De gevel van het huis: wat het is, typen en ontwerpmogelijkheden

 De gevel van het huis: wat het is, typen en ontwerpmogelijkheden

De wens om de gevel van zijn huis bij te werken, verschijnt vroeg of laat bij elke huiseigenaar. Het is niet moeilijk om dit te doen - het assortiment afwerkingsmaterialen dat op de bouwmarkt wordt gepresenteerd, is vrij breed. Deze verscheidenheid aan materialen is echter een probleem geworden - de keuze is zo groot dat het nogal problematisch is om stil te staan ​​bij een van hen.

Wat is het?

Het concept "gevel" komt van het Italiaanse woord "faccia", wat zich vertaalt als "gezicht". De gevel van het huis is de buitenmuren, versierd met decoratieve elementen en gerevet met een stijlvolle coating.De term buitenkant wordt als een synoniem voor deze term beschouwd. De allereerste door de mens gemaakte structuren werden achteloos bedekt met grote huiden van wilde dieren - een vergelijkbaar "gevelmateriaal" verscheen in het paleolithische tijdperk. Echter, na een tijdje - in het Mesolithicum, waren de huizen bekleed met klei.

Een serieuze opkomst van het architectonische idee valt op de dagen van de oudheidtoen werden de gebouwen duidelijker en de architectuur verfijnder en overzichtelijker. Alle stilistische technieken die in die tijd veel werden gebruikt, later belichaamd in de architectuur van barok, rococo en vroeg classicisme.

Het was toen dat de kolommen met verfijnde kapitalen werden uitgevonden, complexe bas-reliëfs van stucwerk, allerlei friezen en elegante vignetten, die nu universeel worden herhaald door architecten met behulp van meer geavanceerde materialen.

Het grootste spatbordfront dat tijdens de barokperiode werd bereikt. De buitenkant van de buitenkant was toen complex en ingewikkeld, alle barrières hadden veel kleine details en de gebouwen zelf hadden afgeronde vormen. Middeleeuwse gothic bracht heel interessante architecturale oplossingen - het decor was zeer gecompliceerd, maar overweldigend,en de gebouwen zelf haastten zich naar de laagheid van de gewone man in het aangezicht van de Heer.

Aan het begin van de 19e eeuw werd de oudheid vervangen door beslissingen in de moderniteit. De gevels zijn veel eenvoudiger geworden, maar desondanks waren ze versierd met originele ontwerpelementen: florale patronen, veelkleurige glas-in-loodramen en ingewikkelde configuraties.

Alle meer recente gebieden van architectuur zijn meer geneigd tot de beknoptheid van gevels en terughoudendheid.

Moderne gebouwen worden steeds vaker afgewerkt in een minimalistische inrichting (hightech of loft), ze worden benadrukt op een glad, vlak oppervlak zonder decoratieve elementen. In een modern ontwerp heerst een heldere geometrie en worden eenvoudige materialen gebruikt - gevelbeplating, samengestelde panelen en energiebesparende pakketten ter grootte van een hele muur.

Speciale functies

De buitenkant van het gebouw lost een aantal taken op:

 • laat lucht vrij circuleren, zodat het gebouw "ademt", van binnenuit wordt al het overtollige vocht verwijderd;
 • beschermt het gebouw tegen het binnendringen van regen en sneeuw;
 • zorgt voor een goede warmte- en geluidsisolatie;
 • draagt ​​bij aan de vorming van een gezond binnenklimaat,in de winter houdt het de kamer warm en in de zomer koel;
 • vormt het beeld van het huis, benadrukt de stijl en de architectonische vormgeving van het gebouw.

Het is noodzakelijk om te begrijpen dat elke gevel een grote functionele belasting draagt. Daarom moet met de nodige aandacht aan de herontwikkeling worden gewerkt om de sterkte en integriteit van de plafonds niet te verstoren en de kans op noodsituaties te verkleinen.

Wanneer u naar de wanden van een gebouw kijkt, is het uiterst belangrijk om alle technische en technische kenmerken in acht te nemen, aangezien elke, zelfs een kleine fout een ongelijke herverdeling van druk met zich meebrengt en kan leiden tot de vervorming van de structuur en de verdere vernietiging ervan. Een ander kenmerk van gevels is dat ze niet eeuwig zijn, hoe graag we het ook willen.

Als je een oud huis koopt met een leeftijd van meer dan 20 jaar, moet je de staat van het exterieur controleren. Elk gebouw is in de regel ontworpen voor 30 jaar gebruik, maar aangezien de vraag naar onroerend goed veel sneller groeit dan het wordt gebouwd, worden de gebouwen veel langer gebruikt.

Niet elk privé-huis kan een halve eeuw uitbuiting doorstaan. onverminderd het uiterlijk en de functionaliteit van individuele elementen. Daarom moet de gevel periodiek worden gerepareerd, ook al is deze gebouwd van dure hoogwaardige materialen. Verwaarloos dit probleem niet, omdat niet alleen de uitstraling van het huis, maar ook de sterkte van de andere elementen afhangt van de integriteit van het exterieur.

species

Afhankelijk van de locatie worden de gevels van de volgende typen onderscheiden:

 • chief;
 • side;
 • achterzijde;
 • straat;
 • yard.

De grootste aandacht wordt besteed aan de buitenkant van het exterieur, omdat het dit deel van het huis is dat de gasten als eerste zien, en het is voor haar dat in veel opzichten de indruk wekt van de eigenaars van het huis.

Afhankelijk van de ontwerpfuncties, kunnen gevels ook hun eigen technische kenmerken hebben:

 • ze kunnen met steen of metselwerk zijn;
 • de basis is concreet of monolithisch;
 • er zijn gevels met een doorschijnende basis.

Scharnierende en geventileerde opties kunnen verschillende afwerkingen hebben. In de meeste gevallen is er ook vraag naar siding en andere soorten panelen, vezelcement, porselein of stopverf.

De meest modieuze en technologische buitenkant is de media-gevel. Dit ontwerp is een combinatie van een groot aantal schermen, zodat het hele gebouw op één groot scherm lijkt. Het is zeer esthetisch, stijlvol en ultramodern. Afzonderlijk is het de moeite waard om te verblijven op geventileerde en niet-geventileerde gevels.

De eerste omvat de vorming van een kleine ventilatiekloof tussen de wand en het bekledingsmateriaal. Het bevindt zich direct boven de dampscherm. Met deze optie kunt u het huis beschermen tegen vroegtijdige vernietiging, omdat luchtcirculatie u toelaat het overtollige vocht en vocht naar buiten te brengen, die verschijnen als gevolg van condensatieprocessen. Tegelijkertijd decoreert een esthetische afwerklaag het huis en beschermt het de muren tegen de nadelige effecten van externe atmosferische factoren.

Niet-geventileerde systemen worden gebruikt als er geen noodzakelijk verwarmingssysteem is. Gebruik in dit geval meestal een klinkersteen. Deze optie is onaanvaardbaar voor huizen gemaakt van hout, aangezien hout een ademend materiaal is en de bekleding moet geschikt zijn.

Als u de gevel installeert zonder een opening voor vrije ventilatie, dan zullen de muren na een vrij korte tijd beginnen te rotten en instorten.

In de architectuur bestaat er ook zoiets als een "natte gevel" - dit is een soort buitenkant, voor de creatie van welke bouwmengsels worden gebruikt, daarom zijn ze betegeld, gepleisterd of bekleed met steen. Maar de "droge gevels" suggereren de opstelling met het gebruik van frame-type montage en bevestigingssystemen. Deze omvatten verschillende afwerkingen met vezelcement en PVC-panelen, evenals opruimen, duig en blokhuis.

Afwerkingsmaterialen

Bij het kiezen van een materiaal voor het afdekken van de gevel met basiscriteria, wordt het beschouwd als praktisch, betrouwbaar, aantrekkelijk qua uiterlijk en betaalbaar.

Niet stilstaan ​​bij de goedkoopste optie - vaak gaan dergelijke besparingen ten koste van de kwaliteit van materialen. Het is belangrijk om te onthouden dat elke voering niet alleen schoonheid en stijl is, maar in de eerste plaats de bescherming van de muren. Daarom moet het gebruikte materiaal voor de afwerking bestand zijn tegen vocht, extreme temperaturen, vorst en hitte, oplossingen op zuurbasis en directe UV-straling.Niet elke coating is bestand tegen te hoge of, in tegendeel, lagere temperaturen van individuele regio's. Daarom is de eerste stap het selecteren van een materiaal dat resistent en duurzaam is in een bepaalde klimaatzone.

Het zal niet echt een budgettaire façade opleveren, maar het is redelijk realistisch om de beste voeringoptie te kiezen met goede fysieke en technische parameters, zodat deze een relatief lage prijs heeft. De keuze van de parameters waarop moet worden vertrouwd, kan niet alleen de kosten van aanschaf van materialen helpen verlagen, maar ook de voor- en nadelen van inherente gevelafwerkingen van verschillende typen duidelijk identificeren.

Experts raden aan een kleine wandeling door de aangrenzende straten te maken en aandacht te besteden aan de toestand van de gevels van de huizen die minstens 2-3 jaar 'overwinteren'. Waarschijnlijk is dit precies wat u zal helpen om uiteindelijk te beslissen over de afwerkingsoptie, of andersom, om absoluut te weigeren bepaalde opties te gebruiken. Het is altijd beter om te leren van de fouten van anderen!

Het eerste waar mensen op letten bij het selecteren van een materiaal is het externe effect. Hier vertrouwt elke huiseigenaar alleen op zijn eigen smaak,maar de belangrijkste operationele vereisten moeten meer aandacht krijgen.

Sleutel tot de buitenkant zijn:

 • weerstand tegen branden;
 • sterkte en kracht van de voering;
 • neiging om te vervagen;
 • het vermogen om hoge en lage temperaturen te weerstaan;
 • produceerbaarheid van installatie, de beschikbaarheid van componenten;
 • materiaalkosten.
7 foto

Voorste cassettes

Modern en praktisch materiaal dat wordt gebruikt voor het aanbrengen van geventileerde gevels, afgewerkt met gegalvaniseerd staal met een bijzonder duurzame polymeercoating.

Fabrikanten produceren cassettes in een breed scala aan kleuren. Het is een praktisch en duurzaam materiaal met een eenvoudige en duidelijke installatietechniek.

gips

Een zeer populaire afwerking, omdat gips niet alleen decoratief is, maar ook het gebouw verwarmt en u ook gestructureerde oppervlakken kunt maken. De basis voor de bekleding van dit type zijn verschillende kalk-, gips- en zandcementmengsels. De voordelen van deze coating zijn vochtbestendigheid, goede geluids- en thermische isolatie-eigenschappen en een lage prijs.

Van de minnen kan de waarschijnlijkheid van scheuren onder invloed van verhoogde temperaturen worden opgemerkt.

zijspoor

Een andere veel gebruikte optie voor het afwerken van de wanden van huizen. Deze bekleding maakt het mogelijk om architecturale beslissingen te nemen en beschermt muren ook goed tegen ongunstige atmosferische invloeden.

De voordelen van gevelbeplating zijn weerstand tegen de verwoestingen van externe factoren., eenvoudige bediening en lage kosten. Dit materiaal kan worden gewassen als het tijdens het gebruik om een ​​bepaalde reden vuil wordt. Onder de tekortkomingen is het mogelijk om de complexiteit van de installatie aan te duiden, er moeten openingen blijven tussen de afzonderlijke panelen, hetgeen bijdraagt ​​aan het "bezinken" in de insectengevel. Nou, naast het feit dat het opruimen nogal fragiel is, is het niet bestand tegen mechanische schade.

steen

Steen wordt heel vaak gebruikt voor buitenbekleding. Het is een duurzaam en zeer aantrekkelijk materiaal. In de regel wordt de facing volledig of selectief uitgevoerd. In ieder geval is het erg omslachtig en kostbaar, maar het resultaat overtreft alle verwachtingen!

De voordelen van natuurlijke of kunstmatige stenen zijn hoge thermische isolatie, effectieve bescherming van muren tegen destructieve natuurlijke factoren en mechanische effecten, duurzaamheid en een stijlvol ontwerp.Het enige nadeel is de zeer hoge prijs van zowel het materiaal zelf als het werk aan de installatie.

Porcellanato

In de afgelopen jaren is keramisch graniet een zeer populair afwerkingsmateriaal geworden, waardoor het huis voor onze ogen is getransformeerd. Het algemene uiterlijk van de gevel na de bekleding wordt nobel en duur, en de aanwezigheid van de lijstlat voorkomt vervormingen door krimp van het huis.

Sandwichpanelen

Nog een modern en praktisch materiaal dat het gebouw van goede thermische isolatie voorziet. Vanuit technisch oogpunt bestaat dit materiaal uit 2 metaalplaten die aan elkaar zijn gelijmd met behulp van een isolatielaag. De sterkte van de coating is te wijten aan het persen, terwijl de buitenzijde van het paneel decoratief of glad kan zijn.

baksteen

Maak meteen een reservering die de baksteen gebruikt in de decoratie en bouwsteen - dit is niet hetzelfde. Geconfronteerd materiaal wordt onder hoge druk geproduceerd, het interfereert niet met de luchtcirculatie, vertoont brandwerendheid en houdt op betrouwbare wijze warmte vast. Het met baksteen getrimde huis heeft geen extra onderhoud nodig en het algemene uiterlijk van het gebouw is zeer aantrekkelijk.Er is echter maar één minpuntje: de hoge kosten van het materiaal en het werk aan de installatie.

Als geen van de opties naar voren kwam, kunt u een wandpaneel of een blokhuis gebruiken. Deze natuurlijke coatings geven huizen een levendig, maar tegelijkertijd verfijnd uiterlijk, ze verbergen de defecten van de muren goed, en als je goed voor dergelijke coatings zorgt, kunnen ze vele jaren meegaan.

Sommige consumenten geven de voorkeur aan DSP of gebruiken geprofileerd. Sommige zijn uitgerust met glas of een gecombineerde gevel.

ontwerp

Opgericht of gerenoveerd huis met alle nodige voorzieningen ziet er nog steeds onvoltooid uit, zo niet uitgevoerd zijn externe hoogwaardige afwerking.

Als u de buitenkant van het gebouw maakt, moet u weten welke stijlen u kunt gebruiken. Dit zal helpen om alle deugden thuis te overtreffen, je goede smaak te tonen en de interesse van buren aan te trekken.

Het is belangrijk dat het gebouw niet onderscheidt van het totale aantal omliggende huizen. Mee eens, het gotische kasteel ziet er belachelijk uit tegen de achtergrond van houten huizen. Nou, en bovendien, de decoratie moet overeenkomen met natuurlijke en klimatologische omstandigheden, bijvoorbeeld de Griekse stijl met open terrassen en een overvloed aan balkons zou niet helemaal geschikt zijn in regio's met een ruw klimaat.

De beslissende rol wordt gespeeld door het belangrijkste materiaal dat in de decoratie wordt gebruikt. Dus, de chaletstijl is meestal gebaseerd op het gebruik van hout en glas, voor het land is de combinatie van hout en natuursteen goed, maar het Engelse decor veronderstelt een overvloed aan stenen.

Overweeg de meest populaire soorten ontwerp en hun onderscheidende kenmerken.

Engelse stijl

Kenmerkend voor dit ontwerp is een laconieke terughoudendheid, stijfheid en het gebruik van dure afwerkingsmaterialen. In de regel is de buitenkant afgewerkt met een baksteen of tegel die een baksteenoppervlak imiteert, het dak is gemaakt van metalen tegels van gereserveerde tinten. Teken in de Engelse stijl gebouwen met twee verdiepingen. De veranda is meestal klein, aangevuld met kleine halve kolommen. Dergelijke huizen hebben een zolder en in de achtertuin is er een kleine tuin.

Engelse gebouwen zijn opmerkelijk vanwege het gemak van het ontwerp, ze komen overeen met symmetrische kroonlijsten en andere elementen, er zijn duidelijke lijnen en laconische geometrie.

Provence

Dit is een folk-Franse stijl, waarin meestal witte en andere lichte koude tonen worden gebruikt.Doordat de baksteen uit elke muur steekt, ontstaat het effect van lichte nalatigheid. In de massa van het gebruik van natuurlijke materialen: stevige steen, praktisch keramiek of natuurlijk hout. Er zijn afgeronde halfronde bogen, die worden gecombineerd met rechthoekige raamopeningen. Trouwens, de symmetrie tussen de vensters wordt niet waargenomen - zowel grote als kleine openingen kunnen tegelijkertijd op hetzelfde oppervlak worden geplaatst.

Provence maakt gebruik van zachte mengtonen van de ene beige tint tot de andere. Decoratieve houten elementen worden meestal in ivoor geschilderd. De buitenkant is bovendien versierd met aangebrachte elementen en geschilderd op de zijwanden. De stijl is optimaal voor gebouwen met één verdieping.

Scandinavisch

De Scandinavische stijl heeft een paar jaar geleden letterlijk ingebroken in de ontwerp- en woonarchitectuur. In dit ontwerp wordt de voorkeur gegeven aan hout en hout is niet geverfd, maar eenvoudig overschaduwd en gevernist. Verven worden alleen gebruikt om heldere accenten te creëren van dieprode en rijke bruine tinten.

Vakwerkhuizen

Deze richting vindt zijn oorsprong in Duitsland, waar huizen zijn ingericht volgens het type ontwerper.Hun hoofdmotieven zijn houten balken, geplaatst in alle richtingen. Ze zijn bruin of gevernist, terwijl het basisafwerkingsmateriaal zich onderscheidt door lichtbeige tinten. Daken in dergelijke gebouwen zijn betegeld in één toon met balken.

Deze huizen zien er zeer esthetisch en stijlvol uit. De levensduur van dergelijke liggers is echter klein - elke 20-25 jaar is nodig om de gevel bij te werken en de liggers te vervangen door nieuwe.

Duits

Een andere Duitse versie van het huisontwerp, waarvan de karakteristieke kenmerken worden beschouwd als terughoudendheid en beknoptheid, gecombineerd met uitvoerbaarheid en comfort. Dergelijke huizen hebben duidelijke vierkante of rechthoekige vormen met boogramen. Verplicht kenmerk - houten luiken.

De kelder is afgezet met steen, de muren zijn versierd met getextureerd pleisterwerk en de deuren zijn geverfd met een kleur die contrasteert met de basis.

barok

Pompeuze en luxueuze stijl. Dergelijke huizen lijken op paleizen - ze hebben massieve kolommen, gestapelde koepels, stucwerk lijsten en ramen van enorme omvang. Deze optie is alleen geschikt voor grote huisjes met een originele indeling. Barokke buitenkant bekleedt alleen de duurste materialen: marmer,hout of koper, en tinten van zilver en goud overheersen in het kleurenschema, artistieke schilderkunst wordt vaak gemaakt.

modern

Moderne buitensporige stijl, waarvan de karakteristieke kenmerken zijn:

 • fancy architecturale elementen;
 • totale afwezigheid van ruwe details;
 • het gebruik van bloemen- en bloemornamenten;
 • het gebruik van natuurlijk hout, steen of baksteen in de afwerking;
 • niet opvallend kleurenschema;
 • overvloed aan stucwerk.

De indeling van dergelijke huizen is asymmetrisch, het dak is vaak dubbel, drievoudig en zelfs geschild en het raam op de vloer, vaak in de vorm van glas-in-lood.

klassiek

Dit is de meest voorkomende stijl in de decoratie van gevels. Het is wijd verspreid vanwege zijn eenvoud en esthetiek. Dergelijke huizen gaan harmonieus samen met gebouwen die in een andere stijl zijn ingericht, maar behouden tegelijkertijd hun individuele charme. Het belangrijkste kenmerk is symmetrie: de ramen en deuren hebben dezelfde afmetingen en zijn uitgelijnd. Halve kolommen, balustrades en houtsnijwerk fungeren als decoratieve elementen, echter zonder onnodige pracht en pretentie.

Er zijn dus slechts drie basisparameters voor een juiste stijlselectie:

 • tradities van decoratie in een bepaald gebied;
 • geografische omstandigheden;
 • eigen smaak.

Gevels moeten worden uitgerust volgens hun mogelijkheden en voorkeuren - alleen dan zal het huis conceptueel zijn en zal het ontwerp alleen de beste indruk geven.

Zelf inlijsten

Uw droomhuis is een concept dat niet neerkomt op een bekwame lay-out van woonkamers en goede reparatie, het is ook een esthetische originele uitstraling. Volgens de beroemde architect Kolkhas bestaat elk gebouw in twee fundamentele werkelijkheden - de eerste in het hoofd van zijn schepper, en de tweede in zijn praktische belichaming, en ze kunnen nooit op elkaar lijken.

Gelukkig biedt de bouwmarkt tegenwoordig zoveel verschillende oplossingen voor het exterieur, dat de realiteiten elkaar kruisen en de gevel precies wordt zoals de huiseigenaren voorstellen.

Wat is nodig?

Eerst moet je een ontwerp van je buitenkant maken. Ontwerpers adviseren om dergelijke elementen te benadrukken dat het gemakkelijk is om te vertrekken met een hoogwaardige voering. Het kan zijn erkers of kelder, evenals balkons en terrassen.Voor elk van hen kunt u verschillende soorten afwerkingen bedenken, die in het algemeen het hele huis een heldere uitstraling geven.

Natuurlijk kun je een project op papier maken, waarbij je alleen je verbeelding gebruikt. Maar het zou juister zijn om 3D-modellen te gebruiken. Hiermee kunt u verschillende opties voor ontwerpbeslissingen maken, deze bespreken met familie en vrienden en de uiteindelijke, doordachte keuze maken.

Om deze modellen te maken, wendt u zich in de regel tot professionals die ervaring hebben met de belangrijkste ontwerpprogramma's. En heel vaak kan de specialist niet meteen alle nuances van de wensen van de klant opvangen, of de laatste kan niet duidelijk verwoorden wat hij precies wil zien op het einde. Daarom moet je ofwel geduld en tijd hebben, ofwel je voorbereiden op compromissen. Van elk model een betaalde versie maken en alle mogelijke opties simuleren om de beste te kiezen, kan behoorlijk duur zijn.

Om het programma te gebruiken, hoeft u alleen de basisparameters van het huis in te stellen: afmetingen, afmetingen en hoogte van de locatie van ramen en deuren, hun aantal, configuratiefuncties, enz. Op basis van al deze gegevens wordt een 3D-model samengesteld.Hier kunt u het optimale kleurenschema van het gebouw zelf kiezen, evenals deuren en dakgoten.

Favoriete opties kunnen worden afgedrukt en in het werk van gespecialiseerde finishers worden gestopt.

nederzettingen

De tweede zeer belangrijke fase van voorbereiding voor afwerking is de berekening van de benodigde materialen.

Eerst moet u het totale dekkingsgebied verduidelijken. De benodigde hoeveelheid verbruiksartikelen zal grotendeels hiervan afhankelijk zijn. De nauwkeurigheid van de berekeningen is erg belangrijk, omdat het ontbreken van zelfs maar een onderdeel van het uitwendige systeem kan leiden tot een vertraging in de opstelling van de gevel of het concept van de gevel kan veranderen.

De formule voor de berekeningen is vrij eenvoudig - het geveloppervlak is gelijk aan de som van het oppervlak van de muren en alle gevels verminderd met het oppervlak van de deuren en ramen.

Consequent zal er hier ongeveer sprake van zijn - om te beginnen meet u de lengte van alle zijden van het gebouw en vouwt u ze samen om de totale omtrek van het huis te krijgen. Dit is erg handig als u een huisplan tekent en alle basisafmetingen op de tekening aangeeft. Stel dat het gebouw een rechthoekige vorm van 6x5 heeft, in dit geval komt de omtrek overeen met 22 m.Vervolgens moet de resulterende waarde worden vermenigvuldigd met de hoogte van het gebouw.

Als de constructie gevels heeft die thermische isolatie vereisen, moet u het geheugen belasten en het verloop van de geometrie oproepen. Het eenvoudigst is om het gebied van elk driehoekig fronton te bepalen, die zich onder dezelfde hellingen bevinden, hiervoor wordt hun breedte vermenigvuldigd met de hoogte van het dak en verdeeld in twee. Er is geen probleem bij het berekenen van het gebied van ramen en deuren. Hiertoe wordt de hoogte van elk element vermenigvuldigd met de breedte en worden vervolgens alle resultaten toegevoegd.

Speciale aandacht moet worden besteed aan thermische isolatiematerialen, aangezien isolatie het basispunt is voor het bouwen van een effectieve gevel. Als je deze werken verwaarloost, zal de gevel mooi, maar van korte duur en niet functioneel zijn.

Het type isolatie moet van tevoren worden bekeken en geselecteerd. Het zal optimaal zijn om niet-brandbare materialen te gebruiken met een hoge mate van milieuveiligheid. Deze omvatten minerale wol op basis van basaltvezels. Bovendien moet de isolatie een bepaalde dichtheid en scheursterkte van de lagen hebben, alleen in dit geval zal de buitenkant gedurende tientallen jaren getrouw dienen.

Om de vereiste dikte van de isolatielaag te berekenen, is het noodzakelijk om te vertrouwen op de natuurlijke zone van de regio waar het gebouw zich bevindt en de basiskenmerken ervan. Hiervoor zijn verschillende calculators vrij beschikbaar, waarmee u aanbevelingen kunt krijgen op basis van de ingevoerde parameters (regio, gevelsoorten, gebruikte materialen en afmetingen van de muren).

Bijvoorbeeld, voor bakstenen gebouwen in de "2 stenen", dat wil zeggen, 51 cm dik, zal de vereiste isolatiedikte zijn:

 • in Tsjeljabinsk - 13 cm;
 • in Moskou - 12 cm;
 • in Kemerovo - 14 cm;
 • in Rostov aan de Don - 9 cm.

Voor de regio's van Rusland is dus een verwarming met een laag van 9-14 cm vereist, maar als het huis volgens Europese normen wordt gebouwd, moet de isolatie dikker zijn. Dit vereist natuurlijk extra kosten voor de inrichting ervan, maar in de eerste winter zullen de kosten zichzelf terugbetalen als gevolg van een merkbare verlaging van verwarmingskosten.

De totale hoeveelheid gebruikte materialen houdt rechtstreeks verband met de soorten materialen. Daarom beschouwen we de meest populaire. Een breed scala van verschillende kleuren panelen en het gemak van hun installatie zijn de reden voor de grote populariteit van het materiaal in de decoratie van huizen in Rusland geworden.Bij deze techniek worden de bekledingspanelen op een speciaal houten of metalen frame gemonteerd. Tegelijkertijd wordt een kleine spleet gevormd tussen de wanden met isolatie en het afwerkingsmateriaal zelf, dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van overtollig condensaat naar buiten.

De lat is in stappen gelijk aan de lengte van de warmte-isolerende materialen gemonteerd, echter, het aanbrengen van de minerale wol 100% mislukt nog steeds - het afval zal blijven, dus wanneer u het materiaal koopt, moet u ongeveer 10% van de reserve leggen, en als het gebouw een groot aantal openingen heeft, dan 15%.

Om soortgelijke redenen wordt de gevelbeplating zelf met een marge gekocht, dat wil zeggen dat het totale oppervlak van het materiaal 15-20% hoger moet zijn dan het totale berekende oppervlak van de gevel. Maar de geventileerde winddichte film, die wordt gebruikt om de isolatielaag te beschermen, wordt verkregen op basis van de verhouding van 1,11 m2 per vierkante meter, omdat dit materiaal overlapt.

De berekening van materialen voor het afwerken van gips gebeurt anders. Deze technologie is ingewikkelder en veel duurder, maar een dergelijke dekking ziet er vele malen mooier uit en geeft een zekere Europese charme.Volgens deze methode wordt een "taart" aan de wanden bevestigd - de warmte-isolatieplaten worden met lijm aan de muren gelijmd en voor grotere sterkte worden ze met speciale gevelankers bevestigd. Daaroverheen blijft het verstevigde rooster binnen, verder is er een grondlaag en uiteindelijk een basisafdekking.

De eigenaardigheid van deze technologie is dat de isolatie dicht moet zijn, meestal schuim gebruikt. Daarom is niet-afvalverwerking niet mogelijk - de panelen worden in de buurt van alle openingen gesneden, waardoor er zich geen isolerende coating op de hoeken vormt.

Het geschatte verbruik van basiscomponenten van de decoratie in dit geval is voor één vierkante meter:

 • lijm voor isolatieplaten - 6 kg;
 • bouwpleister - 6 kg;
 • voorste anker - 7 stuks;
 • wapeningsnet - 1,4 vierkante meter. m;
 • decoratieve afwerking stopverf - 3,5 kg;
 • samenstelling van de bodem - 0,15 l;
 • verf - 0,25 l.

Dit zijn geschatte cijfers. Preciezere berekeningen worden gemaakt op basis van de technische kenmerken van de gebruikte soorten mortels en emails. Over het algemeen moet bij het uitvoeren van gevelwerkzaamheden aan een huis niet alleen rekening worden gehouden met hun kosten, maar ook met duurzaamheid en met mogelijke besparingen als gevolg van lagere verwarmingskosten.

Voor de laagste kosten in enkele jaren zijn investeringen nodig voor reparaties en met duurdere materialen kunt u het bijwerken van de buitenkant van uw auto gedurende tientallen jaren veilig vergeten.

Volgorde van werk

De manier van werken in verband met de plaatsing van de bekleding van het huis met zijn eigen handen, is ook grotendeels te wijten aan de gebruikte materialen.

Voor een "nat" exterieur hebt u een overlay van drie hoofdlagen nodig.

 • Thermische isolatie en afdichting. Het materiaal is met lijm aan de muur bevestigd. Polymeercementverbindingen zijn meestal geschikt voor natte gevels, die worden gekenmerkt door uitstekende hechting aan het oppervlak en alle soorten isolatie.
 • Basislaag. Het vormt een stevige laag die de isolatie tegen elke vorm van mechanische stress zal beschermen. In de regel worden voor dit doel versterkte glasvezelroosters geïmpregneerd met oplossingen die de coating beschermen tegen blootstelling aan zuur-baseoplossingen.
 • Afwerking decoratieve coating. In de "natte gevels" is meestal gips. Het wordt op de traditionele manier toegepast, wat vergelijkbaar is met de methode van interne plamuur van gebouwen.

Om alle installatiewerkzaamheden effectief uit te voeren, moet u zorgen voor de benodigde gereedschappen en materialen:

 • warmte-isolator - de meest populaire is schuim of minerale wol;
 • deuvels van schimmels - met een snelheid van 5-9 stuks per vierkant. m bekleding;
 • een stapel glasvezel - 1,35 m2 in termen van vierkant. m gevel;
 • profielen;
 • primer;
 • direct afwerkingsmateriaal.

Zodra de materialen zijn voorbereid, kunt u direct doorgaan met de installatiewerkzaamheden.

Langs de lijn vanaf waar de thermische isolatie van de muren begint, is het noodzakelijk om de hele horizon zorgvuldig af te weren en het materiaal stevig vast te maken voor het afwerken van de kelder. Reinig de muur tegen stof en vuil en smeer hem daarna in met een primer. Dit is belangrijk voor het verbeteren van zijn hechting met kleefmiddelsamenstellingen, omdat hoe groter de hechting met lijm, hoe warmer en gunstiger het microklimaat in huis zal zijn.

Plaats vervolgens een laag isolatie. U kunt vanuit elke hoek aan het werk beginnen, terwijl lijm op 45-50% van het materiaalgebied wordt aangebracht. Zorg ervoor dat promazyvaetsya zijn randen en het middelpunt van de coating. Drie dagen later, nadat de lijm uiteindelijk "grijpt", wordt de isolatie bovendien gefixeerd met "schimmels".

Voer vervolgens de wapening uit.Hiertoe wordt opnieuw lijm aangebracht op de buitenste isolatielaag en wordt er een rooster van glasgewichten erin gedrukt met een spatel, waarna het ook wordt gecoat met een kleefmiddeloplossing. Idealiter zou het raster vanaf de zijkant niet zichtbaar moeten zijn. Basispleister wordt aangebracht op een goed gedroogd oppervlak.

In de afwerkingsfase wordt een decoratieve afwerking van de coating gemaakt, de kleur ervan. Deskundigen adviseren om ten minste twee lagen aan te brengen met behulp van horizontale, verticale en schuine bewegingen van de spuit, dit zorgt voor een uniforme coatingstructuur en zal de effectiviteit en aantrekkelijkheid van de behuizing bepalen. Een beetje ander werk wordt uitgevoerd aan de installatie van gevelbeplating.

Om te beginnen moet worden opgemerkt op de fundering die plaatsen waar het aankoppelen van het frame met de panelen plaatsvindt - daar moeten de schroeven worden ingeschroefd, waardoor een sterkere verbinding wordt verkregen. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen met een kleine opening vanaf het maaiveld worden geplaatst.

Naast de standaard installatie van de panelen, is het zinvol om de afwerkings- en startprofielen te gebruiken, dit zal het ontwerp stabieler maken, omdat de panelen betrouwbaar op de fundering en onderling zullen aangrijpen.

Installatie van panelen wordt gemaakt in de opwaartse richting. Het is erg belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de hoeken van de openingen - voor hun ontwerp gebruiken ze plastic hoeken die in lengte moeten worden aangepast en vervolgens worden bevestigd met speciale schroeven op het frame.

Tip: het opruimen moet zonder stress gebeuren, het materiaal moet natuurlijk worden gelegd, in geen geval vervormen, buigen of strekken. De panelen kunnen niet stevig aan elkaar worden bevestigd, u dient altijd kleine openingen te laten - dit zal het materiaal beschermen tegen vervorming tijdens thermische uitzetting van materialen. Na installatie van elke vijfde rij moet men de gelijkmatigheid en correctheid van de fixatie controleren met behulp van een niveau.

Werk kan zowel in de zomer als in de winter worden uitgevoerd, maar het snijden van elementen wordt alleen bij temperaturen boven -10 graden uitgevoerd. Als het lager is, is de vorming van lege plekken beter om binnenshuis te doen.

Handige tips van de profs

Ongeacht het soort afwerkingsmateriaal en het type voering dat u verkiest, moet u de muren eerst goed voorbereiden. Hierin ligt de belangrijkste sleutel tot het succes van een spectaculaire en stijlvolle coatingapparatuur.De wanden worden gereinigd met speciale reinigingsmiddelen met zure en alkalische componenten: de eerste zal op betrouwbare wijze resten van zout en verf verwijderen, en de laatste - van biogyry.

De definitieve keuze voor een afwerking van de bekleding moet worden uitgevoerd rekening houdend met persoonlijke voorkeuren en het algemene stilistische concept van een interne en externe inrichting.

Deskundigen merken op dat het creëren van een nobele en enigszins aristocratische huislook mogelijk is met het gebruik van natuursteen. Goedkoper, maar minder stijlvol zal zijn kunstmatige tegenhanger zijn.

De meest gebruikte afwerkingsmaterialen zijn klinker en baksteen, en de meest populaire opties zijn het gebruik van sandwichpanelen.

De buitenkant kan van verschillende materialen zijn gemaakt., die elk zijn voors en tegens hebben, het is echter de moeite waard om vooraf het algemene kostenniveau te berekenen, en ook om na te denken of een dergelijke bekleding specifiek voor uw huis geschikt is. Met alle technologische kenmerken van de installatie van gevels, zullen ze de eigenaars van het huis vele jaren tevreden stellen met hun decoratieve ontwerp en hoogwaardige functies.

Spectaculaire voorbeelden voor inspiratie

 • De meest voorkomende ontwerpmogelijkheden voor gevels is een klassieke stijl.
 • Prim en elegant kijken thuis in de Engelse stijl.
 • Een vleugje rustieke, maar tegelijkertijd verfijnde romantiek brengt het apparaat van de gevel in de stijl van de Provence.
 • Stijlvolle uitziende gebouwen in de Duitse stijl.
 • Het Japanse thema zal altijd de aandacht van anderen trekken.

In de volgende video vindt u de opwarming van de gevel van het huis van cellenbeton met minerale wol met lijm.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer