Wat zou de woonkamer moeten zijn in een modern huis?

De term 'woonkamer' werd voor het eerst geïntroduceerd door wijze Boeddhistische monniken. Om onverwachte gasten onderdak te bieden en tegelijkertijd hun huis te beschermen, besloten ze om een ​​aparte ruimte te regelen. De gasten werden voorzien van de meest noodzakelijke: warmte, een plek voor lunch en rust. Door de eeuwen heen heeft dit uitzicht op woonkamers dramatische veranderingen ondergaan. Nu is deze hoofdruimte van de woning ontworpen om het meest functioneel, comfortabel, stijlvol en modern te zijn.

Kenmerken en doel van de kamer

De belangrijkste fase in de indeling van de woonkamer is de keuze van de taken die het uitvoert. Dit is een plaats van rust, waar het hele gezin elke dag bij elkaar komt voor een gesprek van hart tot hart bij de open haard of het kijken naar een thuisbioscoop.Recreatiegebied zou volledig moeten bijdragen aan ontspanning. Het volstaat niet om gewoon een tv aan de muur te hangen: je moet een comfortabele plek voorzien om je favoriete tv-programma's te bekijken.

Zachte meubels, kussens zorgen voor de nodige sfeer van comfort en gezelligheid. Gebruik tapijten of tapijtvlinders om een ​​zachte zone te markeren.

In de woonkamer worden vaak opslagsystemen (kasten, dressoirs, planken, dressoirs) geplaatst waarin persoonlijke bezittingen, kleding, boeken en andere accessoires van de eigenaren van het huis worden bewaard. Het werkgedeelte en de thuisbibliotheek in de woonkamer zorgen voor maximale privacy en stilte. Ze zijn traditioneel gelegen aan de achterkant van de kamer. Gebruik een rolgordijn of scherm om de zone te isoleren.

Als gasten vaak blijven overnachten, kan de woonkamer als slaapkamer dienen. De ideale optie voor een dergelijke oplossing is een slaapbank, die overdag als een element van rust dient en 's nachts in een bedbed verandert. Het uitschuifbed, dat zich een dag in de kast verstopt, is niet minder relevant nu. Meubilair met transformatie is een uitstekende oplossing voor het interieur van de woonkamer.

De moderne trend van het interieurontwerp is de eenwording van de leefruimte. Een woonkamer in combinatie met een eetkamer en een keuken is een nogal modieuze beslissing voor vandaag. Om de zachte zone van de eethoek te scheiden, wordt meubilair gebruikt (bijvoorbeeld transparante lichtrekken, een bank die ondersteboven staat in de eetkamer). De balkenteller kan fungeren als een bestemmingselement.

Als een van de huishoudens graag muziek speelt, kan de hal een ideale plek zijn om een ​​muzieksalon te organiseren. De concertlocatie kan worden ingericht met behulp van het podium. De geplaatste piano ziet er elegant en aristocratisch uit. Het is noodzakelijk om geschikte accessoires voor deze situatie te kiezen.

stijlen

Voor moderne zalen zijn alle stijlrichtingen van toepassing. Overweeg er een paar.

klassiek

Klassiek interieur heeft de voorkeur van mensen van middelbare leeftijd met een voortreffelijke smaak. De richting wordt gekenmerkt door rustige lichtkleuren, natuurlijke decoratiematerialen, meubilair van hoge kwaliteit en semi-antieke decorelementen. Voor een dergelijke woonkamer zijn relevante kolommen van marmer of gips, stucwerk en alle reliëf decoraties, gesmede kroonlijsten, open haard, vergulding.

De interieurfoto van de klassieke kamer wordt aangevuld door grote spiegels, dure satijnen gordijnen en elegante tapijten op de vloer.

chalet

De stijl van een berghuis in de Zwitserse Alpen is de laatste tijd steeds populairder geworden in Europa. Dit interieur zal een beroep doen op mensen die dol zijn op de warmte van het huis, eenvoud en bruikbaarheid. Visitekaartjes van deze richting zijn uitstekende balken aan het plafond, ruwe steen in de afwerking, massieve onbewerkte plaat op de vloer.

De centrale figuur van de woonkamer is traditioneel een open haard, in de buurt waarvan het hele interieur van het huis is gericht. Als decoratieve elementen kun je schapenvellen of imitatiebont gebruiken in plaats van tapijten, opgezette wilde dieren en wapens aan de muren.

De woonkamer in de geest van het chalet zou geschikt zijn in een landhuis van een bar of een blok.

minimalisme

Minimalisme trekt aan met de hoeveelheid vrije ruimte, de functionaliteit van meubels en het complete gebrek aan decor. De stijl wordt gekenmerkt door neutrale kleuren, lage meubels met strikte vormen en praktisch textiel. Met dit interieur kun je even ontsnappen aan het hectische tempo van het moderne leven in de lawaaierige grootstedelijke gebieden.Het verschilt frame en modulair meubilair zonder franje met de mogelijkheid van transformatie.

zolder

Industriële loftstijl wordt vaker gekozen door de jongere generatie en creatieve persoonlijkheden. Hij combineert vakkundig actuele trends en elementen van onafgemaakte reparaties. Kenmerkende kenmerken van de stijl zijn het afpellen van gips, metselwerk of de imitatie ervan, open communicatiesystemen, open planning en de afwezigheid van scheidingswanden.

Meubels worden geïnstalleerd in de hoeken van de kamer en niet te vergeten dat het interieur op het bewoonde industriële object moet lijken.

barok

Barokke aristocratische woonkamers zijn ontworpen om de kracht en rijkdom van hun eigenaars te demonstreren. In de decoratie van de kamers, muurschilderingen en thematische schilderijen, overvloedige lijstwerk, behang met het effect van zeefdruk, patronen met monogrammen zijn welkom. Luxueus sierlijk meubilair moet rijkelijk worden versierd met krullen, snijwerk en inleg.

De pretentieuze setting suggereert een vleugje ivoor in de decoratie en decoratie van oppervlakken in de vorm van vergulding. De vloer moet worden geplaveid met marmeren tegels met halfedelstenen. Hoogwaardig textiel wordt vertegenwoordigd door fluweel, satijn en brokaat.Stylistieke materialen zijn duur en benadrukken de plechtigheid en pracht van het interieur.

Wanddecoratie materialen

De moderne markt voor bouwmaterialen biedt een breed scala aan wandafwerkingen. Hiervan zijn er verschillende.

behang

Wallpapers - het meest populaire materiaal. Een rijk assortiment en een betaalbare prijsklasse stellen zelfs de meest pretentieuze koper in staat om de juiste optie te kiezen. Doeken kunnen zeer divers zijn, inclusief eenvoudig op één laag gebaseerd papier.

Voor stijlvolle woonkamers moet je kiezen voor betere en meer spectaculaire materialen op vinylbasis, dure textielstoffen, exotische rietbehang.

schilderen

Met dit afwerkingsmateriaal kun je de meest ongewone composities op de muren maken. Het enige nadeel is dat het alleen geschikt is voor een perfect vlak oppervlak.

gips

Decoratief pleisterwerk in elke woonkamer ziet er extravagant uit. Afwerking kan dienen als een uniforme tekening, illustratie plotten. Door een reliëf in de vorm van een afbeelding voor de muur te kiezen, weet je het zekerdat het uniek zal zijn (om het patroon in deze techniek te herhalen is bijna onwerkelijk).

steen

Natuurlijke of decoratieve steen is een betrouwbaar en duurzaam afwerkingsmateriaal. Hiermee kunt u de meest onverwachte ontwerpideeën implementeren. Ze kan de woonkamer in de grot van Ali Baba veranderen of het de werking van de middeleeuwen geven.

Lichtgewicht, milieuvriendelijk materiaal helpt de onregelmatigheden van de muren te verbergen, het is in staat om visueel de grootte en vorm van de kamer te veranderen.

Manieren om het plafond en de vloer af te werken

Bij het maken van de vloer van de woonkamer in huis zijn de meest succesvolle opties:

 • Parketvloeren - eenvoudige en duurzame oplossing. Natuurlijk hout ziet er altijd spectaculair uit, creëert een sfeer van warmte en comfort. Niet iedereen kan deze optie betalen, omdat parket een duur materiaal is.
 • Laminaatvloer heeft een aantrekkelijk uiterlijk, hoge duurzaamheid en relatief betaalbare prijs. Het esthetische oppervlak imiteert vakkundig de waardevolle houtsoorten, dus het laminaat wordt vaak verward met de vloerplaat. Het bevat geen massief hout, maar dit doet niets af aan zijn verdiensten.
 • tegel niet altijd typerend voor de woonkamer, hoewel deze versie van het materiaal geschikt is voor installatie, praktisch en zonder pretenties in de zorg. Op zichzelf is de vloer vrij koud om aan te raken, dus bij het kiezen ervan is het de moeite waard om de mogelijkheid van vloerverwarming te overwegen.
 • vloerbedekking voegt kamercomfort en huiselijke warmte toe, het is leuk om te zitten en te liggen, zelfs in het koude seizoen. De coating biedt een hoog niveau van geluidsisolatie, maar het is moeilijk om dit toe te schrijven aan praktische afwerkingsopties: het absorbeert alle vuil en geuren.

Versier de plafondruimte kan van verschillend materiaal zijn. Gipsplaatconstructies en spanplafonds zijn het meest in trek.

gipsplaten

Dit materiaal is vrij flexibel, hierdoor kunt u de meest onverwachte ontwerpideeën implementeren. Gebogen plafonds met meerdere niveaus zien er niet alleen spectaculair uit, ze zijn:

 • open kansen voor bestemmingsplannen;
 • helpen om visueel de ruimte in de kamer te veranderen;
 • vakkundig de gebreken van de plafondbasis verbergen.

Gipsplaten kunnen worden geverfd en gefineerd met andere afwerkingsmaterialen.Het is gemakkelijk om verlichtingsapparaten in dergelijke meerlagige plafonds in te bedden.

Spanning structuren

Niet minder interessante verlaagde plafonds, met als belangrijkste voordeel het nivellerende effect. Ze vormen een perfect vlak oppervlak, terwijl ze een minimale inspanning leveren.

Afhankelijk van het lichtreflectievermogen kunnen de spanningsstructuren in drie typen worden verdeeld:

 • Matt. Ze worden beschouwd als een klassieke optie, leid de aandacht niet af van de rest van het interieur.
 • Glossy. Een goede gelegenheid om de ruimte te transformeren, te vullen met licht en de ruimte visueel uit te breiden.
 • Fabric. Beschikt over een fantastisch uiterlijk, dankzij het gebosseleerde oppervlak en de structuur van de stof, maar duur.

Dankzij de verscheidenheid aan spanplafonds kunt u de woonkamer in elke stijl repareren.

Kleur oplossingen

Het kleurontwerp van de woonkamer is belangrijk. Zoals elke kamer in het huis, zou de hal een harmonieuze combinatie van gebruikte kleuren moeten hebben. Dit is de kamer waar familieleden van verschillende leeftijden uitrusten. Kleuren moeten zorgvuldig worden gekozen, om niet te irriteren, maar om rust te bevorderen.

Een bepaalde rol in de keuze van kleurspelen en stijlbeslissingsruimte. Modieus vandaag minimalisme accepteert de veroorzakende verven niet. Het is beter om de voorkeur te geven aan eenvoudige en natuurlijke tinten van het natuurlijke bereik. De beste ontwerpopties voor de kamer zijn beige, lichtgrijs, melkwit, bruine tinten.

Heldere kleuren zijn alleen toegestaan ​​als accenten, zoals gordijnen, stoffering en kussens.

Als het interieur is ingericht in de traditionele klassieke versie, zijn bruin-goud, beige, turquoise, bordeaux, flesgroene tinten geschikt. Ze zullen de luxe van natuurlijk meubilair, stucwerk aan de muren, hoogwaardig textiel gunstig benadrukken.

Vintage pastelkleuren zijn relevant voor de landelijke stijl, de Chebbi-chique stijl en de Provençaalse Franse stijl, ze zullen op elegante wijze de gezelligheid van een landelijk interieur of een landhuis demonstreren, en een oprechte stemming creëren. Lichte tinten vullen de ruimte visueel met warmte en licht. Heldere kleuren zijn hier niet geschikt.

verlichting

De woonkamer van elk huis is ontworpen om veel taken uit te voeren. Daarom gebruikt de verlichting een combinatie die rekening houdt met elk beschikbaar functioneel gebied.

Plafondverlichting is de centrale hal.De klassieke versie voor hem is de installatie van een kroonluchter, waarvan de keuze vandaag gevarieerd is. Moderne ontwerpsystemen van plafondruimte maken het echter niet altijd mogelijk om deze versie van de lamp te gebruiken.

Bijzonder gevoelig in dit opzicht, spanningsstructuren. Maar voor hen is er een oplossing: u kunt schijnwerpers of ledstrips gebruiken. Algemeen licht wordt gebruikt voor het ontvangen van gasten, het houden van huisfeesten en speciale gelegenheden.

Niet minder belangrijk voor de woonkamer is een lokaal licht. Wandkandelaars met een kleine wand, staande lampen, tafelschilden in mozaïek maken de kamer gezellig en comfortabel en helpen om accenten in het interieur te plaatsen.

Lokale verlichting is ontworpen voor stille gezinsavonden voor de tv, voor het lezen van uw favoriete boeken of om te ontspannen in een schommelstoel.

meubilair

De centrale figuur in elke woonkamer is een open haard of tv. Op basis van de plaatsing van deze items, kunt u de ruimte regelen. De bank moet comfortabel zijn, voldoen aan esthetische kwaliteiten en aangepast zijn aan de gekozen interieurstijl. De grootte van het product is afhankelijk van het aantal gezinsleden en gasten die regelmatig komen.Standaard meubelconsoles zijn ontworpen voor 3-4 personen. Hoekmodel of meubelset met een tweede bank zijn relevant in de ruime woonkamer van een woonhuis.

Koffietafel kan de meest voorkomende zijn, of multifunctionele vouwen. Het materiaal van het product hangt af van de stijlrichting van de kamer. De klassieker is geschikt voor een stabiel houten product, een kunststofmodel met een ongewone kleur is relevant voor de moderne stijl, de glazen tafel zal er in een moderne stijl goed uitzien. Als de ruimte beperkt is, is het de moeite waard om een ​​bijgevoegde tafel te kopen.

Opslagsystemen zijn verstandiger om te kiezen op basis van het aantal items en het ontwerpconcept. In moderne interieurs wordt steeds meer gebruik gemaakt van ingebouwde kasten. Ze bevatten veel dingen en besparen ruimte.

Fauteuils en poefs zouden idealiter een enkele koptelefoon met een bank moeten zijn, een aanvulling op het maximum. Stoelen in de woonkamer is beter om niet te gebruiken.

Decor items

Het is interessant om het interieur van de woonkamer in te richten maakt de inrichting mogelijk. Hiermee kunt u accenten toevoegen, kamercomfort en warmte toevoegen. Als u geen echte open haard kunt installeren, kunt u een elektrofireplaats maken met imitatie van live vuur.Veel monsters van biofireplaces zijn vergelijkbaar met echte houtproducten, ze zullen elk interieur perfect versieren.

De inrichting van elke woning betekent het gebruik van accessoires, standbeelden, die het hart van gedenkwaardige gadgets, favoriete foto's binnen, familie-erfstukken, dierbaar zijn. Voor deze onschatbare items is het beter om een ​​aparte hoek te selecteren. Je kunt het interieur decoreren met schilderijen en ze op de muren plaatsen. Hun onderwerpen zijn afhankelijk van het ontwerpconcept van de ruimte. Het kunnen reproducties zijn van schilderijen van vooraanstaande kunstenaars, moderne abstracte composities.

Levende planten creëren een sfeer van comfort en eenheid met de natuur, ze dragen bij aan de zuivering van lucht.

Ontwerp onder het gebied

De keuze van de woonkamer van het ontwerpproject hangt af van de grootte van de kamer. Architecten noemen het meest minimale gebied van 15 vierkante meter. m, maar comfortabeler is het beeldmateriaal van 30 vierkante meter. Deze ruimte is belangrijk voor de woonkamer van een huis met één verdieping en een gebouw met meerdere verdiepingen. Woonkamers op de eerste verdieping worden beschouwd als klassiekers van het genre. Hun speciale bonus is de mogelijkheid van toegang tot het terras en rechtstreeks naar de tuin.

De indeling van de woonkamer in een huis met twee verdiepingen heeft speciale vereisten:

 • Als de hoofdruimte zich op de tweede verdieping bevindt, moet u de trap die naar de woonkamer leidt op harmonieuze wijze indelen. Het is handiger voor zowel gasten als huishoudens om vanuit de gang rechtstreeks de hal in te gaan.
 • U hoeft de ruimte niet te veel te belasten, het gebruik van onnodige meubels is ongepast.
 • Gemak in het huis is redelijker om te ontwerpen op dezelfde verdieping als waar zich de salon bevindt.
 • Bij het plannen moet je rekening houden met alle gebouwen in het huis.

In huizen met twee verdiepingen en meer aristocratische kamers met twee verdiepingen zal kijken. In dit geval is de kwestie van het in zones onderverdelen niet aan de orde. Op de begane grond kan comfortabel een recreatiegebied worden ondergebracht (bankstel, open haard, homecinema). De tweede verdieping wordt ingenomen door de studie, de bibliotheek, de wintertuin of de mini-kas.

Mooie voorbeelden in het interieur

Moderne woonkamer biedt een combinatie van verschillende stijlen. In de kamer met toegang tot het terras wordt de loftstijl uitgedrukt door een bakstenen muurversiering. Een tekening van een Europese straat uit de 19e eeuw, die lijkt op de illustraties van romans van Victor Hugo, baant zich een weg door een ruwe steen. Panorama draagt ​​met succes de stijl van industriëlen en fabrikanten over.

De heldere sofa van de originele vorm past in de geest van moderne technologie en modieuze hi-tech stijl. Een ongebruikelijk mobiel ontwerp op een metalen voet lijkt veel op de binnenbekleding van een ruimtevoering in plaats van de gebruikelijke bank in ons begrip. Laconieke strikte staande lampen op chromen poten maken het plaatje compleet. Onverwacht, beknopt en compleet project.

Ideeën om bij u thuis te wonen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer