Ontwerp een kleine woonkamer: kenmerken van planning en bestemmingsplannen

Veel mensen vragen zich af hoe ze het interieur van een kleine woonkamer goed kunnen ontwerpen. Ondanks de kleine afmetingen van de kamer, zijn er veel opties die helpen om de plek in uw huis rationeel en met smaak te gebruiken.

Speciale functies

Als u van plan bent om het ontwerp van uw kleine woonkamer bij te werken, moet u de kenmerken van het plannen en maken van een interieur zorgvuldig bestuderen.

Tot de subtiliteiten behoren:

 • Kies artikelen zonder convexe onderdelen bij het kopen van meubels. De uitstulpingen nemen extra centimeters weg, die niet heel veel zijn.
 • Als u met een kleine woonkamer werkt, kunt u het hele appartement herontwikkelen. Veel mensen in Chroesjtsjov combineren bijvoorbeeld een kamer met een keuken, waardoor het interieur origineel is.
 • Als u een nieuw interieur wilt uitrusten, kunt u het juiste kleurenschema en de juiste verlichting kiezen.
 • In de woonkamer van 15 meter is het het beste om modulaire miniatuurwanden en ingebouwde kasten te kopen om ruimte te winnen.

Ongeacht de stijl waarin uw woonkamer is gemaakt, klassiek of modern, is het belangrijk om elke centimeter ruimte te overdenken en functioneel te maken.

zonering

Voor kleine appartementen wordt gekenmerkt door beperkte ruimte, dus veel mensen beslissen over de zonering van de kamer. Om de situatie functioneel te plannen, moet u de accenten correct plaatsen en de belangrijkste gebieden in de kamer markeren.

Zonering van een klein appartement kan worden gedaan door de volgende technieken:

 • werk met verlichting.
 • installatie van partities;
 • door behang te combineren;
 • opstelling van niches;
 • speciale opstelling van meubelstukken;
 • scheiding door een podium en een toename in het gebied van een zeer kleine kamer door lid te worden van een loggia.

Moderne ideeën bieden verschillende opties voor zonering van de ruimte:

 • Buurt woonkamer en slaapkamer.De slaapkamer moet bij het raam worden geplaatst, volgens de regels moet een slaapplaats zo ver mogelijk bij de ingang liggen.
 • Zonering met de keuken. U kunt beide zones uitrusten op basis van uw voorkeuren. Ontwerpers adviseren echter om de keuken naast het raam te plaatsen, zodat het koken zo comfortabel mogelijk is. De woonkamer in deze situatie zal een paskamer zijn.
 • Woon- en eetgedeelte. Zulke zones zijn voltooid, dus uw project moet rekening houden met een voldoende oppervlakte voor elke eenheid.
 • Omgeving met het kabinet. Voor de laatste zone is een kleine hoek voldoende. Planning reparatie, overdenking optie met extra verlichting.
 • Woonkamer en kinderen. Deze combinatie wordt als ongebruikelijk beschouwd, omdat de meeste ouders hun kamer aan het kind schenken. Als u besluit de kamer in te richten met behulp van een dergelijke zonering, moet u het ontwerp zorgvuldig plannen en de zones verdelen met scheidingswanden. Met zo'n stap kan het kind op zijn grondgebied rusten.

Scheiding met meubels

Deze methode is de gemakkelijkste en meest betaalbare. Door het te kiezen, geeft u uw pand naar eigen goeddunken verschillende functionele gebieden.Vanwege de grote hoek van de bank kunt u overdag uw gasten ontvangen en 's avonds kunt u deze slaapplaats gebruiken.

Om de zone intimiteit te geven, zou u een draagbare partitie of scherm moeten gebruiken.

Deze oplossing is handig, vooral als uw woonkamer een paar stoelen en een salontafel heeft. Als een van de familieleden moe is, kan hij gaan rusten, en de rest van de mensen blijven aan tafel en blijven communiceren.

Met mobiele muren

Deze techniek is geschikt voor diegenen die een kleine slaapkamer willen scheiden van de woonkamer. De winkels verkopen miniatuurontwerpen die op het juiste moment kunnen worden aangelegd. Wanden zijn gemaakt van glas en plastic. Om je bed voor vreemden te verbergen, hang je gordijnen op de structuur.

Je kunt ook de kleine muren-eilanden gebruiken. Lengte 1,5 - 2 m is voldoende. Plaats de kast meestal aan een kant van de muur onder de tv, kast of rek. Zo'n beslissing zal helpen om de kamer duidelijk te zones.

Gebruik van opengewerkte partities

Dergelijke ontwerpen fungeren als een decoratieve component en helpen om de grenzen van functionele gebieden te verdelen.Ontwerpen zijn metaal, hout en kunststof. Uiterlijk zien ze eruit als kleine architecturale structuren, maar in de meeste gevallen vormen ze een mooi geheel van aantrekkelijke planken.

Verwerving van nissen en kasten

Nissen en kasten doen het goed met bestemmingsplannen. Hoe groter de hoogte van uw kast, hoe duidelijker de scheiding eruitziet. Als je het territorium wilt verdelen met een miniatuur nis, rangschik het dan met lange voorwerpen. Voor dit doel, geschikte tafellamp, beeldjes of zelfs bloemenvazen.

Het podium gebruiken

Dit is de meest succesvolle manier om de woonkamer in te delen. Houd er bij het kiezen rekening mee dat het podium geschikt is in ruimtes met hoge plafonds. Door een dergelijke toevoeging te installeren, identificeert u duidelijk functionele gebieden. Ontwerpers raden aan om de podiums uit te rusten met laden om hun functionaliteit te vergroten.

Verschillende soorten afwerkingen

Het gebruik van verschillende materialen in de afwerking toont onmiddellijk de indeling in zones. Vaak wordt deze techniek gebruikt door ontwerpers, omdat u hiermee twee onafhankelijke territoria in de woonkamer kunt maken. Je kunt hetzelfde materiaal gebruiken, maar met een andere styling.Een dergelijke oplossing is alleen van toepassing op vloertegels of andere kleine coatings.

Om de scheiding van zones te maximaliseren, legt u op de vloer tapijten met verschillende patronen of oppervlakken.

Werk met verlichting

Licht speelt een sleutelrol bij het creëren van het interieur, dus als u ermee werkt, wordt de grenzen van de plots benadrukt. Bijvoorbeeld, verlichting van de werkplek met de lichten uit in de slaapkamer zal andere huishoudens helpen te ontspannen.

Als er slechts één lichtbron in de woonkamer wordt gebruikt, is dit niet voldoende voor een ruimte die is onderverdeeld in verschillende functionele zones. Overmatige verlichting van een van de gebieden moet worden uitgesloten, omdat dit de hele situatie zal bederven. De beste keuze in dit geval zijn schijnwerpers. Plaats de hoofdkroonluchter boven het hoofdgebied en installeer meerdere punten in het hulpgedeelte.

False Column Zoning

Valse kolommen worden beschouwd als een handige methode om elke kamer in te delen. Ze zijn het meest gevraagd in de huiskamers, omdat dit deel van het huis als plechtig wordt geclassificeerd. Als u antieke kolommen installeert, kunt u de ruimte verdelen en het interieurorigineel maken.

Een grote kolom kan fungeren als een schoorsteenimitatie of als een valse wand. De keuze voor een ontwerp zal u helpen een bepaalde ruimte te winnen waarin de tweede kamer zich zal bevinden.

Ontwerpstijl

Wanneer u in een appartement met een kleine woonkamer werkt, overweeg dan een nieuwe stijl. Een goed doordachte setting helpt niet alleen om in een aangename sfeer te duiken, maar benadrukt ook het gevoel voor stijl van de eigenaar. Ontwerpers bieden verschillende stijlen van interieur, waaronder elke persoon in staat zal zijn om een ​​geschikte optie te vinden. De keuze van stilistiek hangt af van de kleur van de kamer, een reeks extra attributen en decor.

Moderne stijl

Dit ontwerp houdt van functionaliteit en nauwkeurigheid. Geef de voorkeur aan duidelijke grafische lijnen, pasteltinten en moderne materialen. Voeg nieuwe elektronica toe aan het decor en je krijgt de perfecte kamer die de levensstijl van een druk persoon benadrukt. Het moderne ontwerp lijkt enigszins op het kantoor, maar het decor met behulp van textiel, kleine kussens en kamerplanten zal een gevoel van thuiscomfort toevoegen.

klassiek

Het ontwerp van de zaal in een klassieke stijl ligt in een harmonieuze omgeving waarin alles symmetrisch is. Geef de voorkeur aan witte kleuren, kristallen kroonluchters en vergulde spiegels. Het gebruik van dergelijke attributen helpt de kamer te vullen met een zachte gloed.

De belangrijkste decoratie van een kleine woonkamer zijn gebeeldhouwde meubels. Geschikte opties ivoor of gepolijst hout. Gebruikte stucwerk, convexe reliëfs met bogen vullen het interieur aan en geven het de sfeer van een middeleeuws paleis.

barok

Voor de barokke stijl geschikt monumentaal meubilair, bekleed met duur textiel. Rugleuningen en armleuningen moeten worden versierd met houtsnijwerk en verguld zijn. Een woonkamer in een dergelijk interieur ziet er meer visueel uit als u spiegelende inzetstukken aan de inrichting toevoegt. Een groot aantal stucwerk en gebeeldhouwde voorwerpen zal helpen de aandacht weg te nemen en de kamer een plechtige, dure omgeving te geven.

Parketvloeren zijn normaal.

Provence

Provence zal u onderdompelen in de charmante eenvoud van Zuid-Frankrijk. Zo'n sfeer begiftigd met romantiek ten koste van kant,florale prints op het behang en pasteltinten in het interieur. Uw gasten zullen het ontwerp van een nieuwe woonkamer voor het drinken van thee van een prachtige service waarderen.

zolder

Voor een kleine woonkamer in loft-stijl, moeten kale muren, een minimum aan meubels en openslaande deuren worden voorzien. Abstracte afbeeldingen, zwart-witfoto's en metalen vloerlampen kunnen de rol van decoratieapparaat spelen.

minimalisme

Deze stijl spreekt voor zich - het minimum aantal dingen, het ontbreken van sieraden. De kamer moet alleen de benodigde meubels met moderne apparatuur worden geplaatst. Alleen zilveren, beige en blauwe tinten zijn toegestaan. Je kunt rijke accenten aanbrengen, maar de gamma moet kalm zijn.

Scandinavisch

De kamer, gemaakt in de Scandinavische stijl, zou een sneeuwwitte achtergrond moeten hebben, waarop enkele heldere accenten zijn toegestaan. Focus op natuurlijk licht. Een dergelijk interieur geeft de kamer frisheid en een gevoel van vrijheid.

Kleuren en inrichting

In woonkamers waarin het juiste kleurenschema is aangebracht, zullen huishoudens maximale ontspanning en comfort kunnen ervaren.De keuze van schaduw kan niet alleen op basis van hun smaakvoorkeuren worden gemaakt, moet worden afgestoten van de kenmerken van de kamer en doelen die u met pigmenten wilt bereiken.

Een kamer ingericht in heldere kleuren ziet er visueel groter uit. De meeste stilistische trends zijn gebaseerd op witte muren met heldere accessoires. Ontwerptechnieken op basis van deze techniek zijn eenvoudig en handig en daarom populair. Witte afwerking in de woonkamer geeft vrijheid bij de keuze van andere interieurartikelen. Meubels van elke kleur passen erbij, samen met textiel en decor.

Zelfs de keuze voor neutrale tinten zal je kamer een speciale charme geven, waardoor je niet over de combinatoriek hoeft te puzzelen.

Je hebt je plafond en muren in het wit ingericht, kies een donkere vloer. Deze combinatie vergroot visueel de grenzen van een kleine kamer en lijkt niet overbelast. Neutrale tinten van meubels maakten het interieur niet saai, gebruik accenten.

Voor deze fitte kleurschilderingen, behang, getextureerde afwerking. Je krijgt een originele oplossing die geen onevenwichtigheid van de hele kamer zal worden en het ontwerp een pit zal geven. De indeling van de kamer met pastelkleuren en meubels in dezelfde reeks is een goed alternatief voor witte kleuren. Met de methode kan het verticale vlak in de kamer worden gerangschikt. Dankzij het beige palet krijgt u een warme sfeer en de blauw-beige meubels ontspannen de sfeer door een vleugje koelte en frisheid toe te voegen.

De witte woonkamer harmonieert met succes met mint, lichtgroen en pistache-inzetstukken. In zo'n kamer is het leuk om te ontspannen en kracht op te doen na een drukke dag. Als u natuurlijke materialen gebruikt bij het afwerken, let dan op warme, natuurlijke tonen. Donker houten meubilair past goed bij een pastel palet dat de nadruk legt op een romantische, gezellige sfeer. Dit interieur ziet er vrij origineel uit in het landhuis, waar de decoratie van duig en ander houtmateriaal vaak de overhand heeft.

Je kunt spelen op het contrast van donkere en lichte kleuren. Deze optie is geschikt voor een woonkamer van elke grootte. Houd er bij het kiezen van deze methode rekening mee dat u voor een kleine ruimte meer witte kleuren moet gebruiken.Grote items moeten in grijstinten worden gemaakt en zwart kan worden gebruikt voor gedoseerde decoratie. Voor degenen die niet van gewone muren houden en een achtergrond met een afdruk liever hebben, is er een regel: je kunt geen grote afbeelding in een kleine ruimte gebruiken.

De schaalafbeelding verkleint de toch al kleine ruimte. Kleine tekening vergroot de ruimte visueel.

Om de grenzen van een kleine woonkamer visueel uit te breiden, moet u een paar neutrale of lichte kleuren gebruiken. Donkerdere kleuren kunnen worden gebruikt voor vloeren, meubels en decor. Het patroon moet slechts één item versieren. Als het is versierd met muren, kies dan voor gewoon textiel.

Benodigde materialen

Sinds de oudheid wordt ervan uitgegaan dat de woonkamer het meest spectaculaire deel van het huis is. Het zouden de mooiste meubels, spiegels en textiel moeten zijn. In deze kamer is het gebruikelijk om gasten te ontvangen en te ontspannen in de kring van huishoudens. Ongeacht de omgeving die u kiest, romantisch of op kantoor, moet u de materiaalkeuze voor elk oppervlak competent benaderen.

Paul

Als vloer voor een kleine woonkamer geschikt laminaat, natuurlijk parket of tapijt. Ook populair is de op dit moment modieuze vloeibare vloer. Het kan worden gebruikt om een ​​oppervlak van steen, hout of keramisch graniet te imiteren. Een glanzende of gepolijste laag zal de hoogte van de ruimte visueel vergroten. Als u met kleine kinderen woont, kunt u de vloertapijten regelen. Ze verzachten de val en verwarmen het kind in het winterseizoen.

wanden

De muren in de kleine woonkamer moeten een lichte schaduw hebben, zonder de zichtbare kleurvlekken. Geef de voorkeur aan monochrome schilderkunst en naadloos behang met een smal verticaal patroon. Als alternatief kunt u metselwerk, lambrisering of gepolijste steen gebruiken. Verdunning van panoramisch behang met een volumetrisch effect zal helpen om het interieur te versieren.

Als u gipsplaatwanden gebruikt, moet u ze voorzien van nissen met verlichting voor apparatuur, interessante collecties en een aquarium.

plafond

De beste oplossing voor een kleine kamer - spanplafond met een spiegeleffect. Afhankelijk van het gekozen interieur, is het mogelijk om een ​​twee-niveau of een gecombineerd plafond uit te rusten.Met een beperkt budget kunt u altijd een eenvoudige uitlijning doen met verder schilderen in wit. Een vierkant of bestrating van een vals plafond zal niet werken, omdat het de hoogte visueel vermindert. Massieve kroonluchters zijn ook niet geschikt.

Extra inrichting

U kunt het interieurontwerp aanzienlijk veranderen, als u voor apparatuurstroken kiest. Het visueel uitbreiden van het oppervlak van een kleine kamer kan worden gedaan met behulp van een horizontale lijn, en de verticale lijnen zullen de doeken visueel optillen.

Op basis van het feit dat er een tekort is in uw kamer, gebruikt u het gestreepte ontwerp. Deze kleur past goed bij mirrors, als je een combinatie van matig gebruikt. Plaats de spiegel aan de ene muur en aan de andere - een glanzend oppervlak. Als u van plan bent om een ​​kast langs de muur te plaatsen, kies dan een product met glazen deuren.

Lampen en driedimensionale schilderijen helpen ook om de visuele waarneming van de kamer te veranderen. Door de driedimensionale afbeeldingen op de muur kunt u niet alleen de woonkamer inrichten, maar ook visueel breder maken. Van de zijkant zal het lijken dat een andere dimensie begint in de buurt van deze muur.

Het probleem met verlichting moet zorgvuldig worden overwogen. Voeg de maximale hoeveelheid licht toe als uw kamer niet aan de zonnige kant uitgaat. In dit nummer help je schijnwerpers, schansen of staande lampen. Decoratief licht geeft de kamer voldoende licht. Er zijn veel modellen op de markt van verlichtingsapparatuur, waaronder u de beste optie vindt.

Professionele tips

Om de huiskamers goed in te richten en veel van de fouten die nieuwkomers vaak maken te elimineren, moet je de aanbevelingen van de ontwerpers bestuderen. Het is noodzakelijk om een ​​begin te maken met de vorm van de woonkamer, want voor elke kamer zijn er verschillende subtiliteiten.

Door de vierkante vorm kunt u meubels bij de muren of in het midden van de kamer plaatsen. Door de hoekige vorm kun je de situatie een ruitvorm geven. In smalle en rechthoekige ruimtes zijn de deuren in de regel tegenover het raam geplaatst, waardoor de kamer het effect van een gang heeft.

Niet iedereen zal deze omgeving leuk vinden, dus je kunt er vanaf komen door de volgende technieken te gebruiken:

 • Bedek het raam met witte gordijnen, waarop een horizontale laken.
 • De deur moet groot en licht van kleur zijn. De keuze voor een dergelijk deurblad zal helpen om de smalle muren visueel uit te breiden.
 • Plaats rekken met lange planken in lege ruimtes.
 • De brede zijde moet een glad of glanzend oppervlak hebben. Kies achtergronden met zichtbare verticale strepen van contrasterende kleuren over de gehele lengte.
 • De vloerplaat moet parallel zijn aan de smalle muur.
 • Liever meubels met een hoge rug.

Als je een zonering hebt gemaakt en een woonkamer hebt gekregen met een onregelmatige vorm, heb je een niet-standaard lay-out nodig. Voor een dergelijk geval, geschikte hoekige of halfronde meubels, salontafels met een ongewone vorm, muren met afgeschuinde randen. Vergeet niet de verlichting, die genoeg zou moeten zijn voor elke site.

Veel appartementseigenaren besluiten om een ​​woonkamer en een balkon te combineren. Deze methode zal helpen om extra ruimte te krijgen en daarop een bloemenhoek of een studie te plaatsen. Houd bij deze indeling rekening met de isolatie van het balkon, zodat de warmte de kamer niet verlaat.

Na de aanbevelingen van de experts,Je zult in staat zijn om je huis onafhankelijk uit te rusten met een competente omgeving, je te richten op de juiste gebieden en de bestaande tekortkomingen te verbergen.

Mooie voorbeelden in het interieur

Het ontwerp van een kleine woonkamer zal aanzienlijk verschillen van het ontwerp van grotere kamers. In een ruimte waar weinig ruimte is, moet je rationeel zijn in het vullen van elke centimeter en deze verstandig gebruiken.

Voor deze doeleinden kunt u uw kamer inrichten met behulp van modulair kabinetmeubilair, dat gemakkelijk kan worden omgevormd tot een hoek voor de ontvangst van vrienden. Naast deze meubels adviseren ontwerpers om naar de stoelpeer te kijken of een stoelentas te kopen. Dit zijn stijlvolle beskarkasny dingen waarin het mogelijk is om comfortabel te ontspannen na werkdagen. De stoel duikt volledig in zijn contouren en geeft een sfeer van comfort. Dergelijke meubels kunnen worden gebruikt als een accent als u heldere modellen koopt.

Als u van de barokke stijl houdt, zullen uw gasten het stucwerk aan het plafond, grote meubels met decor en beeldhouwwerk waarderen. Denk over elke hoek van de woonkamer om minifiguren en andere interieurcomponenten erin te plaatsen.Voor textiel moet fluweel, satijnen stoffen worden gebruikt.

Vlinders gemaakt van stof en papier, samen met andere handwerk items, zullen helpen om de woonkamer in moderne stijl aan te vullen. Zet je creativiteit in de schappen en je gasten zullen je talent waarderen.

Eenvoudige Ottomanen maken het vertrouwde interieur interessant. Naast het uiterlijk zijn dergelijke elementen praktisch, omdat ze kunnen worden gebruikt als standaard voor de benen en zelfs als een kleine tafel. Kies een poef die harmonieert met het algehele concept van de kamer.

Als je doel een gezellige woonkamer met een huiselijke sfeer is, maak deze dan met foto's op de muren. De locatie van interessante momenten op de muren zal helpen om niet alleen de woonkamer, maar ook elke andere kamer te versieren.

Ongebruikelijke massieve dierenfiguren, die zich op de vloer bevinden, zullen helpen om het juiste accent te creëren en een ongewone sfeer in de woonkamer te creëren.

Hoe je de woonkamer combineert met de keuken in een klein appartement en waar je op moet letten, zegt de expert in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer