Kiln steen eigenaardigheden en aanbevelingen voor zijn keuze

 Kiln steen eigenaardigheden en aanbevelingen voor zijn keuze

Veel mensen denken dat de tijd van kachels en open haarden is verstreken. Maar zelfs vandaag de dag worden sommige landelijke huizen verwarmd door kachels en zijn open haarden een attribuut van luxe woningen.

Om te voorkomen dat de oven tijdens het gebruik barst, moet deze worden opgemaakt uit een speciaal vuurvast materiaal. De hittebestendige baksteen is anders dan de gebruikelijke hoge weerstand tegen hoge temperaturen, het houdt lange tijd warmte vast en geeft het lange tijd aan de externe omgeving.

Speciale functies

Kiln baksteen kan anders zijn:

 • kwartswaarin zand wordt toegevoegd;
 • chamotte - het bestaat uit vuurvaste klei;
 • de belangrijkste - heeft een samenstelling van kalksteen-magnesia;
 • koolstof - het is gemaakt van grafiet en cola.

Elk van hen is ontworpen voor verschillende doeleinden. Koolstofhoudend materiaal bijvoorbeeld lag hoogovens in staalfabrieken.

De meest voorkomende in het huis en de industrie kregen vuursteenblokken. Dit is een massieve steen, die 70% vuurvaste hittebestendige klei bevat. Dergelijk materiaal hoopt zich goed op en geeft lange tijd warmte af. De lucht, opgewarmd met behulp van aluminiumhoudende baksteen, wordt door kenners van een gezonde levensstijl beschouwd als genezend.

Vuurklei bakstenen gestaag in contact met open vuur, handhaving van een temperatuur die veel hoger is dan 1 duizend graden. Verhoogde hittebestendigheid maakt het mogelijk om een ​​oneindig aantal keren op te warmen en af ​​te koelen, zonder te bezwijken en zonder het uiterlijk te veranderen. Het is chamotte baksteen die betrokken is bij de creatie van de vuurkist (vuurhaard), en rond de open haard kunt u een keramische steen of een ander uiterlijk aanbrengen dat er aantrekkelijker uitziet.

Naast kachels en open haarden, wordt hittebestendige baksteen gebruikt voor het maken van schoorstenen, ovens met vaste brandstof, voor de constructie van stationaire barbecues en barbecues.

kenmerken van

Om de kenmerken van de ovensteen te weten te komen, moet u de etikettering zorgvuldig bestuderen. De eerste letter geeft het type product aan, bijvoorbeeld W-chamotte. De tweede letter geeft de mate van brandwerendheid aan, bijvoorbeeld A - 1400 graden, B - 1350 graden. Productafmetingen worden aangegeven in de volgende afbeeldingen. De laatste letters geven de afkorting van de fabrikant aan.

Grootte, gewicht

De ovensteen gebeurt standaard, dubbel en anderhalf. De standaardmaat (ShB-5) is 23x11.4x6.5 cm, en de grootste (ShB-8) is 25x12.4x6.5 cm. Gewicht 1 st. baksteen van het merk ShB-5 - 3,5 kg. Vier kilo wegen een stenen merk ShB-8.

vorm

Naast de traditionele rechthoekige vorm produceren fabrikanten trapeziumvormige, wigvormige en gebogen ovenoven. Een verscheidenheid aan soorten helpt om het op niet-standaard plaatsen te gebruiken.

Porositeit en kracht

De porositeit van de steen beïnvloedt de warmteoverdracht. Dergelijk materiaal is minder duurzaam, maar het verwarmt gemakkelijk en geeft lange tijd warmte af aan de ruimte. Hoe dichter de steen, hoe hittebestendiger en zwaarder, hoe moeilijker het is om het te verwarmen.

Dichtheidsindicatoren komen overeen met de cijfers 100, 150, 200, 250, 500. Als u een materiaal met de hoogste waarden voor uw oven kiest, veroordelen wij onszelf voor een lange en pijnlijke opwarming. De optimale dichtheid is 250, dat is 1800 kg / m.

Vorstbestendigheid

Een dergelijke markering maakt het mogelijk om te begrijpen hoeveel een materiaal in staat is om vocht te absorberen en af ​​te geven. Wanneer u een steen voor een schoorsteen kiest, moet u alleen op vorstbestendige producten letten.

Er kan worden geconcludeerd dat de ovensteen de volgende kenmerken heeft:

 • het is niet te groot en heeft geen significante belasting voor de fundering;
 • optimale veiligheidsmarge - 1800 kg / m;
 • metselwerk kan warmte verzamelen en het lange tijd met de omringende ruimte delen;
 • het bouwmateriaal heeft een goede hechting op de mortel, wat leidt tot besparingen in cement en geen problemen veroorzaakt tijdens de installatie;
 • hoge vuurvastheid maakt het mogelijk om temperaturen te weerstaan ​​tot anderhalve duizend graden;
 • De baksteen is sterk en duurzaam: onberispelijke kwaliteit wordt niet beïnvloed door talrijke verwarming en koeling.

De negatieve aspecten zijn de hoge kosten van het product en het vermogen om vocht op te nemen.

species

De bouwmarkt is rijk aan variëteiten van vuurvaste stenen. Ze onderscheiden zich door hun sterkte, dichtheid, hittebestendigheidsniveau en andere kenmerken. Elk van hen is ontworpen voor specifieke doeleinden.De meest hittebestendige opties zijn geschikt voor de vlamkast - ze zijn gemakkelijk bestand tegen direct contact met vuur.

Kies voor schoorstenen een vorstbestendig merk van steen, voor de voering - voorgevel van de oven.

chamotte

Het meest gebruikte type ovenmateriaal is een massieve baksteen gemaakt van chamotteklei. Het is populair omdat het universeel is: het kan worden gebruikt om de kachel volledig in te richten - van de vuurhaard tot de schoorsteen. Zijn eigenschappen maken het mogelijk om langdurig contact met "levend" vuur te weerstaan. Een verscheidenheid van vuurvaste steenvormen vergemakkelijkt bouwwerkzaamheden. Voor een grotere porositeit wordt aluminiumoxide toegevoegd aan de structuur van het product - hierdoor kan het materiaal zich ophopen en de warmte afgeven.

  Fireclay brick gaat perfect met zijn taken om, maar als het slecht wordt uitgevoerd, kun je alle positieve eigenschappen vergeten. Om de kwaliteit van de steen te controleren, moet u op een aantal factoren letten.

  • De baksteen moet een gele tint hebben, vergelijkbaar met stro, - witte kleur duidt op onvoldoende vuren. Dit materiaal heeft niet de benodigde sterkte en kan geen warmte verzamelen.
  • De verbrande steen zal worden bedekt met een glasachtige coating en voorspelt ook niet goed. Het is niet eenvoudig om een ​​haard uit dergelijk materiaal te monteren - de oplossing houdt het niet vast.
  • Als je op een baksteen klopt met iets solide, zal het "reageren" met een metaalachtig geluid - dit betekent dat de kwaliteit van het product in orde is.
  • Je kunt proberen het product te breken - een echt vuurvaste steen van hoge kwaliteit zal niet verkruimelen en kruimelen met kruimel: de fragmenten ervan zullen groot en schoon zijn.

  keramisch

  De keramische klei van rode klei wordt geproduceerd door te bakken. zijn gebruikt op externe plaatsen van de open haard, niet in contact met open vuur. Het is in veel opzichten een minderwaardig chamotteproduct.

  Maar er zijn positieve punten: het is gemakkelijk te hanteren, omdat je het letterlijk met een hamer kunt terugbrengen tot de vereiste volumes.

  Steenmaat - 25x12x6,5 cm, brandwerendheid - 1200 graden. Gebaseerd op de erfenis van het verleden, produceert de industrie producten die meestal rood zijn. Maar onlangs, dankzij pigmentadditieven, zijn gele en witte keramische stenen te koop.

  kwarts

  Deze optie is gemaakt van kwartszand en vuurvaste klei door te schieten.Dit type baksteen is ook inferieur aan chamotte, maar het product ziet er veel leuker uit. Het wordt gebruikt voor het leggen van de oven op plaatsen die verband houden met metalen constructies..

  Quartz baksteen tolereert geen alkalische reacties, dus het wordt niet gebruikt voor de fundering van de oven, waar kalk kan worden gebruikt. Direct contact met de vlam is ook ongewenst.

  Kwartssteen heeft zichzelf bewezen in de constructie van schoorstenen. Het heeft afmetingen - 25x12x6.5 cm en vuurvastheid - tot 1200 graden.

  Oven geconfronteerd met baksteen

  Het is een soort kwartsproduct en gebruikt voor het bekleden van haarden, kachels, stationaire barbecues en barbecue. Het wordt geleverd met duidelijke geometrische vormen en een gevarieerd kleurenpalet.

  koolstofhoudend

  Dit type steen wordt gemaakt door op grafiet of cokes te drukken. zij nodig om hoogovens te maken bij staalfabrieken.

  Het belangrijkste

  Het is samengesteld uit magnesiumoxide en kalkmengsel. Direct in de industrie gebruikt.

  Wat is beter om te kiezen?

  Bij het kiezen van een vuurvaste steen, moet u weten wat er nodig is: voor het bouwen van een kachel in een huis of een bad, voor het installeren van een pijp of een vuurhaard.De variëteit aan aangekocht materiaal hangt af van het doel.

  Voor het interne apparaat van de oven en de plaatsen in contact met vuur, wordt een steen met hoge brandwerende indicatoren geselecteerd. Het moet echter poreus zijn om warmte te verzamelen en de kamer lang te verwarmen.

  De gevelsteen aan de buitenkant moet echter niet worden verwarmd. Zijn taak is om een ​​mooie verschijning te hebben.

  Door een haard naar de steen toe te passen, is het gemakkelijk om een ​​kleur te kiezen die past bij het interieur. Industrie vertegenwoordigt een groot aantal kleuren: van wit tot bruin.

  In de volgende stap van het kiezen van een bouwmateriaal, moet je aandacht besteden aan de punten die hieronder worden beschreven.

  • Het is noodzakelijk om de etikettering te controleren en uit te zoeken voor welk soort werk het materiaal bestemd is. Er zijn producten vorstbestendig, met verhoogde porositeit of vuurvastheid. Voor het leggen van de oven in de samenstelling van het product moet ten minste 25% aluminium, en de refractoriness index - 1700 graden. Er zijn universele corpulente soorten stenen, bijvoorbeeld M200, die kunnen worden gebruikt voor verwarming, ondersteunende structuren en bekleding.
  • Het materiaal moet op gebreken worden gecontroleerd: er mogen geen spaanders, deuken, vervormingen zijn.Elke steen moet een duidelijke geometrische vorm hebben.
  • Er moet aandacht worden besteed aan de uniformiteit van de constructie - de uniforme kleur geeft een goede kwaliteit aan. Met behulp van kleur is het mogelijk om te begrijpen welke steen zich voor ons bevindt: onverbrand (licht) of opgebrand (met glitter). Zo'n huwelijk voor het leggen van de oven is niet geschikt.
  • Het is wenselijk om alle bouwstenen uit één batch te nemen. Als u meer moet kopen, kunt u de perfecte match niet krijgen.
  • Het product wordt gecontroleerd door geluid - een goede steen zou moeten rinkelen wanneer hij wordt geraakt.

  Bij het kiezen van stenen, is het beter om een ​​idee te hebben van die producten die absoluut niet kunnen worden gebruikt voor de kachel, de open haard, de vaste barbecue en enige structuur in verband met open vuur.

  Deze omvatten:

  • holle steen - het heeft niet voldoende dichtheid;
  • onbewerkt - kan in contact met de oplossing verweken of in een vochtige ruimte zijn;
  • silicaatsteen heeft onvoldoende hittebestendigheid;
  • past de steen niet toe, gemaakt volgens de slipmethode.

  De keuze van het bouwmateriaal moet serieus worden genomen - dan zal de open haard echt opwarmen zonder zijn aantrekkelijke uiterlijk vele jaren te verliezen.

  Wat te snijden?

  Als je tijdens de installatie van de oven een baksteen moet snijden, dan het beste om steensnijmachines te gebruiken. Maar omdat thuis zo'n taak niet mogelijk is, Je kunt je toevlucht nemen tot de gewoonlijke Bulgaar. Voor werk geschikte randen, schurende of diamantschijven (de laatste zal langer meegaan).

  Voordat u met een steen gaat werken, moet u een opmaak maken met een potlood. Bakstenen op twee manieren snijden: droog en nat. Wanneer u met droog materiaal werkt, moet u voorbereid zijn op een grote hoeveelheid stof en een ademhalingstoestel en veiligheidsbril op voorraad hebben.

  Er vindt een schoner snijproces plaats als u het bouwmateriaal een half uur in koud water voorweegt. De baksteen wordt zachter, buigzamer en zal het stof niet irriteren.

  Oven beoordelingen

  Beoordelingen en deskundig advies over de technische kenmerken van het materiaal. Als de oven volgens alle regels wordt gevouwen, wordt een baksteen van hoge kwaliteit gebruikt, dan zal dit ook in de verre toekomst geen problemen opleveren.

  Temperatuur limiet

  Kachels adviseren al het materiaal voor kachels en haarden om hittebestendig te kiezen, ongeacht de plaats van gebruik:

  • voor de firebox-inrichting - 1800 graden;
  • voor binnenmuren - 700-1200 graden;
  • voor schoorstenen en schoorstenen - 700 graden;
  • voor facing - 700 graden.

  Thermische geleidbaarheid

  Een volledig gebakken ovenoven heeft een grotere dichtheid en thermische geleidbaarheid, maar voor elk type zijn er verschillende indicatoren onder normale omstandigheden (15-25 graden):

  • magnesiet - 4.7-5.1 W / (m * grad) met een dichtheid van 2600-3200 kg / m³;
  • karborund - 11-18 W / (m * hagel) met een dichtheid van 1000-1300 kg / m³;
  • chamotte - 0,85 W / (m * grad) met een dichtheid van 1.850 kg / m³.

  Deskundigen adviseren om een ​​lage thermische geleidbaarheid te kiezen - dit biedt de mogelijkheid om materialen naast de structuur te beschermen tegen hoge temperaturen. Vuurklei baksteen is in staat om warmte vast te houden, maar tegelijkertijd is de thermische geleidbaarheid nogal laag. Dit materiaal heeft de meest positieve beoordelingen.

  Weerstand tegen agressieve omgeving

  Volgens beoordelingen van stoppers kan worden geconcludeerd dat de vuurvaste steen slecht reageert op de zure omgeving, dus gebruik hem niet op plaatsen waar contact met zuur dreigt. Kwartssteen heeft alkalische reacties - het wordt niet gebruikt op plaatsen waar het de bedoeling is om met kalk te werken.

  Wateropname

  Volgens deskundigen is het water-blazende effect van de oven baksteen vrij groot.Tijdens het roosten worden in de steen poriën gevormd die in staat zijn om vocht te ontvangen van de externe omgeving. Als het bouwmateriaal buiten wordt gelaten, onder sneeuw of regen, kan het 30% van zijn oorspronkelijke gewicht bereiken. Daarom moet u op de plaats van opslag van stenen letten en het contact met een vochtige omgeving uitsluiten.

  Informatie over de ovensteen zal geen fout maken bij het kiezen van een bouwmateriaal. Maar zelfs met theoretische leesvaardigheid en een volledige studie van het onderwerp, is het beter om de constructie van de oven zelf toe te vertrouwen aan een professional. Fouten in een dergelijke zaak kunnen de gezondheid en het leven van het huishouden kosten.

  Je vindt meer tips over het kiezen van stenen voor de kachel in de onderstaande video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer