Cellenbeton of gas silicaat: wat is beter en hoe is het anders?

Bouwmaterialen worden tegenwoordig het meest divers gevonden en soms is het voor niet-specialisten moeilijk om hun functies te begrijpen. Een treffend voorbeeld is de verwarring tussen gasvormig silicaat en gasbeton, die redelijk vergelijkbare kenmerken hebben. Maar deze gelijkenis betekent op geen enkele manier een volledige identiteit.

Wat is het probleem?

Energie en warmte die door de leidingen van de hoofdverwarming komen, stijgen jaar na jaar meer en meer in prijs. Daarom is er een toenemende vraag naar constructiematerialen die de warmte grondig tegenhouden. Optimale resultaten worden bereikt met het gebruik van isolerende soorten beton. Misverstand ontstaat als gevolg van identieke parameters en korte gebruiksgebieden.Soms kunnen zelfs ervaren bouwers het verschil tussen gas-silicaat en gasbeton niet snel bepalen. Sommige fabrikanten verhogen de chaos door hun goederen op een willekeurige manier te noemen.

Methoden om te verkrijgen

Om de specifieke kenmerken van de materialen te begrijpen, moet u eerst uitzoeken hoe ze precies zijn gevormd. Beluchten doen, met behulp van Portland cement of ander cement, waaraan zand en kalk wordt toegevoegd. Maar gas silicaat behoort tot de groep van cellulaire silicaat aard van beton. Het wordt gevormd door een combinatie van zand en kalk (respectievelijk 64 en 24%). Al de rest komt van extra additieven en water.

Thermische eigenschappen van cellenbeton worden gecreëerd door de poreuze structuur. Het is mogelijk om het in productie te vormen met behulp van de zwelling van de hoofdmengsels door de introductie van stoffen die poriën vormen. De holtes van het eindproduct zijn bellen met een uitwendige doorsnede van 0,1 - 0,3 cm, deze holten vormen 70 tot 90% van het totale volume van het materiaal. Als het ontwerp volgens de regels wordt uitgevoerd, worden de cellen gevuld met lucht op een uniforme manier verspreid.

Elk beton moet zeker uitharden.Versterk gas-silicaatblok voor warmtebehandeling met stoom. Om dit te doen, wordt het werkstuk in een autoclaaf geplaatst, waar het wordt beïnvloed door een temperatuur van +180 tot +200 graden. Tegelijkertijd bereikt de druk 8-14 atmosfeer. De situatie met cellenbeton is anders: het kan zowel in de autoclaaf als in de open lucht moeilijk zijn, afhankelijk van de nuances van de technologie.

Drukbehandeling wordt als de voorkeur geniet omdat het de volgende kenmerken heeft:

 • verhoogt de instellingssnelheid;
 • maakt het materiaal sterker;
 • garandeert een stabiele geometrie;
 • Vermindert krimp radicaal wanneer gebruikt.

Zowel gas silicaat als geautoclaveerd cellenbeton zijn bijna puur wit. Maar de grijze kleur geeft duidelijk aan dat er gasbeton voor de consument is dat zonder druk is verwerkt.

Evaluatie van elk van de vermelde materialen wordt uitgevoerd met inachtneming van parameters zoals:

 • dichtheid (soortelijk gewicht);
 • wateropname;
 • warmteoverdracht;
 • weerstand tegen compressie - kenmerkt de mechanische sterkte;
 • vorstbestendigheid - gemeten in het aantal cyclisch bevriezen en ontdooien;
 • waterdampdoorlaatbaarheid;
 • de totale dikte van het metselwerk.

Vertrouwd raken met de belangrijkste technologische kenmerken laat zien dat cellenbeton en gas silicaat niet onderliggen in de volgende parameters:

 • de passage van stoom door de dikte van het materiaal;
 • bescherming tegen brand;
 • geschiktheid voor zagen door handzagen;
 • milieu-eigenschappen;
 • preventie van koudebruggen;
 • kosten;
 • geschiktheid voor afwerking met een breed scala aan decorpleisters.

Hoe kiezen en toepassen?

Dit alles betekent echter niet dat gasbeton en gas-silicaat in alle opzichten echt met elkaar samenvallen. In dit geval is het verschil al duidelijk in de samenstelling van lijmoplossingen aangeboden door fabrikanten van verschillende eenheden. Lijm is een combinatie van zand en cement, waarvan de specifieke eigenschappen worden bepaald door extra additieven. Alleen door dergelijke additieven kan de snelheid van installatie worden gecompenseerd. Een klassieke adstringerende oplossing, zelfs een hele goede, zal in dit geval niet helpen.

Bij het vergelijken van verschillende materialen en proberen te evalueren welke beter is, is het belangrijk om te begrijpen dat al deze beoordelingen relatief zijn. De drukverbeterde gas silicaat blokken zullen zeker van hoge kwaliteit zijn, maar je zult veel extra geld moeten betalen voor hun verdiensten.Gasstructuren met een lage dichtheid worden broos, maar dit wordt "gerechtvaardigd" door een verhoogde bescherming tegen warmteverlies. Cellenbeton verkregen zonder een autoclaaf is nogal onstabiel, maar kan onafhankelijk worden verkregen. Dergelijke blokken zijn eenvoudig direct op de bouwplaats te doen, wat geld bespaart. Gas-silicaat eenheid met identieke verwerkingswijzen verschilt ten opzichte van cellenbeton ten goede in bijna alle eigenschappen, behalve vloeistofabsorptie, daarom wordt gassilicaat alleen gebruikt als de vochtigheid niet hoger is dan 60%. Onder zwaardere omstandigheden degradeert het materiaal te snel.

Belangrijk: als water doordringt in de poriën van zowel het ene als het andere materiaal, worden de thermische parameters aanzienlijk beperkt.

Dit betekent dat de gevels moeten worden afgedekt tegen atmosferisch vocht.

Om dit probleem op te lossen met behulp van tools zoals:

 • verf op de gevel;
 • gips;
 • gevelbeplating;
 • pleister in de vorm van een dunne laag.

Een andere kan worden toegepast gevelsteen met een opening voor het blazen van lucht (de opening is 300-400 mm). Het wordt aanbevolen om de buitenmuur af te dekken met een verlengde dakoverhang. Hoe groter het is, hoe minder gevaarlijk de neerslag.Alle afwerkingsmaterialen die worden aangebracht op gasbeton en gas silicaat, moeten een goede dampdoorlatendheid hebben. Als niet aan deze voorwaarde wordt voldaan, moet een uitstekende ventilatie worden voorbereid.

De doorgang van stoom door isolatie, verf of gips moet intenser zijn dan door het constructiemateriaal. Aanbevolen extra isolatie met minerale wol. Wanneer afwerking of hittebescherming in meerdere lagen wordt uitgevoerd, moet de stoomdoordringing in elke volgende actiever zijn dan in de vorige laag. Als u dit niet doet, kan condensatie optreden. Binnenkort zullen er zakken schimmel zijn.

Als u hangende meubels van gasvormig silicaat of gasbeton moet bevestigen, gebruik dan deuvels. Cellenbetonblokken worden bijkomend bevestigd met behulp van ankerbouten. Onder beide typen structuren moeten fundamenten worden gemaakt met grondig berekende parameters en dimensies. Het is ook wenselijk om een ​​waterdichting te bereiden. Verharden wordt uitgevoerd op de eerste en op elke vierde rij. Het is raadzaam om meer deur- en raamopeningen te versterken.

Aanvullende informatie

Onafhankelijke productie van cellenbeton gebeurt grotendeels in vormen, verdeeld in formaten. Het kopen van complexe en dure snijapparaten rechtvaardigt zichzelf niet. Het is belangrijk om te onthouden dat met een identieke gemiddelde dichtheid van de stof, het gassilicaat de warmte beter vasthoudt. Daarom wordt het aanbevolen om het op de koudste plaatsen te gebruiken. De keuze van gasbeton of gas silicaat wordt niet weerspiegeld in de snelheid van de constructie.

Gassilicaat verdient de voorkeur wanneer er behoefte is aan verbeterde geluidsisolatie. Maar zijn vuurweerstand is iets zwakker, evenals het dienstleven. De esthetische kenmerken van het gas silicaat zijn hoger dan die van gasbeton, maar het is de moeite waard eraan te denken dat alles zo duidelijk is bij het vergelijken van materialen zonder externe afwerking. Daarom is deze omstandigheid alleen belangrijk met maximale besparingen. Samenvattend kunnen we concluderen: de uiteindelijke keuze hangt alleen af ​​van persoonlijke prioriteiten, met uitzondering van individuele gevallen waarin de situatie u toestaat een ondubbelzinnige beslissing te nemen.

Wanneer speciale geometrische nauwkeurigheid van de maten en vormen nodig is, is de keuze ten gunste van een gas silicaat volledig gerechtvaardigd.Wanneer het de bedoeling is om op de mortel van cement en zand te liggen, moet u cellenbeton gebruiken dat niet in de autoclaaf wordt behandeld. Het voordeel van gas silicaatblokken is een verbeterde grip tussen delen met groeven en richels. Bescherm beide materialen tegen vocht moet onmiddellijk na voltooiing van krimpstructuren zijn. Belangrijk: bij het kopen van kant-en-klare blokken (zowel gas silicaat als gasbeton), moet de voorkeur worden gegeven aan producten van bekende bedrijven.

Over de voordelen van gas-silicaat of cellenbetonblokken, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer