Regels voor het combineren van kleuren in het interieur van de woonkamer

De keuze voor de dominante kleur voor het interieur van de woonkamer hangt af van de sfeer die daar heerst. Inderdaad, naast het feit dat sommige kleuren je mooi of niet leuk vindt vanuit een esthetisch oogpunt, kunnen ze je ook op verschillende manieren beïnvloeden.

Hoe harmonie creëren?

De juiste combinatie van kleuren is een individueel concept. Iemand probeert lichte kleuren te kiezen om een ​​recreatiegebied in de kamer te creëren, terwijl anderen de ruimte met heldere kleuren verdunnen om op deze manier hun humeur te verbeteren.

Het is ook belangrijk om dat te onthouden Kleuren in het interieur kunnen van invloed zijn op hoe de omringende ruimte wordt waargenomen. Sommige tinten maken de ruimte visueeler, andere helpen om de hoogte van de wanden visueel te vergroten.Als u de ruimte groter wilt laten lijken, verft u de plafonds in lichte kleuren en maakt u de muren donkerder. En om de ruimte uit te breiden, gebruik je koele tinten.

7 foto

Speelt een belangrijke rol en textuur af. Glanzende oppervlakken worden altijd helderder weergegeven en hun kleuren zijn verzadigd. Maar het in reliëf gemaakte behang of de muur, versierd met gips, lijkt meer gedempt en stiller.

blauw

Als u op zoek bent naar een ongewoon ontwerp van de wanden in de woonkamer, dan kunt u aandacht besteden aan de blauwe kleur. Het wordt zelden gebruikt voor de decoratie van woonkamers, komt vaker voor in slaapkamers. Maar als je de muren in de gemeenschappelijke ruimte versiert met blauwe achtergronden van verschillende tinten, zul je het krijgen rustige plek om een ​​goede tijd te hebben.

De rijke blauwe kleur maakt de kamer nobeler. En lichte tinten helpen om op een vredige manier af te stemmen. Harmonisch blauwe achtergronden kijken in het interieur van een kamer die is ingericht in een mediterrane stijl. Verzadigde tinten blauw, aqua of zelfs indigo passen perfect in het interieur van een ruime kamer in een jeugdstijl. Lichtblauwe oppervlakken sieren de kamer in de stijl van het classicisme.

grijs

Een ander interessant kleurenschema is grijze muren. Op het eerste gezicht lijkt deze kleur saai en saai. Maar in feite is hij het die universeel is. Het heeft veel schakeringen die perfect worden gecombineerd met pastelkleuren en met heldere, rijke tonen.

Grijs kan andere kleuren expressiever maken en hun diepte benadrukken. Tegen de achtergrond van grijze muren ziet het lichte meubilair in de hal er bijzonder goed uit.

beige

Net als grijs, kan deze kleur neutraal worden genoemd. Over het algemeen zijn beige tinten warm en dragen ze bij aan het creëren van een gezellige sfeer in de kamer. Beige kleur is zacht en gedempt. Dus als je veel kleurdetails in de woonkamer hebt, kun je beige behang gebruiken, om de diversiteit enigszins te verzachten.

wit

Witte muurbekledingen kunnen voor hetzelfde doel worden gebruikt. Toegegeven, het is de moeite waard rekening te houden met het feit dat witte kleur altijd het interieur domineert. De overgebleven tinten, zelfs helder en pakkend, fungeren als accenten.

Maar met de witte kleur kun je echt creëren harmonieuze en vredige sfeer in de kamer. Dit interieur blijkt heel licht, licht en de ruimte lijkt vele malen ruimer.

In de woonkamer wordt wit behang gebruikt als de kamer zelf klein is.

Zulk licht behang wordt vaak in het interieur gevonden in de stijl van modern of hightech. Het gebruik van lichte tinten is ook kenmerkend voor Europese stijlen: Scandinavisch, bijvoorbeeld, of de Provence.

oranje

Fel oranje muren in de woonkamer zijn ook vrij zeldzaam. Deze rijke kleur verbetert de stemming en maakt het interieur warmer. Oranje kleur zal handig zijn voor degenen die gevoelig zijn voor melancholie, omdat in zo'n zonnige atmosfeer je activiteit zal toenemen.

Oranje kleur past goed bij dezelfde warme tinten - bruin, rood, geel. Beste helder oranje behang past in het interieur van de woonkamer van de jeugd in de stijl van modern of loft. In dit geval kunnen niet alleen wanden, maar ook meubels en decoratieve objecten helder zijn.

En zodat de ruimte niet te eentonig lijkt, verdun het interieur met kleuren zoals groen, terracotta of zand.

groen

Deze kleur is veelzijdiger. Men gelooft dat tinten groen goed zijn voor het zicht. Vooral als je de lichte kleuren gebruikt. Dergelijke kleuren laten onder andere toe om de ruimte visueel uit te breiden.Voor dit doel raden ontwerpers het gebruik van munt, olijf of andere pasteltinten aan.

De donkere tinten groen lijken echter voordelig. Rijke smaragdgroene, pistache of donkergroene kleuren zien er luxueus uit. Toegegeven, ze zouden in ruime kamers moeten worden gebruikt, omdat kleine kamers met donker behang nog kleiner lijken.

Om de ruimte niet te somber te maken, kunnen donkere muren worden toegevoegd met lichtgordijnen of meubels. Dus de kamer wordt veel comfortabeler.

bruin

Veel mensen negeren deze kleur, omdat ze het te saai vinden. Maar in de praktijk kunnen bruine tinten de kamer gezellig maken. Vanuit een psychologisch oogpunt is het bruin dat we associëren met stabiliteit en welzijn. daarom het wordt aanbevolen om te gebruiken bij het maken van de woonkamer. De bakstenen muur en het bruine behang zien er even goed uit in de gemeenschappelijke ruimte.

Omdat bruin de kleur is die in de natuur wordt aangetroffen, worden details zoals dierenhuiden, meubels van natuurlijk hout en verse bloemen er goed mee gecombineerd. Ze kunnen ook worden vervangen door kunstmatige imitatie.Bijvoorbeeld banken die onder de huid van dieren zijn bekleed, kunstmatige planten in houten kuipjes, enzovoort. Met deze combinatie kunt u thuis de rustgevende atmosfeer van het bos recreëren.

Zoals u kunt zien, kunt u in het appartement bijna alle kleuren gebruiken. Het belangrijkste is om ze correct te combineren.en dan ziet elke kleurencombinatie er organisch uit.

Toon compatibiliteitsregels

Elke kleur heeft warme en koude tinten. Afhankelijk van de toon die u kiest, kan dezelfde kleur een comfortabelere of werksfeer creëren.

warm

Bij het maken van een woonkamer geven de meesten de voorkeur aan warme tonen. Ze bieden een gezellige sfeer. Warm kan zowel lichte kleuren als donker zijn.

In een kleine kamer ziet er goed licht behang. Een kamer in de stijl van classicisme met dergelijk behang zal romantische mensen aanspreken en degenen die de stijl van voorbije tijdperken bewonderen. Maak de lichte muren af ​​met donker meubilair van natuurlijk hout en u kunt de gewenste sfeer creëren.

Van de donkere kleuren, kunt u ook kiezen voor warmer warmer. Bijvoorbeeld chocolade, bordeaux en ga zo maar door.Achtergronden in bruine tinten zien er nobel uit en maken de kamer luxueuzer. Gezellige kamer maakt donkere tinten van geel, oranje of rood. Bijvoorbeeld mosterd, terracotta, perzik of lila.

koude

Om de ruimte visueel te vergroten en de muren hoger en breder te maken, worden koude tinten gebruikt. Het palet van koude tinten is rijk genoeg.

Fris en modern kijken koele tinten blauw of groen, zoals munt, pistache, olijf, limoen of celadon, bijvoorbeeld. Maak het interieur van de kamer luxueuzer en rijker zal verschillende tinten paars mogelijk maken. En voor decoratie Scandinavisch of minimalisme Het is de moeite waard koude monochrome tonen te gebruiken: zwart en wit.

Koudtonen zijn ongewenst om te mengen met licht, als u zich wilt houden aan duidelijke regels van één stijl.

Hoe kies je een kleur voor de algehele stijl van de kamer?

In veel opzichten hangt de kleurkeuze voor een woonkamer af van de stijl waarin je hem ontwerpt. Op verschillende tijden waren verschillende kleuren en hun combinaties in de mode.

In het Victoriaanse tijdperk bijvoorbeeld, werden huizen gedecoreerd met donkere stoffen wandbekleding.Om de sfeer van dat nobele tijdperk te herscheppen, moeten donkere kleuren gebruiken. De perfecte keuze is marsala, donker kastanjebruin, smaragdgroen of diepblauw.

Toegegeven, dergelijke tinten moeten worden verdund met lichte accenten, zodat de kamer niet somber lijkt. In de donkere woonkamer zal niet alleen minder ruimte zijn. De combinatie van donker behang en dezelfde donkere decoratieve elementen zorgt ervoor dat je op een onderbewust niveau constant in spanning blijft.

In het klassieke interieur is er ook een plek voor donkere kleuren. Maar het lichte kleurenschema ziet er ook hier goed uit. In de stijl van het classicisme zien licht beige of witte muren er fantastisch uit.

Heldere kleurencombinaties zijn inherent aan retrostijl. Geometrische of florale prints, bestaande uit felle kleurvlekken (roze, paars), als fans van dit beroemde tijdperk. Het is mogelijk om een ​​dergelijk interieur toe te voegen met dezelfde heldere decoratieve details of kleurrijke gordijnen. Hoe meer kleuren, hoe beter.

Hetzelfde kan niet worden gezegd over dergelijke stilistische trends als minimalisme of loft. Hier moet integendeel niets overbodigs zijn. De achtergrond in de woonkamer, ingericht in deze stijl, is beter om licht te kiezen.Bijvoorbeeld witte, beige of melkgepleisterde wanden, lichtbruin metselwerk of behang in verschillende grijstinten. In een modern interieur kunnen felle kleuren het best worden gebruikt voor het plaatsen van accenten.

De juiste oplossing is om gekleurde schilderijen te gebruiken in de stijl van pop art of impressionisme, gekleurde kussens, versierd met patronen van gordijnen en andere opvallende details.

Kies een stijl die u bevalt en gebruik het advies van ontwerpers om het perfecte interieur te creëren waarin u comfortabel zult leven en gasten zult ontvangen.

Spectaculaire voorbeelden

Begrijp de kenmerken van alle kleuren en hun schakeringen, en begrijp hoe ze het best met elkaar kunnen worden gecombineerd door voorbeelden van prachtig ingerichte kamers te bekijken.

De moderne woonkamer in roze kleuren is een optie die niet alleen aantrekkelijk zal zijn voor jonge meisjes, maar ook voor jonge creatieve mensen. De achtergrond in deze kamer is helder - een combinatie van wit en beige en rijk roze wordt gebruikt als heldere accenten. Het is een rijke schaduwdeur, een leunstoel en een abstract patroon, dat roze, groen en beige combineert. Het interieur is levendig en opbeurend.

U kunt een vredige sfeer creëren door verschillende tinten blauw te gebruiken. In de gekozen kamer als voorbeeld wordt een combinatie van blauw, felblauw en grijs gebruikt. Een lichtblauwe toon zet de atmosfeer. Zodat de muur niet te leeg lijkt, is hij gevuld met verschillende schilderijen in monochrome tinten. Vrijwel alle vrije ruimte wordt ingenomen door een grijze bank. Ernaast is een lage grijze tafel.

En zodat de kamer niet te grijs en saai lijkt, het moet worden verdund met heldere details. In deze kamer maakt de ontwerper gebruik van gekleurde kussens en blauwe decoratieve containers. Speelt een belangrijke rol en verlichting af. Het maakt gebruik van een hanglamp met verschillende gloeilampen die een gedempt zacht licht geven.

Het nieuwste voorbeeld is een moderne woonkamer in grijze tinten. De lichtste schaduw hier wordt gebruikt als basis. De muren en het plafond zijn in dezelfde kleur ingericht. Letterlijk verschillende tinten donkerder dan de bank, fauteuil en tapijt van de ontwerper. Monochromatische gordijnen in nat asfalt en een kussen in toon sieren de ruimte. Tafels en lampen zijn gemaakt in donkere kleuren.En het interieur is verdund met een kleine hoeveelheid heldere details: kussens, fotolijst en lamp.

Het werkgebied, waarvoor een plek in de hoek van de woonkamer was, is gemaakt in hetzelfde kleurenschema en schendt de harmonie niet. Hierdoor ziet het ontwerp er verzorgd uit, maar tegelijkertijd is er absoluut niets overbodigs.

Alle kleuren van warme en koele paletten zijn even goed en geschikt voor decoratie van woonkamers. Er zijn geen verboden en frames - kies de schakeringen die je leuk vindt, maar vergeet niet dat ze, om een ​​harmonieus interieur te creëren, moeten worden gecombineerd met geschikte tonen.

Alles over de regels van kleurencombinaties in het interieur, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer