Polyurethaanschuim: wat is het en waar wordt het toegepast?

 Polyurethaanschuim: wat is het en waar wordt het toegepast?

Een van de meest controversiële bouwmaterialen op de hedendaagse markt is polyurethaanschuim. Bij gewone mensen wordt het soms "schuimrubber" genoemd. PPU wordt veel gebruikt als verwarming. Polyurethaanschuim veroorzaakt echter veel dubbelzinnige beoordelingen: sommigen beschouwen het universeel, bijna zonder gebreken, anderen bekritiseren kritiekloos.

Om een ​​mening over dit materiaal te vormen, is het noodzakelijk om alle informatie die erover beschikbaar is, te systematiseren en samen te vatten.

Materiële functies

Het materiaal is een soort plastic, om preciezer te zijn, het is een poreus gasgevuld polymeer. Het is gebaseerd op polyurethaancomponenten polyol en diisocyanaat.

De polyolcomponent geeft de polymeerbasis, die de dichtheid, hardheid, ontvlambaarheid en andere kenmerken van polyurethaanschuim veroorzaakt. De isocyanaatcomponent is verantwoordelijk voor karnen.

Verschillende additieven zijn ontworpen om verschillende eigenschappen aan te passen. Vlamvertragers versnellen bijvoorbeeld de polymerisatie, verminderen de mate van ontvlambaarheid van het materiaal.

De componenten afzonderlijk zijn giftige stoffen, dus opponenten van polyurethaanschuim moeten hier vooral op letten. Wanneer ze worden gemengd, vormen toxische ingrediënten echter een absoluut onschuldig mengsel dat neutraal is en geen chemische reacties met enig element aangaat.

De werkwijze voor het verkrijgen van polyurethaanschuim is geassocieerd met gelijktijdige gasvorming. Aangezien kooldioxide voornamelijk wordt uitgestoten, wat wordt gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid, is PUF begiftigd met uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Dat is de reden waarom het materiaal een uitstekende isolatie is.

De snelheid van de chemische reactie en de mengverhouding van de componenten bepalen de volgende kenmerken van het resulterende polyurethaanschuim:

 • flexibele veerkrachtig materiaal heeft elasticiteit, maar wordt gekenmerkt door lage weerstand tegen scheuren. Alle bekende schuim uit deze categorie.
 • dik en duurzaam, het is moeilijk maar broos wanneer gebogen.
 • geschuimd PPU heeft een groot aantal voordelen.

In de regel wordt PUF verkregen uit aardolieproducten, maar er bestaat een mogelijkheid dat het wordt geproduceerd uit componenten van plantaardige oorsprong. Voor deze doeleinden zijn ricinusolie, sojaboon, raapzaadolie en zonnebloemolie opmerkelijk geschikt. Omdat de productie van polyolen uit plantaardige materialen minder rendabel is, is deze productiemethode onpraktisch en wordt deze uitzonderlijk zelden gebruikt.

beschrijving

Polyurethaanschuim is van twee soorten: schuim en vast. Dit verklaart de verschillende kenmerken die daaraan inherent zijn. De eerste optie is handig wanneer deze wordt toegepast en ergonomisch, omdat deze na het aanbrengen geen naden achterlaat. De tweede is bedoeld om schokabsorberende oppervlakken te creëren, om te dienen als een warmte-isolator.

geschuimd
solide

Thermische geleidbaarheid

De warmtegeleidende eigenschappen van polyurethaanschuim zijn rechtstreeks afhankelijk van de celstructuur. Voor stijve typen PU-schuim varieert de thermische geleidbaarheid bijvoorbeeld tussen 0,019 en 0,035 W / (m - K).

Ter vergelijking kunnen we een voorbeeld geven van de indicator voor gasglas 0,84 W / (m · K) of minerale wol 0,045-0,056 W / (m · K).

Geluidsabsorptie

Het vermogen van materialen om ruis met variërende intensiteit te absorberen hangt af van factoren zoals porositeit, dikte en dempingseigenschappen.

Uit de praktijk van het gebruik van polyurethaanschuim bleek dat het vermogen om het geluidsniveau te verminderen afhangt van de stijfheid van het frame en de frequentie van geluidstrillingen. Voor geluidsabsorptie is het het beste om een ​​semi-flexibel type PPU te gebruiken.

Chemische weerstand

Polyurethaanschuim wordt beschouwd als een van de soorten materialen die relatief bestand is tegen agressieve chemicaliën. De mate van weerstand heeft hij meer dan die van polystyreenschuim.

Er is experimenteel bevestigd dat PPU niet bang is voor benzine, alcohol, verdunde zuren en verschillende soorten weekmakers. Het kan niet worden vernietigd door bijtende dampen, op voorwaarde dat hun concentratie binnen acceptabele grenzen ligt. Geconcentreerd zuur kan het oppervlak van polyurethaanschuim beschadigen, maar, zoals de praktijk laat zien, niet altijd.

Vanwege deze eigenschap wordt PPU actief gebruikt om metalen oppervlakken te beschermen tegen roest. De efficiëntie hangt af van het merk polyurethaanschuim.

Vochtopname

De vochtopname is direct afhankelijk van de porositeit van het materiaal en wordt daarom bepaald door de dichtheid van de isolatie. Hoe dichter het is, hoe minder water het absorbeert.

Polyurethaanschuim heeft een laag absorberend effect - 1-3% per dag van het oorspronkelijke volume.

Ter verbetering van de waterbestendigheid introduceren fabrikanten de samenstelling van speciale PP-stoffen - waterafstotende middelen. Zo kan ricinusolie deze drempel 4 keer verlagen.

Vuur en ontvlambaarheid

Een van de voordelen van PPU is de brandwerendheid. Het materiaal behoort tot de klasse van zelfdovend, gemakkelijk brandbaar en moeilijk te ontsteken.

Als het nodig is om de duurzaamheid te verhogen, introduceren fabrikanten speciale additieven in de vorm van fosfor- of halogeenverbindingen.

Het is ongebruikelijk handig en economisch verantwoord om een ​​coating van twee lagen polyurethaanschuim te gebruiken in industriële gebouwen met een hoog niveau van brandveiligheid. Brandwerend wordt aangebracht over de normale laag.Het zal genoeg zijn om de vlam te behouden.

dichtheid

Een dergelijke eigenschap als dichtheid is belangrijk voor isolatie, omdat veel verschillende factoren en functionele eigenschappen ervan afhangen.

Polyurethaanschuim heeft een dichtheid in het bereik van 30-80 kg / m³.

De indicator zelf is afhankelijk van verschillende criteria, maar er zijn er twee die het belangrijkst zijn:

 • polyurethaanschuim productie technologie;
 • specifieke functionele taak die moet worden uitgevoerd door de PUU.

Bij het opwarmen worden verschillende soorten polyurethaanschuim gebruikt: hard, elastisch, zachter. Als u de kenmerken van elk type kent, kunt u tijdens de constructie besparen zonder de functionaliteit te verliezen.

stijfheid

Stijfheid is niet identiek aan dichtheid. Voor meubels wordt schuimrubber gekenmerkt door de indeling in verschillende kwaliteiten afhankelijk van de stijfheid.

 • ST - de laagste mate van stijfheid. Het wordt gebruikt voor het stofferen van armsteunen of rugleuningen van meubels.
 • EL - aangepast materiaal. Polyurethaanschuim van dit merk wordt gebruikt voor de productie van stijve matrassen, sofazetels en andere producten, wat dynamische belastingen impliceert.
 • HR - het merk wordt gekenmerkt door een hoge mate van elasticiteit met aanvankelijk lage stijfheid.Het materiaal is het meest geschikt voor de vervaardiging van orthopedische producten en meubilair van hoge kwaliteit.
ST
EL
HR

duurzaamheid

Laboratorium- en industriële tests hebben bevestigd dat de levensduur van polyurethaanschuim minstens 25 jaar is. En na deze tijd verliest het materiaal enigszins zijn prestaties, waardoor u het verder kunt gebruiken.

Milieuveiligheid

Bij het aanbrengen van vloeibaar polyurethaanschuim moet eraan worden herinnerd dat de dampen die vrijkomen bij een chemische reactie gecontraïndiceerd zijn voor mensen. Daarom is het noodzakelijk om het ademhalingssysteem te beschermen met een gasmasker. Na uitharden wordt het schuim veilig.

Tijdens het ontsteken brandt polyurethaanschuim niet, maar bij hoge temperaturen kan het koolmonoxide afgeven, wat gevaarlijk is voor de gezondheid.

Wat is er anders dan schuim?

Schuimrubber is een soort flexibel polyurethaanschuim.

De cellulaire poreuze structuur zorgt voor een goede lucht-, damp- en vochtdoorlatendheid. De mate van elasticiteit wordt geregeld door tijdens de productie een ander type polyol toe te voegen.

Bij het kiezen van consumptiegoederen moet eraan worden herinnerd dat "schuimrubber" de handelsnaam is van PPUdie in de Sovjetperiode werd geregistreerd door het Scandinavische bedrijf met dezelfde naam.

Schuimrubber wordt vooral gebruikt in de lichte en meubelindustrie. Bekleding, vullers voor matrassen en kussens, zacht speelgoed, mannequins is een lijst van het meest voorkomende gebruik van dit type schuim.

Het materiaal wordt gekenmerkt door verschillende dikten en, dienovereenkomstig, verschillende stijfheid. Meestal geproduceerd in de vorm van vellen of blokken.

Verschillende soorten schuimrubber in de meubelindustrie worden gecombineerd, wat de kwaliteit van producten verbetert.

Bijvoorbeeld voor een bankzetel met een stijvere laken dan voor de rug.

Orthopedische producten moeten in de regel niet zacht zijn. Ze zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat het lichaam correct en comfortabel is geplaatst. Voor dit doel werd een nieuw soort schuim met een "geheugeneffect" ontwikkeld. Het is in staat om zijn oorspronkelijke vorm na vervorming terug te geven. Tijdens het gebruik volgt dergelijk materiaal de contouren van het lichaam van een persoon die erop ligt, waardoor u zo comfortabel mogelijk kunt ontspannen.

De belangrijkste mechanische eigenschappen van schuimrubber, waarvan de levensduur van meubelproducten afhangt:

 • stijfheid;
 • dichtheid;
 • sterkte;
 • elasticiteit;
 • celgrootte;
 • ondersteuningsratio.

De ondersteuningsverhouding en de celgrootte zijn bijvoorbeeld bepalend voor zeer elastische soorten polyurethaanschuim.

Meubelschuimrubber wordt onderworpen aan aanzienlijke belastingen, dus maken bonafide fabrikanten het materiaal met de hoogste dichtheid. Het is gemakkelijk bestand tegen dynamische belastingen en wegingen op lange termijn in de statica.

types

Deskundigen identificeren drie soorten polyurethaanschuim:

taai

Dit type materiaal heeft een hoge dichtheid, hardheid en lichtheid. Vanwege deze kenmerken wordt het gebruikt als akoestische of warmte-isolatie. Hard PU-schuim lijkt op platen. Eén toepassing is sandwichpanelen.

reticulated

Polyurethaanschuim met een open celstructuur. Het biedt ventilatie en hygroscopiciteit. Daarom worden panelen van netvormig schuim het meest gebruikt voor thermische isolatie van gevels en daken. Het grote voordeel van het materiaal is een lage weerstand en een hoge stofopnamecapaciteit. Dit geeft het de mogelijkheid om te filteren en te regenereren.In verband hiermee is het reinigen van verschillende vloeistoffen en gassen erg populair, aangezien netvormig polyurethaanschuim de lucht filtert met een grote concentratie van grof stof. Een van de toepassingsgebieden is het klimaatregelsysteem.

elastiek

De gespecificeerde versie van het schuimachtige schuimrubber. Het is ontworpen om schokabsorberende oppervlakken te creëren, daarom wordt het gebruikt in de meubelindustrie. In verband met de ecologische en chemische onschadelijkheid wordt het op het gebied van de geneeskunde gebruikt.

De nieuwste ontwikkelingen hebben ons in staat gesteld om verschillende ondersoorten van elastische PUF te verkrijgen:

 • Kunstmatige latex zijn eigenschappen dicht bij natuurlijke spons. Het wordt gekenmerkt door elasticiteit, het vermogen om vorm terug te winnen, verhoogde slijtvastheid, ventilatie. Zeer elastische kenmerken werden gewaardeerd door fabrikanten van orthopedische producten.
 • PPU met geheugeneffect. Het materiaal heeft een hoge mate van elasticiteit, zodat het na vervorming snel zijn oorspronkelijke vorm herstelt.

geïntegreerde

De soort wordt gekenmerkt door stevigheid en dichte consistentie. Meestal wordt het gebruikt bij de productie van auto's.

geschuimd

De componenten van het schuim bevinden zich in cilinders in vloeibare toestand. Ze worden gemengd tijdens het gebruik van schuim op het oppervlak.

Dit type polyurethaanschuim is verdeeld in twee ondersoorten:

 1. PPU met gesloten cellulaire structuur. Gebruik bij het werken met professionele professionals tweecomponentencomposities. Onderdelen worden tijdens de installatie gemengd, wat een chemische reactie veroorzaakt bij het vrijkomen van koolstofdioxide. Het geeft het schuim een ​​stijve structuur, waarvan de poriën luchtbellen zijn die van elkaar geïsoleerd zijn.
 2. PPU met open cellen. Voor werk in beperkte gebieden, maar ook in het dagelijks leven, is het raadzaam om composities met één component te gebruiken. Meestal worden ze "montageschuim" genoemd. In dit geval zijn alle componenten van de samenstelling al gemengd en staan ​​ze onder druk in de cilinder. Om de reactie te laten plaatsvinden, is contact met zuurstof en water noodzakelijk, wat wordt gewaarborgd wanneer de klep wordt geopend en het mengsel naar buiten wordt geleid. Lucht en waterdamp, evenals een vochtig oppervlak, stellen ons in staat om een ​​poreuze structuur van polyurethaanschuim te verkrijgen, waarvan de cellen open zijn.

De tweede optie kan niet concurreren met de eerste omdat deze kracht verliest.Voor schuimen in assemblageschuimen wordt freon gebruikt, dat uiteindelijk verdampt en wordt vervangen door lucht, wat de thermische geleidingscoëfficiënt verlaagt. Daarom is isolatie van gebouwen met polyurethaanschuim met een open cellulaire structuur niet geschikt, maar voor geluidsisolatie en is geluidsabsorptie zeer geschikt.

Toepassingsgebieden

Polyurethaanschuim vanwege de verscheidenheid aan vormen, types, kenmerken, heeft een breed toepassingsgebied.

constructie

Een van de belangrijkste toepassingen is constructie.

De lage thermische geleidbaarheid van het materiaal verhoogt de concurrentiepositie tussen andere verwarmers.

Lage dampdoorlatendheid en waterdichtende eigenschappen van stijve blokken polyurethaanschuim zorgen ervoor dat u ze in bijna elk bouwwerk kunt gebruiken:

 • thermische isolatie van de buitenmuren van het huis, balkon, zolder, dak;
 • akoestische isolatie van binnen- en buiten gebouwen en constructies (hangars, werkplaatsen, magazijnen);
 • hydroprotectie en opwarming van de bases.

Zelfuitzettende PU-schuimversies met een hoge mate van hechting aan het oppervlak maken het mogelijk om het materiaal te gebruiken op elke ondergrond, onder alle omstandigheden.

Bouw- en montagewerkzaamheden worden sneller en beter uitgevoerd. Nu is het mogelijk om kleine defecten van de muren te elimineren, scheuren tussen de frames bij het installeren van ramen en deuren.

De hoofdleidingen zijn ook geïsoleerd met polyurethaanschuim. Voor isolatie, in de regel, gebruik drie methoden:

 • Gieten. Een polyurethaanschuimmengsel wordt gegoten tussen de hoofdpijp en de polyethyleen behuizing, wat het mogelijk maakt om de productie te optimaliseren, naarmate het aantal bewerkingen afneemt, de structurele sterkte toeneemt, en een hoge mate van temperatuurbestendigheid wordt bereikt. Deze isolatiemethode vermindert het warmteverlies aanzienlijk. De belangrijkste olie- en gaspijpleidingen worden op deze manier vaker geïsoleerd.
 • Spuiten. De methode wordt gebruikt voor buizen met grote diameter. Net als in het eerste geval biedt de methode een naadloze toepassing van isolatie. Het kan worden opgemerkt als een voordeel dat de afzetting ter plekke kan worden gemaakt. Het temperatuurbereik van de isolerende laag is van min 80 tot plus 130 graden.
 • PPU-hulzen. Voor isolatie van externe leidingen creëren ze schelpen van polyurethaanschuim van ongeveer een meter lang en tot 10 cm dik.
vullen
sproeien
PPU-schaal

  In de samenstelling van moderne sandwichpanelen die worden gebruikt voor industriële en civiele constructies, is er ook PU-schuim. Dit bouwmateriaal is een meerlagige structuur bestaande uit twee coatinglagen en isolatie.

  Wanneer polyurethaanschuim wordt gebruikt als een warmte-isolerende laag met een dikte van 3,5 cm, wordt een effect bereikt dat vergelijkbaar is met het gebruik van een paneel met 12,5 cm dikke minerale wol, u kunt een dergelijk paneel zelfs vergelijken met een 96 cm dikke bakstenen muur. De belangrijkste voordelen van sandwichpanelen zijn lichtheid, duurzaamheid, duurzaamheid, hoge mate van thermische isolatie, lage vochtabsorptiecoëfficiënt, hoge constructiesnelheid en gebrek aan bouwafval.

  Architecturale decoratieve elementen in recente tijden zijn ook gemaakt van polyurethaanschuim. Deze omvatten bas-reliëfs en standbeelden, stucwerk en baguettes, kroonlijsten, kolommen, balustrades en nog veel meer.

  Sandwichpanelen
  het gieten

  Auto-industrie

  Integraal polyurethaanschuim wordt gebruikt bij de fabricage van autostoelen als vulstoffen, evenals isolatie van de cabine zelf.

  Alle zachte panelen in de auto zijn ook gemaakt met PPU: armleuningen, handgrepen, hoofdsteunen, stuur en zelfs bumpers.

  Met netvormig schuimrubber wordt een klimaatbeheersingssysteem gecreëerd.

  Meubelindustrie

  Meubelfabrikanten gebruiken PPU als vulmateriaal of buffermateriaal. Het vormen van kussens, matrassen, verschillende rollen doet niet zonder zijn medewerking. Aangezien de dichtheid varieert, is het mogelijk om verschillende graden van elasticiteit te bereiken en enige verlichting te bieden.

  Met de verbetering van sommige eigenschappen, kunt u een nieuw type schuim krijgen. Zo werd bijvoorbeeld een visco-elastisch materiaal met een geheugeneffect verkregen. Het wordt gebruikt voor orthopedische kussens en matrassen die zich aanpassen aan de structuur van het lichaam van een persoon die erop slaapt, wat de kwaliteit van slaap en rust verbetert.

  De elastische versie van polyurethaanschuim behoudt zijn vorm goed en behoudt een aanzienlijk gewicht, dus meubels die daarop zijn gebaseerd zullen lang meegaan. Bovendien verzamelt het geen stof en is het ademend, wat vooral belangrijk is voor mensen met allergieën. Fabrikanten waarschuwen dat als meubels springen, zoals kinderen vaak doen, de elasticiteit veel sneller zal afnemen.

  Lichte industrie

  De productie van schoenen en verschillende kledingstukken maakt vaak gebruik van zachte kunststoffen in de vorm van polyurethaanschuim. Bijvoorbeeld wreefsteunen voor hielen, verschillende reliëfs. Buitenzool van polyurethaanschuim is lang en heeft geen klachten.

  Schuimrubber is de meest voorkomende vulling van zacht speelgoed en mannequins.

  Voor het dagelijks leven produceerde polyurethaanschuim verschillende sponzen voor het afwassen, rollen voor het schilderen, schuursponsjes, "borstels". In dit geval wordt een PPU voor speciale doeleinden gebruikt, omdat deze tijdens het gebruik niet verkruimelt, bestand is tegen constant contact met water en huishoudelijke chemicaliën. Fabrikanten voor deze doeleinden voegen speciale vulstoffen toe die de kwaliteitskenmerken verbeteren.

  Reticulated Polyurethaanschuim is een materiaal voor de productie van luchtfilters in alle luchtzuiveringssystemen: huishoudelijke en industriële airconditioners, stofzuigers. Filtratie van water in een aquarium, olieproducten en verschillende soorten oliën, brandstof en smeermiddelen in de productie en het transport - dit is een aanzienlijke lijst van toepassingen.

  Zorgvuldig transport van kwetsbare goederen is niet compleet zonder verpakkingen gemaakt van polyurethaanschuim.

  Chemische industrie

  Isolatie van pijpleidingen op lage temperatuur doet niet zonder PPU.

  Polyurethaanschuim wordt veel gebruikt als koude isolator in elke techniek.

  geneeskunde

  Visco-elastische schuimrubbermerken worden op het gebied van geneeskunde gebruikt voor de vervaardiging van verschillende bekledingen voor brandwonden en andere huidlaesies, waardoor het minder storend is voor de gewonde gebieden.

  Ook veel gebruikt materiaal voor de vervaardiging van contourorthopedische kussens en houders: rollen, ruggen of cilinders.

  Overzicht fabrikanten

  Isolatie van polyurethaanschuim wordt de laatste tijd steeds populairder. Daarom verschijnen nieuwe fabrikanten van deze producten op de markt, evenals aannemingsbedrijven die diensten verlenen voor de installatie ervan.

  Respectabele PPU-leveranciers produceren componenten onder hun handelsmerken. De rest, in de regel, zijn wederverkopers en kopen componenten van bekende merken. Sommige bedrijven maken gebruik van de diensten van lokale raffinaderijen.

  Met behulp van consumentenrecensies zijn er verschillende betrouwbare fabrikanten van polyurethaanschuim:

  • Basf - Duitse chemische onderneming met vestigingen in 160 landen over de hele wereld.Het merk produceert een breed scala aan producten. Meer dan 7.000 items, waarvan 60% op de Europese markt wordt verkocht, ongeveer 22% van de omzet in de Verenigde Staten van Amerika, de rest is verdeeld over de markten van Zuid-Amerika, Azië, Afrika en de Pacific. In Rusland heeft het bedrijf verschillende dochterondernemingen, waaronder BASF Construction Systems LLC, BASF Vostok LLC, Wintershall Russland. Een van de bekende joint ventures die polyurethaanschuimproducten produceren, is het bedrijf Elastokam. Het bedrijf produceert polyurethaansystemen, beschikbaar voor consumenten van elk niveau, voor verschillende toepassingen.
  • Synthesia Internacional S.L.U. - Spaans chemisch bedrijf, opgericht in 1964. Sinds 1966 is de hoofdrichting de productie van polyesters, evenals polyurethaansystemen voor verschillende industriële sectoren, bijvoorbeeld thermisch en akoestisch. Sinds 1970 verschenen polyurethaanschuim voor sandwichpanelen, constructie- en koelsystemen voor het eerst in het assortiment. Tegenwoordig produceert het bedrijf producten voor verschillende marktsegmenten. De bekendste distributeur van producten in Rusland is Global Therm LLC.Dit bedrijf biedt directe leveringen, voert een bepaalde voorraad producten uit in een magazijn in Moskou en garandeert een flexibel systeem van betaling en advies van technische specialisten.
  • Sipur (Polen) - een van de grootste producenten van gespoten polyurethaanschuimisolatie. Thermische isolatieproducten worden gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid, waardoor de isolatie kan worden aangebracht in een dunnere laag (afgezette dikte tot 6 cm). Het bedrijf garandeert de levensduur van PPU ongeveer 50 jaar. Dankzij de gesloten cellulaire structuur houdt de thermische isolatie niet alleen warmte vast, maar maakt het ook mogelijk om de structuren te versterken en te beschermen tegen vocht. Isolatiedichtheid is 18-22 kg / m3, de mate van luchtdoorlaatbaarheid is ongeveer 0,0045 kg / (m2 * uur), het temperatuurbereik voor bedrijf is van -70 tot +100 graden. Modern innovatief materiaal is gepatenteerd, speciaal ontwikkeld voor de CIS-markt en daarom gecombineerd met redelijke prijzen en hoogwaardige eigenschappen.
  • Icynene (Canada). Het merk produceert energiezuinige polyurethaanschuimisolatie voor particuliere en industriële bouw. Meer dan 300 landen hebben met certificaten de kwaliteit van het geproduceerde materiaal bevestigd.Gegarandeerde periode - 25 jaar. Het bedrijf betrad de markt van polymeerisolatie sinds 1986.
  • Wanhua (China). Het bedrijf is in 1998 met de productie begonnen en heeft nu wereldwijd erkenning gekregen. Het bedrijf heeft verschillende kwaliteitstypen PU-schuim, aromatische polyaminen, polyisocyanaat (MDI). De laatste wordt geproduceerd in twee fabrieken met een totale capaciteit van maximaal 500 duizend ton per jaar.

  Voors en tegens

  Het warmte-isolerende constructie gebied is de laatste tijd in een snel tempo aan het ontwikkelen. Innovatieve technologieën en de nieuwste apparatuur hebben het mogelijk gemaakt om bepaalde hoogten te bereiken op het gebied van isolatieafwerkingsmaterialen. Traditionele isolatie kan niet zo'n lange operationele periode bieden zonder verlies van beschermende eigenschappen, terwijl nieuwe verwarmers comfort creëren, het mogelijk maken om te besparen op verwarming, tocht te elimineren, lawaai en vochtisolatie te verhogen. Om het materiaal correct te gebruiken, moet u alle voor- en nadelen kennen en er rekening mee houden.

  De voor- en nadelen van verschillende soorten PUF verschillen aanzienlijk.

  Schuimrubber

  Het bekende schuimrubber, dat al sinds de jaren zestig van de 20e eeuw veel wordt gebruikt, wordt gewaardeerd om zachtheid, veerkracht, het vermogen om van vorm te veranderen, het kan worden gesneden, gelijmd en genaaid.Het materiaal werd gebruikt in de meubelindustrie, in de productie van kinderspeelgoed, als verpakking, in het dagelijks leven, enzovoort.

  De belangrijkste zijn de volgende voordelen:

  • Hoge slijtvastheid.
  • Hypoallergeen. Het materiaal is veilig voor de productie van goederen voor kinderen.
  • Niet vatbaar voor de vorming van schadelijke micro-organismen.
  • Flexibiliteit.
  • Verschillende modellen. Afhankelijk van de stijfheid, kleur, dikte, kan PUF in verschillende gebieden worden gebruikt.
  • De gebruiksduur is van 5 tot 15 jaar, afhankelijk van de dichtheid en de uitgevoerde functies.

   Maar met alle voordelen van schuimrubber zijn er ook belangrijke nadelen:

   • Het bevat een toxische verbinding tolueen diisocyanaat.
   • Schuimrubber is hygroscopisch. Absorbeert geuren en houdt ze lang vast.
   • Het heeft een beperkt temperatuurbereik.
   • De lage bedrijfsduur in vergelijking met starre typen PPU.
   • brandgevaar. Het materiaal is brandbaar en daarom behoort het volgens GOST tot de groep van ontvlambare, licht ontvlambare en giftige stoffen bij het verbranden van stoffen met een hoge mate van rookvorming.

   Fabrikanten probeerden vlamvertragers in de samenstelling van schuimrubber in te brengen,wat de vuurbestendigheid zou verhogen.

   Dit leidde echter tot een verslechtering van de fysisch-mechanische eigenschappen en veroorzaakte ook een aanzienlijke toename van de kosten.

   Zelfschuimende formuleringen

   We vermelden de meest bekende voordelen van polyurethaanschuim, waardoor het populair is:

   • De cellulaire structuur van de PUF verschaft een effectieve mate van thermische geleidbaarheid.
   • De mogelijkheid van spuiten vermijdt naden en gewrichten, verhoogt de effectiviteit van isolatie.
   • Een verscheidenheid aan soorten polyurethaanschuim vergemakkelijkt het werken met oppervlakken van elke vorm.
   • De lage mate van hygroscopiciteit maakt het niet alleen mogelijk om thermische isolatie te bieden, maar ook om waterdichte structuren te maken.
   • Hoge dampdoorlatendheid.
   • Na het spuiten heeft polyurethaanschuim een ​​neutrale geur.
   • Hoge adhesiecoëfficiënt. Deze eigenschap kan soms als een nadeel worden beschouwd, omdat de PUF die op het oppervlak wordt gesproeid, alleen mechanisch kan worden verwijderd. Er zijn geen speciale oplosmiddelen voor dit doel.
   • Laag gewicht. Het materiaal weegt het oppervlak niet mee.
   • Met PPU kunt u de muren versterken wanneer u ze toepast.
   • Groot temperatuurbereik.
   • Duurzaamheid. Garantieperiode is meestal ongeveer 20-25 jaar.Fabrikanten beweren echter dat zelfs na twintig jaar de kwaliteitskenmerken enigszins verslechteren.
   • Laag tijdsinterval voor oppervlaktebehandeling met polyurethaanschuim.
   • Brandveilig. Het materiaal brandt niet, het is zelfdovend.

   Onder de nadelen zijn de volgende factoren:

   • Hoge kosten Het verschil, bijvoorbeeld met minerale wol, is 2-3 keer. Er moet echter worden opgemerkt dat de levensduur veel hoger is.
   • Als PPU wordt toegepast door spuiten, hangt de kwaliteit af van de deskundigheid van de specialist.
   • Hightech apparatuur voor het spuiten van polyurethaanschuim is duur, dus niet iedereen kan het betalen, maar alleen gespecialiseerde bedrijven.
   • Bij ontsteking smeult PPU en geeft ze scherpe rook af. Schade aan de gezondheid brengt het.
   • Het materiaal is bang voor ultraviolette straling, dus onder invloed van zonlicht wordt het donkerder en krijgt het een onaantrekkelijke uitstraling. Ter bescherming van het PU-schuim is het beter om de afwerking toe te passen. Bovendien zorgt de zon ervoor dat de bovenste laag smelt, maar als er voldoende dikte is, beschermt deze de onderste laag tegen vernietiging.

   Hoe jezelf te isoleren?

   Het is mogelijk om het proces van muurisolatie op te delen in twee typen: intern en extern.

   intern

   Uit de naam volgt dat het werk binnenshuis wordt gedaan.Meestal verwarmen ze hoeken, loggia's of balkons.

   Met polyurethaanschuim kunt u zelfs probleemgebieden als de badkamer en keuken aan.

   Het materiaal heeft goede vochtwerende eigenschappen. Om hygroscopiciteit uit te sluiten, moet een dampscherm met folielaag, dat zich in de kamer zou moeten bevinden, op de PPU worden gelegd.

   Bij het verwarmen van loggia's of mansards helpt polyurethaanschuim om warmteverliezen te voorkomen en verwarmingskosten te besparen.

   Technologie van verwarmende balkons en loggia's

   Om een ​​klein balkon of loggia te isoleren, kost het niet veel tijd. Meestal is voor deze doeleinden een standaardset gereedschappen en materialen vereist:

   • aluminium profiel voor draaibanken (van elke bouwsupermarkt);
   • zelftappende schroeven met deuvels;
   • boor;
   • PUF-componenten (het is beter om een ​​kant-en-klare set te kopen);
   • wapenverdeler - als je een kant-en-klare set koopt, zit het apparaat er al in;
   • persoonlijke beschermingsmiddelen - handschoenen, bril, gasmasker;
   • bouwniveau.

   In de voorbereidende fase worden de wanden en het plafond gereinigd van de oude coating, het afpellen van gips en ander vuil.Als de voegen tussen de wanden of in de hoeken diepe openingen vertonen, is het beter om ze te vullen met stukjes schuim en stopverf. Kleine gebreken hoeven niet te worden geëlimineerd, omdat schuim deze taak aankan.

   De tweede fase is om de lat te installeren. Hiertoe worden de profielen met regelmatige tussenpozen langs de wanden bevestigd en met loodrechte bruggen bevestigd. Deskundigen adviseren om alle openingen, ramen en deuren rond de omtrek te kraken. Vervolgens moet u alle vensters, deurpanelen en communicatie met polyethyleen afdekken, om niet te bederven tijdens het aanbrengen van isolatie.

    De derde fase is sproeien. Volgens de instructies voor de componenten van de isolatie, wordt het pistool verzameld, de voedingsslangen, mondstukken. De cilinders worden vóór gebruik grondig geschud. Allereerst is het noodzakelijk om de gaten in de voegen tussen het plafond en de wanden, de hoeken te vullen en de openingen te verwerken. Voor deze doeleinden, dient een smalle straalpijp. Verder is het beter om een ​​bredere spray te gebruiken om polyurethaanschuim gelijkmatig op het oppervlak van het plafond en de wanden aan te brengen. Op plaatsen met kleine defecten of onregelmatigheden, wordt de isolatie aangebracht met een dikkere laag om te egaliseren.Na het einde van het werk moet het overtollige polyurethaanschuim uit de lat worden verwijderd.

    De laatste fase - afwerking. Gipsplaat wordt aan de kist bevestigd als het in de toekomst de bedoeling is om de muren te schilderen, ze met gips te bedekken of behang aan te brengen. Afwerken met kunststof of houten panelen wordt vaak toegepast.

    Er moet aan worden herinnerd dat in het geval van pleisterwerk het versterkende glasvezelnetwerk moet worden versterkt voordat de afwerkingslaag wordt aangebracht.

    kelder

    Vochtige kelders hebben vooral behoefte aan isolatie en waterdichting. Fasen van het werk:

    1. De procedure voor het isoleren van het oppervlak tegen overtollig vocht. Om te beginnen is de vloer bedekt met dakleer. Er moet aan worden herinnerd dat de gestapelde vellen elkaar overlappen, op de wanden van de plant op 20 centimeter. Om een ​​goede dichtheid te garanderen, is ruberoid op de buitenrand gecoat met mastiek, het is ook beter om door te gaan met gewrichten. In het geval van lage vochtigheid in de kelder, worden de wanden ook behandeld met mastik tot een hoogte van 10-15 cm vanaf de vloer. Vervorming van de beschermende coating zal helpen om dekvloeren te vermijden.
    2. De toepassing van polyurethaanschuim isolatie begint vanaf de hoek tot de uitgang. Het is beter om 3-4 lagen te maken, waarbij het niveau duidelijk over het gehele vloeroppervlak wordt gevolgd.
    3. Een betonnen gietvloer wordt gelijkmatig over het schuim aangebracht. Regel niveau dikte. De minimaal toegestane dikte is 5 cm.
    4. Afwerking. Na het drogen van de dekvloer gedurende minstens twee of drie dagen, is de vloer bedekt met tegels, panelen, linoleum of ander materiaal.

    Zolder en zolderkamers

    Werken met polyurethaanschuim isolatie op zolder hangt af van de methode van latere afwerking.

    • Als de zolder na isolatie gepland is om eurolining of gipsplaat te isoleren, moet het schuim tussen de dakspanten worden aangebracht. Tegelijkertijd is het niet nodig om vloerbalken te bedekken met waterdicht, antiseptisch of een primer.
    • Als nabewerken betekent decoratieve pleister, dan is het noodzakelijk om PPU op alle oppervlakken te plaatsen, ook op balken.

    Om met het werk te beginnen is het noodzakelijk van verbindingen en naden tussen muren en een dak. Het is belangrijk om de uniformiteit van de isolatielaag te bewaken. Handig is dat de afwerking in een korte tijd kan worden gestart, omdat de isolatie vrijwel onmiddellijk bevriest.

    outdoor

    Externe isolatie van de gevel van het gebouw maakt het niet alleen mogelijk om warmte vast te houden, maar ook om vocht, schimmels en andere schadelijke micro-organismen te voorkomen.

    Voor buitenwerkzaamheden meestal zelfschuimende modificaties van polyurethaanschuim. Ze worden gelijkmatig aangebracht, zonder naden, waardoor alle gebreken en onregelmatigheden aan de wanden worden opgevuld. Bovendien heeft het materiaal een uitstekende hechting, geschikt voor isolatie als een houten huis, en structuren gemaakt van beton en bakstenen. PPU hardt snel uit.

    In verband met de angst voor zonlicht, is het noodzakelijk om het af te dekken met een afwerkende decoratieve beschermende laag.

    Er zijn twee manieren om het dak of de muren te isoleren met polyurethaanschuim, afhankelijk van het gebruikte type isolatie:

    1. Met gebruik van PPU van elastische structuur. Het taaie materiaal heeft een poreuze structuur en onderscheidt zich door zijn lage dichtheid. In dit opzicht maakt een dergelijke isolatie dakisolatie met gelijktijdige geluidsisolatie mogelijk.
    2. Gebruik van hard PU-schuim. Het materiaal komt het meest voor in de constructie omdat het een hoge dichtheid heeft.

    Dit resulteert in de volgende prestatiekenmerken:

    • vochtbestendigheid - bescherming van het dak tegen de werking van water;
    • weerstand tegen vervorming, zodat de isolatie bestand is tegen aanzienlijke belastingen;
    • een laag gewicht PU-schuim vermindert de totale belasting van de fundering;
    • installatiegemak - thermische isolatie vereist geen ontleedstructuren, extra training.

    Bij de bouw van particuliere huizen wordt de eerste methode vaker gebruikt, in het geval van isolatie van dimensionale structuren, de tweede.

    De belangrijkste stadia van het toepassen van polyurethaan voor het verwarmen van een laag gebouw met hun eigen handen:

    1. Reiniging van de basis en de eliminatie van grote defecten erop. In dit stadium is het noodzakelijk om de muren, de noodzakelijke delen van de vloer of het plafond te reinigen van stof, oude coating en verschillende soorten vuil. De procedure zal de hechting van het schuim aan het oppervlak verbeteren. Tegelijkertijd merken experts op dat het niet nodig is om de basis te nivelleren.
    2. Een laag van polyurethaanschuim trekken met behulp van speciale apparatuur. Spray geproduceerd op gepelde gronden. De dikte van de polyurethaanschuimlaag zal afhangen van verschillende factoren. Op het uitgelijnde oppervlak van het materiaal zal minder nemen. Heeft ook invloed op het type verwarmde vloeren zelf. Een voorlopige berekening van warmteverlies helpt onnodige kosten te voorkomen en de nodige bescherming te bieden.
    3. Versterking speciale stropdas. Als versterking wordt meestal een glasvezelgaas met kleine gaatjes gebruikt.Professionals adviseren om de versterkingslaag niet minder dan 6 cm te leggen.
    4. Finish. Voor de bescherming van polyurethaanschuim isolatie, kunt u alle materialen gebruiken: baksteen, gips, kunstmatige of natuursteen, verf voor gevels, zijspoor en anderen.

     Grote bedrijven die werken aan de constructie van grote gebouwen en structuren, maken vaak gebruik van een hard type polyurethaanschuim. Dit vermindert tijd en kosten.

     Bovendien is de isolatie van de hangar, magazijn of hoogbouw economisch voordelig om deze met dergelijk polyurethaanschuim te bedekken, omdat deze duurzamer is, sneller wordt aangebracht, geen extra kosten vereist voor het uitlijnen van de wanden.

     Toepassen van schuim kan twee methoden zijn:

     1. Spuiten. Het proces vindt plaats met behulp van speciale apparatuur in de vorm van een pistool, waarin twee componenten en water worden geleverd. Er vindt een chemische reactie plaats, het resultaat is een PUF, een gelijkmatige laag die op het open oppervlak ligt.
     2. Gieten. In dit geval worden de componenten vooraf gemengd en wordt het resulterende mengsel in het gat gegoten. De methode is geschikt voor gesloten en moeilijk bereikbare plaatsen, complexe architecturale vormen (nissen, bogen, verschillende projecties, hoeken, kolommen), oude gebouwen.

     Handige tips van de profs

     • Bij onafhankelijke isolatie van gevels van gebouwen moet er rekening mee worden gehouden dat na het aanbrengen van polyurethaanschuim op het oppervlak, het volume in een korte tijdsspanne toeneemt. Daarom is het beter om de hoeveelheid van het toegepaste materiaal te voorzien om de scheuren die ermee worden gevuld tijdens de uitbreiding niet te verbreken.
     • PU-schuim hardt zeer snel uit en heeft een uitstekende hechting met alle soorten oppervlakken. Er is geen middel dat zou toestaan ​​dat het wordt afgewassen. In dit opzicht moet in gedachten worden gehouden dat de tijd om het werk zelf uit te voeren en onnauwkeurigheden te elimineren extreem klein is.
     • Voor het vullen van holtes, bijvoorbeeld tussen een gevelstenen muur en een schuimblok, is het beter om speciale mixen te gebruiken voor gieten. Ze breiden niet zo snel uit als schuim, dus de constructie zal niet barsten. Er moet echter worden opgemerkt dat de kosten van een dergelijk systeem veel hoger zijn.
     • Vaak wordt water gebruikt voor het schuimen van polyurethaanschuim, daarom adviseren deskundigen tegen het toepassen van dergelijke isolatie op gegalvaniseerde oppervlakken. Dit zal de eigenschappen van het metaal verergeren. Ook voor galvanisatie zijn modificaties van gesloten cellen van PUF niet geschikt.Omdat het metaal voldoende sterk is, heeft het geen extra versterking nodig.
     • Het is verplicht om de top af te dekken met wat afwerkingsmateriaal voor externe behandeling, omdat polyurethaanschuim bang is voor ultraviolette straling.
     • Vóór de start van isolatie, is het beter om een ​​voorlopige berekening te maken om de hoeveelheid schuim te bepalen. Eerst wordt de dikte van de aangebrachte laag berekend. Bijvoorbeeld voor een dakoppervlak van 45 vierkante meter. m. de beste optie is de grootte van 6 tot 10 cm, als u het gebied vergroot tot 50 vierkante meter. m en meer, het bereik zal dalen naar een niveau van 3-7 cm. Bij het berekenen van het warmtebesparende effect, wordt rekening gehouden met het aantal raam- en deuropeningen, het materiaal van de muren, de aanwezigheid van energiebesparende materialen, het klimaat in de regio.
     • Voordat de wand van binnenuit wordt geïsoleerd, moet de thermische weerstandscoëfficiënt worden geëvalueerd. Als het oppervlak warm is, kan polyurethaanschuim isolatie het beste buiten worden aangebracht. In dit geval worden de hittebestendigheid van de wand en het schuim toegevoegd en daarom wordt het gewenste effect bereikt. Als u het tegenovergestelde doet, bevriest het externe oppervlak, wat de algehele thermische weerstand nadelig beïnvloedt.
     • Voor zelfgebruik is het beter om wegwerpkits te kopen voor het aanbrengen van schuim. Ze bieden alles: spuiten, slangen, hulpstukken, gereedschap, reserveonderdelen, zelfs persoonlijke beschermingsmiddelen (bril, handschoenen en masker).
     • U moet niet bang zijn dat houten rekken, bijvoorbeeld dakbalken, onder de dampdichte polyurethaanschuimomhulling zullen verslechteren. De coëfficiënten van dampdoorlatendheid in hout en PUF zijn ongeveer hetzelfde, waardoor dergelijke problemen niet meer voorkomen.
     • Het wordt niet aanbevolen om het dak van binnenuit te verwerken met PU-schuim met open cellen. Natuurlijk is het als warmte-isolatie beter dan andere minerale isolatiemiddelen, maar omdat het slechtere dampisolatie is, zijn extra kosten voor ventilatie en een isolerende laag vereist. Daarom wordt deze optie als niet economisch haalbaar beschouwd.
     • Polyurethaan kan het vuur niet aan, hoewel het brandveilig is. Daarom, als er een constant effect is van hoge temperaturen op de verwarmde oppervlakken, is het beter om PPU te weigeren. Bij het branden smeult het en geeft het scherpe rook af die ongezond is.

     Selectie van aannemers

     Isolatie van gebouwen en constructies vereist speciale werkwijzen, geavanceerde apparatuur en hoogwaardige componenten van het mengsel. Daarom is het, in het geval van financiële kansen, beter om de diensten van gespecialiseerde bedrijven te gebruiken. Om niet in de val te lopen, adviseren professionals om zich te houden aan de volgende regels bij het kiezen:

     • Huur beter bewezen bedrijven met aanbevelingen.
     • De componenten van polyurethaanschuimisolatie moeten over kwaliteitscertificaten beschikken.
         • Voordat u met het werk begint, is het beter om ervoor te zorgen dat de opslagperiode van de componenten niet is verlopen.
         • Apparatuur voor spuiten en vijlen PPU moet ook documenten bevatten. In de regel gebruiken aannemers die lange tijd op het gebied van constructie met grote objecten hebben gewerkt, hogedrukapparaten van bekende wereldmerken die zich op dit gebied hebben gevestigd. Bijvoorbeeld Graco of Gama.

         Plunjerpompen zorgen voor een uniforme toepassing van polyurethaanschuim.

         Voordat u een contract ondertekent, moet u zorgvuldig alle voorwaarden lezen en alle onbegrijpelijke plaatsen verduidelijken die verband houden met de voorwaarden voor voltooiing van het werk, betaling, vooruitbetaling, enz.

         Over de kenmerken van gespoten polyurethaanschuim en over hoe u het kunt aanbrengen, zie de volgende video.

         Comments
          auteur
         Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

         Inkomhal

         Woonkamer

         slaapkamer