Ovens voor serres: de types en kenmerken van het apparaat

Het gewas is afhankelijk van de weersomstandigheden, met name van de temperatuur in de kas. In gebieden met een ruw klimaat, voor een tijdige oogst, worden speciale structuren gebouwd die de kassen verwarmen. Hun grootte en hoeveelheid is afhankelijk van het oppervlak van de kas. Aangezien de verwarmingsinrichtingen voor een lange tijd zullen worden gebruikt, zijn substantiële materiaalkosten voor de apparatuur vereist. Bijgevolg zullen de kosten van het gewas toenemen.

Soorten verwarming en soorten kachels

Kassen worden op verschillende manieren verwarmd:

 • biologische;
 • elektrische;
 • lucht;
 • gas;
 • kachel.

Kachelverwarming is de meest economische verwarmingsoptie die het gebruik van de meeste brandstoffen mogelijk maakt.Ze kunnen werken zoals hout, kolen, gas en zelfs pellets.

Het verwarmen van ovens heeft één belangrijk nadeel - het overmatig drogen van lucht door de snelle verwarming van de apparatuur.

 • Oven verwarming op zaagsel, dat is afval houtbewerking bedrijven. Daarom heeft de aanschaf van deze brandstof geen grote uitgaven nodig. Voor de constructie van de kachel op zaagsel moet u een vat tin kopen, bij voorkeur een paar vaten, een gasfles en een pijpsegment.
 • Een afvaloliekachel is een economische verwarmingsoptie met een lange brandtijd. De olieraffinaderijen worden afgevoerd van alle voertuigenvloot, zodat wagenparkarbeiders de olie graag delen.
 • In het koude seizoen worden kachels gebruikt voor het verwarmen van de kas, die voor een goede verwarming zorgen.
 • De bakstenen kachel van Kuznetsova is van bijzonder belang voor tuinders vanwege het hoge rendement (80%). Het lichaam van een steenoven moet echter worden geïsoleerd met basaltmateriaal.
 • Een wonderbrandertje op diesel is een uitstekende oplossing voor een serre zonder aansluiting op het centrale verwarmingssysteem. De kachel wordt ook als extra gebruikt,en als de belangrijkste bron van warmte.

Er zijn veel soorten ovens voor het verwarmen van kassen, die van elkaar verschillen:

 • warmteoverdrachtsprincipe;
 • convectie;
 • straling;
 • basis en aanvullende details;
 • verbrandingskamer;
 • pijpen voor luchttoevoer.

Het ontwerp en de installatie van een specifieke oven kan alleen worden uitgevoerd nadat alle details van het verwarmingsproces zijn bestudeerd. Je moet weten dat de oven voor grote kassen en kleine verschillende ordening.

Brandstof opties

Bij kasverwarming worden verschillende soorten brandstof gebruikt. De meest betaalbare brandstof is brandhout. Het ontwerp van de houten uitrusting vertegenwoordigt niets moeilijks. Brandhout kan worden gestookt en lange brandende kachels. Voor een kleine kas is het genoeg om eenmaal per dag brandstof te laden.

Kolen kunnen worden gebruikt voor een betere verwarming., het belangrijkste voordeel is een hoog caloriegehalte en nadelen - veel afval: as, stof. En ook tijdens de verbranding van steenkool worden schadelijke en giftige gassen in de atmosfeer uitgestoten en sommige kolen kunnen zelfs spontaan ontbranden als de opslagomstandigheden niet worden gevolgd.

Onlangs is zaagsel gebruikt als brandstof voor verwarming. Ovens waarin ze warmte produceren, worden lange-brandende structuren genoemd. Hoogwaardige verwarming gaat gepaard met een beetje rook. Deze optie van de oven is eenvoudig zelfstandig uit te voeren. De kachel heeft een vrij hoog rendement.

Kasfaciliteiten kunnen ook worden verwarmd door kachels waarin brandstofbriketten worden gebruikt als brandstof. Dergelijke brandstof, in vergelijking met steenkool of brandhout, heeft betere eigenschappen, bijvoorbeeld minder rook, snelle hitte en geen schadelijke effecten op de lucht. Het gebruik van brandstofbriketten zorgt ervoor dat u vonkvorming en lange verbranding voorkomt - om de vereiste temperatuur te handhaven. De kachel met dit type brandstof heeft een hoog rendement, milieuvriendelijkheid en efficiëntie.

Sommige bewoners in de zomer gebruiken vloeistof als brandstof. Het is echter niet helemaal geschikt om te verwarmen vanwege zijn toxiciteit en hoge kosten.

Optimale keuze

De beste optie voor het verwarmen van kassen is om een ​​kachelfornuis te installeren, dat als het meest economisch en gemakkelijk te gebruiken wordt beschouwd.De kachel bestaat uit een vat met een deur voor de vuurkist, een schoorsteen, een pijp om de warmte naar buiten te laten komen, een springer in het bovenste deel.

Verwarmd door de beweging van rook:

 • Hete rook beweegt door de buis, de buis wordt geïnstalleerd aan de zijkanten van de kas of in het midden.
 • Het oppervlak van de oven straalt warmte uit.
 • Warme lucht wordt boven het web gevormd en gaat door de pijp naar buiten.

Houtafval, kolen of brandhout kunnen als brandstof worden gebruikt. De kwaliteit van de verbranding hangt af van het type brandstof en de penetratie van lucht in de ovenruimte. Deze verwarmingsmethode is geschikt voor degenen die vaak het verbrandingsproces kunnen regelen. Dit is het enige nadeel van de kachel.

In lange brandende ovens is dit min een voordeel: brandstof kan daarin veel minder vaak worden ingesloten. Ze verbruiken ook minder brandstof en verminderen de verwarming van de ovenwanden zonder de warmteoverdracht te verminderen. Ze lijken erg op kenmerken met infraroodverwarmers.

Een lang brandende oven heeft twee kamers, waarvan één de restbrandstof volledig verbrandt en de ander alleen het grootste deel verbrandt.De toegang van zuurstof tot de kamer is beperkt, waardoor de brandstof niet onmiddellijk verbrandt, maar gedurende lange tijd smeult met het vrijkomen van een grote hoeveelheid warmte.

Als brandstof voor lang-brandende fornuizen, kan verschillende huishoudelijk afval worden gebruikt, maar zonder schade aan planten. De constantheid van de temperatuur in de kas biedt de noodzakelijke voorwaarden voor de groei van gewassen.

Voordat u een dergelijke oven installeert, moet u echter rekening houden met veel factoren.

Centrale houtconstructie: de voor- en nadelen

De centrale houten constructie is gemaakt van metaal of baksteen. Bovendien, hoe groter de kas, hoe groter het ontwerp van de oven. Het werd centraal genoemd vanwege de noodzaak om het in het midden van de kas te installeren, wat een optimale warmteverdeling over het hele oppervlak van de kas mogelijk maakt.

Dit ontwerp werkt op hout, dus speciale apparaten zijn niet nodig voor gebruik.

Centrale houtkachel heeft een aanzienlijk aantal nadelen.

 • Regelmatig water geven van planten en constante luchtbevochtiging in de kas. Door de snelle opwarming van de lucht droogt snel, en daarmee de grond.Sommige gewassen tolereren zo'n klimaat in de kas niet. Door waterlopen in de buurt van de kachel te installeren, kan dit nadeel enigszins worden gecompenseerd.
 • Een ander belangrijk punt is de ongelijke verdeling van warme lucht over het hele gebied van de kas. De hoogste temperatuur wordt in de buurt van de oven gehouden en hoe verder de installatie, des te kouder de lucht zal zijn. Dientengevolge, zullen sommige van de planten rond de perimeter bevriezen. Dit moet worden overwogen als de kas groot is en een hoog plafond heeft.

Je kunt de temperatuur egaliseren met behulp van inductielampen van lang branden. Ze bevinden zich in de meest afgelegen delen van de kas. En ook verwarming met een infraroodverwarming zorgt ervoor dat culturen behouden blijven. Deze optie is niet geschikt voor kassen met lage plafonds: u moet kiezen voor een houtkachel of een inductielamp. Als er een kachel wordt gekozen, is het in de buurt daarvan nodig om kleine ventilatoren te installeren om de warmte te versnellen.

Bubafonya

Ovenovens hebben een kleine efficiëntie en de noodzaak om vaak opnieuw te laden van brandstof. De vakman Bubafonya vond een zelfgemaakt ontwerp uit, dat zich onderscheidt door het principe van verbranding van brandstof.

Functies en apparaat

Het belangrijkste verschil in de Bubafoni-oven is de opname van de bovenste luchtmassa, wat heeft geleid tot dergelijke positieve eigenschappen als:

 • langere brandende brandstof;
 • het is niet nodig om de vuurhaard regelmatig te laden;
 • betere warmte-opslag;
 • winstgevendheid, omdat een dergelijke oven gemaakt kan worden van afvalmaterialen: vaten gemaakt van ijzer of metaal; Niet alleen brandhout kan worden gebruikt als brandstof, maar ook als planken, chips, karton of chips. En ook de Bubafonya-oven werkt autonoom, dat wil zeggen, zonder het gebruik van elektrische energie.

Er zijn ook nadelen aan dit ontwerp:

 • uiterlijk ziet er niet representatief uit;
 • gemiddelde warmteafgifte;
 • koolstofvorming op de ovenwanden;
 • condensatie wordt gevormd, die in de winter bevriest en de hoofdleiding sluit;
 • tijdens de inlaat van lucht, verschijnt er soms vuur uit het kanaal;
 • met de installatie van een dergelijke kachel, is het noodzakelijk om voor ventilatie in de kas te zorgen.

Om Bubafon onafhankelijk te maken, is het noodzakelijk om de structuur en het principe van de werking van de oven te kennen. Lucht komt binnen door de bovenste buis en de brandstof begint te branden. Tijdens het branden verzamelt de as zich op het oppervlak van de brandstof en voorkomt dat deze brandt.Daarom moet u zorgen voor de installatie van de pers in de vorm van een metalen pannenkoek, waarvan de diameter iets kleiner is dan die van het vat. In het midden van de pannenkoek is een gat geboord voor de pijp met zuurstof.

De brandstof wordt verbrand en de pers wordt neergelaten, waarbij de as tussen de pannenkoek en de muur wordt verwijderd. Deze as koelt af en gaat door de schoorsteen met de rest van de verbrandingsproducten.

making

Nadat u de tekeningen en diagrammen van de oven hebt bestudeerd, nadat u het werkingsprincipe hebt begrepen, kunt u Bubafon met uw eigen handen doen. Een belangrijk punt is de keuze van capaciteit. Omdat het een pijp met grote diameter, een vat, een lege gasfles kan worden gebruikt.

Wat het ook is, moet de constructie afmaken:

 • zich ontdoen van het deksel;
 • om een ​​tank met open bovenkant te verkrijgen, is het noodzakelijk om de bodem te brouwen;
 • persvoorbereiding: hiervoor is een metalen cirkel geschikt;
 • boor een gat in het midden van de buis en bevestig de pijp door te lassen;
 • een pijp met een grotere diameter wordt ook aan het deksel gelast zodat de eerste pijp vrij kan glijden;
 • om een ​​opening te creëren zodat de lucht tussen het oppervlak en de brandstof passeert, bevestig een metalen profiel aan de buis;
 • voor de vuurkist om de deur van de ijzeren plaat te maken en vast te maken;
 • vanaf de bovenkant van de tank, maak een gat voor de schoorsteen en bevestig een pijp;
 • maak benen voor de kachel, als de bodem niet "de moeite waard" is.

Bij de vervaardiging van de schoorsteen moet rekening worden gehouden met de noodzaak om weerstand te creëren, waardoor een langere vertraging van de warmte mogelijk zal zijn.

Alvorens de oven te installeren, is het noodzakelijk om er een basis voor te maken uit bakstenen en een substraat gemaakt van gegalvaniseerde plaat. Dit zal helpen om het onderste deel van de kachel te verwarmen, wat leidt tot de dood van dichtgroeiende gewassen. De stichting slaat ook warmte op en verdeelt deze.

Na het installeren van de oven, is het noodzakelijk om stenen op te leggen om de warmteoverdracht te verbeteren.

Buleryan: onderscheidende kenmerken

Buleryan - een lang-brandende kachel, zeer vergelijkbaar met de kachel. Ook hier wordt de lucht verwarmd door hete rook uit de buizen rond de omtrek van de kas, waardoor deze ook heet wordt. In tegenstelling tot de kachel, in Buleryan, warmt de lucht anders op: koele lucht komt de onderste opening van de buis binnen en begint op te warmen met het lichaam van de verbrandingsruimte, waar de pijpen zijn bevestigd. Als gevolg hiervan wordt koele lucht verwarmd tot 60 graden en verlaat deze de bovenste opening. Ovenbrandstof: brandhout, kolen, pellets, gezaagd afval.

Buleryan heeft, in tegenstelling tot de kachel, verschillende voordelen.

 • Meer efficiëntie door naverbranding van rookgassen. Hierdoor wordt minder brandstof verbruikt en wordt meer warmte geproduceerd.
 • Volledige verbranding van brandstof.
 • Zodra Buleryan is overstroomd, kan het drie dagen werken, wat het werk van de tuinman enorm vergemakkelijkt. Voor mensen die niet elke dag kunnen tanken, is dit een geweldige optie.

Buleryan wordt vaak een ontwerp zonder gebreken genoemd, maar er is nog steeds één nadeel dat niet gerelateerd is aan het ontwerp, de prestaties en de efficiëntie van de oven: het vrijkomen van bijtende bestanddelen die niet worden gerecycled.

Aanvankelijk werd Buleryan gebruikt door houthakkers uit Canada, die vaak een nomadische levensstijl moesten leiden. Daarom moest de oven zorgen voor veiligheid en de ruimte zo snel mogelijk verwarmen.

Om de kas snel te verwarmen, moet u een constant verbrandingsproces handhaven.Buleryan werkt echter voornamelijk in de modus van corruptie. Bij constante intense verbranding zal het metalen oppervlak van de oven snel doorbranden.

Droge schilfers, karton en papier worden gebruikt voor het ontsteken van de oven. Het belangrijkste is om ze droog te houden en snel te verbranden.Het brandproces wordt gecontroleerd via een glazen deur of choke. Als de brandstof in steenkool verandert, wordt er opnieuw brandstof opgeworpen. Je kunt kolen niet gebruiken als brandstof, zoals Buleryan - houtkachel. Het kost niet veel tijd om zelfs een grote kas te verwarmen.

Het is ten strengste verboden om de temperatuur in de oven te verhogen tot ultrahoge temperaturen. Ten eerste zal het metalen oppervlak verbranden, ten tweede zal overmatige warmte naar buiten gaan, omdat de thermische geleiding van de pijpen beperkt is, waardoor overtollige warmte niet wordt overgedragen naar lucht. En ook wordt cokes niet aanbevolen als brandstof - dit zal leiden tot een storing van het apparaat.

Bij het installeren moet Buleriana zich houden aan de regels voor brandbeveiliging. De oven is geïnstalleerd op een onbrandbaar oppervlak, bijvoorbeeld op bakstenen die plat zijn gelegd of op een metalen standaard.

   Bij de fabricage van hun eigen ovens is een belangrijk element de schoorsteen, waaraan de eisen voldoen:

   • schoorsteenmateriaal: baksteen, beton, metaal;
   • schoorsteen parameters.

   Er is geen probleem bij het installeren van de kachel Burelyan, het is voldoende om een ​​plaats voor te bereiden, correct een schoorsteen te maken en u kunt beginnen met verwarmen.

   Over de typen en kenmerken van ovens voor kassen, zie de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer