm hebben bouwers per vierkante meter nodig:

 • enkel - 255 stukjes;
 • verdikt - 195 stukjes;
 • dubbel - 130 st.

Hoe te tellen?

Om de bewerking goed uit te kunnen voeren om het vereiste aantal stenen voor de bouw van het huis te verkrijgen, moet het werk in verschillende fasen worden verdeeld. Het maakt niet uit welk huis wordt besloten om te bouwen: een kleine lage of grote twee verdiepingen tellende huis met een aangebouwde garage, een wintertuin of een terras, het principe van berekening is hetzelfde. Eerst moet je het oppervlak van de buitenmuren berekenen. Een vergelijkbare berekening van het gebied is gemaakt voor binnenmuren.

Het heeft geen zin om een ​​gezamenlijke berekening uit te voeren, omdat de dikte van de buiten- en binnenmuren aanzienlijk verschilt.

Vervolgens moet u het gedeelte van het raam en de deuropeningen berekenen. In het project zijn in de regel geen gebieden aangegeven, maar lineaire dimensies. Om het gebied te berekenen, moet je de bekende formule van de school gebruiken, waarbij je de hoogte vermenigvuldigt met de breedte. Als de openingen hetzelfde zijn, kunt u het gebied van één opening vinden, bijvoorbeeld een venster, en het resultaat vermenigvuldigen met het aantal toekomstige vensters.Als de dimensies in verschillende kamers verschillend zijn, moet u de berekeningen voor elk afzonderlijk uitvoeren.

Alle resulterende openingen worden toegevoegd en afgetrokken van het gebied dat is verkregen voor de wanden. Ontdek hoeveel baksteen in een bekend volume of gebied terechtkomt, vrij eenvoudig. Bijvoorbeeld 200 vierkante meter. m leggen in 1 standaard (enkele) steen gaat zonder naden 61 x 200 = 12 200 stuks, en rekening houdend met de naden - 51 x 200 = 10 200 stuks.

We geven een voorbeeld van het berekenen van het verbruik van stenen. Het is bijvoorbeeld gepland om een ​​bakstenen huis met twee verdiepingen te bouwen. De breedte van het gebouw is 9 m, de lengte is 11 m en de hoogte is 6,5 m. Het project voorziet in het leggen van 2,5 stenen en er is een buitenbekleding van 0,5 stenen aan de buitenkant, en de hoofdmuur is opgemaakt van dubbele stenen. Binnen de muurdikte van het gebouw is een baksteen. De totale lengte van alle binnenwanden is 45 m. In de buitenmuren zijn er 3 deuren 1 m breed en 2,1 m hoog Het aantal vensteropeningen is 8, hun afmetingen zijn 1,75 x 1,3 m. Binnen zijn er 4 openingen met parameters 2, 0 x 0,8 m en één 2,0 x 1,5 m.

Bepaal het gebied van de buitenmuren:

9 x 6.5 x 2 = 117 m2

11 x 6,5 x 2 = 143 m2

117 +143 = 260 m2

Doorway-gebied: 1 x 2,1 x 3 = 6,3 m2

Gebied van raamopeningen: 1,75 x 1,3 x 8 = 18,2 m2

Om het volledig solide oppervlak van de buitenmuren correct te bepalen, moet het oppervlak van alle openingen worden afgetrokken van het totale oppervlak: 260 - (6.3 + 18.2) = 235,5 m2.We bepalen het oppervlak van de binnenwanden, rekening houdend met het feit dat de bakstenen muren zich alleen op de eerste verdieping bevinden met een plafondhoogte van 3,25 m: 45 x 3,25 = 146,25 m2. Zonder openingen zal het gebied van de muren in de kamer zijn:

146,25 - (2,0 x 0,8 x 4) - (2,0 x 1,5) = 136,85 m2

Rest ons nog om het aantal stenen te berekenen aan de hand van het eerder genoemde verbruik per vierkante meter:

dubbel: 235,5 x 104 = 24,492 stukken;

tegenover: 235,5 x 51 = 12,011;

Enkel: 136,85 x 102 = 13.959 st.

Het aantal eenheden is ongeveer, afgerond op één.

Wanneer externe wanden worden opgericht door één type baksteen, kan de berekening worden uitgevoerd op basis van volume.

Met dezelfde algemene afmetingen van het huis, berekenen we op volume. Eerst definiëren we het volume van de muren. Hiervoor, de lengte van een van de zijkanten van het huis (bijvoorbeeld een kleinere, 9 meter lang) we accepteren het volledig en berekenen het volume van twee parallelle wanden:

9 (lengte) x 6,5 (hoogte) x 0,64 (dikte 2,5 stenen) x 2 (aantal wanden) = 74,88 m3

De lengte van de tweede muur wordt verkleind met (0,64 m x 2), dat wil zeggen met 1,28 m. 11 - 1,28 = 9,72 m

Het volume van de resterende twee muren is gelijk aan:

9,72 x 6,5 x 0,64 x 2 = 80,87 m3

Totale kubieke capaciteit van de wanden: 74,88 + 80,87 = 155,75 m3

Het aantal stenen is afhankelijk van het geselecteerde type en is voor:

 • single: 155.75 m3 x 394 stuks / m3 = 61.366 stuks;
 • verdikt: 155,75 m3 x 302 stks / m3 = 47 037 stks;
 • dubbel: 155.75 m3 x 200 stuks / m3 = 31.150 stuks.

In de regel wordt bouwmateriaal niet per stuk verkocht, maar door het feest op een pallet gelegd.

Voor corpulente stenen kunt u zich richten op het volgende nummer in de pan:

 • enkel - 420 stuks;
 • anderhalve - 390 stukjes;
 • dubbel - 200 st.

Om een ​​partij bouwstofresten te bestellen om het aantal pallets te bepalen.

In ons laatste voorbeeld zal de vraag naar stenen zijn:

 • single: 61 366/420 = 147 pallets;
 • anderhalf: 47 037/390 = 121 pallet;
 • dubbel: 31 150/200 = 156 pallets.

Bij het uitvoeren van berekeningen komt de bouwer altijd naar boven. Naast het materiaal dat direct in het metselwerk wordt gebruikt, moet je er rekening mee houden dat bij het verplaatsen en uitvoeren van werk een deel van het materiaal in de strijd gaat, dat wil zeggen dat je een zekere reserve nodig hebt.

Tips en trucs

Er wordt aangenomen dat alle stenen in omvang voldoen aan de vastgestelde normen. Er zijn echter toleranties en verschillende batches van producten kunnen enigszins variëren. De structuur zal de perfectie verliezen bij het gebruik van verschillende blokken. Om deze reden wordt aanbevolen om de volledige hoeveelheid bouwmaterialen bij één leverancier tegelijk te bestellen.

Alleen op deze manier zal het gegarandeerde gekochte materiaal verschillen qua maat en kleurtinten (voor andere merken).Het geschatte bedrag moet met 5% worden verhoogd, te wijten aan de onvermijdelijke verliezen tijdens transport en constructie. De juiste berekening van de benodigde stenen zal onnodige downtime voorkomen en de financiën van de ontwikkelaar redden.

Zie de volgende video voor informatie over hoeveel het kost om een ​​bakstenen huis te bouwen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer