Subtiele ontwerp woonkamer oppervlakte van 16 vierkante. m: juiste ruimtebegrenzing

De hal zou zijn functies moeten vervullen, zowel in een ruime kamer als op een schaal van 16 vierkante meter. Zijn verantwoordelijkheden omvatten het ontvangen van gasten en het creëren van gezelligheid aan de eigenaars. Deze taak is heel goed mogelijk, zelfs in een klein gebied.

Speciale functies

Het belangrijkste kenmerk van een kleine woonkamer is de grootte. In de meeste gevallen zijn kamers van dit type te vinden in paneelhuizen die zijn ontworpen in de tijd van N. S. Chroesjtsjov. Dunne wanden met slechte warmte- en geluidsisolatie, nauwkeurige planning zijn typerend voor appartementen uit deze periode.

Hal op het 16 plein. m - geen reden om boos te zijn, omdat moderne bouwmaterialen zullen helpen om het in perfectie van ontwerpideeën te veranderen.

U kunt een grote renovatie beginnen met de vernietiging van de muren en volledige herontwikkeling,maar de taak is het vermogen om een ​​mooi functioneel interieur in een klein gebied te organiseren. Elke opstelling in een kleine ruimte moet één regel naleven - om het visueel ruimer te maken. Veel factoren werken aan deze regel: kleur, verlichting, meubels, textiel en verschillende kleinigheden.

stijl

Stijl weerspiegelt de innerlijke wereld van de mens. Mensen zullen zich niet omringen met objecten die ze niet leuk vinden, omdat ze er vele jaren mee zullen moeten leven. Soms over de situatie in de kamer kunt u de aard van de eigenaar begrijpen.

Een liefhebber van luxe kiest voor barok. Ascetische aard geeft de voorkeur aan minimalisme. Degenen die het rustieke comfort missen, zullen hun interieur uitrusten in de stijl van het platteland, de Provence of Scandinavië. Sommige mensen houden van stedelijke (stedelijke) motieven. Kenners van modern comfort en echte schoonheid zullen modern genieten. Emotionele, heldere persoonlijkheden geven de voorkeur aan pop-art, een stijl die alle kleuren van de wereld vangt en een explosie van energie. Liefhebbers van reizen zullen genieten van de etnische stijl, en jonge mensen zullen voor hightech kiezen.

Reparaties uitvoeren, meubels kopen en een interieur maken, je moet nadenken over stijl.Vóór de start van de bouw moet u een duidelijk beeld hebben van het eindresultaat. Als de woonkamer door meerdere generaties van een familie wordt gebruikt, zullen hun voorkeuren zeker worden. Ze kunnen radicaal tegengesteld blijken te zijn. Voldoen aan ieders smaak betekent een collage van meubels en decor krijgen in plaats van een stijlvol interieur.

Er is maar één uitweg - de gulden middenweg tussen laconieke techno en de onderstreepte luxe van barok. Je kunt samenkomen in moderne, klassieke of moderne stijl, ze zijn functioneel, mooi en zonder buitensporige excessen.

Wat betreft het pand van 16 vierkante meter - een eenvoudiger stijl zal doen. De kamer kan worden ingericht met beknopte meubels van lichte kleuren, niet om te overladen met kleine voorwerpen.

klassiek

Eenvoud, perfectie en comfort werden te allen tijde gewaardeerd. In het interieur - duur hout, meubels van elegante proporties, massieve gordijnen met luchtige tule, natuurlijk textiel in beddenspreien en kussens. De klassieke inrichting is stucwerk, brons, kristal, steen. Momenteel worden er genoeg materialen geproduceerd die duur hout kunnen vervangen, zoals laminaat en natuurlijk textiel met synthetische stoffen,dat zal een interieur creëren met een klein budget.

Provence

De stijl van het zuiden van Frankrijk is geliefd bij romantische mensen. Het heeft geen felle kleuren, alleen pastel, gedempte, delicate tonen. Het interieur is overladen met meubels: nachtkastjes, dressoirs, kasten, voetenbankjes. Het lijkt op een grunge-stijl - slordige elegantie. Dezelfde verzadiging in het decor: standbeelden, kandelaars, gebreide tafelkleden, gordijnen met ruches, kamerbloemen.

Scandinavisch

Geeft de voorkeur aan witte of lichtbeige. Het meubilair is eenvoudig, maar functioneel, met kenmerken van het opslagsysteem (manden, laden, dozen). Bij het maken van het interieur, kunt u de meubels Ikea gebruiken. Een speciale plaats wordt aan het licht gegeven. In het decor zijn er lichte gerechten, dierenhuiden, kandelaars, producten gemaakt van natuurlijke materialen.

modern

De belangrijkste taak is om een ​​comfortabel multifunctioneel interieur te creëren. Deze stijl is geliefd bij velen, maar niet iedereen kan het betalen. Apparaten, meubels, inrichting - het allerbeste. In de hele stop wordt de belichaming van schoonheid en comfort gevoeld. Het interieur moet volledig origineel zijn.

Pop art

Een stijl van oproer van kleuren en explosieve emoties voor positieve mensen, met goede verbeeldingskracht.In het decor kunnen verschillende vreemde dingen binnenkomen, gemaakt in de vorm van handwerk met hun eigen handen.

etnische

Toont de tradities van etnische groepen (Afrika, Azië en anderen). Het interieur draagt ​​elementen van het exotische. Het is veilig om rotan meubels, dierenhuiden, textiel met folk patronen, maskers, zeeschelpen, ivoor te gebruiken.

High-tech

Het interieur heeft veel glanzend metaal en glas. Meubels van heldere vormen, rationeel betrokken in de ruimte. De kamer, gemaakt in wit, zwart en grijs, herinnert eerder aan een tekening. Toegestaan ​​felle kleur in de vorm van accenten.

minimalisme

Het overwicht van eenvoudige grote meubels met gladde oppervlakken, veel licht en leegte, uniforme kleur afgewisseld met neon. Het is een mix van constructivisme en Japanse stijl.

Kleuren en inrichting

Nadat de stijl is gedefinieerd, wordt het kleurenschema van het toekomstige interieur duidelijk.

kleur

Maar niet alles is zo eenvoudig met de keuze van kleuren op een oppervlakte van 16 vierkanten. Elke ontwerper, die een project opstelt, zal het kleurenpalet gebruiken om de ruimte visueel te vergroten.

Je moet gewoon een aantal geheimen kennen:

 • Lichte tonen creëren volume, verhogen het plafond.
 • Donker - land, maar maak het oppervlak dieper.
 • Wit - blinds en oplost, werkt op volume.
 • Oranje maakt al plaats.
 • Geel vergroot de ruimte.
 • Grijs en groen zijn neutrale kleuren.
 • Zwart vernauwt de kamer.
 • Bruin - verplettert, geeft grenzen aan.
 • Rood - kan een verkrampt effect creëren.
 • Blauw - vermindert de ruimte.
 • Blauw - vergroot visueel het territorium.

In een kleine kamer moeten muren, vloer en plafond helder en vrolijk zijn. Niet alleen wit of beige doen het - alle subtiele tinten van het kleurenpalet.

Het is beter om het plafond niet te splitsen, het in de traditionele witte kleur te schilderen of twee tinten lichter dan de muren. De glanzende stretchstof is ideaal en de reflectiviteit van een donkergrijze glans is veel hoger dan wit.

Lichte vloeren kunnen in de lengterichting worden gemaakt, als de kamer vierkant is, of in dwarsrichting als deze is verlengd. Een vergelijkbare techniek werkt ook op de muren: een verticaal behang trekt het plafond naar boven, een horizontaal doek zal de wanden uit elkaar drukken.

Het is niet eenvoudig om een ​​kamer van 16 vierkante meter te regelen, en als het een controlepunt is, versterkt door een buitensporig aantal deuren, moet je ook werken aan hun kleur.In de meeste gevallen imiteert het deurblad hout, maar het kan in elke schaduw worden geverfd. Als hij dicht bij de muren komt, lossen de grenzen van de kamer eenvoudig op.

Deuren zien er goed uit in harmonie met het meubilair of in contrast met de decoratie. Hier beslist iedereen zelf welke optie aanvaardbaar is.

Een geweldig voorbeeld van optische illusie is stereoscopisch behang. Vaker lijmen ze een muur, of een deel ervan. 3D-tekening met de afbeelding van de deur op een kier, die naar de tuin of het bos leidt, vergroot niet alleen de ruimte, maar maakt ook indruk.

Voor een klein gebied zijn niet geschikt voor zware kleuren in de afwerking. Ze verpletteren hun somberheid en creëren ongemak.

Meubilair, als het stijl vereist, kan zwart, blauw, rood en andere tinten zijn, maar de muren en de vloer in een kleine kamer moeten licht blijven. Warme tonen van licht oud hout maken de kamer bijzonder gezellig. De kleur van het meubilair moet overeenkomen met de gekozen stijl. Er is geen woonkamer in de stijl van pop art met een zwart-witte muur of een model van een klassieke bank met regenboogbekleding.

decoratie

Naast kleur dragen ook decoratieve elementen hun aangename steentje bij aan de omgeving.Het huis vullen met textiel, spiegels, tapijten, foto's, schilderijen, beelden, bloempotten met bloemen maakt het interieur compleet en comfortabel. Het decor kan de ruimte beïnvloeden, het accentbeeld leidt bijvoorbeeld het oog af van de grootte van de kamer. Zelfs in een beknopte woonkamer met duidelijke lijnen en een zwart-wit palet, zullen lichte vlekken van textiel een emotionele uitbarsting produceren.

In kleine ruimtes is het beter om decoratieve voorwerpen op te pakken die functionele lading dragen: borden, tafelkleed, tapijt, spiegel, kussens.

Wat betreft de gordijnen: doorschijnende stoffen creëren een gevoel van lichtheid en ruimte, en dichte, zware - veiligheid en comfort. Lange gordijnen die in de vloer uitkomen, zullen het plafond omhoog brengen. Gezien de kleine hoogte van de kamer, moet u de gordijnkrans verlaten, de raamdecoratie kan gevlochten zijn, pony, borstels, haken.

Het binnenhalen van aangename dingen in het interieur, moet je altijd onthouden over stijl. Minimalisme of hi-tech kan bijvoorbeeld helemaal zonder accessoires, maar het principe van de Provence: "er is niet veel decor". Modern verwelkomt dure items, antiek is mogelijk. Pop art is in staat om collages en ambachten letterlijk te nemen uit tijdschriften en plastic flessen.Etnische, koloniale stijl zal de ruimte vullen met exotisch in de vorm van koralen, kralen, overzeese beeldjes en trommels daar en daar.

Als je een huis decoreert met een decor, bedenk dan dat voor een goed interieur drie of vier kleuren voldoende zijn.

Ontwerptips

In een kleine woonkamer moeten alle acties gericht zijn op het uitvoeren van twee, schijnbaar tegenovergestelde, taken: maximaal gebruik maken van elke centimeter ruimte en werken aan het visuele ruimtevolume. Taken zijn heel reëel en oplosbaar, je hoeft alleen maar te luisteren naar het advies van ontwerpers.

Als de woonkamer met een balkon of loggia een goede gelegenheid is om de kamer uit te breiden ten koste van hen. Het raam en de deuren zijn gedemonteerd en de radiatoren zijn verborgen onder het voetstuk. Als alles klaar is, kun je het territorium opwarmen. Het resultaat is een apart werkgebied, een wintertuin, een recreatiegebied, of iets anders dat de verbeelding vertelt.

Als er geen balkon is, is het heel goed mogelijk om de hal te laten klinken, bijvoorbeeld met een podium of een hoekbank met een salontafel (zithoek). Deze oplossing is geschikt voor een vierkant vierkant, in een rechthoekige ruimte die geschikt is voor een bank met een lineaire vorm. In ieder geval is gestoffeerd meubilair beter om weg te zijn van de ingang,om het midden van de kamer vrij te maken.

Wat betreft de rest van het meubilair, het moet niet groot zijn en de betekenis ervan onderdrukken. Het is beter om functionele sets met ingebouwde modules te gebruiken. Transformatoren hebben zichzelf goed bewezen. Als in plaats van dove kasten gebruik wordt gemaakt van rekken (zelfs gedeeltelijk gesloten), wordt de ruimte luchtiger. Je kunt de muren actief laden met hangende structuren (planken, tv op de beugel), de bevrijde onderkant van de kamer maakt de ruimte ruimer.

Iedereen weet hoe je een spiegel moet bedriegen. Ze moeten worden ingevoerd in het krappe interieur. Dit kan een kast zijn met een spiegelend oppervlak, een zonale scheidingswand en in het bijzonder gedurfde gevallen - een reflecterend plafond.

Grote glanzende delen in de vorm van vloer en plafond werken goed voor het volume. Stretchplafond met goede reflectiviteit vergroot visueel de kamer tweemaal. Voor de bodem van de kamer past een glanzend parket, laminaatvloer of zelfnivellerende vloer. Als de ruimte warm genoeg is, ingericht met een open haard, kunt u de vloer leggen met gemarmerde tegels en een klein tapijt of een dierenvel (afhankelijk van de stijl) in de bank plaatsen.

De overvloed aan decor, kleine snuisterijen, vermindert psychologisch de ruimte, het is beter om een ​​paar dure dingen te beperken.

Een groot raam en goed geplaatste lichtbronnen creëren de illusie van luchtigheid en ruimtelijkheid. De rol van verlichting mag niet alleen de centrale kroonluchter bespelen. Zonelicht voor een kleine kamer heeft een speciale betekenis. Als je het licht langs de muren plaatst, kun je het zonder de kroonluchter doen, maar als je het nodig hebt, moet je kiezen voor kleine, elegante modellen.

In elke zone is het toegestaan ​​om een ​​eigen groep lampen te gebruiken, bijvoorbeeld staande lampen die geschikt zijn om te rusten, een bureaulamp voor werk, een kledingkast, spiegels, schilderijen, planken met collecties zijn gezoneerd door schijnwerpers of LED-strips.

Mooie voorbeelden van interieurontwerp

De stijl van het interieur is afhankelijk van het aantal gezinsleden en hun smaak. Jonge positieve mensen die communicatie, muziek en beweging waarderen, geven de voorkeur aan minimalisme, popart of hightech. In hun omgeving zal er een minimale hoeveelheid meubilair en de maximale technologie voor geluids- en verlichtingsoplossingen zijn.

In het interieur - ofwel koude zwarte en witte tinten met felle accentvlekken,hetzij glas en glanzend metaal, of vuurwerk van kleur met een klein aantal functionele ontwerpen in pop-artstijl. In de kamer kunnen modules voor apparatuur, kleine stoelen, een bar voor drankjes, een kleine tafel of een bar zijn.

Gezinnen met kinderen kunnen de woonkamer onder de bioscoop regelen. In dit geval heeft u ruim meubilair nodig in de vorm van een hoekbank of een zachte modulaire compositie met talrijke poefs. Opslagsystemen in zo'n kamer een beetje. Er zijn dia's voor apparatuur en verschillende ontwerpen die helpen om passieve rust uit te rusten.

In de kamer, in combinatie met een balkon, kunt u een wintertuin met vogels in kooien of een aquarium regelen. U hebt vochtbestendige, maar milieuvriendelijke meubels nodig. De kas is goed ingebouwd in de koloniale of etnische stijl. Aantrekkelijke look grote planten in combinatie met de inrichting van overzeese landen.

Er zijn veel opties voor het ontwerp van een kleine kamer, je moet gewoon een acceptabele keuze voor jezelf maken en beslissen over reparaties.

Zie de volgende video voor de geheimen van het interieurontwerp van de woonkamer.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer