Afwerking van gevels van een woonhuis: een overzicht van moderne materialen en innovatieve technologieën

 Afwerking van gevels van een woonhuis: een overzicht van moderne materialen en innovatieve technologieën

Zoals mensen worden voldaan door kleding, dus het huis wordt voldaan door de gevel. De decoratie van de gevel van een woonhuis vormt het eerste idee van het gevoel voor smaak en rijkdom van de eigenaars. Dit betekent echter niet dat het duur en fantasievol moet zijn.

Afwerking kan worden gedaan van verschillende materialen voor de prijs en uiterlijk, het is alleen belangrijk om een ​​geschikte te kiezen voor een bepaald geval. Een overzicht van moderne materialen en innovatieve productietechnologieën bewijst dat schoonheid en kwaliteit betaalbaar kunnen zijn.

Functies en apparaat

De buitenbekleding van het gebouw, of het nu een klein landhuis of een indrukwekkend huisje is, vereist een redelijke benadering van de keuze van bouwmaterialen. Gevelversiering kan in meerdere gevallen nodig zijn.

 • Decoratief ontwerp van het gebouw. Wanneer een gebouw is opgebouwd uit praktische, maar lelijk uitziende materialen, wordt geprobeerd om te worden vermomd met esthetisch aantrekkelijke "trucs". Bijvoorbeeld, een huis en een bad met arbolitblokken (evenals gas-silicaat, schuimblokken, sintelblokken en keramische blokken) zijn goedkoop in prijs, maar grijszwarte ruwe muren zijn nauwelijks mooier te noemen. Ze zijn omhuld met gevelbeplating of duig, en het onooglijke ontwerp wordt onmiddellijk netjes "als een speeltje".

Deze moderne trend is stevig verankerd in de bouw, omdat op deze manier de totale kosten van bouwmaterialen en bekleding veel lager uitvallen dan bij het bouwen van een huis van baksteen of hout, en minder tijd wordt besteed. Ook maskeren vaak paneelhuizen, badkuipen, allemaal gebouwen blokkeren.

 • Bescherming van het huis tegen de negatieve impact van de omgeving. Weersomstandigheden kunnen de levensduur van het gebouw soms verminderen.Materialen worden nat, rotten, burn-out, bevriezen door, raken oververhit en dit is geen volledige lijst met problemen. Ze zijn niet speciaal voor iedereen, maar voor veel bouwmaterialen, vooral traditionele materialen.

Houten huizen zullen nooit hun waarde en relevantie verliezen, omdat het een mooi en milieuvriendelijk materiaal is. Maar vochtbestendig hout is erg duur en het budgetalternatief na enkele decennia begint donkerder te worden, gaat vlekken vertonen en verliest zijn aantrekkelijke uiterlijk. Het is niet langer mogelijk om de oorspronkelijke zuiverheid terug te geven aan een dergelijke gevel, maar om het te versieren met moderne materialen die er mooi uitzien en de boom te beschermen tegen verdere schade is eenvoudig. En je kunt het zelf doen.

 • Opwarming van de interne ruimte van het gebouw. Niet alleen de boom heeft bescherming nodig. Alle blok- en poreuze structuren worden beschouwd als problematische gevels. Het is een feit dat vocht de poriën binnendringt en dan bevriest het en wordt het huis koud. Om dit te voorkomen, vereist een blokmuur een luchtdichte decoratieve afwerking.

Niet doen zonder af te maken, wanneer het huis is gebouwd van notoir koude materialen. Dit zijn alle geprefabriceerde paneel-, kozijngebouwen (inclusief Europese vakwerkhuizen), poreuze baksteen, houten en gewapende betonconstructies.In het koude seizoen in deze gebouwen door de muren en de vloer is er een groot warmteverlies. Binnen wordt het koud, stookkosten stijgen.

Om een ​​probleem te voorkomen, is het noodzakelijk om de wanden van het gebouw met warmte-isolerende materialen te omhullen. Van binnenuit wordt het niet aangeraden om dit te doen, omdat ze de ruimte in de kamer "opvreten" en niet altijd van veilige grondstoffen zijn gemaakt. Maar om de muren buiten af ​​te werken, kan dit effectief en zonder schade aan het bruikbare gebied in het huis.

De decoratieve decoratie van de gevel speelt in dit geval de rol van camouflage en bescherming. De bekledingsmethoden zijn anders, maar het doel is hetzelfde: het bedekt de lelijke bekleding met warmte-isolerende platen en biedt bescherming tegen vocht en stof.

Dit leidt tot een logische conclusie: de decoratie van de gevel vervult niet alleen een decoratieve, maar ook een praktische functie. In dit opzicht zijn er veel vereisten voor materialen: een mooi en snel resultaat, aanvaardbare kosten, installatiegemak, duurzaamheid.

vereisten

Naast de eisen die de eigenaar van een eigen huis kan stellen, zijn er op basis van logica en intuïtie ook technische normen.Allemaal hebben ze betrekking op twee gebieden: naleving van GOST en naleving van SNiP.

 • GOST voor elk type bekleding dat van u is. Hun overeenstemming met de productie van materiaal is belangrijk omdat de norm de minimaal aanvaardbare kwaliteit van het materiaal definieert. Het reguleert de samenstelling van de stof, de toelaatbare hoeveelheid gevaarlijke harsen en chemicaliën, de sterkte van het materiaal en de methoden voor het testen, weerstand tegen weersomstandigheden en mechanische stress, opslagvoorschriften en transportmethoden.
 • SNiP beheert op zijn beurt de veiligheid van het gebruik van materialen. Het belangrijkste selectiecriterium is de brandwerendheidsklasse. Aanvaardbare materialen die de verbranding ondersteunen, maar niet ontbranden, maar het is het beste om niet-brandbare opties te kiezen. Dit geldt voor de bekleding, en voor de tussenlagen voor thermische isolatie - minerale wol, polyurethaanschuim, afwerking met schuimpolystyreen en andere isolatie.

Bouwcodes beschrijven ook de toelaatbare gewichtsbelasting op de bouwconstructie, zodat deze veilig blijft voor het leven en de gezondheid. Het zal anders zijn, bijvoorbeeld voor bakstenen huizen met één verdieping en gebouwen met twee verdiepingen.Het is belangrijk om de vereisten voor een bepaald type constructie te overwegen.

Correct gebruik van materialen - ook op het gebied van bouwvoorschriften. Het is niet genoeg om de gevel van een koud huis met minerale wol te versieren en het met opruiming van bovenaf te bedekken. Houd er rekening mee dat bij het installeren van isolatie, waterdichting, dampscherm en ventilatielaag ook vereist zijn. Als je deze regels niet volgt, is het effect van afwerking minus.

In een aparte categorie moeten eisen worden gesteld aan het ontwerp van afwerkingsmaterialen. In tegenstelling tot GOST en SNiP zijn ze niet officieel vastgesteld op papier en hebben ze een adviserend karakter, maar ook belangrijk.

De gevel van het huis beïnvloedt het landschapsontwerp en de uitstraling van andere gebouwen op de site, dus de materialen moeten zo worden gekozen dat ze harmonieus lijken tegen de achtergrond van de omliggende objecten. Een huis in Scandinavische stijl in het midden van een Japanse rotstuin is een ongelukkige combinatie, maar de decoratie van natuurlijke materialen voor een huis in chaletstijl, dat wordt omgeven door een landtuin, is een winnende. Het richt zich op de natuurlijkheid en eenvoud.

Voor- en nadelen

De gevelversiering als een soort reparatie- en constructiewerk heeft zijn voordelen.

 • Sommige moderne materialen zijn ontworpen voor onervaren gebruikers. Op de verpakking van verfproducten staan ​​gedetailleerde aanbevelingen over de keuze van gereedschappen voor toepassing, een set zijpanelen wordt aangevuld met stapsgewijze montage-instructies, houten en kunststof lamellen hebben een eenvoudig sluitsysteem, dat is samengesteld als een ontwerper.
 • Met behulp van afwerkingsmaterialen krijgt elke gevel een nette decoratieve uitstraling. Dit kan een nieuw blokhuis of een houten structuur van de vorige eeuw zijn. Geconfronteerd met nieuw materiaal geeft het een moderne, nette en mooie uitstraling.
 • Onder de decoratieve bekleding kunt u isolatie- en isolatiematerialen verbergen
 • Een verscheidenheid aan vormen, kleuren en texturen van afwerkingsmaterialen maakt het mogelijk om de gevel in een bepaalde stijl te versieren.
 • Imitatie van dure materialen uit meer praktische grondstoffen bespaart het budget van huiseigenaren.
 • Decoratieve bekleding kan tijdens het dragen worden veranderd, en daarmee zal het uiterlijk van het huis veranderen. Het zal dus altijd in lijn zijn met modetrends.
 • Wetenschap en productie blijven evolueren. Natuurlijk verbetert de kwaliteit van materialen.Als twee decennia geleden brandbaar zaagsel en nat schuim werden gebruikt voor ruwe gevelbekleding, zijn deze vandaag vervangen door veiligheid OSB-platen en gespoten polyurethaanschuim.

Laten we het nu hebben over de nadelen.

 • Afwerkingswerken vereisen altijd funderingsvoorbereiding. Als het de bedoeling is om de muren te schilderen, moeten ze eerst worden geprepareerd en geëgaliseerd, als de bekleding nodig is, is de installatie van de lat nodig. Deze activiteiten vereisen extra tijd, financiën en soms vaardigheden. Niet elke huiseigenaar is in staat om even goed beheerd te worden met een verfkwast en op gebouwniveau.
 • Fabrikanten van bouwmaterialen zijn vaak sluw en zeggen dat hun materiaal zo eenvoudig is dat een onvoorbereide persoon ermee kan werken. Dit leidt ertoe dat huiseigenaren oppervlakkig bekend zijn met de installatietechniek en veel fouten maken. Deze fouten verminderen alle inspanningen tot niets: de huid lekt, houdt geen warmte vast, raakt gemakkelijk beschadigd. Het is vooral moeilijk om te werken met moeilijk bereikbare plaatsen en uitstekende delen van de structuur: raamopeningen, penthouses, balkons, fundering.
 • Veel materialen zijn niet herbruikbaar.Als tijdens de installatie een grove fout is gemaakt, moet het tegenoverliggende fragment worden vervangen door een nieuw fragment.
 • Niet elke facing kan worden gerepareerd. Het is bijvoorbeeld eenvoudig om pleister en verf te plaatsen op die plaatsen waar het brak, bekrast of gekleurd, en plastic of houten panelen moeten volledig worden gedemonteerd als een element in de constructie is beschadigd.
 • Niet alle materialen behoren tot het budget. Verschillende soorten chips, verf, gips en gevelbeplating zijn beschikbaar voor elk budget, maar kostbare houtversiering is duur.

species

Opties voor het afwerken van de gevel van een stad of landhuis zijn gevarieerd. Sommige materialen zijn geschikt voor de reparatie van hun eigen handen, anderen vereisen professionele interventie. In beide groepen is het mogelijk om gespecialiseerde types te onderscheiden, die specifiek zijn bedoeld voor de decoratie van de gevel en geleende materialen. Vaak worden ze gecombineerd. Dus, naast het gebruik van gips, kan een gevelbekleding met een professionele plaat worden bekleed en kan platte leisteen met steen worden gecombineerd.

Een beoordeling van populaire materialen zal helpen om de juiste keuze te maken.

schilderij

Ongeveer 20-30 jaar geleden was het schilderen van de muren van het huis de gemakkelijkste en snelste manier om te ontwerpen en behoorde tot de categorie "goedkoop en boos". Moderne verf voor werkbudget buitenshuis alleen in vergelijking met meer complexe materialen: tegels, baksteen, hout. Op zichzelf is de buitenafwerking met behulp van verf moeilijker geworden, maar het resultaat is resistenter.

Overweeg de voordelen van verf voor het decoreren van de gevel.

 • Geschikt voor alle soorten oppervlakken. Het past even goed op hout, baksteen, gips, nieuwe en oude materialen.
 • Bij het verwerken van hout en bakstenen helpen veel soorten verven om hun textuur weer te geven. Dit is belangrijk voor loft- en ecodesign.
 • Er zijn veel toepassingsmogelijkheden: rollen, spuitpistolen, verfborstels. Je kunt werken zonder training.
 • Op de verwerking van de gevel duurt slechts een dag.
 • Verf - een handig materiaal om een ​​decoratief effect te creëren. Ze kan een foto maken, individuele elementen van de gevel selecteren, kleuren combineren om de architectonische uitstraling van het huis visueel te veranderen.
 • Moderne buitenverven beschermen de gevel tegen rot, vocht, stof en roest op metalen elementen.
 • Geschilderde gevel kan worden gewassen.
 • Verf verliest geen kleur voor een lange tijd. De levensduur is gemiddeld 10 jaar, daarna moet de kleur worden bijgewerkt.
 • Bovenop een laag verf kan worden aangebracht van 5 tot 10.

De verf heeft zijn nadelen.

 • De verf is vloeibaar en daarom gemakkelijk op te nemen in poreuze oppervlakken en hout. Dit leidt tot een groot materiaalverbruik.
 • Voor het schilderen heb je een voorbereid oppervlak nodig. De gevel moet worden gereinigd van oude verf, als die er is, stoffig, ontvettend, primer in twee lagen en soms zelfs met gips. Dit is een lang proces, sommige stadia vereisen schildervaardigheden.
 • Eén blik verf is goedkoop, maar de gevel van het huis heeft een groot oppervlak en de verf wordt in twee lagen aangebracht. Als gevolg hiervan zijn de budgetkosten een relatieve bonus.
 • Voor de gevel worden meestal gebruikt verf zijn niet op basis van water, en hun onderscheidende kenmerk - een sterke geur van chemie. Niet iedereen kan met hem werken.
 • Sommige verfsoorten kunnen niet worden gewassen. Ze worden vies en verliezen hun glans in 2-3 seizoenen. Bij het kiezen moet je voorzichtig zijn.

Opties voor kleurende samenstellingen zijn gevarieerd. Ze kunnen in drie groepen worden verdeeld.

 • Water dispersie verven. Dit zijn niet-toxische, sneldrogende verbindingen die kunnen worden verdund met water.Sommigen van hen zijn universeel en worden verdund met terpentine en andere organische oplosmiddelen.

Voor waterdispersies zijn verven goedkope composities op basis van vinyl, acryl en coatings op basis van siliconen. Composities op siliconen worden het meest geschikt geacht voor gevelwerkzaamheden. Ze hebben alle noodzakelijke eigenschappen: van goede hechting aan het wandenoppervlak tot waterbestendigheid. De coating is niet bang voor vocht of vuur. Het ligt op elk oppervlak in een zelfs dichte laag.

 • Minerale verven. Deze groep bevat stoffen die zijn gebaseerd op natuurlijke mineralen: kalk, kalium, cement.

Limy-kleurstoffen worden langzamerhand een ding van het verleden. Ze verliezen van andere soorten in dekkingsstabiliteit en hun enige verdienste is een lage prijs. Om dezelfde reden zijn alkydverven verouderd. Verven waarbij de basis vloeibaar glas is (een product van kaliumverwerking) werken goed in gebruik, maar het is moeilijk om ermee te werken. Ze vereisen een zorgvuldige voorbereiding van de basis en vaardigheid. Cementverven zijn gemakkelijk in gebruik, ze zien er mooi uit op de gevel, zijn gevarieerd in kleuren, maar beginnen sneller af te schilderen dan andere.

 • Rubberverven. Latex in hun samenstelling zorgt voor een dichte, gelijkmatige, vochtwerende coating. Ze hebben een hoge hechting op het oppervlak. Gedroogde verf heeft een afwasbaar oppervlak en behoudt zijn kleur voor een lange tijd. Dit is de duurste, maar de meest effectieve optie voor de gevel.

gips

Het bepleisteren van de gevelwanden neemt een leidende positie in tussen de soorten afwerkingen. Daar is een verklaring voor: de coating is goedkoop en het resultaat is uitstekend.

De methode heeft een aantal voordelen.

 • Stucco is niet bang voor vocht. In de samenstelling zijn er stoffen-weekmakers, die het duurzaam en waterafstotend maken.
 • Het pigment is "ingebed" in het mengsel, dus het begint pas na een paar jaar te vervagen en dimt geleidelijk. Op het oppervlak van de muren zullen er geen duidelijke vervaagde en heldere vlekken zijn.
 • De coating verslechtert niet wanneer de omgevingstemperatuur daalt.
 • Pleister "ademt".
 • Het materiaal is kneedbaar op het werk.
 • Het mengsel wordt verkocht in afgewerkte vorm tegen een betaalbare prijs.
 • Het bedekt microbarsten en onregelmatigheden op de muren, is zowel de basis als de decoratieve laag.
 • Gipsmengsels hebben een enorm potentieel voor het versieren van een gevel.U kunt een mengsel kiezen met decoratieve additieven (kleurpigment, glitter, marmerchips), de compositie voor de getextureerde of structurele afwerking.

Decoratief pleisterwerk maakt het mogelijk om kostbare materialen na te bootsen: marmer, steen.

Structurele pleister is een mengsel om een ​​niet-uniform oppervlak te creëren. Populair zijn de reliëfs van de schorskever, die voren imiteert in het hout, opgegeten door de schorskever en de pelsmantel. De pelsmantel wordt het korrelige oppervlak van de pleister genoemd, wat qua uiterlijk enigszins lijkt op een natte stapel verfroller.

Textured gips is ontworpen om een ​​driedimensionaal decor te creëren, bijvoorbeeld imitatie van stucwerk:

 • reliëf kan worden gecreëerd door geïmproviseerde middelen: rollen, stencils, gebruikmakend van een gerimpelde polymeerfilm en folie, spatel, borstels;
 • een dikke laag pleister (kan 10 cm bereiken) verbetert de warmte- en geluidsisolatie in het huis.

Overweeg de tekortkomingen van het materiaal.

 • Vereist een zorgvuldige voorbereiding van het oppervlak van de muren.
 • Als onjuiste voorbereiding, verdunning van het mengsel met water, toepassing te dik is, de afwezigheid van een primersamenstelling, kan de coating zwellen, barsten of afschilferen.
 • Het pleister hard snel in de tank, maar droogt op het oppervlak van de muren voor een lange tijd. Het afwerken in één laag moet binnen een paar uur voltooid zijn, het is moeilijk zonder vaardigheden. Maar voor een volledige droging kan het 7 tot 30 dagen duren.
 • De maximale dikte van één laag is 5 cm. Als de laag groter is, barst de coating door ongelijke droging. De tweede laag kan alleen bovenop de primer worden aangebracht en de primer - na 4 weken.
 • Werken met gips vereist geschikte weersomstandigheden: van 5 tot 20 graden, zonder regen en hitte.

Gips kan van verschillende soorten zijn: mineraal, acryl en silicaat. Het eerste en tweede type zijn universeel en het silicaatmengsel is bedoeld voor poreuze oppervlakken. Op bakstenen en blokwanden creëert het een dichte beschermende film zonder de damppermeabiliteit van materialen te verstoren.

zijspoor

Siding gevelbeplating is een alternatief voor het schilderen en pleisteren van een budgetoptie.

Siding heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen.

 • Laag gewicht. Lichtgewicht geprefabriceerde panelen zijn geschikt voor het afwerken van massieve constructies van hout, blok, baksteen, gewapende betonplaten en voor huizen waarvan het ontwerp niet voorziet in een grote belasting: frame, geprefabriceerd.
 • Voor de installatie van twee personen genoeg.
 • Lage prijs in vergelijking met natuurlijke materialen.
 • Het is handig om de panelen op de isolatie te monteren. Het verbetert ook de geluidisolatie.
 • Verbetert de geluidsisolatie in het huis.
 • De bovenste laag van de panelen is waterafstotend en kan worden gewassen met water met toevoeging van chemicaliën.
 • Groot temperatuurbereik: van -50 tot + 50 ° С. Geschikt voor verschillende regio's van het land.
 • Panelen behouden hun kleur al tientallen jaren. De details van de gevelbeplating zijn gegoten van een stof genaamd verbinding. Het bevat verschillende componenten, weekmakers en kleurpigmenten. Hierdoor wordt de kleurstof "ingebed" in de structuur van het materiaal en wordt deze niet weggespoeld.
 • Rijke selectie van kleuren en texturen. Reliëf en kleur kunnen hout, baksteen, steen en andere materialen imiteren.
 • Eenvoudig te demonteren voor het wisselen van afwerkingen.
 • De gevel is netjes en stijlvol.

nadelen:

 • panelen van verzadigde kleuren zijn minder beschermd tegen UV-stralen, gevoelig voor vervaging;
 • gevelbekleding is onderhevig aan temperatuuruitbreiding;
 • lage slagvastheid, panelen kunnen breken door een sterke impact en er blijven krassen op;
 • het materiaal ondersteunt verbranding (uitgezonderd metalen gevelbeplating);
 • het is moeilijk om de reliëfgevel af te werken;
 • Vereist installatie van kratten.

Soorten gevelbekleding gevarieerd. Er zijn ongeveer een dozijn panelen van verschillende materialen en legeringen.

 • Vinyl gevelbeplating. De meest populaire en wijdverspreide vanwege zijn veelzijdigheid. Het heeft verschillende variëteiten: klassiek (horizontaal en verticaal), kelder en schip. De kelder is nodig om het onderste deel van het gebouw af te werken en het schip is anders omdat het op een scheepsplank lijkt.
 • Acryl. Het onderscheidt zich van andere typen door kenmerken die in alle opzichten zijn verbeterd. Bestand tegen het meest koude en warme klimaat, brandt niet, is extra beschermd tegen ultraviolette straling, de garantieperiode en prijs zijn hoger.
 • Metal. Deze naam combineert de soorten panelen van koper, aluminium plaatstaal. Metaalbeplating is minder flexibel, maar duurzamer. Het kan worden geverfd, het is beschermd tegen corrosie, niet-ontvlambaar, kan een decoratieve coating hebben onder de boom of steen.
 • Woody. Zelden gebruikt voor decoratie. Het is minder bestand tegen vocht, het brandt, het heeft de kleinste levensduur, maar het is duur vanwege zijn presentabele uiterlijk.
 • Cement of beton. Voor de vervaardiging ervan dienen verschillende mengsels op basis van hoogwaardige cement met toevoeging van mineralen, weekmakers en kleurstoffen als grondstoffen. Aan de bovenkant is een beschermende laag aangebracht.Een mengsel wordt gebruikt om een ​​imitatie van natuursteen te creëren.

Producten zien er mooi uit en zijn goedkoper dan steen. Ze zijn niet bang voor vocht en zonlicht, maar de bovenste laag is kwetsbaar, hij is gemakkelijk te breken. Het gewicht van cementbeplating is groot. Een krat nodig met de verwachting van extra belasting.

platen

Goedkope afwerkingsmaterialen omvatten alle soorten houtsnippers en vezelplaten.

Cementgebonden, georiënteerde streng en structurele isolatiepanelen worden voornamelijk gebruikt voor woningbekleding.

 • Voor DSP gebruikte kleine houtkrullen, Portland cement en chemische additieven. Dergelijke platen zijn duurzaam, brandwerend en waterdicht, rotten niet, isoleren de interne ruimte van het huis goed, "ademen". Volledige afwerking wordt niet overwogen. Hun oppervlak moet worden geverfd of gepleisterd.
 • DSP-platen - zwaar, vanaf 10 kg. Dit bemoeilijkt de installatie van het bovenste deel van de gevel en zorgt voor een grote belasting van de kist.
 • OSB-platen zijn gemaakt van grote stukken hout, ze zijn aan elkaar gelijmd met behulp van harsen en synthetische wassen. Ze zijn goedkoop, betrouwbaar en lijken op de textuur van massief houten platen.Met alle eigenschappen van DSP verschillen in lager gewicht.
 • SIP-paneel is een soort "cake" van twee OSB-platen met een laag polystyreen. Het materiaal combineert de voordelen van OSB-platen en polystyreenschuim, als isolatie en geluidsisolatie. Het weegt iets meer en kost meer. Het dient als een goede basis voor decoratieve verf of gips in de toekomst.

Sandwichpanelen

Qua prestaties zijn deze panelen vergelijkbaar met CIP, maar ze verschillen in die zin dat het een beetje eenvoudiger en sneller is om hun gevel te omhullen. Sandwichpanelen bestaan ​​uit drie lagen: de basis, de isolerende laag, het voorpaneel. Geschuimd polystyreen of watten (mineraal, glasvezel, basalt) wordt gebruikt als isolatielaag.

Het buitenoppervlak bestaat uit verschillende materialen. Het kan universeel zijn in zijn eigenschappen polyester, een laag PVC of polyurethaanschuim, gipsplaat, gegalvaniseerd staal of aluzink. Van de plastic coatings is polyester het beste voor een veranderlijk Russisch klimaat. Goed in gebruik en gipsplaat. Het heeft alle technische parameters voor buitendecoratie en transformeert de gevel van het huis.

Voordelen van sandwichpanelen:

 • 3 in 1 materiaal: warmte-isolatie, geluidsisolatie en prachtige buitenafwerking; er zijn geen extra stappen vereist voor het installeren van stoom- en waterisolatie, ventilatie is voorzien binnenin het paneel;
 • de panelen zijn licht van gewicht, het is handig om ze af te werken en de bovenste en onderste delen van de gevel, je kunt alleen werken;
 • mooi en nette uitstraling van de gevel is voorzien;
 • bio-resistente panelen, zijn niet bang voor vocht;
 • installatie wordt uitgevoerd onder alle weersomstandigheden;
 • brede selectie van kleuren.

nadelen:

 • monotoon ontwerp;
 • panelen zijn moeilijk te snijden en passen op moeilijk bereikbare plaatsen;
 • moet gewrichten behandelen;
 • stalen voorplaatroest;
 • het materiaal is ontvlambaar;
 • tijdens de installatie kan het paneel beschadigen.

Opgeschorte structuren

Afwerking met het gebruik van geventileerde gevels heeft veel gemeen met sandwichpanelen, maar dat laatste is goedkoper. Opgeschorte structuren omvatten noodzakelijkerwijs een frame gemaakt van metalen profielen. De lege ruimte is gevuld met isolatie, dampscherm en waterdichtmakende materialen. Tussen de muur en het frame, evenals tussen de afdichting en de binnenzijde van de scharnierende panelen, blijft een ventilatiegleuf over.Het is noodzakelijk dat de materialen hun functies vervullen, condensatie, schimmel en rijp verschijnen niet op de wanden van de gevel.

Opgeschorte structuren zijn geen specifieke naam voor een afwerkingsmateriaal, maar een collectief kenmerk van hun groep. Ze kunnen van hout, metaal, vinyl, van natuurlijke en kunstmatige steen zijn, zeldzame grondstoffen (klinkers, tegels, glas, vezelcement). Houten panelen worden gemaakt door houtvezel te persen met speciale krimp. Extra componenten verhogen de weerstand van de boom tegen hoge luchtvochtigheid en omgevingsinvloeden. Het resultaat is een vochtbestendige, duurzame, milieuvriendelijke, gemakkelijk te monteren coating.

Houten geventileerde gevels vereisen behandeling met beschermende middelen, zijn brandbaar materiaal, zijn duurder dan analogen van andere grondstoffen. Maar het uiterlijk van de afgewerkte decoratie - het krachtigste argument 'voor'. Vinylgevels zijn qua eigenschappen vergelijkbaar met vinylbeplating. Tegen een relatief lage prijs kunt u een variant kopen uit een breed scala aan kleuren en texturen die verschillende materialen imiteren.Het is gemakkelijk te verzorgen, bestand tegen veranderlijke weersomstandigheden en zal meer dan twaalf jaar plezierig zijn.

Metalen panelen en imitatie van natuurlijke materialen zijn ook vergelijkbaar in hun kenmerken met zijpanelen.

Maar de glasstructuren hebben geen analogen. Dit zijn panelen die zijn gemaakt volgens het principe van dubbele beglazing.

Hun voordelen:

 • origineel uiterlijk van de gevel;
 • thermische isolatie en geluidsisolatie op een hoog niveau, die een speciaal apparaat van dubbele beglazing biedt;
 • verven op glas beschermt thuis tegen oververhitting van de muur;
 • de dikte van glaseenheden stelt u in staat om een ​​framehuis met glazen panelen te versieren zonder het gebruik van aanvullende materialen, dat wil zeggen van binnenuit transparante muren en van buitenaf - getint of gespiegeld;
 • sterkte;
 • absolute vochtbestendigheid;
 • niet vervagen;
 • dien ongeveer 50 jaar.

nadelen:

 • vereist professionele vaardigheden om te werken met dubbele beglazing;
 • extra maatregelen nodig om een ​​strakke afwerking te creëren;
 • zwaargewicht ontwerp;
 • hoge kosten;
 • de gevel moet regelmatig worden gewassen.

Blokhuis

Verschillende geventileerde vliesgevels. De panelen zijn gemaakt in de vorm van boomstammen vanaf de voorkant.Wanneer de gevel volledig is afgewerkt met panelen met halfronde uitsteeksels en het bijbehorende decor, ziet het huis eruit als een frisse en schone blokhut van een houten hut. Het alternatief voor een blokhuis is een verhoogde balk. Dit zijn panelen met imitatie van een bekleding door een natuurlijk bord. Er is geen uitgesproken opluchting.

hout

De laatste houtversiering is massief houten panelen. Ze zijn niet erg populair omdat het gewicht van onderdelen uit één stuk groter is dan hun imitatie van chips en weekmakers, net als de prijs, en hun prestatiekenmerken zijn inferieur aan modernere materialen. Natuurlijk hout voor gevelbekleding moet worden gekozen op basis van kenmerken als biostabiliteit en waterbestendigheid, anders zal het materiaal snel zijn uiterlijk verliezen en beginnen te verslechteren. De meest praktische optie is om de gevel te versieren met lariks, teak of eiken lamellen. Vermijd berkenhout. Het is meubilair en is niet geschikt voor gebruik op straat.

steen

Decoratieve stenen decoratie is ingewikkelder en duurder dan andere methoden. De installatie vereist nauwkeurigheid, geduld en afwerking. Geconfronteerd met platen met een reliëf of een glad oppervlak op een snede zijn gemaakt van verschillende natuurlijke grondstoffen. De duurste kostprijs decoratieve decoratie marmer of graniet.Het is ook het moeilijkst in termen van installatie en ontwerp. Er is een risico om de ongelukkige kleur van marmer of de grootte van steenfragmenten te kiezen, en de gevel van het huis zal somber en zwaar zijn in plaats van elegant.

Vaak gebruikt voor het afwerken van kalksteen, roestige rotsen, gabbro-syeniet, kwartsiet, dolomiet en porfier. Gevels zijn afgezet met zandsteen, leisteen en travertijn. Het afwerkingsmateriaal wordt gepresenteerd in verschillende formaten: eurotegels, matrijzen, bontjassen, platen, natuursteen. De eurofloor heeft dezelfde grootte en gladde voorkant. Matrijzen verschillen in grootte van tegels, ze zijn gemaakt van restjes en zijn 2 keer kleiner in oppervlakte. De dikte is hetzelfde - 20 mm. "Moscow fur coats" zijn platen met een uitgesproken reliëf aan de voorkant. Het duurste formaat.

Platen worden gesneden uit een massief blok en de wilde steen komt zo dicht mogelijk bij de natuurlijke vorm. De randen zijn iets afgerond en de dikte is tot maximaal 2 cm afgesneden.

Stone voordelen:

 • de stenen gevel spreekt van het prestige van de eigenaars van het huis, niet iedereen kan zich zulke hoge prijzen veroorloven;
 • milieuvriendelijk materiaal;
 • kleurenpalet bestaat uit natuurlijke natuurlijke tinten;
 • heeft alle noodzakelijke kenmerken voor de gevel: niet bang voor vocht, zon, stof, verkruimelt niet;
 • verbetert warmte- en geluidsisolatie;
 • duurzame coating voor tientallen jaren.

nadelen:

 • bewerkelijk afwerkingsproces;
 • groot gewicht en belasting op de gevel;
 • hoge kosten per vierkante meter afwerking.

baksteen

Dit bouw- en fineermateriaal op hetzelfde moment, gemaakt in de vorm van individuele blokken, in plaats van rekwisieten, kan het uiterlijk van de gevel doen herleven, zelfs in het meest verwaarloosde geval.

De steen heeft uitstekende prestatiekenmerken als afwerking:

 • de gevel krijgt een frisse, verzorgde uitstraling;
 • verbeterde isolatie en geluidsisolatie in de kamer;
 • schokbestendig materiaal, bestand tegen beschadiging, niet bang voor vocht, brandt niet;
 • lange levensduur.

Er zijn veel nadelen aan het afwerken van bakstenen:

 • bepaalde weersomstandigheden zijn vereist, de leg zal van slechte kwaliteit blijken bij temperaturen onder het vriespunt;
 • moet ervaring hebben met mortel- en steenbakkerijtechnologie;
 • de decoratie van de gehele gevel is duur;
 • Het totale gewicht van de bekledingslaag is een enorme extra belasting op de fundering.

Baksteen varieert in grootte, kleur en textuur. Populair zijn kleine rode bakstenen met een poreuze structuur, evenals gladde keramische producten van rode, beige, bruine, grafietkleuren.

Klinker tegels

De baksteentegel - eigenlijk een synoniem van het woord "keramiek", alleen verschilt dit in de grotere duurzaamheid. Maak klinkers van plastic klei.

In het proces van drukken en bakken bij temperaturen boven 1000 graden verkrijgt het zijn positieve eigenschappen:

 • het minimum niveau van wateropname is niet meer dan 5%;
 • slijtvastheid;
 • bestand tegen vorst, vocht, vuur;
 • uniforme toon door de dikte van de klinker, waardoor microdamages, krassen en spaanders aan het oppervlak niet waarneembaar zijn;
 • een verscheidenheid aan texturen en kleuren, er is een tegel verwerkt, geglazuurd, onbewerkt, gestructureerd, patroon, gecombineerd, kleuren zijn het meest divers.

Tegels zijn goedkoper dan steen en het resultaat is redelijk vergelijkbaar. Voor de installatie hebt u de vaardigheden van het afwerken nodig.

merken

Het concept "kwaliteitsmateriaal" impliceert standaard een bonafide fabrikant.Er zijn veel bedrijven op de binnenlandse markt die al een naams- en consumentenvertrouwen hebben verdiend, maar ook veel merken met goederen van slechte kwaliteit. Vereenvoudig uw zoekopdracht en help u te focussen op populaire merken die regelmatig positieve feedback ontvangen van professionals en amateurs.

 • Gevelverf van goede kwaliteit geproduceerd door bedrijven "Belinka", Alpina, Tikkurila, "Senezh", "Yaroslavl-kleuren". Ze behouden hun kleur lang en beschermen de gevelwanden.
 • De onbetwiste leider in de productie van gips - merk Knauf. Buitenpleister, dat aan alle technische vereisten voldoet, wordt geproduceerd in de Rotband-lijn. Ceresit-producten zijn niet minder populair. Ceresite is een product van Henkel.
 • Houtspaanplaten kunnen veilig worden gekocht bij een binnenlandse fabrikant. Veel landen kopen grondstoffen in Rusland en verhogen vervolgens herhaaldelijk de prijs voor export, import, merk en douanerechten. Soortgelijke kwaliteit tegen een lage prijs is aanwezig in kleine industrieën: "Hillman", "Kalevala", "Tamak", "Svir".
 • Kwaliteits-SIP-panelen en materialen voor warmte- en waterdichtheid produceren "TekhnoNIKOL".
 • Composietpanelen van uitstekende kwaliteit - van het bedrijf Alucobond.
 • Bakstenen kunnen ook in uitstekende kwaliteit worden gekocht bij veel Russische fabrikanten: "Tellurium", "Stone", "Gzhel Brick Factory" en zo verder
 • Onder de fabrikanten van het opruimen van positieve reacties op Europese bedrijven Vinyl-On, Mitten, Russische filialen van bedrijven "Döke", St. Petersburg bedrijf "Nordside".
 • Het wordt aanbevolen klinkertegels van Duitse bedrijven te kopen. ABC, FerdhausKlinker, Roben.
 • Geconfronteerd met stenen leiders: Camelot, Forester, WhiteHills, Terracotta, Brixtone.

Alle hierboven genoemde fabrikanten zijn gespecialiseerd in de productie van materialen voor constructie en reparatie en aanvullende elementen en gereedschappen die bij de afwerking horen (oplosmiddelen, cement, borstels, tekengereedschappen, enz.) Kunnen ook bij hen worden gekocht. In sommige gevallen is dit van fundamenteel belang. Veel fabrikanten van gevelbekleding verkorten bijvoorbeeld de garantieperiode of maken deze volledig ongeldig als componenten werden gebruikt in de assemblage van een andere fabrikant.

Professionele tips

De keuze van materialen voor het afwerken van de gevel wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het is belangrijk en de operationele staat van het werkoppervlak, en de architecturale stijl van het huis, en de omringende ruimte, en het klimaat in de regio.

Om de gevel te voorzien van een geschikt materiaal, moet deze worden gekozen met inachtneming van aanbevelingen van professionals op het gebied van constructie en reparatie.

 • Moderne materialen in prioriteit. Nieuwe technologieën bieden meer mogelijkheden voor de productie van bouwmaterialen. Waarom niet stoppen met het kiezen van massief hout, dat boven alle decennia werd gewaardeerd en het vervangen door een blokhuis, wat vandaag relevant is?
 • Het voorbereiden van het werkoppervlak is net zo belangrijk als de afwerking zelf. Een slechte fundering zal het schilderen en stucwerken van de afwerking verpesten. Materialen zullen eenvoudigweg afpellen of barsten als ze drogen.
 • De samenstelling en eigenschappen van het materiaal worden met een reden vermeld in de bijbehorende documentatie. Ze moeten worden bestudeerd. Anders kun je de muren afwerken met glasvezelbeton en na een seizoen je afvragen hoe kwetsbaar het materiaal is.
 • Hangende structuren worden altijd op de lat gemonteerd.
 • De duurste afwerking is niet altijd de beste, de goedkoopste is niet altijd slecht. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de klimatologische omstandigheden.
 • Bij het werken met elk type gevelplaat is het belangrijk om te onthouden dat materialen gevoelig zijn voor thermische uitzetting. Daarom is het onmogelijk om in te rijden en de vergrendelingselementen in het paneel zelf te schroeven.Eerst moet je een gat boren.
 • Bij het kiezen van een ontwerp moet u zich laten leiden door het idee hoe een huis eruit moet zien na een reparatie. Jeugd, zakelijk, streng, modern of opzettelijk ouder?
 • Overweeg de kleur, het materiaal en de vorm van het dak is vereist. Visueel is het een geheel met de gevel.
 • Het huis kan niet los van het omringende landschap en objecten worden beschouwd. Het is noodzakelijk om naar een harmonieuze combinatie te streven.
 • Van tijd tot tijd moet je zorgen voor de afwerking: verwijder het stof, werk de kleur bij, was, bescherm met speciale middelen.

Prachtige voorbeelden

Bij het kiezen van het ontwerp van de gevel, kunt u gokken op een felle kleur, reliëf textuur, accenten op individuele details of gedurfde combinaties van materialen.

Sappig en helder palet is beschikbaar bij het schilderen, pleisteren en fineren van vinyl gevelbeplating. Zo'n huis ziet er modern en fris uit.

De getextureerde afwerking zal meer ontspannen en nobel zijn. De meest realistische imitatie van hout, baksteen en steen, geconfronteerd met natuursteen en tegels is welkom.

Als accenten is het handig om raamopeningen en deuren, balkons en decoratieve elementen te selecteren.Ze kunnen in contrasterende kleuren worden gemaakt met de muren van het huis, met een andere schaduw, niet alleen van het venster, maar ook van het gebied eromheen.

Vetgedrukte combinaties zijn: gips en steen, glas en metaal, baksteen en roestvrij staal, klinkers en Frans smeedwerk, stucwerk en marmer.

Overzicht van de gevel van een woonhuis met je handen wacht op je in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer