Hoe kun je cellenbeton snijden?

 Hoe kun je cellenbeton snijden?

Blokken van cellenbeton kunnen met bijna elk gereedschap perfect worden gehanteerd. Ze kunnen met een elektrisch gereedschap worden gesneden of handmatig worden verwerkt, waardoor u delen van elke geometrie met schuine, schuine randen kunt maken.

Overzicht van alle tools

Voor het werken met cellenbeton wordt gebruikt:

  • speciale handmatige metaalzaag;
  • kettingzagen;
  • sabelzaag;
  • zag "Alligator";
  • machines voor het snijden van cellenbeton;
  • apparaten zoals frezen, schijven, enz. kunnen ook worden gebruikt.

Verderop in het artikel zullen we de bovengenoemde hulpmiddelen, hun voor- en nadelen, bespreken en ook conclusies trekken over hoe en met behulp waarvan het de voorkeur verdient om cellenbeton te verwerken.

Waarop moet je letten bij het kiezen?

Met betrekking tot handgereedschap is de beste optie voor het verwerken van cellenbeton een model met tanden, uitgerust met een harde soldering. De hoge kosten kunnen goed worden gerechtvaardigd door de hoge duurzaamheid van het gereedschap. Dit heeft geen invloed op de snijtijd (het zal lang genoeg duren), maar de veiligheid van het materiaal en de nauwkeurigheid van het snijden zal hoger zijn. Het is beter om grote blokken te zagen met een gereedschap met twee handen, maar het gewicht is veel meer - je hebt een partner nodig.

Het verdient de voorkeur om de producten van een bekend bedrijf te gebruiken.en geen handwerkgereedschap met twijfelachtig vakmanschap te kopen. Perfect gevestigd zichzelf als de fabrikant van de tool "Utong". Een goede econoom is de producten van het merk "Delta". Een handmatige ijzerzaag maakt nette sneden, vormt raam- of deuropeningen. Het nadeel van deze tool - je moet op lage snelheid snijden.

Wanneer u een zaag koopt, moet u speciale aandacht besteden aan de kenmerken ervan. De kracht van huishoudelijke modellen is relatief laag, oververhitting kan gebeuren in minder dan een half uur en je moet ze periodiek uitschakelen. Ze kosten ongeveer twee of drieduizend roebel, terwijl de kosten van een professionele zaag dit bedrag met 10 keer kunnen overschrijden.

Maar de tool van deze klasse is ontworpen voor een dagelijkse planning van werkzaamheden, voor continu gebruik. In deze modus kan de zaag meer dan 5 uur achter elkaar werken. Vermogen ze zijn van 500 tot 1500 watt.

Op type aandrijfgereedschap is verdeeld in:

  • draadgebonden, krachtiger en productiever, maar niet zo mobiel (u moet een verlengsnoer gebruiken);
  • batterij (elektrische ijzerzaag heeft minder gewicht, het wordt behandeld met gasbeton op bouwplaatsen).

Bovendien kan worden opgemerkt dat er functies zijn zoals het aanpassen van snelheden, het veranderen van het web zonder gebruik van sleutels. Niet slecht, als er een anti-vibratie bescherming is in de sabelzaag.

Bij de aanschaf van verbruiksartikelen voor elektroshohovok moet aandacht worden besteed aan het type snijtand. De grootte van de tanden en de onderlinge afstand geven aan waar ze moeten worden aangebracht. Er wordt bijvoorbeeld een module met een grote beitel gebruikt voor snel snijden, met een kleine voor bezuinigingen. De kortste tandafstand geeft ideale snijvlakken en bij grote bedrading wordt de snijdtijd verkort, maar dit gaat onvermijdelijk gepaard met kwaliteitsverlies.

Hoe te snijden?

metaalzaag

In het geval dat de projecten van geconstrueerde huizen of andere structuren niet impliceren dat ze complexe geometrische vormen zullen hebben, is het verwerven van dure elektrische gereedschappen zinloos. Het is voldoende om een ​​gewone ijzerzaag te gebruiken. Het wordt gebruikt om een ​​kleine hoeveelheid materiaal te verwerken. De kwaliteit en snelheid van snijden wordt beïnvloed door technische, sterkte-, dichtheidsfactoren van het materiaal, evenals het niveau van temperatuur en vochtigheid van de luchtomgeving.

Waarschuwing! Om blokken beter te drogen in warme omstandigheden. Als het gasblok vocht uit de omgevingslucht absorbeert of om andere redenen nat wordt, kan het zaagblad tijdens het zagen verzanden.

Overweeg het directe proces van snijden.

  • Om een ​​platte lijn te krijgen, heb je een potlood en een vierkant nodig.Op het cellenbeton wordt markup aangebracht op elk van de vier vlakken. Vervolgens worden sneden gemaakt tot een diepte van 1-4 cm langs twee lange en een korte randen. Handgereedschap moet een doek van voldoende lengte hebben, het einde van de snede bereiken en het zaagsel uit de doorgang verwijderen.
  • Het doek wordt zonder te veel druk geleid, zodat er geen ontsnapping uit de markeringslijn komt. De optimale snijhoek is 45 °. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het te snijden onderdeel niet valt, de snijcode wordt voltooid. Ook om chippen te voorkomen heb je een betrouwbare standaard nodig, een hoek.

Bij voorgesneden snedes blijft het gereedschap op de snijlijn liggen, waardoor het zagen eenvoudiger en efficiënter wordt. Het kost gemiddeld 5-7 minuten om een ​​enkel betonblok van standaard standaard 400x250 mm te zagen met een dichtheid van D500 met behulp van een handzaag. Bij de bouw van grote gebouwen zal de tijd die wordt besteed aan de voorbereiding van het materiaal aanzienlijk zijn.

Reciprozaag

Heen en weer bewegende zagen zijn krachtige gereedschappen die eruitzien als krachtige elektrische decoupeerzagen. Structureel gezien bestaat de heen en weer bewegende zaag uit het gereedschap zelf en de behuizing. Met behulp van een sabelzaag kunt u beide in een rechte lijn snijden en de zogenaamde sabelafsnijding uitvoeren.De zaag snijdt het gasbetonblok door gebruik te maken van platte snijbladen die enigszins lijken op cavalerisabel. Het canvas beweegt in rotatie, geleidelijk wordt de vereiste snelheidsmodus ingesteld met behulp van de elektronische eenheid. Zaagmodellen onderscheiden zich door het motorvermogen en de lengte van de werkbladen. De amplitude van de oscillatie van het blad van de sabelzaag varieert van 2 tot 5 cm, de bewegingsfrequentie kan oplopen tot 3000 slagen per minuut. Versleten doek verandert eenvoudig in een nieuwe.

Alle aanpassingen zijn uitgerust met warmteafvoersystemen. De reciprozaag onderscheidt zich door een uitstekende snijnauwkeurigheid, hoge efficiëntie, het kan de snijdiepte veranderen, het is mogelijk om de blokken op de vereiste afmetingen aan te brengen. Met zijn hulp is het mogelijk om cellenbeton gedeeltelijk te splitsen voor bedrading. Het nadeel is een dure tool. Als u van plan bent om met cellenbeton te werken, hebt u gespecialiseerde doeken nodig.

keten

Kettingzagen worden geclassificeerd als universele producten, omdat zo'n gereedschap in bijna elk huishouden aanwezig is. De zaag bestaat uit een snijketting, een zaagband, een spanmechanisme, een smeersysteem dat de motorbescherming blokkeert.Voor optimale zaagprestaties is een afstelling van de kettingspanning vereist met een speciale bandschroef.

Voordelen van de bediening: professionals worden meestal beschouwd als de beste optie om kettingzagen te gebruiken bij het zagen van gasblokken van de U-configuratie. Als u vanaf de kolf zaagt, kunt u de perfecte vorm van de horizontale snede krijgen. De kettingzaag biedt een hoge snijsnelheid. Het is ook noodzakelijk om de optimale balans van de massa op te merken: de kettingzaag is handig om te gebruiken bij het snijden vanuit verschillende hoeken en, indien nodig, houd hem boven het hoofd.

Een belangrijk nadeel van elektrische zagen is het relatief snelle afstompen van de ketting bij het snijden van gasbeton, omdat het directe doel van de zaag is om hout te zagen. Daarom is het aanbevolen om bij aankoop van een zaag kettingen aan te schaffen met een fijne soldeer. Natuurlijk is een dergelijke ketting veel duurder dan gewoon, maar in elk geval zal het moeten worden aangescherpt.

Bij het zagen van twee of drie blokken op een rij warmt de ketting op, het metaal zet uit, wat tot uitrekking leidt. Om dit probleem te verhelpen, is het noodzakelijk om één link te verwijderen, waarna deze overeenkomt met de vorige parameters.Om deze reden zijn er sterke aanbevelingen voor de werkingsmodus - de tool moet rusten. Als u in zware omgevingen werkt (bijvoorbeeld bij het zagen van cellenbetonblokken in plaats van het zagen van houten stammen), zaagt een sterretje zijn tanden.

Opgemerkt moet worden dat alle modellen van elektromotoren aan kettingzagen op geen enkele manier stof verdragen, gevormd tijdens het zagen van gasbeton. Als gevolg hiervan is de zaag gebroken en is het onwaarschijnlijk dat deze kan worden hersteld (met uitzondering van het wijzigen van de motor).

Power saw type "Alligator"

Niet-geïnformeerde mensen zien deze optie vaak als een soort sabeltype, maar ze zijn verschillend. In de werking van de "Alligator" worden gegeven in het glijdende vlak van de schilderijen. Ze bewegen op dezelfde manier als de bewegingen van krokodillenkaken. Ze gaan niet heen en weer, omdat bij sabel-tegenhangers snijden plaatsvindt ten koste van de zaagbalk, die vast is geïnstalleerd.

Omdat de Alligator-typezaag een hoog vermogen heeft, is deze optimaal voor het snijden van cellenbeton. Bij tegemoetkomend verkeer is het blok bijzonder stabiel. Er is een remsysteem voor het zagen van vliegtuigen en een schakelaarvergrendelingssysteem aanwezig.Stofdichtheid biedt ook een hogere standtijd en betrouwbaarheid.

De zaag is gemakkelijk te gebruiken, het is gemakkelijk om verbruiksartikelen te vervangen. De set bevat een inbussleutel en bladen voor het snijden van cellenbeton. Wat de nadelen betreft, dit is een traditionele hoge kostprijs: het is logisch om zo'n zaag alleen bij constant gebruik te kopen.

"Alligator" is de beste, maar te dure tool. De overname kan worden aanbevolen voor professionele bouwers die een groot aantal cellenbetongebouwen bouwen. Een particuliere ontwikkelaar die zijn eigen handen neemt, kan tevreden zijn met een goedkopere oplossing.

Werktuigmachine

De hoogst mogelijke nauwkeurigheid en het meest vloeiende oppervlak bij het snijden van een cellenbetonblok kan worden voorzien van een machine. Preciezer gezegd, het wordt gebruikt voor het snijden van bulkmassa's met verschillende parameters. Het kan overal worden geïnstalleerd en neemt niet veel ruimte in beslag. Structureel bestaat het meestal uit een frame, dat is uitgerust met een schroef, twee elektrische aandrijvingen en snijelementen (de laatste kunnen lintzagen of snaren zijn), een trigger-schroef, een startframe-mechanisme, een lier voor verticale bewegingen van het frame en een trolley.

De voordelen bij het gebruik van dit type apparatuur zijn de hoge prestaties, snelle terugverdientijd en de zuinigheid van middelen. Er zijn bepaalde nadelen: de apparatuur is duur, het is niet mobiel, het is problematisch om het te vervoeren. Maar het is moeilijk om meer geschikte apparatuur te vinden voor de vervaardiging van gasbetonblokken.

ongevallenpreventie

Veiligheidsmaatregelen bij het uitvoeren van snijgasblokken verschillen enigszins van de regels van tbc in andere soortgelijke acties. In algemene termen is het noodzakelijk om het verplichte gebruik van werkkleding op te merken, speciale aandacht moet worden besteed aan schoenen met metalen tenen, handschoenen en oog- en gelaatsbescherming (masker, bril).

In de volgende video vindt u een effectieve manier om cellenbeton te zagen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer