Gevelpanelen voor steen: soorten en kenmerken

 Gevelpanelen voor steen: soorten en kenmerken

Buitenmuren in gebouwen moeten worden beschermd tegen atmosferische schade, extra geïsoleerd en voor een aanvaardbaar uiterlijk zorgen. Voor het afwerken van de gevels van huizen gebruikte natuurlijke en kunstmatige materialen. Het originele decoratieve effect creëert een natuursteen. Moderne en praktische oplossing voor de opstelling van de buitenkant zijn frontpanelen met imitatiesteen.

Functies en voordelen

Voorpanelen hebben een decoratieve en beschermende functie van buitenmuren. Het natuursteenontwerp helpt bij het creëren van een mooie en elegante achtergrond voor alles.thuis.

Stenen panelen hebben veel voordelen:

 • een verscheidenheid aan texturen en kleuren;
 • hoog niveau van imitatie van steenstructuur;
 • snelle installatie;
 • goedkoper dan natuurlijke analogen;
 • vochtbestendigheid;
 • de afmeting en het gewicht van het paneel is aangepast voor zelfmontage;
 • niet vervagen;
 • vorstbestendigheid tot -40 graden;
 • weerstand tegen hitte tot +50 graden;
 • kan tot 30 jaar dienen;
 • eenvoudige verzorging;
 • milieuvriendelijkheid;
 • onderhoudbaarheid;
 • geeft geen grote belasting op de ondersteunende structuren.

Wanneer u de gevel van een nieuw huis bedekt, kunt u een uniek ontwerp realiseren door verschillende texturen en kleuren te combineren. Installatie van panelen op huizen met een langjarig bouwjaar zal de verwoeste en niet-representatieve buitenkant van het gebouw verbergen. Om dit te doen, hoeft u de muren zelf niet te repareren of te reconstrueren. Installatie vereist alleen de constructie van het frame van kratten. Onder het paneel kunt u een warmte-isolatielaag installeren. Minerale basaltwol, glaswol, polystyreenschuim, schuimplastic worden gebruikt als isolatie.

Naast de gevel en fundering, kunnen panelen onder de steen worden gebruikt om hekken af ​​te werken. Het is niet nodig om het hele huis te scheren,het is mogelijk om het gewenste constructie-element, de bovenste of onderste verdieping, gedeeltelijk af te werken.

beschrijving

Stenen panelen werden oorspronkelijk gebruikt voor funderingsplaten. Afwerking gevelbeplating vertoonde hoge prestaties en werd gebruikt om de gehele gevel te bedekken. Met de uitbreiding van het assortiment van producten van verschillende texturen kan esthetisch aantrekkelijke en duurzame voering van het huis worden gemaakt.

De productie van bekledingspanelen is gebaseerd op het kopiëren van verschillende metselwerkmaterialen uit natuurlijke materialen. Voor buitenmuren imiteren ze verschillende soorten natuursteen: ze zijn leisteen, graniet, zandsteen, puinsteen, kalksteen, dolomiet en vele anderen.

Om realisme te geven, zijn de platen geschilderd in natuurlijke tinten van een bepaald type steen en geven ze het passende reliëf en de juiste vorm.

Afhankelijk van de structuur zijn er twee soorten panelen voor de buitendecoratie van het huis.

 • Composite. Het ontwerp gaat uit van de aanwezigheid van meerdere lagen. De buitenste beschermlaag op het oppervlak fungeert als een decoratieve afwerking. De binnenste warmte-isolerende laag bevat een kunstmatige isolatie van polystyreenschuim.
 • Uniform. De plaat bestaat uit één externe bekleding. Bij het installeren van de flexibele panelen zijn niet vervormd, ze zijn eenvoudig onderling verbonden in een monolithische voering. Verschillen in de kleine prijs en het kleine gewicht.

structuur

Voor de productie van platen, vergelijkbaar met natuursteen, met behulp van kunstmatige en natuurlijke grondstoffen.

In overeenstemming met het materiaal van de productie gevelbekleding panelen zijn van twee soorten:

 • vezelcement;
 • polymeer.

Vezelcementproducten bestaan ​​uit kwartszand en cement met de toevoeging van cellulosevezels. Ze worden gekenmerkt door brandveiligheid, vorstbestendigheid tot -60 graden, geluidabsorberende eigenschappen. De negatieve kant is het vermogen van het materiaal om water te absorberen, waardoor de structuur zwaarder wordt. Het lage niveau van schokbestendigheid vertoont een neiging tot beschadiging. Fibropanels hebben geen uitgesproken diepe textuur van de steen, omdat ze gemaakt zijn door gieten.

De samenstelling van de polymeerpanelen omvat polyvinylchloride, hars, schuim, steenstof. Als een samengesteld paneel is gemaakt, wordt een laag polyurethaanschuim toegevoegd. PVC-panelen zijn in staat om de steentextuur duidelijk te benadrukken, benadrukken steengroeve en wilde steen.Plastic reageert niet op vocht, heeft antiseptische eigenschappen. De panelen zijn bestand tegen schokken en schade.

Afmetingen en gewicht

Het gewicht van het frontpaneel is afhankelijk van de grootte en het fabricagemateriaal. De grootte wordt bepaald door het gemak van installatie en transport. Lichtgewicht kunststof platen wegen ongeveer 1,8-2,2 kg. De grootte van de panelen is ontwikkeld door de fabrikant. Afhankelijk van het type stenen dat wordt gesimuleerd, variëren de lengte- en breedteparameters. De lengte kan variëren van 80 cm tot 130 cm .De breedte varieert van 45 tot 60 cm. Gemiddeld kost een oppervlakte van één paneel een halve vierkante meter. De dikte is klein - slechts 1-2 mm.

Vezelcementplaten voor de gevel verschillen in grote afmetingen en grote gewichten. De lengte is van 1,5 tot 3 m, de breedte is van 45 tot 120 cm, de kleinste paneeldikte is 6 mm en het maximum is 2 cm Het gewicht van zware cementproducten kan variëren afhankelijk van de dikte van 13-20 kg per vierkante meter. Gemiddeld wegen vezelcementplaten 22-40 kg. Een groot dik paneel kan een gewicht van meer dan 100 kg bereiken.

ontwerp

De verscheidenheid aan vormen en afmetingen van gevelpanelen maakt het mogelijk om het ontwerp van elke configuratie te omhullen. De decoratieve eigenschappen van het materiaal zijn afhankelijk van de textuur van de voorkant.Fabrikanten produceren een breed scala aan kunststeen met een groot kleurengamma.

De textuur van het paneel is vergelijkbaar met het natuurlijk leggen van verschillende rassen. Voor gevelversiering kunt u rotsachtige of puinsteen, "wilde" zandsteen, uitgehouwen metselwerk oprapen. De kleur varieert afhankelijk van het type natuursteen - beige, bruin, grijs, zand, kastanje.

Platen met steenslag voor origineel en exclusief ontwerp worden geproduceerd. Tussen hen zijn de fracties verzegeld met epoxyhars. De granulaire stenen structuur is geschilderd in felle kleuren - malachiet, terracotta, turkoois, wit. Het nadeel van een dergelijke factuur - na verloop van tijd, gewist, slecht gewassen.

Overzicht fabrikanten

De markt van afwerkingspanelen voor de gevel wordt gedeeld door buitenlandse en Russische fabrikanten. Onder buitenlandse fabrikanten zijn gerenommeerde bedrijven Döcke, Novik, Nailaite, KMEW. Positieve beoordelingen worden ontvangen door binnenlandse fabrikanten - "Alta-profiel", "Dolomit", "Tekhosnastka".

 • Canadees bedrijf Novik produceert voorpanelen met textuur onder veldsteen, uitgehouwen metselwerk, riviersteen, wild en uitgehouwen kalksteen.Gekenmerkt door hoge kwaliteit, verhoogde dikte van meer dan 2 mm.
 • Duitse mark Docke produceert hoogwaardige gevelpanelen 6 collecties die rotsen, zandsteen, natuursteen imiteren.
 • Amerikaans bedrijf Nailaite levert geconfronteerd met opruimen van verschillende series - steengroeve, natuurlijke en ashlar.
 • Japanse vezelcement gevelplaten onderscheiden zich door een groot assortiment. KMEW. De afmeting van de platen is 3030x455 mm met een beschermende coating.
Docke
Novik
Nailaite
KMEW
 • Toonaangevende productie neemt binnenlands bedrijf Alta-profiel. In het assortiment 44 opties van een opruiming onder een steen leggen. Er is een imitatie van graniet, wilde steen, puinsteen, de verzameling "Canyon" en "Fagot." De producten hebben alle certificaten van overeenstemming en een ontwikkeld verkoopsysteem in veel steden van het land.
 • vennootschap "Dolomite" bezig met de productie van PVC-coatings voor buitenhuisdecoratie. Het assortiment omvat een souterrainspoor met een rotsachtige riftextuur, zandsteen, leisteen, dolomiet, alpine steen. Het profiel is 22 cm breed en 3 m lang.De panelen zijn gekleurd met drie varianten - volledig gelijkmatig overschilderd, met gekleurde naden, inhomogene meerlaagse kleuring. De opgegeven levensduur is 50 jaar.
Alta-profiel
dolomiet
 • vennootschap "Europese bouwtechnologieën" vervaardigt Hardplast gevelplaten die de leistructuur imiteren. Verkrijgbaar in drie kleuren - grijs, bruin en rood. Ze worden gekenmerkt door een kleine afmeting: 22 cm breed, 44 cm lang, 16 mm dik, wat handig is voor zelfassemblage. Het productiemateriaal is een polymeermengsel.
 • Wit-Russische bezorgdheid "Yu-plast" verhuurt een vinyl gevelbeplating met de factuur van een natuursteen uit de Stone House-serie. Panelen met afmetingen van 3035 mm lang en 23 cm breed in vier kleuren. De serviceperiode is minimaal 30 jaar.
Europese Building Technologies
Yu-plast
 • Moscow Plant "Tehosnastka" vervaardigt gevelpanelen van polymere materialen. Door een wilde steen te bedekken, die rotsachtige textuur en graniet imiteert, kunt u een brandwerende, duurzame en milieuvriendelijke gevel monteren. Het binnenlandse bedrijf Fineber produceert panelen van leisteen, rots, steen textuur van polypropyleen 110x50 cm groot.
 • Binnenlandse fabrikant van vezelcementplaten is een fabriek "Profist". In de productlijn bevinden zich panelen onder de steen "Profist-Stone" met een coating van natuursteenschilfers.Meer dan 30 kleurnuances met een granulaire structuur maken het mogelijk elk ontwerp van de gevel te realiseren. Standaardafmetingen zijn 120 cm breed, 157 cm lang en 8 mm dik.
Technische uitrusting
Profist

Aanbevelingen voor gebruik

De afwerking van het huis met gevelpanelen kan onafhankelijk of door een speciaal bouwteam worden uitgevoerd. Vooraf tellen van het aantal panelen dat nodig is voor plating. Het aantal hangt af van de grootte van de plaat zelf en het oppervlak van de voering. Bepaal het oppervlak van de muren zonder ramen en deuren. Externe en interne hoeken, startgidsen, platbands en latten worden gekocht.

Bij zelfinstallatie moet u zorgen voor de beschikbaarheid van werktools. Je hebt een niveau, een boor, een zaag, een scherp mes, een meetlint nodig. Het is beter om structurele elementen te bevestigen met verzinkte schroeven.

Als de gevelafwerking wordt gecombineerd met de muurisolatie buiten, installeer dan eerst het dampscherm.

Aan de muur is een verticale kist geplaatst. Als richtlijn gebruikte een hout van kleine sectie of een metalen profiel. Thermische isolatie is geïnstalleerd in het frame van de lat. Het materiaal wordt dicht bij geen koude bruggen geplaatst.Een isolatielaag wordt beschermd door een waterdichte film.

Vervolgens wordt een geventileerde gevel met een opening van enkele centimeters opgericht. Om dit te doen, monteert u het tegenrooster van de rails of metalen geleiders. Om vervormingen en hobbels in de afgewerkte gevel te voorkomen, worden alle delen van het frame in één vlak geplaatst.

U moet bepaalde regels volgen voor de installatie van gevelbekleding:

 • je moet alle strips op hun plaatsen ordenen en repareren;
 • installatie start vanuit de benedenhoek;
 • installatie wordt uitgevoerd in horizontale rijen;
 • tussen de panelen en het maaiveld moet er een opening van maximaal 5 cm zijn;
 • elk volgend detail komt de groef binnen met een klein streepje;
 • bevestig het paneel aan de kist niet dichtbij;
 • schroeven worden in het midden van de voorziene gaten geplaatst;
 • bij het monteren van de schroeven de dop niet begraven, laat ruimte voor thermische uitzetting;
 • Monteer de panelen niet dicht bij het dak, laat een compensatiesleuf achter.

De hoeken worden bevestigd aan de afgewerkte afwerking.

Geconfronteerd met platen hoeft u niet speciaal te verzorgen. In geval van aanhoudende vervuiling is het voldoende om met een zeepoplossing te behandelen en de vlekken met schoon water af te spoelen. U moet de gevel niet reinigen met alkali of zuur.

Spectaculaire voorbeelden aan de buitenkant

    Stenen gevelgevelpanelen bepalen de stijl en aantrekkelijkheid van het hele gebouw. Om de benodigde delen van een privéwoning te markeren, kunt u de zonering in kleur van de ruimte gebruiken. Een andere kleur kan worden benadrukt hoeken, hellingen van ramen en deuren, de basis in verschillende variaties.

    De gevel onder een witte steen met contrasterende antraciet elementen ziet er elegant en ongewoon uit. Heldere en sappige lichte terracotta afwerking. Het is noodzakelijk om rekening te houden met het omringende landschap om de buitenkant van het huis op harmonieuze wijze in het plaatselijke landschap te passen.

    Hoe de basispanelen te installeren, zie de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer