"Smart greenhouse": automatisering voor kassen

Veel aanhangers van een tuin-economie, bezig met de teelt van verschillende culturen, beginnen met de bouw van een gewone kas. Na het planten van de zaden en start een verscheidenheid aan inspanningen om het gewas te behouden en te behouden. Als de kas klein is, zal het niet veel zorgen baren. Maar hoe zit het met degenen die op de site een enorme structuur hebben opgebouwd die vrijwel constant toezicht vereist? Ons materiaal zal vertellen over de eigenschappen van "slimme kassen", die het werk van tuiniers aanzienlijk kunnen verlichten.

Wat is het?

Velen verbouwen kasgroente omwille van het proces, omdat het prettig is om te voelen dat deze producten praktisch met de hand worden gemaakt. Sommige bezitters van de dacha-plannen met veel plezier zouden zo'n zaak nog serieuzer hebben aangenomen, maar dat is gewoon niet de kracht noch de tijd daarvoor.Het geautomatiseerde systeem dat irrigatie, ventilatie en meststoftoevoer regelt, is nog steeds de ultieme droom van enkele bewoners van de zomer. In feite werken alle dromen al met succes in het echte leven.

Vanwege het feit dat vooruitgang zich onophoudelijk ontwikkelt, bestaat de 'slimme kas' in werkelijkheid. De ontwikkeling van de bouwmarkt en aanverwante technologieën heeft ertoe geleid dat de machine vandaag de dag alle processen kan aansturen.

Waarom kasautomatisering eigenlijk? Het volstaat om als voorbeeld een gewone kas te nemen en na te gaan welke processen daar plaatsvinden. Gezien het feit dat de klimaatregeling daar goed wordt uitgevoerd, maar dit wordt gedaan, liever gezegd, wanneer mogelijk, zij het dagelijks.

Met de komst van de eerste zonnestralen begint de temperatuur in de kas sterk te stijgen. Dit is een zeer gunstige tijd voor planten. Het enige is dat tegelijkertijd het temperatuurverschil tussen de bodem en de lucht groeit. In dit opzicht kunnen de wortels, die koud blijven, de scheuten niet volledig van vocht voorzien. Dit fenomeen heeft niet echt een gunstig effect op de groei van de eierstok.

Ventilatie is nog erger. Meestal gaat de eigenaar naar de kas als de temperatuur binnen 40 ° C is.Bij het openen van deuren en luchtroosters neemt de tocht samen met de warme lucht de resten van vocht weg, waardoor in feite een woestijnklimaat wordt gevormd. Dit creëert een ideale voedingsbodem voor plagen en ziekten.

'S Avonds, als de temperatuur weer op temperatuur komt, zullen de planten weer normaal worden. Maar als je de resultaten van de oogst vergelijkt, zullen de groenten uit de geautomatiseerde kas meer zijn en zullen ze er veel mooier uitzien. Het blijkt dat de belangrijkste taak van de "slimme" kas erin bestaat een comfortabel microklimaat voor planten te bieden.

Speciale functies

Dit werk van "tuin" -kunst verscheen behoorlijk lang geleden en is in de loop der jaren terecht populair. Besteed de hele tijd op het zomerhuisje kan alleen gepensioneerden veroorloven. De overblijvende categorieën van mensen voor zover ze in dienstverband zijn, kunnen hun tuinen slechts af en toe bezoeken.

Automatische kas is een uniek ontwerp, ontworpen om het werk van tuiniers te maximaliseren. En je kunt elke kas "smart" maken. Het hangt allemaal af van het inzicht van de tuinman en het gebruik van moderne technologie.

Een "intelligente" kas die zijn "intelligente" titel bezit, moet noodzakelijkerwijs aan de volgende kenmerken voldoen:

 • aanpassing van de temperatuur in de kas zou automatisch moeten plaatsvinden met behulp van een luchtsensor;
 • verplichte aanwezigheid van druppelirrigatiesysteem;
 • de grond in de kas moet worden hersteld zonder menselijke hulp.

Er is geen grote behoefte aan een geautomatiseerde kas die van boven naar beneden wordt gepropt met nieuwe producten van moderne productiesystemen. Apparatuur van de kas kan worden gemaakt met de minimale kosten. Het belangrijkste aspect is de gecoördineerde functionaliteit van alle geïnstalleerde systemen. Dit zorgt voor maximale efficiëntie.

Types en ontwerpen

Alle voordelen van uw eigen kas zijn te zien op het moment dat verse en smakelijke groenten op tafel verschijnen. En dit gebeurt elke dag, en niet alleen op warme zomerdagen. Geen noodzaak voor inblikken en invriezen voor toekomstig gebruik. Een kas geeft alles vers, natuurlijk en zijn eigen.

Als u een kwaliteitsontwerp wilt kiezen, moet u rekening houden met de parameters van het gebied. en, natuurlijk, beslissen over de keuze van gekweekte gewassen.Het is moeilijk om niet te verdwalen in de verscheidenheid van de voorgestelde opties, omdat er tegenwoordig een groot aantal modellen op de markt is en de een beter is dan de andere. En moderne landmannen bieden hun eigen uitvindingen, veel geavanceerder dan sommige fabrieksontwerpen. Dus wat te kiezen?

Eerst moet je beslissen wat er in de kas nodig is:

 • wat zal erin groeien en in welke hoeveelheden;
 • de constructie zal alleen in de zomer of het hele jaar door worden gebruikt;
 • afmetingen van de structuur;
 • het aantal geteelde groenten (voor persoonlijk gebruik of ook voor verkoop);
 • mate van automatisering van de kas, etc.

Voornamelijk op de markt zijn glazen kassen op een metalen frame in de vorm van een huis, evenals interessante gebogen structuren gemaakt van polycarbonaat. Het is gemakkelijker om een ​​vel van dit materiaal in de vorm van een boog te buigen dan om het te snijden, bovendien is de factor van de dichtheid van de constructie hier belangrijk. Alvorens een keuze te maken, is het noodzakelijk om alle nadelen en voordelen van deze kassen in overweging te nemen.

In de vorm van een boog

profs:

 • klein vlak van reflectie, dus er is meer zonlicht;
 • een grote hoeveelheid vrije ruimte - de planten moeten in lengte groeien;
 • het ontwerp heeft een mooie uitstraling;
 • eenvoud van constructie en transportgemak;
 • de mogelijkheid om nieuwe segmenten toe te voegen om het gecultiveerde gebied uit te breiden.

Tegens ontwerp:

 • de sneeuw rolt praktisch niet van een dergelijke broeikas af en er is een mogelijkheid dat de constructie kan buigen en breken;
 • als ze niet juist zijn gemonteerd, kan de dichtheid worden onderdrukt en kunnen er naast water schadelijke insecten in de kas komen;
 • als het niet stevig aan de fundering is bevestigd, kan de constructie worden omver geblazen.

Kas huis

voordelen:

 • zo'n structuur is gemakkelijk te doen met je eigen handen;
 • sneeuw op het dak blijft hangen, dus maak je geen zorgen over afbuiging;
 • in een dergelijke kas is het eenvoudiger om verschillende automatiseringssystemen te installeren;
 • de keuze van materialen voor constructie is behoorlijk divers;
 • er is de mogelijkheid om het uiterlijk verder te verbeteren.

nadelen:

 • de kas heeft een sterke mate van reflectie als gevolg van een vlak oppervlak, zodat de planten mogelijk niet genoeg zonnewarmte hebben;
 • in de toekomst zal het moeilijk zijn om het gebied uit te breiden;
 • een groot aantal componenten die constante monitoring vereisen;
 • het dak van dergelijke kassen is vrij zwaar, dus bij het bouwen van de structuur is een sterke en solide basis nodig.

Naast traditionele vormen, kunt u andere soorten kassen overwegen.Het hangt allemaal af van het gemak van het werk en de eisen die de planten zelf stellen. Komkommers hebben bijvoorbeeld een grote ruimte nodig en tomaten hebben hoogte nodig.

De wijdverspreide vraag onder de bewoners van de zomer van vandaag maakt gebruik van een kas genaamd "Clever". Vanwege het feit dat het ontwerp van deze kas zeer comfortabel en duurzaam is, zal het zeer lang dienst doen. Maar het belangrijkste ding dat deze serre van anderen onderscheidt is dat het een openingsdak heeft.

Je kunt alle voordelen van "Goodies" als volgt groeperen:

 • betrouwbaarheid en eenvoud van ontwerp;
 • praktisch type dakbedekking;
 • eenvoudige aanpassing van vochtigheids- en temperatuurparameters.

Het dak bedienen is een speciale rollift, waarvoor geen speciale vaardigheden vereist zijn. In de winter kan de kas niet worden gesloten. Hierdoor zal de grond verzadigd zijn met vocht, bevriezen van de grond en mogelijke dakvervorming voorkomen.

Bovendien kan deze "slimme" kas zelfstandig het noodzakelijke microklimaat creëren. De naam van de kas zelf zegt dat de kwaliteit hier op een hoogtepunt is.Welnu, een onbetwistbaar voordeel is de lage kosten, waarmee u de kosten in korte tijd kunt terugverdienen.

Je kunt een slimme kas bouwen met je eigen handen. Automatisering van de kas zal helpen bij het implementeren van het besturingssysteem Arduino, waardoor het mogelijk is om continu de belangrijkste processen te bewaken. Arduino-automatisering brengt de eigenaar op de hoogte van de werking van het ventilatiesysteem, vochtigheid, stroomonderbrekingen en andere functies. De gegevens kunnen op een computer of tablet worden weergegeven of een waarschuwing kan worden gemaakt met behulp van lichtsignalen.

De autonome werking van een zelfgemaakte kas wordt bereikt door een kit te installeren, die bedradingsschema's, sluiters met thermische sensoren en modules voor verschillende doeleinden bevat.

Met het basisproject van een zelfgemaakte "slimme" kas kunt u automatisch de volgende functies uitvoeren:

 • controle en aanpassing van de temperatuur in de kas;
 • bewaking van luchtvochtigheid;
 • bodem bevochtigen;
 • fabrieksverlichting.

De beste opties

In de meeste gevallen geven hoveniers de voorkeur aan buitenlandse productiemodellen, omdat ze geloven dat buitenlandse fabrikanten producten van hogere kwaliteit produceren.In feite, binnenlandse tegenhangers in kwaliteit en functionaliteit op geen enkele wijze inferieur aan hen.

De "slimme" kas volgens Kurdyumov van polycarbonaat zorgt voor het gebruik van een druppelbevloeiingssysteem en automatische ventilatie zonder gebruik van elektriciteit. Het is uitgerust met een automatisch ventilatiesysteem om een ​​comfortabel klimaat te bieden dat bevorderlijk is voor de groei van gewassen.

Het principe van het mechanisme is vrij eenvoudig:

 • op de spiegel is een hydraulische cilinder met een vloeistof geïnstalleerd, die in wezen een thermische sensor kan worden genoemd;
 • wanneer de lucht in de kas wordt verwarmd, expandeert de vloeistof, duwt de zuiger en opent een venster;
 • wanneer de temperatuur daalt, gebeurt het omgekeerde.

De zuiger kan een inspanning tot 100 kg ontwikkelen, waardoor het mogelijk is om een ​​raam tot 2 m² te verplaatsen. De levensduur van een dergelijk apparaat is meerdere jaren, dus de prijs kan als redelijk aanvaard worden beschouwd. De ventilatieopeningen zijn meestal zo gerangschikt dat ze geen overmatige luchtverversing veroorzaken, anders kan de kas worden vernietigd als de wind sterk stolt.

Druppelirrigatie is een manier om vocht af te geven.waarin water in kleine porties rechtstreeks aan het wortelstelsel van de plant wordt afgegeven.Gebruik hiervoor een eenvoudige set buizen, slangen en mondstukken. Hierdoor heeft de grond altijd de nodige luchtvochtigheid. Bovendien slaagt het water erin om op te warmen tot omgevingstemperatuur, wat een goed effect heeft op de groei van zaailingen.

Omdat het hele irrigatieproces automatisch plaatsvindt, hoeft de zomerbewoner het niet langer zelf te doen. Voor extra gemak tijdens irrigatie, wordt dezelfde hydraulische cilinder gebruikt als voor ventilatie, dat wil zeggen, de kraan opent wanneer de vloeistof uitzet. De belangrijkste factor is de aanwezigheid van water in de tank, omdat irrigatie als automatisch wordt beschouwd terwijl er iets te water is.

Volgens de aanbevelingen van Kurdyumov moet de grond in de kas worden bedekt met een laag organisch materiaal (mulch). Mulchen voorkomt het ontstaan ​​van onkruid en behoudt het noodzakelijke vochtniveau. Om warmte te behouden, kunnen lichte materialen zoals stro of zaagsel als organische stoffen worden gebruikt. Dit wordt bereikt door een gevestigd klimaat in de kas te handhaven.

Toeplitz Kurdyumov helpt een ervaren zomerresidentie om de oogstopbrengsten te verhogen en de kosten voor het onderhoud van de kas te verminderen.Het wordt dus duidelijk: er zijn waardevolle vakmensen en fabrikanten in de Russische Federatie die kunnen concurreren met buitenlandse concurrenten.

voordelen

Voor de teelt van groenten in de "slimme" kas is niet de constante aanwezigheid van een persoon nodig. De eigenaar van het huisje mag alleen zaailingen in de grond planten. Het gebruik van automatisering in kassen kan het werk aan het zomerhuisje aanzienlijk vergemakkelijken. In dit geval kan het gewas het hele jaar door worden geoogst.

Met automatisering kunt u de ideale omstandigheden creëren voor klimaatregeling in een kas. Autonomiesystemen helpen u tijd en middelen te besparen. Het is vermeldenswaard dat de "slimme" kas, ondanks zijn schijnbare complexiteit, een heel gebruikelijk ontwerp heeft. Om een ​​kas te bouwen, kan elke zomerveteraar vertrouwd zijn met de gereedschappen. Na installatie van het automatische regelsysteem van de kas, zal de zomerbewoner voelen dat het tuinperceel niet alleen fysieke arbeid is, maar ook een plek voor openluchtrecreatie.

Zie onderstaande video voor informatie over welke automaten u in de kas moet kiezen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer