Rockwool-isolaties: varianten en hun specificaties

 Rockwool-isolaties: varianten en hun specificaties

Rockwool is een toonaangevende wereldwijde producent van warmte- en geluidsisolatiematerialen op basis van steenwol. Het assortiment heeft een grote verscheidenheid aan isolatie, verschillend in grootte, vorm van release, technische kenmerken en dienovereenkomstig de afspraak.

Een beetje over het bedrijf

Dit handelsmerk werd geregistreerd in 1936 en ziet er correct uit als een steenwol. De fabrikant staat erop om in het Latijn, zonder aanhalingstekens, alleen in hoofdletters te schrijven.

Het bedrijf verscheen op basis van een bedrijf dat zich bezighoudt met de winning en verkoop van steenkool en gesteente, geregistreerd in Denemarken in 1909.Het bedrijf voerde ook de productie van dakpannen uit.

De eerste isolatie werd vrijgegeven in 1936-1937, op hetzelfde moment dat de naam Rockwool werd geregistreerd. Letterlijk vertaald als "steenwol", die de eigenschappen van thermische isolatiematerialen op basis van steenwol nauwkeurig weerspiegelt - ze zijn licht en warm, zoals natuurlijke wol, maar tegelijkertijd duurzaam en duurzaam - net als steen.

Vandaag de dag is Rockwool niet alleen een van de beste producenten van kachels, maar ook een bedrijf dat innovatieve producten op zijn gebied produceert. Dit komt door de aanwezigheid in het bedrijf van zijn eigen onderzoekscentra, waarvan de ontwikkeling wordt geïntroduceerd in productieprocessen.

Productie van isolatie onder dit merk vandaag is gevestigd in 18 landen en 28 fabrieken die zich in hen bevinden. Representatieve kantoren zijn actief in 35 landen. In Rusland verschenen er begin jaren 70 producten, aanvankelijk voor de behoeften van de scheepsbouwindustrie. Vanwege de hoge kwaliteit, werd het geleidelijk wijdverspreid in andere gebieden, voornamelijk de bouw.

De officiële vertegenwoordiging die in 1995 verscheen, maakte het merk nog populairder.Vandaag zijn er 4 fabrieken in Rusland waar producten worden vervaardigd onder het merk Rockwool. Ze zijn gevestigd in de Leningrad, Moskou, Chelyabinsk regio's en de Republiek Tatarstan.

Speciale functies

Een van de onderscheidende kenmerken van het materiaal is de milieuvriendelijkheid, zoals blijkt uit de aanwezigheid van conformiteitscertificaten van producten aan de EcoMaterial-normen. Bovendien werd de fabrikant in 2013 de houder van het Ecomaterial 1.3-certificaat, wat aangeeft dat de productieactiviteiten van het bedrijf milieuvriendelijk zijn. De veiligheidsklasse van deze materialen is KM0, wat hun absolute onschadelijkheid betekent.

Het concept van de fabrikant - het creëren van energie-efficiënte gebouwen, dat wil zeggen objecten die worden gekenmerkt door een verbeterd microklimaat en energiebesparingen van maximaal 70-90%. In het kader van dit concept wordt materiaal met de laagst mogelijke thermische geleidbaarheid onderscheiden en worden veel isolatie-opties ontwikkeld voor specifieke oppervlakken, soorten objecten en gebieden met dezelfde structuur.

In termen van zijn thermische geleiding loopt basaltplaatisolatie van het beschouwde merk voor op vergelijkbare producten van veel Europese fabrikanten.De waarde is 0,036-0,038 W / mK.

Naast de hoge thermische isolatie-indicatoren worden de materialen van dit merk gebruikt voor geluidsisolatie.

Door de hoge geluidsisolatiecoëfficiënten is het mogelijk om het effect van luchtgeluid te verminderen tot 43-62 dB, en de impact één - tot 38 dB.

Dankzij een speciale hydrofobe behandeling is basalt-isolatie Rockwool vochtbestendig. Het neemt geen vocht op, wat de levensduur aanzienlijk verlengt, de vorstbestendigheid verhoogt en de biologische weerstand van producten waarborgt.

Basalt-kachels van dit merk worden gekenmerkt door een uitstekende dampdoorlatendheid, waardoor een optimaal microklimaat in de kamer kan worden gehandhaafd en condensatie aan het oppervlak van de wanden of materialen die worden gebruikt voor isolatie en afwerking wordt voorkomen.

Rockwool-isolatiematerialen hebben een brandveiligheidsklasse van NG, wat betekent dat ze volledig onbrandbaar zijn. Dit maakt het gebruik van platen mogelijk, niet alleen als een warmte-isolerend, maar ook brandwerend barrièremateriaal. Sommige soorten isolatie (bijvoorbeeld versterkt met een folielaag) hebben een brandbaarheidsklasse G1. In elk geval stoten de producten bij verhitting geen gifstoffen uit.

Deze specificaties garanderen de duurzaamheid van thermische isolatieproducten, waarvan de levensduur 50 jaar is.

types

Producten Rockwool heeft honderden soorten isolatie.

De meest populaire zijn de volgende soorten:

 • "Light Butts". Isolatie gebruikt om niet-belaste structuren te isoleren, vanwege de lage dichtheid. Hierin is deze vergelijkbaar met de "Economy" -modificatie die wordt gebruikt op onbelaste horizontale, verticale en hellende oppervlakken. Een kenmerk van dit product is de gebruikte flexi-technologie. Het impliceert het vermogen van een van de randen van de plaat om op te "springen" - te krimpen onder invloed van de belasting en na het verwijderen - om terug te keren naar de vorige vormen.
 • "Light Butts Scandic". Een innovatief materiaal dat ook een veerkrachtige rand heeft en wordt gekenmerkt door zijn vermogen om te comprimeren (dat wil zeggen het comprimeervermogen). Het maakt tot 70% uit en is voorzien van een speciale opstelling van vezels. Met deze functie kunt u het volume van het materiaal verminderen wanneer het op zijn minimale grootte is verpakt en compacte producten krijgen die gemakkelijker en goedkoper te vervoeren zijn in vergelijking met analoge apparaten van vergelijkbare grootte en dichtheid van andere merken.Na het openen van het pakket verkrijgt het materiaal de gespecificeerde parameters, de compressie heeft geen invloed op de technische kenmerken.

Naast de afmeting en dikte van de plaat, verschillen deze materialen niet van elkaar. De coëfficiënt van hun thermische geleidbaarheid is 0,036 (W / m × ° C), de dampdoorlaatbaarheid is 0,03 mg / (m × h × Pa), de vochtopname is niet meer dan 1%.

Materialen voor geventileerde gevel

 • Venti konten het kan in één laag worden gestapeld of uitsteken als een tweede (buitenste) laag met een tweelaagse thermische isolatiecoating.
 • "Venti Butts Optima" - isolatie, met een soortgelijk doel als de versie van Venti Butts, maar ook als materiaal voor het maken van vuuronderbrekingen bij deur- en raamopeningen.
 • "Venti Butts N" is licht van gewicht, dus het gebruik ervan is alleen mogelijk als een eerste (binnenste) laag met tweelaagse thermische isolatie.
 • "Venti Butts D" - unieke platen voor geventileerde gevelsystemen, waarbij de kenmerken van zowel de buitenste als de binnenste isolatielaag worden gecombineerd. Dit wordt verzekerd door het verschil in de structuur van het materiaal van zijn twee zijden - het deel dat aan de muur is bevestigd heeft een lossere structuur, terwijl de zijde die naar de straat is gericht, stijver en dichter is.Een kenmerkend kenmerk van alle soorten platen "Venti Butts" is dat u met de juiste installatie het gebruik van een winddicht membraan kunt weigeren. Dit komt door het feit dat het buitenoppervlak van de platen sterk genoeg is en daarom weerbestendig. Wat de dichtheid betreft, zijn de maximale indicatoren typerend voor de platen "Venti Butts" en "Optima" - 90 kg / m³, de buitenzijde van de "Venti Butts D" (inwendig - 45 kg / m³) heeft een vergelijkbare waarde. Dichtheid "Venti Batts N" - 37 kg / m³. De thermische geleidingscoëfficiënt voor alle modificaties van de luchtverhitter varieert tussen 0,35-0,41 W / m ° C, de dampdoorlatendheid is 0,03 (mg / (m x h x Pa), de vochtabsorptie is niet hoger dan 1%.
 • "Kaviti Butts." Isolatie gebruikt in drielaags of "goed" metselwerkgevel. Met andere woorden, een dergelijk materiaal past in de wandruimte. Een onderscheidend kenmerk zijn de samengedrukte randen van de platen, die zorgen voor de dichtheid van alle elementen van de gevel (dat wil zeggen, de isolatie van de isolatie aan de gevel en de ondersteunende muur). Voor een drielaags systeem in beton of gewapend beton beveelt de fabrikant het gebruik van het type "Concrete Element Butts" aan.De laatste heeft een dichtheid van 90 kg / m³, wat 2 keer de dichtheidscoëfficiënt is van de "Cavity Butts". De warmtegeleidbaarheid van beide producten onder verschillende omstandigheden en installatiesystemen is 0,035-0,04 W / m × ° C, de dampdoorlaatbaarheid is 0,03 mg / (m × h × Pa), de vochtopname is niet meer dan 1,5% voor holtebitsen. en niet meer dan 1% voor zijn duurzamere tegenhanger.

"Natte" gevel van thermische isolatie

Hun onderscheidende kenmerk is de verhoogde stijfheid, waardoor contactafwerking van warmte-isolerende platen mogelijk wordt.

 • "Rokfasad" - het type platen dat recent in het assortiment is verschenen, bestemd voor gebruik in de bouw van het land.
 • "Geveluiteinden" - platen, verhoogde stijfheid en daardoor bestand tegen zware belastingen.
 • "Gevel Lamella" - dunne isolatiestroken, optimaal voor het isoleren van gebogen gevels en wanden met een complexe configuratie.
 • "Plaster Butts" het wordt onder een dikke laag gips aangebracht of met klinkertegels afgewerkt. Een onderscheidend kenmerk is de versterking met staal verzinkt gaas (en niet glasvezel zoals voor andere soorten platen voor gips),evenals het gebruik van verplaatsbare stalen beugels voor de bevestiging (en niet de "fungi" pluggen).

In aanvulling op deze opties, onder de "natte" gevel gebruikte plaat "Optima" en "Facade Butts D".

De dichtheid van de platen ligt in het bereik van 90-180 kg / m³. Gipsbout en gevellamelproducten hebben de laagste indicatoren. De grootste is "Facade Batts D", waarvan de buitenzijde een dichtheid heeft van 180 kg / m³, inwendig - 94 kg / m³. Gemiddelde "opties -" Rokfasad "(110-115 kg / m³)," Gevelbekken Optima "(125 kg / m³) en" Geveluiteinden "(130 kg / m³).

Dichtheid en dampdoorlatendheid van de platen is vergelijkbaar met dezelfde indicatoren van de bovengenoemde typen verwarmers, vochtopname - niet meer dan 1%.

Onder de dekvloer

Het opwarmen van de vloer onder de balk vereist isolatiemateriaal met een hoge sterkte. En als de variatie "Light Butts" of "Scandic Butts" geschikt is voor thermische isolatie van de vloer op de houtblokken, dan andere wijzigingen worden toegepast op isolatie onder een koppelaar:

 • "Flor Butts" gebruikt voor isolatie van vloeren en zwevende akoestische vloer.
 • "Flor Butts And." Toepassingsgebied - opwarming van de vloer afhankelijk van de verhoogde belastingen. Het doel van de tweede verdieping is te danken aan de hogere sterkte-indicatoren - 150 kg / m³ (ter vergelijking, het aandeel Flor Butts is 125 kg / m³).

Voor een plat dak

Als "Light Butts" en "Scandic" geschikt zijn voor schuine daken en mansards, dan plat dak betekent een aanzienlijke belasting van de isolatie en vereist daarom de installatie van een meer dicht materiaal:

 • "Ruf Butts In Optima" - enkellaags isolatie of toplaag met een tweelaagse thermische isolatielaag.
 • "Ruf Butts In Extra" het heeft een hoge stijfheid en is geschikt als bovenste isolatielaag.
 • "Ruf Butts N Optima" - platen van lage dichtheid voor de onderste laag in een meerlaagse isolerende "cake". Verscheidenheid - "Extra". Verschillen - in de parameters van de platen.
 • "Ruff Bat D" - gecombineerde producten met verschillende stijfheid van de buiten- en binnenzijde. Bij deze aanpassing worden de platen "Extra" en "Optima" geproduceerd.
 • "Ruf Butt Coupler" - platen onder een koppeling op de bediende daken.

De maximale dichtheid van materialen is gemarkeerd met "D", de buitenste laag heeft een soortelijk gewicht van 205 kg / m³, intern - 120 kg / m³. Vervolgens is de specifieke gewichtsratio in aflopende volgorde "Ruf Batts V" ("Optima" - 160 kg / m³, "Extra" - 190 kg / m³), ​​"Koppeling" - 135 kg / m³, "Ruf Batts N" ("Optima "- 110 kg / m³," Extra "- 115 kg / m³).

Voor sauna's en baden

Toepassingsgebied "Saunabonsen" - thermische isolatie van baden, sauna's. Het materiaal heeft een folielaag, waardoor de thermische isolatie-eigenschappen, vochtbestendigheid en sterkte toenemen zonder de dikte van het product te vergroten. Door het gebruik van de gemetalliseerde laag is de klasse van ontvlambaarheid van het materiaal niet NG, maar G1 (licht brandbaar).

Toepassingsgebied

 • Thermische isolatiematerialen Steenwol wordt veel gebruikt in de bouw, in het bijzonder voor de isolatie van buitenmuren van gebouwen. Met behulp van kachels is het mogelijk om de thermische efficiëntie van hout, gewapend beton, stenen, bakstenen muren, gevels van schuimblokken en geprefabriceerde panelen te verbeteren.
 • Voor het kiezen van een of ander type isolatie en andere materialen, is het mogelijk om "droog" en "nat" te bouwen, evenals geventileerde en niet-geventileerde gevelsystemen. Bij het opwarmen van een kozijnhuis is het voldoende om verhoogde stijfheidsmatten in te nemen, zodat ze niet alleen isolatie, maar ook de dragerfunctie vervullen.
 • Het is basaltisolatie die het meest voorkomt bij het isoleren van kamers van binnenuit. Ze worden gebruikt voor warmte- en geluidsisolatie van muren, wanden, vloeren van elk ontwerp, plafonds.
 • Sterk geëist materiaal bij het uitvoeren van dakwerken.Het is geschikt voor thermische isolatie van hellende daken en dakbedekking, zolders en zolder. Vanwege de brandwerendheid en het brede temperatuurbereik van de werking is het materiaal geschikt voor thermische isolatie en thermische bescherming van schoorstenen en schoorstenen, luchtkanalen.
 • Speciale warmte-isolerende cilinders op basis van steenwol worden gebruikt voor de isolatie van pijpleidingen, verwarmingssystemen, riolering en sanitaire systemen.
 • Platen met verhoogde stijfheid worden gebruikt voor het isoleren van gevels, binnenmuur "putten" in een drielaags gevelsysteem, onder een vloerbalkvloer en ook als een tussenvloerisolatielaag.

afmeting

Materialen van verschillende toepassingen hebben verschillende dimensies. Bovendien binnen een liniaal zijn er verschillende maataanpassingen.

 • Light Batts-platen worden geproduceerd in de grootte van 1000 x 600 mm met een dikte van 50 of 100 mm. Standaardmaten "Light Batts Scandic" - 8000 × 600 mm, dikte is 50 en 100 mm. Er is ook een versie van het materiaal "Light Batts Scandic XL", gekenmerkt door een groot formaat platen - 1200 × 600 mm met een dikte van 100 en 150 mm.
 • De materialen "Venti Batts" en "Optima" hebben dezelfde afmetingen en zijn verkrijgbaar in tweedimensionale versies - 1000 × 600 mm en 1200 × 1000 mm.Borden "Venti Batts N" worden alleen geproduceerd in de afmeting van 1000 x 600 mm. Het grootste aantal opties is het materiaal "Venti Batts D" - 1000 × 600 mm, 1200 × 1000 mm, 1200 × 1200 mm. Materiaaldikte (afhankelijk van het type) - 30-200 mm.
 • De afmetingen van de platen voor een drielaagse gevel zijn gelijk en gelijk aan 1000 × 600 mm. Het enige verschil is alleen in de mogelijke dikte. De maximale dikte van de Caviti Butts is 200 mm, en de Concrete Element Butts is 180 mm. De minimale dikte is identiek en gelijk aan 50 mm.
 • Bijna alle soorten platen voor een "natte" gevel zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingsvarianten. De uitzondering is "Rokfasad" en "Gipsuiteinden" met afmetingen van 1000 x 600 mm met een dikte van 50-100 mm en 50-200 mm.
 • De driedimensionale modificaties (1000 x 600 mm, 1200 x 1000 mm en 1200 x 1200 mm) hebben de producten "Facade Butts Optima" en "Facade Butts D".
 • Er zijn ook 3 formaten beschikbaar, maar andere hebben al "Geveluiteinden" (1200 × 500 mm, 1200 × 600 mm en 1000 × 600 mm). De dikte van het product varieert van 25 tot 180 mm. "Gevellamel" heeft een standaardlengte van 1200 mm en een breedte van 150 en 200 mm. De dikte varieert van 50-200 mm.
 • De afmetingen van de materialen voor thermische isolatie van de vloer in de balk zijn voor beide versies gelijk en gelijk aan 1000 × 600 mm, met een dikte van 25 tot 200 mm.
 • Alle materialen voor platte daken zijn verkrijgbaar in 4 maten - 2400 × 1200 mm, 2000 × 1200 mm, 1200 × 1000 mm, 1000 × 600 mm. Dikte is 40-200 mm. "Sauntabs" wordt geproduceerd in de vorm van platen van 1000 x 600 mm, in 2 varianten met een dikte van 50 en 100 mm.

Hoe de parameters van thermische isolatie te berekenen?

Berekening van isolatieparameters is altijd een moeilijk proces voor een leek. Bij het kiezen van de dikte van isolatie, is het belangrijk om rekening te houden met vele criteria - het materiaal van de wanden, de klimatologische kenmerken van de regio, het type afwerkingsmateriaal, de specifieke kenmerken van het doel en het ontwerp van het gebruikte gebied.

Voor de berekening zijn er speciale formules, het is onmogelijk om zonder SNiP's te doen. Toonaangevende fabrikanten van thermische isolatiematerialen hebben het proces van het bepalen van de parameters van thermische isolatie aanzienlijk vereenvoudigd, waardoor speciale formules zijn ontstaan.

Een van de beste formules is van het bedrijf Rockwool. U kunt het gebruiken door in de juiste kolommen van de online calculator het type werk, het materiaal van het warmte-geïsoleerde oppervlak en de dikte ervan, evenals het gewenste type isolatie op te geven. Het programma in seconden geeft het eindresultaat.

Bepaal het te isoleren gebied (vermenigvuldig de lengte en breedte) om de vereiste volumes warmte-isolator te bepalen. Als u het gebied kent, kunt u gemakkelijker de optimale isolatiegrootte kiezen en het aantal matten of platen berekenen. Het is handiger om gewalste aanpassingen toe te passen om vlakke horizontale oppervlakken te isoleren.

Isolatie wordt meestal gekocht met een kleine marge van maximaal 5% in het geval van schade aan het materiaal en rekening houdend met het snijden en vullen van de naden tussen de elementen van de warmte-isolerende laag (de verbindingen van 2 aangrenzende platen).

Tips en trucs

Bij het kiezen van een kachel beveelt de fabrikant aan te letten op dichtheid en doel.

Naast thermische isolatiematerialen produceert het bedrijf waterdichte films en dampisolatiemembranen. Aanbevelingen van de fabrikant en beoordelingen van gebruikers laten ons concluderen dat het voor Rockwool-isolatie beter is om films en coatings van dezelfde fabrikant te gebruiken. Dit zorgt voor maximale compatibiliteit van materialen.

Dus voor wandisolatie ("Light" en "Scandic") is een diffuus dampdoorlatend membraan aanwezig in de gebruikelijke en verwerkte vlamvertragende versies. Speciale dampremmende laag Rockwool wordt gebruikt voor isolatie van het dak en plafond.

De organisatie van de "natte" gevel vereist een speciale in water gedispergeerde primer "Rockforce"evenals Rockglue-lijm en Rockmortar-lijm om een ​​versterkende laag te creëren. Het wordt aanbevolen om de primer over de versterkingslaag af te werken met een mengsel van "Rockprimer KR".Als decoratieve mengeling kunt u merkproducten "Rockdecor" (pleister) en "Rocksil" (siliconenverf voor de gevel) gebruiken.

Zie hieronder voor informatie over het zelf verwarmen van een huis met Rockwool-materialen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer