Hoe muren van cellenbeton bouwen?

Tegenwoordig wordt de constructie van muren voor verschillende gebouwen uitgevoerd met een groot aantal materialen. Een daarvan is cellenbeton, dat in de eerste plaats gunstig is door thermische geleidbaarheid. Dit wordt mogelijk door het gebruik van aluminiumpoeder in een conventionele betonmix. Maar de kracht van dergelijk materiaal zal iets lager zijn. Vandaag zullen we uitleggen waarom beluchte betonblokken een uitstekende oplossing zouden zijn voor het bouwen van een huis.

Voors en tegens

Om te begrijpen of het de moeite waard is om een ​​muur van cellenbeton te bouwen, is het noodzakelijk om precies te analyseren welke voor- en nadelen dit materiaal heeft.

Dus, als we het hebben over de voordelen van cellenbeton, is het noodzakelijk om te benadrukken:

 • goede warmteopslag;
 • het materiaal is zeer eenvoudig te verwerken, zelfs met een handgereedschap;
 • de vereiste afmetingen en rijen metselwerk kunnen gemakkelijk worden waargenomen vanwege de hoogste nauwkeurigheid van de geometrie;
 • een aanzienlijk grotere blokgrootte dan een steen maakt het mogelijk om de tijd die nodig is voor de constructie van het object aanzienlijk te verminderen;
 • het materiaal heeft een klein gewicht, waardoor de belasting op de fundering van het gebouw aanzienlijk kan worden verminderd en de levensduur dus kan worden verlengd;
 • gasbetonblokken zijn volledig vuurvast materiaal, dat deze onderscheidt van zijn tegenhangers;
 • zelfs met de juiste implementatie van waterdichtings- en verstevigingsprocedures, zullen de kosten van een vierkante meter beluchte betonnen wand nog steeds lager zijn dan die van vergelijkbare materialen.

Maar zoals elk bouwmateriaal, gasbeton, zijn er bepaalde nadelen die het niet de ideale oplossing kunnen noemen.

Dit zijn de aspecten:

 • De poreuze structuur van gasbetonblokken zorgt ervoor dat water gemakkelijk wordt opgenomen. Dat wil zeggen, wanneer het materiaal voor de constructie van wanden wordt gebruikt, is het noodzakelijk om het moment van waterdichtheid zorgvuldig te overwegen.
 • Er moet rekening worden gehouden met het feit dat de bloksubstantie in gebakken toestand is.Om deze reden kan het op plaatsen waar verhoogde belastingen worden waargenomen beginnen te barsten. Daarom is het, voordat de constructie van het object begint, nodig om de minimale dikte van de muren van het toekomstige gebouw correct te berekenen. En op de meest risicovolle plaatsen moet het metselwerk worden versterkt door wapening.

In het algemeen heeft het materiaal in kwestie, zoals te zien is, nog steeds meer voordelen dan nadelen. Maar de laatste, met het juiste werk aan waterdichtheid en versterking, worden gemakkelijk geëlimineerd.

types

Vanwege niet te veel gewicht, als we de blokken vergelijken met rode of silicaatstenen op basis van gewicht, en brandwerendheid, vorstbestendigheid, goede geluids- en warmte-isolatiekenmerken, wordt cellenbeton gebruikt om verschillende elementen van gebouwen van verschillende typen op te zetten, beginnend bij wanden en dragende delen van woongebouwen en eindigend met elementen chalets en garages.

Als we het hebben over de soorten cellenbeton, dan is dit materiaal van verschillende categorieën:

 • D300 - D500. Dergelijke blokken worden als licht beschouwd en hebben een lage dichtheidscoëfficiënt, evenals een goede thermische geleidbaarheid. Meestal worden ze gebruikt als isolatie.
 • D500 - D900. Deze categorie blokken zal aanzienlijk sterker zijn. Maar hun massa zal aanzienlijk meer zijn en ze zullen de warmte beter doorgeven. Meestal worden ze gebruikt als het belangrijkste materiaal voor de bouw van muren.
 • D1000 - D1200. Dergelijke aerocrete zijn zwaar. Hun dichtheid zal maximaal zijn tussen alle bestaande categorieën. Ze worden gebruikt voor de constructie van gebouwen die de vorming van een solide structuur vereisen.

Typen cellenbetonbeton kunnen ook worden onderverdeeld in drie groepen per klasse:

 • B 2.0 - dergelijk cellenbeton wordt gebruikt voor het vormen van dragende muren voor gebouwen met een hoogte van niet meer dan twee verdiepingen;
 • B 2.5 - gebruikt als materiaal voor dragende muren, als de hoogte van de structuur niet hoger is dan drie verdiepingen;
 • 3,5 - het kan worden gebruikt voor de vorming van dragende wanden voor gebouwen met een hoogte van vijf verdiepingen.

Wettelijke vereisten

De constructie van gebouwen met het gebruik van verschillende betonsoorten uit de cellulaire groep, waaronder cellenbeton, wordt geregeld door het servicestation nummer 501-52-01-2007.

Als we het hebben over de belangrijkste punten voor het gebruik van gasbeton, moet worden opgemerkt:

 • Beperk de maximale hoogte van gebouwen.Het is mogelijk om dragende muren te maken voor gebouwen van verschillende categorieën cellenbeton, waarvan de hoogte maximaal twintig meter (vijf verdiepingen) is. Als we het hebben over de hoogte van de muren van de zelfdragende categorie, dan mag het niet meer zijn dan negen verdiepingen of dertig meter. Schuimblokken worden gebruikt om dragende muren te maken, waarvan de hoogte niet meer dan drie verdiepingen of tien meter is.
 • Om zelfdragende wanden te maken, is het noodzakelijk blokken van categorie B 2.5 te gebruiken. Als we het hebben over gebouwen met meer dan drie verdiepingen en B 2.0, als de gebouwen drie verdiepingen hoog zijn.
 • Het regelgevingsdocument regelt de sterkte van beton afhankelijk van het aantal verdiepingen in het gebouw. Als het nodig is om externe of interne wanden van een gebouw met 5 verdiepingen op te richten, dan is het noodzakelijk blokken te gebruiken met een sterkte van ten minste B 3,5, en het type oplossing zelf mag niet slechter zijn dan M100. Als we het hebben over gebouwen met drie verdiepingen, moet de klasse beton minstens B 2,5 zijn en mortel - M75. En voor gebouwen in twee verdiepingen - B2 en M50.
 • Dit regelgevingsdocument vereist ook dat alleen de berekende hoogte van de wanden van het gespecificeerde beton wordt berekend na de berekeningen.

Opgemerkt moet worden dat deze norm alleen de kwesties van betonsterkte regelt, maar absoluut geen uitleg geeft over de kwestie van thermische isolatie van de kamer.Voldoen aan de eisen van de regelgeving documenten moeten juridische entiteiten in de eerste plaats. Individuen kunnen ze alleen gebruiken als aanbevelingen of een mijlpaal in de bouw van een garage, landhuis of een ander gebouw.

Tijdens de constructie moet er rekening mee worden gehouden dat tijdens bedrijf de luchtvochtigheid van gasbetonblokken verandert, waardoor hun warmtegeleidingsvermogen toeneemt.

Berekening van de dikte van de constructie

De dikte van de externe betonwanden kan desgewenst door uzelf worden berekend. Het is noodzakelijk om de standaardindicator van weerstand te nemen voor warmteoverdracht voor een specifiek gebied en de thermische geleidbaarheidsindex van het blok.

Dit cijfer kan worden berekend door deze cijfers met elkaar te vermenigvuldigen. Om voor comfort te zorgen, moet de weerstand tegen thermische overdracht gelijk zijn aan of groter zijn dan het cijfer van de genomineerde index, dat wordt berekend door de graaddagcoëfficiënt van de verwarmingsperiode en de gebruikelijke tijdcoëfficiënt toe te voegen.

Als het nodig is om de graaddagcoëfficiënt van de verwarmingsperiode te bepalen, kan deze worden bepaald door de graden voor de verwarmingsperiode te vermenigvuldigen met het aantal dagen voor een bepaalde plaats.

Bovendien wordt bij het bepalen van de dikte van de cellenbetonwand van de dragergroep de thermische geleidbaarheidindex van het materiaal berekend, die direct afhangt van de dichtheid. Dan zal het meer zijn, hoe meer de thermische geleiding zal zijn.

Als we het hebben over cottage-constructie, dan is de meest gebruikte cellenbeton M500. Dergelijke oplossingen zijn thermische isolatie en structureel. M600-modellen met een hoge thermische geleidbaarheid hebben ook een hoge sterkte, wat erop wijst dat ze veel warmte uit het gebouw zullen afgeven.

Voor thermische isolatie is het geweldig om de optie M400 te gebruiken. Hier zal de verhouding van poriën in het totale gewicht hoger zijn dan 75 procent. Dit geeft aan dat het materiaal goed warm blijft. Maar de kracht zal aanzienlijk lager zijn. Het beste voor het maken van cellenbeton op de eigenschappen van thermische isolatie zijn merken van cellenbeton D300 en D400. Hun dikte ligt in het bereik van 20 tot 45 centimeter. Ondanks dergelijke indicatoren bevatten deze materialen een groot aantal luchtporiën en een kleine oplossing, die de last draagt.

De hoogste sterkte, maar een grote wanddikte (vanaf 1 meter of meer) die nodig is om binnenshuis warmte vast te houden, zal verschillen in cellenbetonnen D800 en D1000. In de regel worden deze merken gebruikt bij de constructie van handelspaviljoens en openbare gebouwen, maar ook bij gebouwen waar extra isolatiemateriaal en een grote lading aanwezig zijn. Maar de gulden middenweg, waaruit binnen- en buitenmuren kunnen worden gemaakt, zullen D500-D600-blokken zijn, die meestal worden gebruikt bij de bouw van huisjes, woongebouwen en andere gebouwen. Ze hebben de beste verhouding in termen van sterkte en thermische geleidbaarheid.

Hoe lijm te maken?

Cellenbetonmetselwerk wordt gemaakt op de kleefmassa, die is gemaakt van een droge mortel met speciale kenmerken, en bestaat uit zand, cement en verschillende soorten waterhoudende, plastificerende en hydrofobe toevoegingen. De minimale hechtdikte moet 2-5 millimeter zijn, maar het leggen op een dergelijke massa is mogelijk met een hechtdikte van 8-10 millimeter. Cellenbeton kan op de zandcementmortel worden aangebracht met een gemiddelde hechtdikte van 12 millimeter horizontaal en 10 millimeter verticaal.

Bij het leggen op een speciale lijm moet er rekening mee worden gehouden dat het de weerstand van de thermische overdracht van scheidingswanden vermindert. Het is om deze reden dat bij droog en warm weer het materiaal dat tijdens het metselwerk wordt gebruikt, het beste vooraf is bevochtigd met water.

Het creëren van een lijmoplossing voor de constructie van cellenbetonwandwanden moet vlak voor het werk worden gestart.

Bovendien moeten de voorbereidende werkzaamheden duidelijk volgens de instructies worden uitgevoerd:

 • Giet eerst een bepaalde hoeveelheid water op het pak met het mengsel in een emmer van plastic.
 • Giet nu voorzichtig de droge oplossing in de gewenste hoeveelheid, onder voortdurend roeren. Het moet 10-15 minuten worden bewaard en opnieuw mengen.
 • Tijdens het leggen is het nodig het mengsel meerdere keren te roeren, zodat de consistentie op het juiste niveau blijft.
 • Om de leg in de koude tijd uit te voeren, is het beter om een ​​lijmoplossing te gebruiken, die in de samenstelling antivriesadditieven bevat.

Hoe te zetten?

Het aanbrengen van rijen met cellenbeton is beter voor lijm. Eerst moet je de voorbereide oplossing in een container gieten, en met behulp van een troffel of een schep,veeg het voorzichtig over de gehele lengte van de eerste rij van de muur en laat het op een speciale lijmkam rusten. Daarna moeten cellenbetonblokken op de lijm worden aangebracht. Hun horizontale beweging mag niet meer dan 5 millimeter zijn. De naden moeten zorgvuldig worden gevuld met lijm om de blokken beter te houden. Je moet ook de verbandregels volgen. Verticaal moeten de naden worden verplaatst met niet meer dan 0,4 blokhoogten, of ongeveer 9-11 centimeter. De lijm die eruit wordt geperst moet onmiddellijk worden verwijderd om te voorkomen dat deze vast komt te zitten. Nu blijft alleen nog om te controleren hoe soepel het metselwerk is gemaakt en om het met een rubberen hamer waterpas te zetten.

Om te helpen bij het maken van muren eenvoudiger kunnen verschillende soorten armaturen. We hebben het over het ordenen van rails, wat het mogelijk maakt om metselwerk-hoeken aan te wijzen. Om ze te gebruiken, moet u ze in een verticale positie installeren, labels aanbrengen die overeenkomen met de hoogte van de rijen met het metselwerk. Daarna is het noodzakelijk om de meertros tussen de orders vast te zetten om de volgende rij gasblokken gemakkelijker te plaatsen.Nu, met de nadruk op de touwafmeren, kunt u eenvoudig het cellenbeton uitlijnen. Om dit te doen, moet je gewoon een beetje kloppen met een hamer totdat de lijm volledig grijpt.

Naarmate de serie wordt voltooid, moet een extra blok worden gemaakt, dat de laatste in de rij moet zijn. U zou moeten weten welke maat het zou moeten zijn om een ​​element van de vereiste lengte te snijden, en het te smeren met lijmmortel aan beide zijden, en dan op de gewenste plaats te leggen.

De methode voor het plaatsen van scheidingswanden en de grootte van de hechtdraad moeten worden geselecteerd afhankelijk van de categorie wanden. Eenwandige wanden kunnen bijvoorbeeld 30-42 centimeter dik zijn. Voor hun constructie worden meestal de opties D300-D500 gebruikt. Als de blokken exacte afmetingen hebben, moeten dunne lijmnaden beter worden gedaan. In andere gevallen dient u een warmte-isolerende oplossing met een hechtdikte van 1-1,5 cm te gebruiken.

De dikte van de uit twee lagen bestaande blokken kan variëren van 17,5 tot 30 centimeter. Gebruik voor hen meestal kalk- of isolatieoplossing. Cellenbetongroepen 600 en 700 kunnen worden gecombineerd met een lijmverbinding. Het is beter om de volgens deze techniek gemaakte scheidingswand te verwarmen met een dunne laag isolatiemateriaal. De dikte van de isolatie in dit geval moet 9-14 centimeter zijn.Maar de drielagige wanden die van dit soort beton zijn gemaakt, hebben dezelfde dikte als de tweelaags. En de wijze van constructie zal identiek zijn. Dat is alleen de dikte van de isolatie kan nog minder zijn. Het is ongeveer 8-13 centimeter.

Het moet gezegd worden dat hoe groter het aantal lagen van een materiaal, hoe beter de geluidsisolatie en isolatie van dergelijke materialen. Maar over het algemeen is dit typerend voor alle materialen.

Cellulair beton vereist grote zorgvuldigheid bij het leggen van de eerste laag, omdat de sterkte van de wanden en het uiteindelijke uiterlijk van de constructie zullen afhangen van het succes hiervan. Daarom is het noodzakelijk om de wanden zorgvuldig uit te lijnen, en het mengsel voor de naden mag alleen worden aangebracht met behulp van een speciale kooi of een spatel met tanden. Als de blokken geprofileerde groeven aan de zijkanten hebben, is het tijdens het leggen op de verticale naden niet nodig om een ​​oplossing of lijm aan te brengen. Het mag uitsluitend op een glad oppervlak worden aangebracht en de sleuven vullen met een speciaal elastisch materiaal met geluiddempende eigenschappen.

Bijvoorbeeld schuim op basis van polyurethaan of minerale wol. Pas nadat de oplossing droog is, die werd gebruikt om de blokken te leggen, kunt u beginnen met het maken van de groeven voor communicatie.Daarna kunt u putty aanbrengen op de wanden om ze op één lijn te brengen en de eigenschappen van geluidsisolatie en dampremmende eigenschappen verbeteren. Hoewel het verbeteren van de eigenschappen van de dampremmende laag geen stopverf en speciale soorten pleisterwerk mag zijn. Meestal hebben we het over cementpleister.

Uit het speciale mengsel, geproduceerd onder de productieomstandigheden, wordt een meer kwalitatieve en homogene oplossing verkregen.

De belangrijkste componenten zijn zand, water en cement. Een dergelijke oplossing wordt meestal gemaakt van een droog speciaal mengsel of eenvoudigweg door de bovengenoemde componenten te mengen. Maak het eenvoudig, maar de kwaliteit zal extreem laag zijn. Bij een onafhankelijke productie van een cementachtige gipsmortel, wordt het speciale mengsel bereid volgens het volume van één deel cement van het type M400 of hoger en drie tot vijf delen kwartszand.

Maar een goede cementgebaseerde gipsmortel kan alleen worden gemaakt van droge mengsels die in de fabriek worden geproduceerd.

In dergelijke mengsels zijn er ook additieven die:

 • pas de hardingstijd van de oplossing aan;
 • om vocht in de nieuwe laag pleister te houden, zodat het niet in het materiaal van de scheidingswand terechtkomt;
 • verbeteren ductiliteit en leggemak;
 • laat geen uitbloeiingen op het oppervlak verschijnen;
 • de hechting van gips en basis versterken;
 • de sterkte en duurzaamheid van de laag gips tegen scheuren verbeteren.

Het is noodzakelijk om een ​​dergelijke oplossing op de panelen aan te brengen met behulp van een speciaal apparaat. Dergelijke composities en gemakkelijker toe te passen. Pleisters voor machinemethoden zijn geweldig om handmatig aan te brengen. Maar in de tegenovergestelde richting werkt deze regel niet.

aanbevelingen

Cellenbeton is een effectief bouwmateriaal vanwege de hoge thermische isolatie-eigenschappen. Ze zijn te wijten aan de cellulaire structuur.

Om de voordelen van het materiaal in kwestie ten volle te waarderen, moet u een aantal aspecten kennen:

 • Tijdens de constructie van wanden wordt een speciale lijmoplossing aangebracht, die op het oppervlak van het gasbetonblok wordt gelegd met een dunne laag van enkele millimeters dik. Maar de naden zouden precies zo moeten zijn. Als ze groter zijn, verandert de naad in een "koude brug" en zullen de eigenschappen van cellenbeton in termen van thermische isolatie aanzienlijk afnemen.
 • Wanneer het in een koud en gematigd klimaat wordt opgesteld, is het noodzakelijk de cellenbetonwanden niet alleen binnen, maar ook buiten te verwarmen.
 • Breng cementpleister aan op gasbeton en gebruik materialen met de hoogste dampschermeigenschappen. Dit is nodig om het materiaal te beschermen tegen constante blootstelling aan vocht en om te voorkomen dat het barst. Als er echter horizontale scheuren verschijnen, moeten deze worden overschilderd met pleister en alles moet worden gedaan om de effecten van stoom en vocht te verminderen.
 • Platen van dergelijk materiaal moeten zorgvuldig worden gecoat met een kleefmiddeloplossing om het verschijnen van koude bruggen en een afname van de thermische isolatie-eigenschappen van het hele gebouw te voorkomen.
 • Om een ​​warm huis te bekomen, is het niet alleen nodig om de wanddikte te vergroten tot de maximaal mogelijke waarde. U moet ook het juiste type cellenbeton gebruiken. Voor de meeste klimaatzones is het beter om cellenbeton type D600 of de categorieën B2.5, B3.5 met een dikte van 300 millimeter te gebruiken. Maar deze keuze is het beste om te doen, afhankelijk van de thermische en sterkte-eigenschappen.

Over het algemeen is het vrij eenvoudig om cellenbetonnen muren te bouwen, maar hiervoor moet u een aantal belangrijke criteria kennen. Maar toch is dit materiaal vrij veelzijdig, omdat het zowel in het huis als in het appartement kan worden gebruikt.Ja, en met hem werken is vrij eenvoudig, dus dit is een uitstekende oplossing voor het bouwen van muren.

Zie de volgende video voor meer informatie over het maken van een partitie van cellenbetonblokken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer