Soorten basaltkachels en technologie van thermische isolatie met hun hulp

Basalt-isolatie is op zijn eigen manier een uniek materiaal dat wordt gebruikt in de bouw. Het belangrijkste voordeel van het materiaal is de oorsprong - gerecyclede stenen worden gebruikt in de productie.

Het technologische proces van het verwerken van grondstoffen zorgt ervoor dat je een van de veiligste soorten isolatie krijgt: basalt.

Materiële functies

Basalt-isolatie als een natuurlijk materiaal wordt zeer gewaardeerd voor effectieve energiebesparing, die wordt bereikt vanwege een voldoende hoeveelheid lucht in zijn vezelachtige structuur. Zo wordt de basis van de isolatie natuurlijk gecreëerd door een luchtkussen dat beschermt tegen het binnendringen van koude in de kamer.De tweede naam is steenwol. De karakteristieke eigenschappen van basaltmateriaal worden meestal samen beschouwd. Dit type isolatie heeft de tand des tijds doorstaan ​​en zijn positie permanent bevestigd bij zijn collega's in de bouwmarkt.

Basalt-isolatie heeft verschillende hoofdkenmerken.

 • Het verliest geen warmte, omdat het wordt gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid. Basaltmateriaal bestaat niet uit strikt georiënteerde vezels. Ze zijn buitengewoon chaotisch, wat de structuur en eigenschappen van het materiaal beïnvloedt. Er is een natuurlijke airbag. Vanwege het grote aantal kanalen of tussenlagen tussen de steenvezels, wordt een natuurlijke warmte-isolator gevormd. Het materiaal aan de basis heeft een lage thermische geleidbaarheid (in het bereik van 0,032 - 0,048 watt per 1 m per Kelvin).
 • Volgens sommige parameters kan basaltisolatie worden vergeleken met een gecombineerd materiaal van kurk, geschuimd rubber, gewoon of geëxtrudeerd polystyreenschuim. Moderne isolatie kan ook worden vergeleken met de verschillende technische parameters van warmte-isolatoren. Dus, voor het vergelijken van vergelijkbare indicatoren, kunt u 10 cm basaltisolatie nemen met een dichtheid van 100 kg per 1 m³ en een keramische muur met een dikte van 117 cm.Om aan de vereiste isolatieparameters te voldoen, moet het leggen van een bakstenen muur (baksteen) minimaal 160 cm dik zijn.
 • Neemt geen vocht op. Een andere eigenschap van het materiaal is hydrofobiciteit. Wanneer water de isolatielaag binnendringt, dringt vocht niet naar binnen maar blijft op het oppervlak, waardoor de isolerende eigenschappen van het materiaal behouden blijven. Als we de isolatie vergelijken met minerale wol, zal dit merkbaar zijn, aangezien het water geleidelijk aan binnendringt en er geen kans meer is. In een dergelijke verwarmer zal de thermische geleidbaarheid veel hoger zijn. Als u een kamer met een hoge luchtvochtigheid wilt isoleren, dan moet u bijvoorbeeld geen glaswol gebruiken, het is beter om de voorkeur te geven aan basaltisolatie. Water stroomt in dit geval als het ware rond de vezels van het materiaal, omdat de isolatie tijdens de productie is geïmpregneerd met speciale verbindingen (oliën).
 • Heeft geen invloed op de overdracht van stoom. Dampdoorlaatbaarheid is een uitstekende materiaaleigenschap, waardoor basaltvezels dampdoorlatend worden, ongeacht de dichtheid. Vocht in de lucht stroomt rustig door de opwarmlaag, waardoor het condensaat niet blijft hangen.Dampdoorlaatbaarheid is een belangrijk criterium bij de keuze van materiaal voor het verwarmen van een kamer met hoge vochtigheid. De basaltlaag wordt niet nat, waardoor het mogelijk is om de gewenste temperatuur te handhaven voor een comfortabel verblijf in de kamer. De dampdoorlatendheid van basaltisolatie is ongeveer 0,3 mg / (mch · Pa).
 • Niet bang voor vuur vanwege de hoge brandwerendheid. Basaltmateriaal (basaltwol) voldoet aan de eisen van brandveiligheid. Vezelachtig materiaal verwijst naar niet-brandbare stoffen. Bovendien kan modern basaltmateriaal van hoge kwaliteit bestand zijn tegen vuur. Om het smeltpunt te laten komen, moet de temperatuur een waarde van meer dan 1114 graden bereiken. Daarom wordt het vaak gebruikt om verschillende apparaten te isoleren die bij verhoogde temperaturen werken. Basaltmateriaal behoort tot de groep NG in overeenstemming met de classificatie van niet-brandbare materialen. Aldus wordt basaltwol gebruikt in gebouwen van verschillende typen en ontwerpen als een verwarmer en een isolator.
 • Bijna geluiddicht. Basalt-isolatie heeft zo'n even belangrijke eigenschapals geluiddicht. Het materiaal biedt een goede geluidsisolatie, als u zich de natuurlijke oorsprong herinnert. Basaltwol kan geluiden dempen (verticale golven van de binnenwanden). Dit is een geweldige manier om uzelf te isoleren van externe geluiden en geluiden van buren. Geluidsgolven worden geabsorbeerd door het materiaal, waardoor de nagalm wordt verminderd.
 • Duurzaam. De willekeurige ordening binnen de vezels in de structuur van basaltisolatie en een deel van de vezels van de verticale richting verschaffen het materiaal een voldoende mate van dichtheid. Hierdoor is basaltisolatie bestand tegen aanzienlijke belastingen. Zelfs 10 procent van het vervormde oppervlak heeft een druksterkte van 5-80 kilopascals. Meer specifieke indicatoren kunnen worden verkregen afhankelijk van de complexe omstandigheden en rekening houdend met het merk materiaal. Hoe sterker de eigenschappen van basaltwol, hoe beter de isolerende eigenschappen. Dergelijk materiaal zal gedurende lange tijd dienen, zonder in afmetingen en vormen te veranderen gedurende de gehele gebruiksperiode.
 • Niet actief biologisch en chemisch. Basalt-isolatie verwijst naar materialen met passieve chemische activiteit.Dit is een van de belangrijkste voordelen van bouwmateriaal. Het kan dicht bij het metalen oppervlak worden gelegd zonder angst voor roest. Isolatie reageert niet op een agressieve biologische omgeving. Basaltwol neemt geen verval en schimmel, dus kan met vertrouwen worden gesteld dat dit materiaal zich onderscheidt door een aantal kenmerken in termen van sterkte en weerstand tegen externe factoren. Zelfs biologische factoren zoals de verdeling van muizen en ratten hebben geen invloed op de kwaliteit van de isolatie, omdat ze er niet aan zullen knagen. Het materiaal wordt brutaal gebruikt om verschillende technische structuren in moeilijke omstandigheden te isoleren.

species

Dichte basaltmaterialen met een vezelachtige structuur hebben onovertroffen thermische isolatiekenmerken. Moderne basaltisolatie varieert per type. Hoewel het belangrijkste verschil van het materiaal neerkomt op het type vezels: continue en stapelvezels. De belangrijkste parameter van stapelvezel is de diameter.

Er wordt rekening mee gehouden bij het verdelen van materialen in groepen zoals:

 • micro fijne vezels - 0.6 micron;
 • ultrafijne vezels - 1,0 micron;
 • superdunne vezels - 1,3 micron;
 • fijne vezels - 9-15 micron;
 • verdikte vezels - 15-25 micron;
 • ruwe vezels - 50-500 micron.

Bij het kiezen van een basalt-basismateriaal moet aandacht worden besteed aan de dikte en lengte van de vezel, omdat veel kwaliteitsindicatoren van het product ervan afhangen.

Basalt-vezelisolatie is ook verdeeld in zachte, semi-rigide en stijvere opties. Er is altijd een basaltplaat, watten-, plaat- of bulkisolatie, opgerolde muurisolator, warmte-isolator in zakken of matten. Specifieke verschillen hebben betrekking op het oppervlak - het is een folie of niet-verijdeld product dat gemakkelijk of moeilijk kan worden gesneden door een constructiemes. Over het algemeen is de beschouwde isolatie onderverdeeld in verschillende types.

foelie

Met folie betegelde isolatie kan het warmteverlies aanzienlijk verminderen. Tegenwoordig verbergen huizen zich vaak met gevouwen minerale wol of basaltwol, die geschikt is voor de meeste soorten gebouwen. En deze verwarming maakt het ook mogelijk om tijdens de verwarmingsperiode extra onderdak te besparen. Bouwmateriaal vermindert het warmteverlies aanzienlijk.Dit is een uitstekende warmte-isolator, bestaande uit een dubbel beschermend niveau, dat de warmte in de kamer reflecteert.

Materiaal met een folie bedekt oppervlak, naast warmte-isolerende eigenschappen, onderscheidt zich door het vermogen van geluidsabsorptieDaarom biedt het een extra niveau van geluidsisolatie voor het milieu. De levensduur van de isolatie - tot 40 jaar en meer. Basalt (folgirovanny) minvat is zowel van toepassing op interne als op externe afwerking. Het wordt gebruikt om de mogelijkheid van verval, de vorming van schimmels, als een hydro- en dampbarrière te voorkomen. Het is van toepassing in niet-residentiële en woonwijken. Het materiaal is geschikt voor de isolatie van vloeren, wanden en plafonds, evenals voor het afdekken van het ventilatiesysteem, verschillende tanks.

Minerale wol

De generieke naam minerale wol impliceert vaak het gebruik van minerale wol van hoge kwaliteit - dit is de zogenaamde steenwol, glas en slak. Verhoogde sterkte is geassocieerd met de dichte vezelstructuur van het materiaal. Voor de productie van basalt minerale wol gebruikt twee soorten stenen. In zijn samenstelling zijn er geen synthetische onzuiverheden. De natuurlijke oorsprong voegt positieve eigenschappen toe aan de isolatie.Het afgewerkte bouwmateriaal van basalt minerale wol onderscheidt zich door zijn geringe dikte en minimale onderlinge wrijving van de vezels (voorkomt geluidstrillingen).

Anorganisch product bestand tegen hoge temperaturen. Basaltwol is brandwerend en wordt gebruikt voor brandisolatie. Niet-brandbare platen krimpen niet. Ze veranderen hun oorspronkelijke eigenschappen niet zelfs in de loop van de tijd. Platen basaltwol kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat vocht condenseert op de dragende muren van een gebouw.

Minvat stoot geen stof of verschillende vluchtige verbindingen uit. Bouwmateriaal wordt beschouwd als een van de meest efficiënte en milieuvriendelijke.

steenwol
glaswol
slakkenwol

Steenwol

Het gebruik van basaltsteenwol is tegenwoordig ook wijdverspreid. Basalt-vezelisolatie is een speciaal soort minerale wol. Gabbro-basaltsteen wordt gebruikt als grondstof in de productie. Vanwege de natuurlijke oorsprong van het bouwmateriaal wordt steen of mineraal genoemd. Hoewel het over een enkel product gaat. Basalt is een berg-vulkanisch gesteentedie wordt verwerkt bij de hoogste temperaturen. Vervolgens verkrijgt het product, wanneer het wordt gescheiden, zijn herkenbare vezel.

Eigenschappen en specificaties

Basalt-vezelisolatie fungeert als basisisolatie. Wanneer u een materiaal kiest, moet u altijd naar de technische parameters en kenmerken kijken. Steenmicrofiber heeft eigenlijk een fossiele structuur, het is stabiel en houdt de warmte lang vast vanwege de laag natuurlijke ventilatie. Het materiaal stelt u ook in staat de kamer te beschermen tegen wind en vocht. Als extra isolatie vereist is, is deze voorzien van ventilatiespleten en een waterdichte buitenvoering. Gewoonlijk is één laag isolatie met een hoge dichtheid en gemiddelde grootte voldoende. Maar isolatie wordt vaak uitgevoerd met meerdere lagen isolatie met overlappende naden om de technische kenmerken te verbeteren.

Er wordt een speciale film over de basaltmatten gelegd, die bovendien de basaltisolatie van 5 cm dik tegen condensaat beschermt. Bij het leggen van de buitenisolatie moet rekening worden gehouden met de gevoeligheid van het materiaal voor de trek en verhoogde wind.In dit geval zal de effectiviteit van thermisch isolatiemateriaal niet meer bedragen dan 40 procent van de oorspronkelijke indicatoren. De belangrijkste eigenschappen van hoogwaardige isolatie die geen extra bescherming vereist, moet de combinatie worden genoemd - dit is een aanvaardbare thermische isolatie, een stabiel niveau van waterdampdiffusie, voldoende weerstand tegen schimmelschade, lange levensduur.

De dikte van de isolatielaag van 15 cm is voldoende om het pand te voorzien van een hoog isolatieniveau (thermisch, hydro, geluidsisolerend) met een filmdikte van 20 mm, 30 mm of 100 mm.

Bij het afwerken van muren en het leggen van basaltisolatie, is het de moeite waard om te overwegen dat segmenten of matten niet goed hechten aan het oppervlak van de muur. Primer zal in dit geval de situatie niet redden. Het is beter om de spuitmond voor deuvels te gebruiken. Praktisch gebruik van basaltvezelisolatie wordt aanbevolen bij het leggen van het materiaal op elk oppervlak. Tijdens de installatie wordt het materiaal meestal in secties van 20 tot 25 cm breed gesneden. Het materiaal zal dus zijn kracht en prestaties kunnen behouden.

In eerste instantie heeft het materiaal uit natuurlijke materialen de noodzakelijke kwaliteiten om de binnen- en buitenkant van de muren te bedekken. Bovendien wordt het materiaal gebruikt voor thermische isolatie van schoorsteenuitlaat- of fornuisleidingen, saunakachels, en hun aantal speelt geen rol. In dergelijke gevallen is het niet nodig om hoge temperaturen te vrezen. Het is de moeite waard om te overwegen dat, afhankelijk van het merk, basaltmatten, wanneer ze op de grond worden gelegd, water van het contactoppervlak halen. De laatste moet worden behandeld met een hydrofobe samenstelling met constant contact met vocht, dus u moet geen basaltwol gebruiken om de basis te isoleren, zelfs als het materiaal een hoge thermische geleidbaarheid heeft, maar de vloeren zijn heel goed mogelijk en noodzakelijk. Basalt-isolatie is uitstekend bestand tegen krimp, omdat de structuur van het materiaal star is en bescherming biedt tegen knaagdieren. Basalt-platen worden gekocht in verpakkingen van meerdere stukken.

cons

Thermisch isolatiemateriaal van basaltvezels, evenals andere soorten bouwmaterialen, naast positieve eigenschappen, kunnen ook aanleiding geven tot bezorgdheid. Velen weten niet of de basaltvezel op zich enig kwaad is. Het is de moeite waard om dit in meer detail te begrijpen. Bij het produceren van basaltvezel demonstreren bedrijven de weerstand van de isolatie tegen vuur.De test wordt bijvoorbeeld uitgevoerd onder de vlam van een propaan- of acetyleentoorts. Vertrouw echter niet volledig op de brandwerendheid van het materiaal. Met het huis volledig in vuur en vlam geslagen, zal ontsnappen, vertrouwen op een isolator, falen. Modern kwaliteitsmateriaal is echt in staat om het pad naar de verspreiding van vuur te blokkeren, maar dit is een kwestie van tijd.

Een ander belangrijk punt bij het kiezen van een natuurlijke isolatie is dat het materiaal nog steeds niet zonder schadelijke eigenschappen is.

Het is de moeite waard om ze ook te overwegen.

 • Thermisch isolatiemateriaal tijdens het verplaatsen, verplaatsen, leggen of snijden kan stofvorming veroorzaken, hoewel het op zichzelf geen stoffige sporen nalaat. Het geheel staat in contact met andere oppervlakken in de kwaliteit van de productie. Bij het werken met minerale materialen is het in ieder geval belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen: draag een speciale bril en handschoenen, werk in een gasmasker.
 • Het materiaal zelf brandt niet, maar in geval van ernstige brand of brand, stoot het materiaal gassen af ​​(dampen en harsen kunnen het resultaat zijn van een lijmbasis).
 • Fabrikanten van basaltisolatie gebruiken hulpstoffen om de isolerende eigenschappen te verbeteren - ze gebruiken fenol-formaldehydeharsen, waarvan de schadelijkheid voor iedereen voor de hand ligt.

Er zijn meer onvoorspelbare gevolgen van het gebruik van extra verbindingen bij de productie van steenvezels - dit is de stralingsachtergrond van de steen.

Het is duidelijk dat we het hebben over de plaatsen waar grondstoffen worden gewonnen, dus is het nuttig om precies te vragen waar de steen is gedolven, kunnen er verbindingen van zware metalen en isotopen in zitten. Tijdens de verwerking worden schadelijke stoffen praktisch niet vernietigd. Bij het kiezen van basaltmatten is het altijd noodzakelijk om de kwaliteit van het product te controleren.

Hoe te kiezen?

Elke koper van bouwmaterialen is geïnteresseerd in het feit dat de basaltverwarmer de noodzakelijke eigenschappen heeft in het maximale aantal, dus wordt het geselecteerd om een ​​aantal redenen. Isolatie moet natuurlijk voldoen aan moderne technische vereisten. Minvat is geschikt als hoofdmateriaal voor thermische isolatie, maar vandaag is het beter om basaltplaten te kopen.

Bij het inspecteren van producten wordt veel aandacht besteed aan de dichtheid van het materiaal (D).

 • Licht materiaal - D tot 35 kg / m³ - geschikt voor lichte constructies. Bijvoorbeeld voor hellende dakconstructies of bij het regelen van zolderkamers en zolderkamers.
 • Platen - D 35-50 kg / m³ - geschikt voor de constructie van constructies van lichte legeringen en geluidsisolatie bij het ontwerpen van de gevels van laagbouw.
 • Materiaal - D 50-75 kg / m³ - Geschikt voor de afwerking van vloeroppervlakken en het plafond, dikke interne scheidingswanden. Bovendien is een laag warmte-isolator nodig voor het aanbrengen van een drielagige wandstructuur in laagbouw (deze vertegenwoordigt de middelste laag).
 • D 75-100 kg / m³ - als een warmte-isolerend materiaal dat wordt gebruikt voor het afwerken van buitenmuren of het organiseren van geventileerde gevels. De hoge dichtheid van vezels maakt het gebruik van materiaal voor de installatie van een tweelaagse isolatie van buitenmuren mogelijk.
 • Borden - D 125-150 kg / m³ - zijn nodig voor de constructie van geluidwerende wanden. De muur kan worden geïsoleerd onder gips.
 • Basaltplaten - D 175 kg / m³ - worden gebruikt als een laag van onafhankelijk warmte-isolerend materiaal bij de constructie van wanden, wanden, gevels op basis van gewapend beton.
 • Borden - D 175-200 kg / m³ - geschikt voor geluidsisolatie van de vloer onder de dekvloer.

Toepassingsgebied

Eigenschappen zoals warmte- en geluidsisolatie zijn inherent aan een aantal basaltvezelisolatie met een structuur van stijve vezels.Thermische isolatie in een moderne versie volgens de technologie van het leggen van betegelde isolatie is van toepassing op het ontwerp van wanden, mansards, dakconstructies, gevel van het gebouw, pijpen. Minvat (of basaltwol), platen en basaltwalsen zijn nodig bij de installatie van warmte-isolerende lagen voor de verwerking van verschillende elementen van gebouwen (hout, baksteen, gasbeton, beton), voor het ontwerpen van objecten met een complexe configuratie (met speciale apparatuur voor het leggen van pijpleidingen). Basalt-watten leggen in natte gebieden, veel bouwers nemen hun toevlucht tot extra wind-, hydro- en dampremmende materialen.

Basalt-materiaal is toepasbaar voor residentiële en niet-residentiële gebouwen, veel parameters zijn afhankelijk van de fabrikant en het merk van het product, bijvoorbeeld Basalit toont enkele van de beste verkoopresultaten in de bouwmarkt van moderne verwarmers.

Bevestigingsmethoden

Om warmteverlies thuis te voorkomen, is het niet alleen belangrijk om het materiaal te kiezen, maar ook de juiste installatie. Steenwol (zoals gebruikelijk, noemen we basaltisolatie) geschikt voor het afdekken van de gevel, wanden of dak. Lagen gestapeld in fasen en opeenvolgend.Professionele vaardigheden spelen hier geen speciale rol. Het belangrijkste is om de platen te installeren, waardoor een exacte passing tussen de segmenten wordt bereikt. Zelfs een kleine bouwervaring en een creatieve benadering van het bedrijfsleven stellen u in staat om het volledige scala aan installatiewerkzaamheden bij de installatie van basaltisolatie precies en op tijd uit te voeren.

Vooraf moet u rollen of platen kopen en de volgende gereedschappen inslaan:

 • isolatie (basaltmateriaal, bijvoorbeeld in de vorm van platen);
 • asfalt;
 • houten latten;
 • bouwmes;
 • slijprasp;
 • polyurethaanschuim;
 • spijkers en hamer.

In eerste instantie is het noodzakelijk om de gedetecteerde gaten, scheuren en scheuren op het behandelde oppervlak af te dichten. Voor dit meest gebruikte bouwschuim. Hoewel de ruwheid vaak wordt afgedicht met vilt of slepen, is dit een goedkope optie. Verder wordt waterdicht gemaakt, een dampscherm wordt neergelegd zodat er geen condensaat op de isolatie achterblijft. Voor meer sterkte en verbetering van de kwaliteitskenmerken van het product zorgt voor natuurlijke ventilatie. Als het dak geïsoleerd is vanuit de kamer, wordt een speciale film gebruikt als dampscherm.

De pakking van het dampschermmateriaal zorgt voor natuurlijke ventilatie van de ruimte en houdt waterdamp vast. Als een dampscherm dient als glassine, folie of film. Voor bevestigingsmiddelen gebruikte bouw nietmachine. Als bijvoorbeeld de afdichting van het huis onder het dak wordt uitgevoerd, wordt de noodzakelijke barrière verkregen, die voorkomt dat vocht binnendringt in de kamer. Het installeren van de isolatielaag wordt meestal uitgevoerd op spanten met een nietmachine.

Onder een dichte laag basaltplaten wordt een krat geïnstalleerd, die is gemaakt van dunne houten latten. Voor bevestigingsmiddelen isolatiemateriaal, naast een speciale nietmachine, gebruikte schroeven, mastiek en bouwlijm.

Het is de moeite waard om het voorbeeld van het dak te overwegen, zoals de installatie van basaltisolatie in de vorm van platen.

 • Eerst wordt een metalen kroonlijst op het huis gebouwd, deze wordt met deuvels aan de steunmuur bevestigd. Dankzij de dakrand kunt u de belasting van de isolatie verminderen en tegelijkertijd het materiaal beschermen tegen externe invloeden.
 • Op de voorbereide dakrand wordt de bevestiging van de isolatieplaten uitgevoerd met behulp van polymeercementlijm voor een veilige bevestiging aan de voet van de muur.De hechtmiddelsamenstelling wordt netjes en gelijkmatig over het gehele oppervlak van de basaltplaat verdeeld. Vervolgens wordt het materiaal stevig tegen de onderkant van de muur gedrukt (op de structuur). Het is beter om het basaltmateriaal (platen) van onder naar boven te monteren en van rechts naar links te bewegen. Dus uniformiteit van een bedekking wordt bereikt. Ja, en werk zoveel handiger. Eerst worden hele platen gemonteerd en vervolgens worden de resterende gebieden bedekt met gesneden stukken van platen.
 • Na het hoofdwerk wordt het oppervlak van de muur geëgaliseerd met een slijpspaan. Deze fase van het werk is noodzakelijk voor de installatie van een geventileerde gevel in de toekomst.

    Het installeren van basaltisolatie is niet complex en energie-intensief. Om een ​​resultaat te bereiken, is het echter noodzakelijk om alle adviezen over de materiaalkeuze te volgen in termen van dichtheid en grootte, de keuze van hulpmiddelen en de aard van het werk. De techniek van de uitvoering is hier vrij eenvoudig, zodat zelfs een beginner het aankan. We mogen niet vergeten dat de maximale kwaliteit van de isolatie van het huis alleen in de winter kan worden beoordeeld.

    Voors en tegens van basaltwol - in de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer