Reflecterende thermische isolatie: technische kenmerken en toepassingsgebied

 Reflecterende thermische isolatie: technische kenmerken en toepassingsgebied

Reflecterende isolatie - een uit twee lagen bestaand materiaal bestaande uit een basis en een reflector. Als de basis wordt gebruikt een verscheidenheid aan thermische isolatie, bijvoorbeeld schuim cellofaan, minerale wol, polystyreenschuim. Duraluminiumlaag wordt toegepast als een scherm. Hij wordt direct warm. Het blad functioneert als een spiegel en reflecteert meer dan 85% van de warmtestraling en laat het geen thermische isolatie achter.

Speciale functies

Reflecterende isolatie heeft de volgende belangrijke technische kenmerken:

 • temperatuurbereik van toepassing - hoe hoger hoe beter;
 • thermische geleidbaarheidscoëfficiënt - van 0,038 tot 0511 W / m · ° C;
 • isolatiedikte;
 • reflectiviteitscoëfficiënt - vanaf 90%;
 • dampdoorlatendheid - in zeldzame gevallen groter dan 0,001 mg / m · h · Pa;
 • brandbaarheid groep - G1-G4 (bij brand, de eerste variëteit is verkregen).

Als u een reflecterende isolatie selecteert, moet u het type basis gebruiken dat door de fabrikant wordt aangeboden en rekening houden met het doel ervan. Het aanbrengen van type B-materiaal in het gebouw is dus niet alleen financieel niet rendabel, maar zelfs riskant: het effect van het bad is merkbaar vanaf de eerste dag van gebruik. Voor sauna's, heeft het de voorkeur om merken te selecteren die een breed thermisch spectrum van gebruik hebben (met een grens boven 90 graden).

Bovendien wordt reflecterende warmte-isolatie gebruikt voor:

 • isolatie van muren, kelders en kelders, plafonds en daken;
 • Verbetering van de thermische weerstand van sommige constructies (ramen met dubbele beglazing, deuren);
 • bescherming van speciale apparatuur (koelsystemen, sanitaire voorzieningen, ventilatie);
 • Hitte reflecties van radiatoren.

Bovendien wordt het voor sommige apparaten vaak als verpakkingsmateriaal gebruikt.

Er zijn verschillende belangrijke voordelen van thermische isolatie met een reflecterende laag.

 • Het vermogen om kosten te besparen: tijdens de isolatie hoeft u niet veel materialen te gebruiken. Voor gezellige woonomstandigheden in het gebouw en het minimaliseren van de verwarmingskosten, moet u bakstenen muren van 55 cm breed vergroten. In een houten gebouw zal de wandlaag 35 cm langer worden.
 • Door de vernauwing van de muren wordt de belasting op de bodem van het huis aanzienlijk verminderd, waardoor het volume kan worden verlaagd. Dit is een nieuwe besparing.
 • De eenvoud van het ontwerp van thermische isolatie. De installatie wordt absoluut eenvoudig uitgevoerd.
 • Deze isolatie is onschadelijk en is milieuvriendelijk. Gebruik voor de vervaardiging dezelfde grondstoffen als voor de productie van producten die in contact komen met voedsel.
 • Vanwege het lage gewicht van het materiaal is het praktisch om het te transporteren.

Vanwege de lichte cellen in polyethyleen schuim, heeft het een hoge thermische geleidbaarheid. De hitte die het gebouw is binnengedrongen, kan niet naar buiten gaan - het blijft binnen. Foliemateriaal kan aanzienlijke overbelasting veroorzaken.Dit materiaal is zeer duurzaam (met de juiste installatie). Bovendien is het heel gemakkelijk en comfortabel in gebruik. Op de muur of het plafond wordt het versterkt met een speciaal gebouwde nietmachine. Er is isolatie met hechting. Thermische isolatielaag met een reflecterende laag op basis van polyethyleen kan tot 20 mm zijn.

Het belangrijkste nadeel van deze isolatie - zachtheid, vanwege wat het niet kan worden bedekt met gips en behang.

Voor het fixeren kan elke handige methode worden toegepast. Goede beoordelingen voor zelfklevende fixaties. In tegenstelling tot veel dampschermfolie, evenals met reflecterende elementen, bevindt de schuimisolatie zich, strak en niet met een overlapping. Dit betekent echter helemaal niet dat de naden niet moeten worden gesloten, integendeel, deze fase wordt als noodzakelijk beschouwd. Het belangrijkste materiaal voor beëindiging is dural speciale tape.

Tegenwoordig is er veel vraag naar reflecterend en hittestreazend porilex-merk "Mosfol".

types

Er zijn 3 soorten reflecterende isolatie met markeringen A, B en C.

 • Als de titel van de kachel de letter bevat Een, dit betekent dat slechts een van de oppervlakken bedekt is met een reflector.Het wordt gebruikt om vrijwel elk oppervlak te isoleren en de breedte kan verschillen. Het wordt aan de foliezijde in de kamer geplaatst.
 • Thermische isolatie met een letter de aan beide zijden gecoat met aluminiumfolie. Meestal wordt het gebruikt voor het afwerken van diepvriezers vanwege het feit dat de kou niet naar buiten komt en de warmte niet binnendringt. Dit materiaal wordt ook gebruikt om verschillende temperaturen in ruimtes vast te houden.
 • Isolatie met een letter C in de titel - dit is een reflecterende isolatie met een zelfklevende laag. Een van de zijkanten is bedekt met aluminiumfolie en de tweede - met een klevend mengsel en een beschermende film. Dit type isolatie wordt het meest geschikt geacht voor installatie.

Principes van gebruik

Reflecterende isolatie kan alleen als een extra (hulp) isolatiemiddel worden gebruikt. Voor objectiviteit moet worden opgemerkt dat in bepaalde gevallen een reflecterend TIM zowel het belangrijkste als zelfs het enige isolatiemiddel kan zijn. Bijvoorbeeld bij verwering ventilatiesystemen. Maar in standaard particuliere gebouwen is er geen behoefte. Vanwege zijn eigenschappen kan reflecterende isolatie binnenshuis worden gebruikt als een dampscherm en vochtbestendig materiaal.

Als u TIM gebruikt, moet u enkele punten en nuances van de toepassing ervan begrijpen. Het is verboden om reflectieve TIM te gebruiken, specifiek voor hydro- en dampisolatiewerken. Reflecterende TIM moet worden gebruikt als algemene isolatie (vocht, stoom en geluid) en als u rekening houdt met de milieuvriendelijkheid, heeft het een aanzienlijk voordeel ten opzichte van conventionele materialen bij het leggen, bijvoorbeeld binnenshuis.

Bij het isoleren van plafonds zijn er bijna geen beperkingen - u kunt het overal toepassen.

 • Voor isolatie van plafonds zijn de eisen voor energiebesparing ongetwijfeld hoger dan bijvoorbeeld voor muren en een extra laag doet geen pijn.
 • In de kamer beweegt de warme lucht altijd naar boven, dat wil zeggen dat de randvoorwaarden van het vloerwerk ook slechter zijn in vergelijking met de muren van de kamer.

Met extra muurisolatie kan een reflecterende TIM niet voor alle kamers worden gebruikt. Bijvoorbeeld, in de afwezigheid van goede ventilatie, kunt u een stoombad krijgen waarin het simpelweg onmogelijk is om te blijven. Bij het werken met een reflecterend TIM moet er rekening mee worden gehouden dat het alleen correct werkt als er een luchtspleet en mechanische bescherming is (meestal gebeurt dit constructiefby). Zet daarom de TIM op het plafond of de muur en plak de achtergrond - hij zal niet werken.

Hoe warm te worden?

plafonds

In de beginfase moet u weten hoeveel materiaal nodig is en hoe u het moet bevestigen. Beschouw het gebied van isolatie, voeg 10 cm aan elke kant toe en verkrijg de juiste hoeveelheid materiaal. Het kan gemakkelijk worden gesneden met een mes. Bij het snijden moet u een materiaal (minimaal 3-4 cm) maken voor de toekomstige installatie en aanpassing van het materiaal op het ontwerp en de uitsluiting van het overschot.

De reflecterende isolatielaag wordt in het gebouw geïnstalleerd. Het is noodzakelijk om een ​​overlap op de muren te maken - beter met een marge. Elk teveel kan dan gemakkelijk worden verwijderd met een mes. Als het plafond van hout is, kan het leggen van TIM op het plafond worden gedaan met een constructiet nietmachine. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om het materiaal onmiddellijk correct in te stellen in relatie tot bouwconstructies: onnauwkeurigheid tijdens installatie op 1 cm in het begin kan uitgroeien tot 10 en op 20 cm aan het einde. De afstand tussen de haakjes wordt bepaald tijdens het werk. De belangrijkste voorwaarde is de afwezigheid van golven op de isolatie.

Stroken reflecterende TIM moeten van het ene uiteinde naar het andere worden geplaatst en vervolgens met speciale (reflecterende) plakband worden vastgelijmd.

wanden

Voor maximale efficiëntie van muurisolatie moet er een luchtopening van 15-20 mm van het oppervlak van de folie worden achtergelaten. Reflecterende isolatie met conventionele isolatie wordt effectief gebruikt voor hoogbouw en laagbouw. Tegelijkertijd neemt de thermische bescherming van muren snel toe zonder hun volume te veranderen.

Meestal worden bij het wieden van de wanden in het gebouw twee bevestigingsopties gebruikt. In de eerste variant blijven twee luchtspleten over: tussen de buitenmuur en de isolatie, tussen de isolatie en de bekleding van de muur, bijvoorbeeld gipsplaatplaten. In de tweede variant is er één tussenruimte: tussen de buitenmuur en de thermische isolatie. In dit geval wordt het materiaal gebruikt met de markering A. Folie moet in de kamer worden gedraaid.

dak

Dit werk wordt meestal gedaan met minerale wol. Laten we beginnen met de materialen voor het dak: waterdicht, die onder het dak past, een warmte-isolator met een dikte van meer dan 15 centimeter, een dampscherm. Maar het moet worden opgemerkt dat de effectiviteit van deze combinatie slechts 85% is.

Wat kan gedaan worden? Maak de isolatielaag alleen dikker. Er is maar één manier: in plaats van het dampremmende materiaal, gebruik penofol,de effectiviteit van thermische beveiliging die al 97% is.

De beste manier is om de isolatie van binnenuit te leggen, zelfs in het stadium van de constructie van het dak. Dat wil zeggen, na het installeren van de verticale stijlen, is het noodzakelijk om het waterdichtmakende materiaal erover te overlappen. Vervolgens wordt het krat en het dakbedekkingsmateriaal gevuld.

Het resterende werk wordt gedaan vanaf de zolder of zolderkamer. Een kachel wordt gelegd in de interraciale ruimte, waarover penofol is verpakt. Daarna kunt u het sluiten met verschillende afwerkingen (wandpanelen, multiplex).

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van een materiaal voor isolatie van bouwconstructies, is het noodzakelijk rekening te houden met enkele belangrijke punten.

 • Allereerst - het is temperatuurbereik van toepassing. Voor het grootste deel van de gebouwen, zowel voor huishoudelijke als huishoudelijke doeleinden, is bijna elke reflectieve TIM geschikt. Voor sauna's, baden en andere ruimtes met hoge vochtigheid en temperatuur is het wenselijk om een ​​materiaal op basis van polypropyleen te gebruiken, dat een breed toepassingsgebied heeft (tot +150 graden). Vanuit het oogpunt van "prijskwaliteit" is in de meeste gevallen het gebruik van een reflecterende TIM met een dikte van 4 mm optimaal.Dit wordt door de fabrikanten zelf beweerd.
 • De reflectiviteit van TIM hangt af van de samenstelling. De aluminiumfoliebekleding heeft de voorkeur ten opzichte van de gemetalliseerde lavasfilm niet alleen in reflectie, maar ook in het temperatuurbereik en in termen van mechanische parameters. In sommige gevallen kan deze isolatie echter een beperking op de toepassing hebben vanwege het feit dat de aluminiumcoating elektrisch geleidend is. De kwaliteit van reflecterend TIM hangt af van hun productietechnologie (verknoopt of niet gestikt polyethyleen). Er zijn fysisch en chemisch gecrosslinkt polyethyleen.

In de praktijk kun je bij het kopen van een TIM deze truc gebruiken: als je naar het heldere licht door het materiaal kijkt, kun je duidelijk de kwaliteit van het materiaal zien (strepen, uniformiteit, vlekken en hun aantal).

Als je de materialen onderling vergelijkt, kun je de beste optie voor jezelf vinden. Soms gebeurt het dat een prijsstijging van een materiaal met meerdere roebels kan worden vergoed voor zijn betere kwaliteit.

Reflecterende isolatie vermindert het warmteverlies van het gebouw aanzienlijk en dit minimaliseert de kosten van de verwarming en de hoeveelheid gebruikte brandstof.Voordat u het materiaal koopt, moet u het kwaliteitscertificaat zien, omdat sommige fabrikanten in plaats van aluminiumfolie op het oppervlak van de isolatie een dunne laag metaal veroorzaken. Een dergelijke isolatie, gebaseerd op de feedback van professionele bouwers, heeft aanzienlijk slechtere eigenschappen en de levensduur is ook minder. Als een isolatierol een zeer lage prijs heeft, dan is het zeker een nepproduct.

Zie de onderstaande video voor een bespreking van de reflecterende isolatie voor de muren van PenoHome.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer