Composietpanelen voor de gevel: kenmerken en toepassing

Het bekende spreekwoord dat kleding ontmoet, is niet alleen van toepassing op mensen, maar ook op gebouwen. Dergelijke 'kleren' voor hen zijn de façades, die esthetische en beschermende functies vervullen. Een van de variaties van de gevel is het ontwerp van het scharniersysteem met composietpanelen.

Technische specificaties

Composietpanelen bevatten verschillende ongelijksoortige materialen. Als resultaat van deze combinatie worden voorpanelen verkregen die de beste technische eigenschappen van alle gebruikte componenten bevatten. De overwogen afwerkingsoptie bestaat altijd uit 2 hoofdelementen: een matrix (kunststoflaag) en een opvulling (wapeningslaag). Bovendien hebben de composietpanelen metalen platen en een beschermende oppervlaktelaag.

Fabrikanten produceren materialen die verschillen in grootte, kleur, inhoud en aantal lagen.Alle producten worden echter gekenmerkt door hoge sterkte-eigenschappen met een laag gewicht, weersbestendigheid en een lange levensduur.

De panelen hebben de vorm van platen in de vorm van een vierkant of een rechthoek met een metalen basis. Ze zijn uitgerust met een isolerende laag. De voorkant is bedekt met een decoratieve laag, die elke schaduw, glanzend of mat oppervlak kan hebben. Dure producten hebben een gelamineerd oppervlak dat een bepaald afwerkingsmateriaal imiteert (hout, steen, baksteen).

Elk samengesteld materiaal is een meerlagige "cake" met de volgende structuur (van de voorkant tot de binnenkant van het paneel):

 • een beschermende laag (zorgt voor het behoud van de technische eigenschappen van het materiaal, beschermt de kleur tegen uitbranden);
 • schilderwerk (verantwoordelijk voor de externe aantrekkelijkheid van de panelen);
 • metaal (meestal aluminium) plaat (biedt sterkte);
 • kleeflaag (het is de taak om materialen te fixeren);
 • een vulmiddel (vervult de functie van versterking, waardoor het product bepaalde technische eigenschappen krijgt);
 • lijmlaag (daarover is al eerder gezegd);
 • aluminiumplaat (vervult de functie van versterking, waarborgt de betrouwbaarheid van het product);
 • anti-corrosie coating (beschermt de metalen plaat tegen de werking van vocht, waterdamp, condensaat).

Paneelformaten kunnen variëren. De lengte kan 240 mm, 320 mm of 400 mm, breedte - 100 of 150 cm zijn, de dikte van het paneel is 2-6 mm. Door het lage gewicht (8 kg / m kV) is het mogelijk om overmatige belasting van de lagerelementen van het gebouw te voorkomen, wat betekent dat het mogelijk is om te doen zonder extra versterking van de fundering. Tegelijkertijd zorgt meerlaagse sterkte voor de sterkte en duurzaamheid van de coating, evenals een hoog thermisch rendement.

Het temperatuurbereik van de werking van de panelen is van -50 ° C tot + 80 ° C. De panelen zijn bestand tegen sterke windbelastingen (squally wind), corrosie. Ze worden gekenmerkt door biostabiliteit en vorstbestendigheid.

Composietplaten - een uitstekend geluidsisolatiemateriaal. Met hun hulp kunt u het geluidsniveau in een huis met betonnen wanden met een factor 2 verminderen. De brandveiligheid van het materiaal is ook hoog - het verwijst naar laag-brandbaar, stoot een kleine hoeveelheid rook uit tijdens de verbranding.

Brandvoorschriften staan ​​het gebruik van dergelijke materialen toe voor de decoratie van privégebouwen en administratieve gebouwen.

Voors en tegens

Composietpanelen voor gevelbekleding hebben een laag gewicht en vereisen daarom geen extra versterking van de lagerelementen van het gebouw, zijn geschikt voor installatie op hoge gebouwen. Vanwege de plasticiteit van het materiaal en de mogelijkheid om te buigen, is het mogelijk om gebouwen af ​​te werken, inclusief gebouwen met een groot aantal architecturale elementen.

De wanden, afgewerkt met composietpanelen, worden gekenmerkt door slagvastheid tot 50 kg / cm2. In combinatie met hoge weersbestendigheid en weerstand tegen thermische extremen veroorzaakt dit een lange levensduur van de panelen. Afhankelijk van het type product, varieert de levensduur van 10 tot 25 jaar.

  Een breed temperatuurbereik, UV-bestendigheid en koudebestendigheid maken het gebruik van composietpanelen in elk klimaatgebied mogelijk. Verbeterde indicatoren van vochtbestendigheid van het materiaal zijn ook een voor de hand liggende "plus" omdat vocht niet in zijn structuur doordringt en de isolatie en wanden niet bereikt.

  Brandveiligheidsproducten - nog een belangrijk voordeel. Vanwege het hoge gehalte aan vlamvertragers in de samenstelling en het gebruik van aluminium is het mogelijk om het brandgevaar van de geventileerde gevel aanzienlijk te verminderen.Op zichzelf wordt het gezien vanuit het oogpunt van brandgevaar als gevaarlijk beschouwd, omdat de vlam zich snel door de luchtzakken verspreidt. Daarom is het zo belangrijk om brandwerende afwerkingsmaterialen voor dergelijke systemen te selecteren.

  Installatie van panelen is vrij eenvoudig, de bevestiging van het materiaal kan zelfs bij lage temperaturen worden uitgevoerd. Deskundigen raden echter af om de kist te installeren bij een temperatuur onder 0 ° C. Dit kan de betrouwbaarheid verminderen.

  Door de verscheidenheid aan kleuren en texturen van de voorkant van het paneel, is het mogelijk om de originele ontwerpprojecten te realiseren, om het gebouw een unieke uitstraling te geven. Het gebruik van panelen die dure houten of stenen coatings nabootsen, helpt om de structuur meer respectabel te maken.

   Sommige soorten tegels hebben een vuilafstotende coating en de mogelijkheid tot zelfreiniging, wat de verzorging ervan aanzienlijk vereenvoudigt. In de regel worden stof en vuil weggespoeld door regen. In zeldzame gevallen is het wassen van de gevel met water met een zachte spons en een niet-agressief vloeibaar wasmiddel vereist.

   "Minien" materialen zijn:

   • hoge kosten (prijzen voor andere facingmaterialen, inclusief duur composietkeramiekgraniet, zijn lager dan de kosten van composietplaten);
   • het materiaal is niet warmte-isolerend, daarom wordt aanbevolen om paronit of plastic thermisch discontinue pakkingen te gebruiken om de vorming van koude bruggen te voorkomen;
   • beperkte toepassingsomvang (beperkingen worden opgelegd door de klasse van ontvlambaarheid van het materiaal - het is niet geschikt voor ziekenhuizen en instellingen voor kinderen, evenals een neiging tot krassen op het oppervlak, waardoor de bekleding van de kelder van het gebouw kan bederven);
   • lage onderhoudbaarheid (als een paneel beschadigd is, zal het nodig zijn om meerdere aangrenzende panelen te demonteren);
   • hogere eisen voor transport, de noodzaak voor een zorgvuldige behandeling tijdens opslag en installatie (risico van beschadiging van de voorkant van het materiaal).

   types

   Afhankelijk van het type composiet zijn er verschillende soorten panelen.

   mineraal

   Het materiaal bevat geschuimd polyethyleen, gecombineerd met een groot aantal verschillende vlamvertragende additieven. Dit zorgt voor een lage ontvlambaarheid van de panelen. Ze behoren tot klasse G1 (licht brandbaar materiaal).Wanneer het branden van minerale platen geen scherpe rook afgeeft, stroomt de gesmolten massa niet.

   Duits gemaakte producten onderscheiden zich door de aanwezigheid van aluminiumhydroxide in de samenstelling, waardoor ze nog beter bestand zijn tegen vlammen. De panelen worden gebruikt voor buitendecoratie van het huis.

   polymeer

   Ze bestaan ​​uit polycarbonaat en geschuimd polyethyleen, dat een laag gewicht van het materiaal veroorzaakt. Hierdoor kan het worden gebruikt voor het bekleden van scheidingswanden, niet-versterkte structuren met een laag draagvermogen. Het belangrijkste toepassingsgebied - interieurdecoratie.

   aluminium

   Het composiet wordt weergegeven door dunne aluminiumplaten, die in een raster worden verzameld. Het materiaal wordt gekenmerkt door hoge sterkte, hoge stijfheid met minimaal gewicht. Aluminiumcomposietpanelen zijn niet bang voor een sterke windbelasting, waardoor ze de beste optie zijn voor het bekleden van hoge gebouwen.

   Het is niet rationeel om ze te gebruiken voor het afwerken van een woonhuis, omdat tegels van aluminiumplaten geen warmte vasthouden en worden gekenmerkt door een geringe geluidsabsorptie. Tegelijkertijd zijn ze duurder dan minerale analogen.

   Relatief recent verscheen de hout-polymeer versie van de panelen, waarvan de basis houtsnippers is. Vanwege de eigenaardigheden van de samenstelling onderscheiden ze zich door een grotere hittebestendigheid, in andere parameters zijn ze niet inferieur aan de hierboven beschreven variëteiten.

   Composietpanelen verschillen ook in het type buitencoating. Er zijn verschillende categorieën.

   Op polyester gebaseerde verven en vernissen

   Het meest betaalbare type dekking. Het wordt gekenmerkt door heldere tinten en een glanzende glans, het is goed bestand tegen vocht, temperatuurschommelingen en UV-stralen. Aanbevolen voor buitendecoratie, maar bij gebruik als een voormateriaal wordt het onbruikbaar na 5-6 jaar gebruik.

   PVDF-verven, vernissen

   Het materiaal voor de gevel, gekenmerkt door duurzaamheid, de aanwezigheid van vuilafstotende coating, verhoogde weerstand tegen vervaging onder invloed van zonlicht. De gemiddelde operationele periode is 20-25 jaar.

   Oxidefilms

   Het oppervlak van het materiaal wordt gekenmerkt door een spiegeleffect, wat wordt verklaard door de elektrochemische behandeling van de aluminiumfilm die deel uitmaakt van de film.Het materiaal vertoont verbeterde weersbestendigheid, corrosieweerstand. Hij wordt 15-20 jaar zonder reparatie gerund. Hiermee worden meestal geventileerde gevels gemaakt.

   Films lamineren

   Het duurste, maar ook het meest spectaculaire uitzicht op de panelen. Het oppervlak van het materiaal simuleert verschillende soorten dure afwerklagen (steen, gepolijst metaal, hout). Bovendien heeft het materiaal hoge beschermende eigenschappen. De bedrijfsperiode bereikt 15-20 jaar. De beroemdste platen met lamineerfolie worden geproduceerd onder de merknaam Alucobond.

   Afhankelijk van het type metaal dat wordt gebruikt in de composiet "cake", worden de volgende panelen onderscheiden:

   • van aluminium;
   • van gegalvaniseerd staal.

   De eerste hebben minder gewicht, terwijl de laatste betere sterkte en hogere smeltsnelheden vertonen. Dit laatste kenmerk spreekt van hun grotere brandveiligheid.

   De kleuren van de composietpanelen komen overeen met de tinten van de RAL-catalogus, die 213 kleuren omvat, waarvan er 17 van metaal zijn. De kleuren worden aangegeven met een viercijferig nummer, waarbij het eerste cijfer aangeeft dat de tint tot een bepaald kleurenbereik behoort.Als een kleur bijvoorbeeld begint met het cijfer 1, betekent dit dat dit een van de varianten van de gele schaal is.

   Subtiliteiten van installatie

   Evenals elke scharnierende gevel, zijn composietplaten geïnstalleerd op een frame van metalen profielen. Naast de panelen zelf zijn gegalvaniseerde profielen nodig voor het maken van een subsysteem, montagebeugels, zelftappende schroeven of klinknagels. Daarnaast heeft u een boor- en tweetraps-boren, een bouwniveau en een hamerboor nodig.

   U kunt het materiaal knippen met een schaar voor metaal, cirkelzaag of handmatige decoupeerzaag. Het is ook noodzakelijk om warmte-isolerend materiaal en een hydro-winddicht membraan, een grondlaag of roller, dikke markers of verf voor markering te kopen.

   Allereerst is het nodig om een ​​projectplan op te stellen om het gebouw op de gekozen schaal te tekenen. In het project documentatie moet worden gemarkeerd met de markup en de benodigde hoeveelheid materiaal.

   De technologie van het monteren van scharnierende gevels omvat het reinigen van muren, het verwijderen van grote scheuren, het versterken van oude elementen. Kleine gebreken kunnen niet worden geëlimineerd, omdat ze de huid nog steeds verbergen. Voorbereide en schone wanden moeten worden behandeld met 2-3 lagen primer.Kies voor houten oppervlakken mengsels met antiseptica in de samenstelling, voor gepleisterde - versterkende analogen van diepe penetratie.

   Nadat de muren volledig droog zijn, kunt u de lat installeren. Daartoe worden de markeringen op de wanden uitgevoerd met een niveau en in strikte overeenstemming met de ontwerpdocumenten. Breng daarna een markering aan op de markering met een perforator, stof ze op en steek deuvels erin. U kunt dan de beugels monteren en in het oppervlak schroeven.

   In de volgende fase wordt de verwarmer geïnstalleerd (meestal minerale wolvellen). Deskundigen raden aan om vellen aan de muur te bevestigen en de doorgang van de beugels te markeren. Dankzij dit punt is het gemakkelijk om een ​​perforatie te maken voor bevestigingsmiddelen, met behulp van een bouwmes.

   Isolatie met gleuven wordt aangebracht op de muur, geregen tussen haakjes. Daaropvolgende rijen worden gestapeld met een offset van een half vel. Op contactpunten tussen de beugels en wanden worden isolerende paronietpakkingen gebruikt om de vorming van koude bruggen te voorkomen. Het is de moeite waard eraan te denken dat composietplaten met een kleine isolerende pakking zelf niet als een verwarmend materiaal kunnen werken.

   Evenzo wordt een hydropneumatisch beschermend membraan over het isolatiemateriaal gelegd. Haar vellen zijn gestapeld met een overlapping van 100 mm. Daarna worden de isolatie en het membraan versterkt met één voor beide materialen met een deuvelplaattype. 2-3 fixatiepunten per vel zijn voldoende, waarvan er één in het midden moet liggen.

   Het frame van het apparaat begint met de installatie van het U-vormige profiel. Daarna bevestigt u de uitbreidingsschuif waarvoor de voering is bevestigd.

   Bevestig het paneel op het afgewerkte frame. De eerste is horizontaal uitgelijnd met de onderkant van de lat. Daarna wordt het bovenste gedeelte in de hoeken met zelftappende schroeven aan het geleideprofiel bevestigd. Vervolgens, in de zijkant van het paneel, dichter bij het bovenste gedeelte, de schuif (deze elementen zijn verplaatsbaar) beweegt u naar het paneel met zelftappende schroeven. U kunt de dia verplaatsen met een schroevendraaier. Op dezelfde manier is de plaat aan de andere kant en daaronder gemonteerd.

   Installeer de rest van het paneel. Laat tussen de elementen een tussenruimte van minstens 12 mm vrij. In de hoeken van de panelen dok met elk van de partijen, zodat in elke hoek over de gehele hoogte van de opening overblijft.Een andere hoekoptie is het buigen van het paneel met behulp van een buigmachine, wat resulteert in een gladde, afgeronde hoek.

   De productie van panelen wordt uitgevoerd met een laag polyethyleen aangebracht op de voorkant, die het materiaal beschermt tegen schade tijdens transport en installatie. Na voltooiing van de gevelbekleding wordt deze film verwijderd.

   Als het nodig is om materiaal te snijden, let dan op de richting van de pijlen, die zich meestal aan de achterkant van de panelen bevinden. Ze geven de richting aan waarin ze moeten snijden.

   Tijdens het snijden moet het materiaal op de tafel worden gelegd en worden bevestigd. Aluminiumpanelen kunnen alleen bij lage snelheid (500-800 tpm) worden geboord, waarbij de boor regelmatig wordt gekoeld.

   Tijdens het installeren, buigen of snijden van producten is het belangrijk dat metalen chips of gereedschap geen krassen maken op het oppervlak van het paneel. Anders vermindert dit niet alleen de esthetische aantrekkingskracht, maar ook de prestatiekenmerken. Om schade aan het oppervlak van de tegel te voorkomen wanneer deze gebogen is, kunt u op een perfect schoon oppervlak werken.

   Voorbeelden van voering

   Afhankelijk van de kleur, geven de composietpanelen u de mogelijkheid om de gevels een strikt, zakelijk of, in tegendeel, meer ontspannen en zelfs "hooligan" uiterlijk te geven.

   Experts raden aan om meerdere tinten materiaal in dezelfde gevel te combineren om het volumineuzer te maken, om eentonigheid te voorkomen. Dit kan een combinatie zijn van 2-3 close-tonen en contrasterende opties.

   Wanneer u gelamineerde panelen combineert met tegenhangers in kleur, is het beter om u te concentreren op de eerste.

   Met andere woorden, als u het materiaal "onder de steen" kiest, moet dit worden aangevuld met de "metgezel" van een kalme pastelkleurige, grijze of bruine tint.

   Hieronder vindt u een gedetailleerde video-instructie over de installatie van composietpanelen.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer