XPS-isolatie: beschrijving en specificaties

De moderne markt biedt klanten een uitgebreid assortiment verwarmingselementen van verschillende typen. Het materiaal wordt niet alleen gebruikt in gebieden met strenge winters en grillige weersomstandigheden. Dit is een praktisch hulpmiddel voor het creëren van comfortabele temperatuuromstandigheden in verschillende soorten gebouwen: woongebouwen, overheidsgebouwen, magazijnen en nog veel meer.

De geëxtrudeerde polystyreenafwerking, die is afgekort tot XPS, is erg populair. Over de kenmerken en het gebruik van het materiaal spreek meer.

Algemene kenmerken en gebruik

Isolatie wordt gebruikt voor bekleding:

  • balkons en loggia's;
  • kelders;
  • gevels;
  • stichtingen;
  • snelwegen;
  • blind gebied;
  • landingsbanen.

Het materiaal wordt gebruikt voor het bekleden van horizontale en verticale oppervlakken: wanden, vloer, plafond.

Experts die op het gebied van reparatie werken, merken op dat XPS-platen een van de meest voorkomende isolatie zijn. In de populariteit van producten speelde een belangrijke rol brede reikwijdte van gebruik en technische kenmerken.

Vanwege de grote vraag in de markt, kunt u vaak producten vinden van gewetenloze fabrikanten die het productieproces verstoren. Als gevolg hiervan lopen klanten het risico een product van lage kwaliteit te kopen. Onnauwkeurigheden in de productie veroorzaken een aanzienlijke vermindering van de levensduur van de isolatie en de kenmerken ervan.

Over het gebruik van geëxtrudeerd polystyreenschuim in een woonomgeving leert u verder.

kleur

Standaardkleur XPS - wit. Dit is de meest gebruikelijke optie. De verwarmende afwerking kan echter een zilveren kleur hebben. De kleur verandert als gevolg van de opname van een speciaal onderdeel - grafiet. Een dergelijk product wordt aangeduid als een speciale markering. Zilveren platen hebben een hoge thermische geleidbaarheid. Het kenmerk wordt bereikt door nanografiet aan de grondstoffen toe te voegen.

De tweede optie wordt aanbevolen om te kiezen of u de meest betrouwbare, praktische en effectieve isolatie wilt kopen.

afmeting

XPS-isolatie kan verschillende afmetingen hebben. De meest gangbare formaten zijn 50x585x1185, 30x585x1185, 20x585x1185, 100x585x1185, 1200x600x50 mm. Kies de juiste optie, afhankelijk van de grootte van de structuur. Indien nodig kan het canvas eenvoudig worden gesneden.

structuur

Geëxtrudeerd polystyreen, gemaakt volgens alle regels, moet een uniforme structuur hebben. Zorg dat u dit op prijs stelt tijdens de aankoop van afwerkingsmateriaal. Op het doek mogen geen holtes, groeven, zegels en andere gebreken zijn. Gebreken praten over producten van lage kwaliteit.

De optimale celgrootte varieert van 0,05 tot 0,08 mm. Dit verschil is onzichtbaar voor het blote oog. De XPS-verwarmer van de lagere kwaliteit heeft vergrote cellen in de grootte van 1 tot 2 mm. Microporeuze structuur is vereist voor de effectiviteit van het materiaal. Het is de sleutel tot minimale wateropname en hoog rendement.

Gewicht en dichtheid

Er is een mening dat betrouwbare en duurzame isolatie een hoge dichtheid moet hebben, die wordt aangeduid als gewicht per m³.Moderne experts beschouwen dit als een vergissing. De meeste fabrikanten gebruiken extrusie polystyreenschuim met lage dichtheid, terwijl de kwaliteit van het materiaal behouden blijft. Dit komt door de kosten van de belangrijkste grondstof XPS - polystyreen, dat is meer dan 70%.

Om grondstoffen (stabilisatoren, schuimmiddelen, kleurstoffen, enz.) Te besparen, maken fabrikanten opzettelijk tegels die dichter zijn om de illusie van kwaliteit te creëren.

Verouderde apparatuur maakt het onmogelijk om duurzame XPS-isolatie te vervaardigen waarvan de dichtheid minder is dan 32-33 kg / m³. Deze indicator kan de isolerende eigenschappen niet verbeteren en verbetert de prestaties niet. Integendeel, creëert extra druk op de structuur.

Als het materiaal is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde grondstoffen op innovatieve apparatuur, dan zal het zelfs met een laag gewicht een hoge dichtheid en een uitstekende thermische geleidbaarheid hebben. Om dit resultaat te bereiken, is het noodzakelijk om te voldoen aan de productietechnologie.

vorm

Door de vorm te beoordelen, kun je ook veel zeggen over de kwaliteit en effectiviteit van het materiaal. De meest praktische XPS-platen hebben een lip in de vorm van een "L".Vanwege haar installatie is sneller en eenvoudiger. Elk afzonderlijk blad is overlap aangebracht, met uitsluiting van de mogelijkheid van het vormen van koude bruggen.

Wanneer u platen met standaard platte uiteinden gebruikt, moet u schuimen. Dit is een aanvullend reparatieproces dat niet alleen tijd maar ook financiële investeringen vereist.

Thermische geleidbaarheid

Het belangrijkste kenmerk van het materiaal is thermische geleidbaarheid. Om deze indicator te verifiëren, wordt aanbevolen om het relevante document van de verkoper te verlangen. Door certificaten voor de goederen te vergelijken, kunt u kiezen voor de hoogste kwaliteit en betrouwbare isolatie. Het is praktisch onmogelijk om dit kenmerk visueel te evalueren.

Deskundigen identificeren de optimale waarde van thermische geleidbaarheid, die ongeveer 0,030 W / mK is. Deze indicator kan in een kleinere of grotere richting variëren, afhankelijk van het type afwerking, kwaliteit, samenstelling en andere aspecten. Elke fabrikant houdt zich aan bepaalde criteria.

Wateropname

De volgende belangrijke kwaliteit waar u op moet letten, is wateropname. Deze eigenschap kan alleen visueel worden beoordeeld als u een kleine steekproef van isolatie bij u hebt.Met het oog zal het niet werken. Je kunt thuis een experiment uitvoeren.

Plaats een stuk materiaal in een container met water en laat het een dag staan. Voeg voor de duidelijkheid wat kleurstof of inkt toe aan de vloeistof. Nadat u hebt geëvalueerd hoeveel water wordt opgenomen in de isolatie en hoeveel er in het vat is terechtgekomen.

Sommige specialisten gebruiken de injectiemethode bij het evalueren van een product. Met een conventionele spuit wordt wat vloeistof in de baan geïnjecteerd. Hoe kleiner de spotgrootte, hoe beter en praktischer de XPS-afwerking.

sterkte

Kwaliteitsisolatie XPS biedt uitstekende sterkte, zelfs met een gemiddelde gewichtswaarde. Deze functie is belangrijk in het stylingproces. Sterke platen zijn gemakkelijk en handig om te snijden en op de structuur te bevestigen. Dergelijk materiaal veroorzaakt geen problemen tijdens transport en opslag. Met hoge sterkte kunt u de vorm van de platen lange tijd behouden, zonder angst dat het materiaal in stof zal veranderen.

Als tijdens de installatie de vorming van scheuren, spanen, vervorming en ook een crash is opgemerkt, betekent dit dat u een product van slechte kwaliteit hebt gekocht. Wees voorzichtig tijdens het installeren, om de platen niet te beschadigen.

Milieuvriendelijkheid en veiligheid

Extrusie polystyreen van de hoogste kwaliteit is milieuvriendelijk en volledig veilig voor de gezondheid en het milieu. Op de binnenlandse markt is er slechts één type XPS-materiaal te koop dat het Leaf of Life-certificaat heeft gekregen. Het document bevestigt officieel de milieuvriendelijkheid van producten. Materiaalveilig, niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren en het milieu.

Het gebruik van XPS-isolatie is volledig in overeenstemming met de normen van SNiP 21-01-97. Deze verordening verwijst naar de sectie "Brandveiligheid van gebouwen en bouwwerken". SNiPs - goedgekeurde regels en voorschriften in de bouwsector.

beoordelingen

De artikelaanzichten van de isolatie XPS samenvatten. Het internet heeft veel feedback op producten verzameld, zowel lovend als negatief. Het is veilig om te zeggen dat de meeste beoordelingen positief zijn. Kopers merken eigenschappen als milieuvriendelijkheid, eenvoudige installatie, uitstekende operationele kenmerken en nog veel meer op.

Klanten die niet tevreden waren met de overname, zeiden dat u op de binnenlandse markt efficiënter en praktischer kunt isoleren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer