Welke jumpers zijn beter geschikt voor cellenbetonblokken?

De vraag welk soort lateien (boven- of bovenconstructie) en wanneer gebruikt bij het bouwen van een huis, is niet zo eenvoudig. De meeste zelfbouwers gebruiken meestal zelfgemaakte lateien van bar, monolieten en structuren van gewapend beton met behulp van een stalen hoek bij het blokkeren van de muuropening. Maar vandaag bieden grote bedrijven die cellenbetonproducten produceren oplossingen die de constructie van deur- en raamopeningen vergemakkelijken en versnellen, en in sommige gevallen kunt u de aanwezigheid van dergelijke structuren volledig voorkomen.

species

Laten we eerst eens kijken naar de keuze van lateien voor raam- en deuropeningen.Dit wordt bepaald afhankelijk van de beschikbaarheid van materialen en de grootte van de overlappende overspanningen. De belangrijkste afstand kan worden gedekt door monolithische gewapende betonnen balken. Permanente bekisting voor hen is meestal gemaakt van U-vormige blokken van cellenbeton.

De bovengenoemde soorten metselwerk worden constant onderworpen aan aanzienlijke druk, zowel tijdens de constructie van de wanden als tijdens de verdere werking van het gebouw. Om de belastingen gelijkmatig te verdelen, wordt de verstevigingsstaaf in de regel zodanig geïnstalleerd dat de muurglijder zo wordt geplaatst dat de stangen in de groeven komen. Deze laatste worden gevuld met een oplossing en de staaf wordt erin geplaatst op een zodanige manier dat een deel van de staaf 30 cm lang buiten blijft.

Het gebruik van stalen hoeken wordt niet geregeld door de staatsnormen of de regels voor de constructie van gebouwen gemaakt van cellenbeton, maar het is populair bij amateurbouwers.

Om de eigenschappen te behouden die warmtelekkage door de buitenmuren van een betonnen gebouw voorkomen, is het mogelijk om het raam of de deuropening te overbruggen met behulp van een van de betonbetonproducten: gewapende betonblokken D700, of monolithische gewapende betonnen bruggen in vaste betonbekisting.

Als de celstructuur van de structuur van gasblokken samenvalt met de structuur van het materiaal van het bouwgasblok, zal deze gelijkenis geen afname van de effectieve warmtecapaciteit veroorzaken. Als gevolg hiervan hoeft u de muur en het metselwerk niet extra te isoleren.

Een andere aanvaardbare oplossing die de afstand van 3 m kan overbruggen, kan de opstelling zijn monolithische structuur van gewapend beton, overstroomd met behulp van niet-scheidbare bekisting uit U-vormige blokken. Hun sterkte kan alleen inferieur zijn aan constructies zoals monolithische balken van gewapend beton.

Hefinrichtingen voor de installatie van U-block jumpers zijn niet vereist, maar er zijn inspanningen nodig voor een grotere hoeveelheid voorbereiding, en het zal meer tijd en moeite kosten om zo'n springer te maken.

Bij het verstevigen van een structuur in een U-vormig blok met behulp van een ruimtelijk versterkende kooi (U-blokken van 20 cm breed met een schaal met een breedte van 12 cm), zijn twee wapeningsstaven (bovenste en onderste) toegestaan. Alle blokken met afmetingen van de breedte van laden van 15 cm zijn versterkt met vier wapeningsstaven (2 bovenste en 2 onderste). Tegelijkertijd is het noodzakelijk om dwarsversterkende ligamenten te hebben met een afstand van 40-50 cm daartussen.

Als de muuropening in de cellenbetonnen wand niet breder is dan 1,2 m en de verhouding tussen hoogte en breedte van de opening 1 tot 2/3 is, kan de opening helemaal zonder latei worden aangebracht. Bij dit ontwerp wordt elke rij gelegd met een tijdelijke stabiele bekisting, waarbij alleen lijm wordt gebruikt voor cellenbetonblokken.

U kunt ook structurele wapening gebruiken om cellen van cellenbeton boven de opening te versterken. Hier kan d6d8-versterking dikker worden gebruikt, waarbij de uiteinden 50 cm worden verwijderd van de projectie van de vlakken en de uiteinden worden verankerd in L-vormige hoeken.

Als dit aandeel niet wordt waargenomen (1 tot 2/3) vanwege het gebrek aan hoogte, is het noodzakelijk om een ​​gewone niet-dragende brug te gebruiken met de plank omlaag (als de opening minder dan 2 m is) of een stalen hoek (als de opening minder dan 1,2 m is).

Misschien is het gebruik van de hoek, waarvan de plankbreedte kleiner is dan die beschreven in de referentieboeken (11 cm), of de openingshoek breder is dan 1,2 m. Opgemerkt moet worden dat een dergelijke toepassing onder de maat is en als u deze zelf maakt, blijft deze naar het oordeel van de bouwer.

Functies waaraan men moet denken als het de bedoeling is om een ​​ondersteunende structuur (latei) van de opening uit de stalen hoek te bouwen:

 • stalen hoek moet aan beide zijden op roest worden geschilderd;
 • in dit geval moet de minimale lengte van de peiling op het cellenbeton 20 cm zijn;
 • met elkaar zijn de hoeken bevestigd met stalen band / gelaste methode / draadbanden;
 • ze moeten vlak in het gasbetonnen blok liggen;
 • Als er toekomstige pleisterplannen voor de muur zijn, gebruik dan een gipsnet om het in te pakken.

Constructies van monolieten van gewapend beton maken het mogelijk om de grootste afstanden af ​​te leggen. Het rekenpercentage is als volgt: 1 tot 20. Berekening met een hogere graad van nauwkeurigheid voor nadokonny en naddverny bruggen en gasblokken wanden moet worden gemaakt volgens Ch. 9 STONAAG3.1-2013.

De gewapende betonnen lateien zijn op dezelfde manier versterkt als een balk van gewapend beton: 4-6 d-12 wapeningsstaven en dikker met dwarse wapeningsstaven van een halve meter.

De minimale lengte van de steun voor RC-balken op cellenbeton moet minimaal 35 cm zijn.De steunzone van RC-structuren van dit type moet worden versterkt door de afvoersteun te voorzien van een wapeningsnet in de mortellaag of lijmlagen voor cellenbeton met een dikte van minimaal 1 5 cm

De bovengenoemde gewapende betonnen lateien worden gegoten in een stabiele vouwbekisting, de verwijderingstijd die wordt bepaald door het meten van het niveau van de luchttemperatuur op de werkplek. Constructies van dit type kunnen worden verdiept tot de dikte van de laag isolatiemateriaal, die noodzakelijkerwijs zal worden gebruikt voor het isoleren van de zogenaamde koude bruggen. ExtPolis wordt meestal gelijmd aan structuren van een vergelijkbaar type met verschillende doorsnede met verschillende kleefstoffen voor gasblokken en vastgezet met schotelvormige deuvels.

Bovendien wordt in sommige gevallen aanbevolen om niet-scheidbare elementen te installeren met behulp van thermische isolatieplaten van het EkstPolis-type.

Structurele kenmerken bieden de mogelijkheid om de opties te kiezen voor het gebruik van technologie tijdens de installatie, de lengte van het onderdeel van het ondersteunen van de jumpers op de betonnen muur, evenals de basisregels voor hun gebruik.

Diepte van het lager

Deze parameter is in de regel afhankelijk van het type jumpers.

 • Ondersteunende structuur van cellenbeton met wapening: de maximale opening is 1 m 75 cm, de diepte van de steun is 25 cm, geen extra verwarming vereist.
 • Dragende structuren van gewapend beton met niet-scheidbare bekisting van U-blokstructuren: de maximale opening is 3 m, de diepte van het lager op het metselwerk is 25 cm. Er is geen extra verwarming vereist.
 • Monolithische ondersteunende structuren gemaakt van gewapend beton. Moet overeenkomen met de lengte van de balken - 35 cm. Vereist extra isolatie. Versterking wordt uitgevoerd - 1 m 20 cm. Het anker staat voor de afmetingen van de opening met 50 cm. Het wordt aanbevolen dat gewone wapening boven de openingen wordt gebruikt.
 • Monolithische niet-dragende structuren van gewapend beton 200 cm 35 cm: maximale opening - 1 m 20 cm, diepte van de peiling op het metselwerk - 20 cm Extra isolatie vereist. Het is een niet-dragende structuur met een metalen hoek als basis. Moet verdiept worden aan de basis van metselwerk.

Wat te kiezen?

Aangezien monolieten gemaakt van gewapend beton veel zwaarder wegen en een dergelijk apparaat lichter is dan gazoblok om lateien van ramen en deuren te maken, is het beter om aerocrete te kiezen: ze zijn eenvoudiger, ze zijn gemakkelijker te installeren en ze zijn ook voordeliger in hun isolerende kwaliteiten.

Subtiliteiten van installatie

Lichtbetonnen betonnen lateien van versterkt uiterlijk zijn duurzaam door de aanwezigheid van een stalen frame.Vanwege het feit dat soortgelijke bruggen worden gebruikt tijdens het oprichten van wanden van cellenbeton, wordt een optimaal oppervlak verkregen, dat later dient ter decoratie.

Dergelijke bruggen zijn een bundel met één overspanning die een belasting over het gehele oppervlak ervan ontvangt. De beste optie bij het leggen van gasbeton - dit zijn vier hoeken van staal, op de juiste manier gelegd.

Het wordt aanbevolen om de hoeken op een afstand van ongeveer 30 cm op het metselwerk te leggen, het gebruik van dergelijke jumpers is een nogal gecompliceerde aangelegenheid.

Het proces van het monteren van een metalen latei is als volgt:

 • selecteer de gewenste hoogte;
 • versterkende staven zijn gemonteerd;
 • bekistingsinstallatie is aan de gang;
 • bekisting wordt versterkt;
 • wapeningsstaven zijn versterkt;
 • Betongieten van wapeningsstaven wordt uitgevoerd.

  Wanneer over de openingen wordt gelegd, moet rekening worden gehouden met de breedte en hoogte. Deze informatie is erg handig wanneer het ontwerp wordt berekend. Als hun installatie correct is, zal dit de sterkte van de hele structuur sterk beïnvloeden.

  Hoe jumpers in de muren van gasbeton te maken, zie de video hieronder.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer