Hoe cellenbeton te maken?

 Hoe cellenbeton te maken?

Cellenbeton - een van de soorten cellenbeton, dat hoge technische kenmerken heeft, terwijl de prijs zeer budgetvriendelijk is. Dit bouwmateriaal kan eenvoudig onafhankelijk worden gemaakt met behulp van speciale apparatuur.

making

Onafhankelijke productie van cellenbeton kan niet alleen een hulp zijn bij laagbouw, maar biedt ook de mogelijkheid om een ​​eigen bedrijf te beginnen.

Deze bouwstenen zijn erg populair omdat ze de volgende eigenschappen hebben:

 • lage dichtheid, die bijna vijf keer minder is dan die van klassiek beton en drie keer minder dan die van baksteen;
 • wateropname is ongeveer 20%;
 • thermische geleidbaarheid is 0,1 W / m3;
 • onderhoudt meer dan 75 ontdooi- / vriescycli (wat 2 keer hoger is dan de steenindex);
 • hoge druksterkte maakt het mogelijk huizen met twee of drie verdiepingen te bouwen;
 • uitstekende geluidsisolatie door de poreuze structuur;
 • hoge brandwerendheidsklasse;
 • het is gemakkelijk om met materiaal te werken - snijden, nagels hameren;
 • veilig voor zowel mens als milieu, aangezien er geen schadelijke componenten in de samenstelling zijn;
 • het is mogelijk om een ​​monolithische gietstructuur te creëren op basis van cellenbeton.

Productie gebouw gazoblokov dwingt zelfs een beginneling. Het volledige voordeel van onafhankelijk werk ligt in hoge prestaties, eenvoudige fabricageschema, betaalbare en goedkope materialen voor mortel, met als resultaat een bouwmateriaal van zeer goede kwaliteit met uitstekende technische kenmerken.

Uitrusting en technologie

Er zijn verschillende opties voor het type lijn voor de productie van cellenbetonblokken. afhankelijk van het volume en de omstandigheden van plaatsing.

 • Stationaire lijnen. Geplaatst om 10-50 m3 blokken per dag te produceren. Voor het werk van dergelijke apparatuur zijn 1-2 werknemers nodig.
 • Lijnen als een transportband. Ze produceren ongeveer 150 m3 per dag, wat zorgt voor regelmatige grote hoeveelheden producten.
 • Mobiele installaties. Wordt gebruikt voor zelfproductie van blokken van cellenbeton overal, ook rechtstreeks op de bouwplaats.
 • Minilijnen. Dit is een geautomatiseerd complex voor de productie van maximaal 15 m3 per dag cellenbeton. De installatie zelf duurt ongeveer 150 m2. De lijn vereist 3 personen.
 • Mini-plant. Deze lijn kan gasblokken tot 25m3 produceren. Het vereist ook het werk van 3 werknemers.
vaste lijnen
transportband
Mobiele installaties
Minilijnen
Mini-plant

Stationaire apparatuur wordt als de meest winstgevende en betrouwbare beschouwd, omdat alle harde stadia hier geautomatiseerd zijn en handarbeid niet altijd nodig is. In deze lijnen worden een mobiele menger, een speciaal complex voor het bereiden en opslaan van de oplossing, het verwarmen van water en een transporteur voor het toevoeren van componenten aan de dispenser gebruikt. Stationaire lijnen zijn productief (tot 60 m3 afgewerkte blokken per dag), maar ze vereisen grote installatiegebieden (ongeveer 500 m2) en zijn erg duur.

De producentenprijzen van deze lijnen in Rusland beginnen bij 900 duizend.roebels, de uitrusting van buitenlandse productie kost nog meer.

Transportlijnen vormen een fundamenteel ander productiemodel - de dispenser en cellenbetonmixer bewegen niet, alleen vormen bewegen. Het proces is volledig autonoom, maar vanwege hoge productiesnelheden zal het moeilijk zijn om een ​​dergelijk proces zelfstandig te onderhouden - 4-6 personen zijn vereist. Gelegen op een oppervlakte van 600 m2, begint de kostprijs vanaf 3.000.000 roebel. Deze optie is geschikt voor degenen die van plan zijn om blokken te produceren met het oog op hun verdere verkoop.

Mobiele lijnen zijn de beste optie voor onafhankelijke productie van blokken voor individuele constructie. Het grote voordeel is de compactheid van de apparatuur, de machine neemt slechts 2x2 m2 in beslag. Het kan op elke geschikte plaats worden geplaatst: op de bouwplaats, in de garage en zelfs thuis. De lijn bestaat uit een compacte mixer, compressor en verbindingsslang, waarmee u verschillende vormen tegelijk kunt vullen. De apparatuur wordt door één persoon onderhouden. De prijzen voor mobiele installaties bedragen niet meer dan 60 duizend roebel en verbruiken relatief weinig elektriciteit.

Minilijnen kunnen stationair zijn en transportbandtype. Dergelijke fabrieken worden geproduceerd door de Russische bedrijven Inntechgroup, Kirovstroyindustriya en Altaystroymash. Onderdelen van verschillende fabrikanten kunnen enigszins verschillen, maar alle modellen hebben de belangrijkste componenten (mixer, machine voor het snijden van blokken en schimmels). Ze kunnen een oppervlakte van 10 tot 150 m2 innemen. Het zal ook nodig zijn om een ​​aparte plaats voor het drogen van gasblokken te organiseren. Mini-planten zijn vaak het lanceerplatform voor degenen die besluiten om cellenbeton te produceren en verkopen. De meeste binnenlandse fabrikanten van deze apparatuur autoclaveren deze niet. In de eerste fasen kun je echter zonder. Het kan de droogtijd van de blokken aanzienlijk verkorten en de dagelijkse productie van de plant verhogen.

Hoe maak je het thuis?

Eigen handen nemen om gasbetonblokken te produceren is niet alleen goed voor individuele behoeften, maar ook voor de verkoop en organisatie van kleine bedrijven. Grondstoffen en gereedschappen voor de vervaardiging van dit bouwmateriaal kunnen worden gekocht bij de hand, in gespecialiseerde winkels of rechtstreeks van de fabrikant.

Sommige vakmensen maken hun eigen formulieren voor de blokken, wat hun aankoop bespaart.

Je kunt cellenbeton op twee manieren maken: met een autoclaaf en zonder. De eerste optie betreft de aanschaf van speciale apparatuur, waarbij onder hoge druk en temperatuur een "bakken" van gasbetonblokken wordt gemaakt. Door dit effect verschijnen er kleine gasbelletjes in de poriën van het beton, die de technische kenmerken van het verkregen materiaal verbeteren. Dergelijke blokken hebben meer sterkte en duurzaamheid. Deze methode is echter niet geschikt voor thuisgebruik, omdat de autoclaaf niet goedkoop is, en ook omdat het moeilijk zal zijn om de technologie alleen te organiseren.

Daarom is voor de vervaardiging van blokken met hun eigen handen geschikt is voor de tweede methode, zonder het gebruik van autoclaaf apparatuur. In deze uitvoeringsvorm vindt het drogen van gasbeton plaats onder natuurlijke omstandigheden. Dergelijke blokken zijn enigszins inferieur in termen van sterkte en sommige andere kenmerken om blokken te autoclaveren, maar ze zijn zeer geschikt voor individuele constructie.

De volgende gereedschappen zijn vereist voor zelfinstallatie van de cellenbetonfabriek:

 • formulieren voor betonmix;
 • betonmolen voor de bereiding van de oplossing;
 • schop;
 • metalen string.

U kunt ook speciale apparatuur aanschaffen die het mengsel afzonderlijk doseert en bereidt - dit zal het productieproces van het materiaal aanzienlijk versnellen.

De technologie van zelfproductie van gasbetonblokken bestaat uit drie verplichte stappen.

 • Dosering en vermenging van droge ingrediënten in de vereiste verhouding. Bij deze stap is het belangrijk om de geselecteerde dosering nauwkeurig te volgen, omdat door het veranderen van de verhouding van componenten een beton kan worden verkregen dat anders is in technische kenmerken.
 • Voeg water toe en roer de oplossing tot een gladde massa. In dit stadium moeten de poriën gevormd in het mengsel gelijkmatig worden verdeeld, dus het is wenselijk om een ​​betonmixer te gebruiken.
 • Formulieren invullen. Speciale compartimenten worden slechts half met een oplossing gevuld, omdat in de eerste paar uur de actieve vorming van gasbellen aanhoudt en het mengsel in volume toeneemt.

Daarna, na 5-6 uur na het vullen van de formulieren, worden de blokken afgesneden van het overtollige mengsel met behulp van een metalen string. Daarna blijven de blokken nog 12 uur in de formulieren.U kunt ze op de bouwplaats of binnenshuis achterlaten. Na voorstolling kunnen de blokken uit de houders worden verwijderd en enkele dagen worden gedroogd en pas dan worden opgeslagen voor opslag.

De uiteindelijke sterkte van gasbeton wint 27-28 dagen na productie.

Formulieren en componenten

Een belangrijke stap in de onafhankelijke productie van betonblokken is de keuze van geschikte vormen.

Containers voor het gieten van cellenbeton kunnen als volgt zijn.

 • Inklapbare. U kunt het bord in elk stadium van blokbevriezing verwijderen. Deze structuren vereisen extra fysieke kracht.
 • Kolpachny. Volledig verwijderd met behulp van gemechaniseerde systemen.
  uitneembaar
  Kolpachny

    Materiële productievormen kunnen verschillen: metaal, plastic en hout. Metalen containers zijn het meest gevraagd, omdat ze zich onderscheiden door hun duurzaamheid en sterkte. Ze worden in twee soorten geproduceerd, afhankelijk van het volume (0,43 en 0,72 m3). Welk recept ook wordt gekozen voor de vervaardiging van blokken, het ruwe materiaal vereist hetzelfde.

    Componenten voor de productie van cellenbeton zijn:

    • water (verbruik 250-300 liter per m3);
    • cement (verbruik 260-320 kg per m3);
    • zand (verbruik van 250-350 kg per m3);
    • modifier (2-3 kg per m3).

    Aan grondstoffen worden enkele eisen gesteld voor de productie van blokken. Water moet van gemiddelde hardheid zijn met een minimaal zoutgehalte. Cement voor het mengsel moet voldoen aan GOST. Portland cement M400 en M500 verdienen de voorkeur. Niet alleen rivier- of zeezand, maar ook as, verbruikte slakken, dolomietmeel en kalksteen kunnen als vulstof dienen. Als zand wordt gebruikt, mag het geen organische insluitsels, een grote hoeveelheid slib en klei bevatten. Hoe kleiner de fractie van het vulmiddel, hoe gladder het oppervlak van de blokken. Als modificator kan versnelling van de rijping van cellenbeton zijn: gipsen albast, calciumchloride en waterglas.

    Zelfproductie van betonblokken is een lang, maar niet erg ingewikkeld proces dat de kosten van bouwmaterialen aanzienlijk zal verminderen. Als de verhoudingen en fabricagetechnieken worden waargenomen, zijn de gasbetonblokken bijna net zo goed als de fabrieksblokken en kunnen ze veilig worden gebruikt voor laagbouw.

    Hoe het cellenbeton wordt geproduceerd op de minilijn, zie de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer