Tafellampen

De eerste lampen die van tafel naar tafel konden worden gedragen, verschenen in de oude Grieken en Romeinen. Ze waren met olie gevulde lampen. Veel later werd de olie vervangen door kerosine. Het werd gemakkelijker om zo'n lamp te gebruiken - hij brandde niet. Maar met de komst van elektriciteit zijn tafellampen een constant attribuut geworden van zowel woongebouwen als particuliere instellingen.

Voor- en nadelen

Waarom houden we van deze lampen? Voor het feit dat ze verschillende voordelen hebben voor hun doelen:

 • veelzijdigheid: Met de juiste decoratie kunnen lampen niet alleen de functie van een tafelmodel apparaat, maar ook een kroonluchter of een nachtlampje vervullen.
 • Het vermogen om de lichtbundel te concentreren: een telescopische lamp of een model op een statief kan het benodigde gebied verlichten door de benen zachtjes te draaien, net als vele andere soorten lampen.
 • mobiliteitA: het gewicht van de lampen varieert van 200 g tot 5 kg. Zelfs een tiener kan het naar een andere plaats verplaatsen.
 • Draadloze prestaties: moderne opties - lampen met USB-stekker of batterij opladen.
 • Decoratieve eigenschappen: Met behulp van een heldere lamp kunt u een bleke ruimte inrichten of een opleving van kleuren gladstrijken met een kalme kleur. Om het gecreëerde uiterlijk van de kamer te voltooien, wordt de lamp, gemaakt in een bepaalde stijl, met behulp van niet-standaard technieken.

Zijn er gebreken in tafellampen? Ze zijn veel kleiner dan verdiensten. Desalniettemin, zelfs als de lamp een houten voet heeft, blijft hij nog steeds kwetsbaar. Een gloeiend element op zich kan gevaarlijk zijn voor kinderen: het is heet, het slaat gemakkelijk, is schadelijk als u in nauw contact komt met de ogen. En het ontwerp in het geval van een toevallige val zal snel mislukken.

De meeste lampen hebben een niet zo lange elektrische draad, zoals we zouden willen, en dit beperkt het grondgebied van hun toepassing. En misschien is het belangrijkste probleem recycling. We zijn gewend om gebruikte lampen in de prullenbak te gooien, terwijl dit alleen kan met gewone gloeilampen.

Halogeenlampen en fluorescentielampen moeten worden meegenomen naar speciale ontvangstpunten met het oog op hun verdere veilige analyse.

inrichting

Tafellampen van conventionele modellen bestaan ​​uit een basis, een poot, een plafond, een basis (patroon), een gloeilamp, een elektrische draad met een stekker voor een stopcontact en een schakelaar op de draad zelf of op de basis, een poot of een plafond. Elektriciteit stroomt van de uitlaat naar de lamp via de schakelaar. Met zijn hulp wordt het elektrische circuit gesloten of geopend, de stroom wordt naar het apparaat gevoerd.

Lampen kunnen worden bevestigd aan een wasknijper, een klem (klem) of eenvoudig op het oppervlak worden gemonteerd. Wasknijper en klem kunnen alleen op de rand van de tafel of op een rij hangplank worden bevestigd. De stabiele basis maakt het mogelijk om een ​​lamp op elke plaats met een horizontaal oppervlak te plaatsen.

Tafellampen verschillen in soorten schakelaars:

 • snoer (zonder knop);
 • aanraken;
 • dimbaar;
 • aanraken dimbaar;
 • drukknop, met installatie op een draad;
 • drukknop, met installatie op de behuizing.

types

Uiterlijk kunnen tafellampen zijn:

 • klassiek - elegant en streng, terughoudend en mooi. Gebruikt op kantoor en in de slaapkamer.Aangenaam diffuus licht is een onderscheidend kenmerk van deze lampen.
 • Office. Functionaliteit en gemak zijn wat deze lampen onderscheidt. Het belangrijkste doel is puntverlichting van de werkplek. Het kan dus niet alleen op kantoor, maar ook thuis worden gebruikt en de desktop van het kind verlichten. Lampen met helderheidsregeling (dimmer) zorgen voor voldoende verlichting van elk deel van de werkplek.
 • Met een transparante basis. Zo'n lamp past idealiter in bijna elke stijl, omdat het transparante pootje een strikte geometrische vorm kan hebben of in de vorm van een kunstzinnig figuur. Het effect van een zwevend licht is inherent aan een dergelijke lamp.
 • In ecostijl. Het gebruik van koryag, stukken hout als basis en poten, rietjes, grassprietjes, grapevine, gedroogde bloemen voor het decoreren van het plafond maakt dergelijke lampen echt zelfgemaakt. Deze lampen zijn gemaakt door de meesters van thuis ambachtslieden, ze laten je toe om je verbeelding op volle capaciteit te zetten.
 • Lamp vloerlamp. Deze lamp is geen staande lamp, maar heeft een hoge poot, die op de tafel is geplaatst. Wanneer het licht 's nachts aan is, zweven staande lampen met een lampenkap op het nachtkastje en lichten het bed voorzichtig op.
 • Tiffany-lampen. Een glas-in-lood glazen plafond en een houten of metalen poot zijn de elementen die zo'n lamp buitengewoon mooi maken. Met de naam zelf kun je erover spreken als een kunstwerk.
 • Decoratief. De hoofdtaak van deze lampen is niet verlichting, maar decor. Daarom kunnen ze zich aanpassen aan elke stijl. Een buikbeen met een klok en een schaduw, bedekt met Gzhel, passen perfect in de slaapkamer. Een bronzen basis met patina en canvas plafond met borduurwerk sieren de kamer in een rustieke stijl. Opvouwbare chromen poot, metalen kap met een vergrootglas en achtergrondverlichting maken de werkplek in de high-tech stijlkast goed verlicht en elegant. Kristallen lampbloem met enkele belletjes vervult perfect de rol van een nachtlamp in de kamer van een jong meisje.
 • Lampen voor kinderen veronderstellen de uitvoering van onbreekbaar materiaal (metaal of plastic). Je baby zal blij zijn om in slaap te vallen naast het vriendelijke vuur - Mignon of kabouter, Smurfik of kleine beer. Lampen voor kinderen van schoolgaande leeftijd kunnen voor hen worden gedecoreerd, bijvoorbeeld een voetbal of een vlinder. Het belangrijkste is dat het licht moet overeenkomen met de functionaliteit van de lamp: om het werkblad te verlichten of om 's nachts verlicht te worden.
 • Lamp transformeren werkt vanuit het voedingsnetwerk, maar heeft tegelijkertijd het flexibele been waardoor het de nieuwe vorm kan krijgen. Het wordt opgehangen met een clip, wat belangrijk is als de tafel klein is. Tot welke stijl het behoort - is afhankelijk van de componenten. Maar de klassieke dergelijke lamp kan gewoon niet worden genoemd.
 • Draadloze batterij sta toe dat je haar overbrengt naar de donkere magazijnen of met haar naar de kelder gaat. Een dergelijke lamp kan worden gemaakt in de vorm van een lamp of een kerosinelamp, dus het kan ook een decoratief element zijn.
 • USB-stekkerlamp kunt u verbinding maken met een laptop of tablet. Dit type verlichting beschermt de ogen van de gebruiker met een techniek, omdat een lichtgevend scherm in een donkere kamer een visie kan opleggen.
 • De lamp met twee lampen kan van het staande lamptype zijn of in de vorm van een lampenkandelaar. Het zal harmonieus kijken op een keramische of koperen basis.
 • Multifunctioneel model met een klok en wekker, thermometer, barometer. Een modern apparaat waarmee u de beschikbare informatie in één oogopslag kunt analyseren en op tijd kunt ontwaken.
 • Stroomafnemerlamp - met dit ontwerp, dat een extra scharnier heeft, kan de lamp hoger of lager op het tafeloppervlak worden geïnstalleerd.Een klem voor het bevestigen van de rand van de tafel houdt deze stevig vast. Dergelijke constructies worden vaak gebruikt door specialisten die werken met fijne details: horlogemakers, schoonheidsspecialisten, tandartsen, enz.

Gloeilampen

De keuze van de lampen voor de lamp hangt af van de locatie en de beoogde functies, evenals van de gekozen stijl. Bovendien mogen we de problematiek van veilig gebruik van verlichting niet vergeten. In de tafellamp met stoffen kap mag de lamp niet met hoog vermogen filamenten worden geschroefd.

Voor de lamp kunt u de volgende soorten lampen kiezen:

 • Gloeilamp - het goedkoopste, gebruikelijke en kortstondige apparaat met een geel spectrum van verlichting.
 • Halogeenlamp - analoog van de vorige, maar met een buffergas. Het is duurder, maar ook langer. Het heeft een natuurlijk gloeispectrum.
 • Fluorescente lichtbron met eigenschappen voor gasontlading. Op voorwaarde dat ze zelden aan en uit gaan, gaan dergelijke lampen 20 keer langer mee dan gewone gloeilampen.
 • Neon tafellampen - Dit is een decoratief element voor ontspanning.
 • Infraroodlampen - Het is het onderwerp van behandeling en preventie van verkoudheid. Gebruikt in medische instellingen en thuis.Vereist overleg met een arts voor gebruik.

vorm

De klassieke vorm van een tafelbladarmatuur is rond of vierkant. Met een kap (lampenkap) voor een of twee of drie gloeilampen. Moderne lampen zijn een verscheidenheid aan ideeën. Zelfs niet elke kantoorlamp kan gewoon worden genoemd. Ongebruikelijk worden vertegenwoordigd door professionele ontwerpers in één versie en een transportbandlijn voor de massakoper.

En als design dingen niet voor iedereen betaalbaar zijn, dan kunnen velen het zich veroorloven om een ​​glazen lamp in de vorm van een uil te kopen. Lampenkaarsen zullen er heel mooi uitzien op een gesmede kandelaar. Kinderen zullen blij zijn met katten en honden. Muizen op batterijen met hun licht helpen je om je favoriete boek te lezen. Een vloerlamp in de vorm van een giraffe zal de kamer boven het kind verlichten.

Op een groene doek van een grote dvukhtumbovy-tafel zal een gloeiende bol een gevoel van betrouwbaarheid en onschendbaarheid van de hele omgeving creëren. Een lampenparaplu, die op het nachtkastje staat, zal vertellen over een soort lichtzinnigheid van zijn minnares.

afmeting

Omdat de kleinste lampen 200-300 gram wegen, nemen ze ook weinig ruimte in beslag. USB-lampen met een flexibele draad passen gemakkelijk in een koffer voor een laptop of in het dashboardkastje van de auto. De gebruikelijke tafellampen kunnen worden toegeschreven aan de gemiddelde grootte.De gebruikelijke hoogte is 35-40 cm boven het tafelblad, maar hij bereikt ook 80 cm. De grote zijn niet zo hoog als zwaar.

Ze kunnen gemaakt zijn van omvangrijke materialen zoals een stuk hout of steen, beton. Maar er zijn hoge lampen. Ze worden gebruikt in professionele workshops, organisaties en medische instellingen.

Om bijvoorbeeld een lange tafellamp met een pantograaf thuis te kunnen gebruiken, zijn de volgende omstandigheden nodig: een grote ruimte, een grote tafel. In een kleine kamer zou zoiets niet op zijn plaats zijn, tenzij het de enige bron van licht is.

materialen

De materialen die worden gebruikt om de benodigde items te maken, kunnen hetzelfde zijn voor de basis, de poten en het plafond of anders. Voor de vervaardiging van meest gebruikte tafellampen:

 • glas - ondoorzichtig of veelkleurig, gekleurd of geverfd. Een dergelijke lamp kan van het rek en het plafond zijn of een enkele structuur vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld een parallellepipedum van gekleurd glas met daarin ingebed neonlicht.
 • kristal, die zijn snit nodig heeft om al het moois te tonen wanneer hij het licht aandoet. Dure versie van transparant materiaal dat de kamer regenboog maakt.
 • porselein met een miniatuur erop geschreven is een meesterwerk dat bewondering vereist. Porseleinen lampen zullen de slaapkamer en woonkamer versieren.
 • Rotan schaduw - een levendig voorbeeld van landelijke stijl of ecostijl. Natuurlijk materiaal maakt de ruimte zachter en de verlichting warmer.
 • Karbolitovaya de bureaulamp wordt ook wel de "NKVD-lamp" of "steel" genoemd. Synthetisch polymeer, dat goed geschikt is voor de stijl van "retro".
 • metaal - Het materiaal waarvan het plafond moet worden gemaakt en staan. Geschilderd in elke kleur, met of zonder patronen.
 • textiel Lampenkappen kunnen met de lamp worden gekocht of onafhankelijk van elkaar worden gemaakt. En de stof en de textuur kunnen zeer divers zijn. En het zal het mogelijk maken om het plafond op te nemen in elke stijl. Gebruik in dit geval energiebesparende lampen - deze zijn minder verwarmd en veroorzaken geen brandgevaar.
 • papier - karton en rijst, gegolfd en zelfklevend. Kies een model en maak zelf het plafond. Dit helpt je om jezelf te realiseren en de kamer comfortabeler te maken. Maar een papieren plafond in de Chinese stijl kan in winkels worden gekocht.
 • Houten elementen lampen kunnen massief of opengewerkt zijn, natuurlijk of bedekt met verf.Het hangt allemaal af van het ontwerp en de wens van de auteur. Dergelijke dingen zijn individueel en daarom duur.
 • plastic - samen met glas is het populairste materiaal. Het is goedkoop, zeer divers, gemakkelijk en handig. Maar het kan alleen worden gebruikt als de lamp open is, omdat plastic praktisch geen licht laat schijnen.
 • Brass. Zelfs in de meest populaire Chinese online winkel beginnen de prijzen voor lampen van dit metaal bij 4.500 roebel. De echte meesterwerken liggen dichter bij 100.000 roebel.
 • bronzen - meer elegant materiaal. Zware maar mooie sierlijke dingen zullen de slaapkamer in een klassiek ontwerp versieren.

Kleuren en patronen

Ontwerpers en kunstenaars tekenen een conventionele lijn tussen de koude en warme kleuren van het palet. Daarom kunt u zich bij het kiezen van een verlichtingsapparaat op deze gegevens concentreren. Je lamp wordt koud waargenomen als hij blauw, lila of blauw is. Warme kleuren omvatten rood, roze, oranje en geel.

Maar groen, paars, turkoois zijn de kleuren van halftonen. De lichtgroene lamp brengt rust in de kamer met een rijk groen kleurenschema. De witte, zwarte of grijze lamp ziet er koud, strikt, officieel uit.Maar niemand verbood de lichtbron meerkleurig te maken.

7 foto

De kleur van wenge is een verscheidenheid van bruine tinten die de textuur van hout imiteren. De wengé en beige lampenkapstandaard is een klassieke stijlvolle combinatie die in veel stijlen past.

Maar het is niet de kleur zelf, maar de toevoer van uw lamp. Het kan immers versieren, een lichtpuntje worden of een misverstand zijn. Fleuren niet helemaal passende kleuren kunnen afbeeldingen zijn. Blauwblauwe Gzhel op witte, witte deken met dezelfde krullen en bloemen - en zou iemand je slaapkamer koud durven noemen? Het hangt allemaal af van de combinatie van kleuren.

Modieus ontwerp

De lampen hebben ook hun eigen couturiers:

 • Sfeer Globemakers - een bedrijf dat geografie en verlichting combineert. Dat is echt heel educatief werk - globes met interne verlichting. Er zijn veel opties en niet alleen desktop.
 • Ontwerp gedachte Angela Jensen en engineering geest Ger jansen creëerde een geheel ongebruikelijke lamp die boven de basis zweeft op de kracht van elektromagneten. Het is erg mooi. En erg duur.
 • Evenwichtige stenen lamp - de naam van de lamp, waarvan de poot bestaat uit stenen die op elkaar balanceren.Zo'n lamp maakt hem niet alleen helderder in de kamer, maar ook onder de douche.
 • Buitenaardse ontvoeringslamp - Dit is een UFO, die met zijn straal bijna een echte koe in zijn plaat trekt. Tegelijkertijd gloeit niet alleen de ruimte onder de straal, maar ook het lichaam van de vliegende schotel.
 • Ewa Sendecka Een transformerende lamp uitgevonden die kan worden geplaatst, geplaatst, opgehangen, van plaats naar plaats gerold. Mooie lamp met een strik (of een boeket - voor wie dat gezien wordt).

Gelukkig zijn er veel creatieve mensen in de wereld. Daarom zien we lampen met veelkleurige luchtbellen in een oliekolf drijven en onze kamer aangenaam verlichten. Een juniper tak met een vogel erop en een LED-lamp is een prachtig nachtlicht in elke kamer. In dezelfde handgemaakte techniek met een boom, zie je een beer leunend tegen een boomstam, in de takken waarvan lampen zijn verborgen.

De klassieke porseleindanser onder de lampenkap is een eerbetoon aan stijl en tijd. Maar de lamp kan met andere figuren van mensen en dieren zijn. Lampen met beeldjes versieren zo mogelijk woonkamers en slaapkamers. Aanhangers van eco-stijl zullen graag coasters met schelpen. Draadloze schijnwerpers kunnen in een grote schaal worden geplaatst en een echt sprookje creëren voor kinderen en volwassenen.

Fans van "Tiffany" -stijl zullen genieten van de glas-in-lood lamp gemaakt van kleurrijk helder glas. Maar iemand zal geïnteresseerd zijn in het ontwerp van de poten en het plafond met behulp van de decoupage-techniek. Bloemmotieven zullen een beroep doen op liefhebbers van de Provence of de landelijke stijl. Maar aangezien dekupuzhnye servetten over hele andere onderwerpen gaan, is het oppakken van je discussies eenvoudig.

stijlen

De volgende modellen passen bij verschillende stijlen:

 • Klassieke lampen geschikt, niet alleen voor de klassieke stijl, maar ook voor neoclassicisme of fusion.
 • kantoor lampen kan worden gebruikt in de stijl van minimalisme en constructivisme.
 • Provence en platteland, loft en etnisch - stijlen die, als ze op de juiste manier worden gebruikt, een gelukkige ecolamp zijn.
 • Lamp vloerlamp - afhankelijk van hoe de poot en de lampenkap zijn ontworpen, past de vloerlamp in zowel retrostijl als pop-art.
 • Tiffany-lampen - het is modern, avant-garde of art deco - verschillende stijlen met verschillende verzoeken.
 • De lamp met twee lampen Past perfect in de Empire-stijl.
 • High-tech houdt van metaal en glas zonder franjes.
 • floristiek Het zal geschikt zijn in Rococo en de Provence.

fabrikanten

Fabrikanten van tafellampen over de hele wereld tellen niet mee. Voor elke smaak en portemonnee.Maar de smaakmakers voor dit accessoire zijn Italianen. De meest populaire productiebedrijven uit Italië en niet alleen:

 • Reccagni Angelo. Italiaans merk dat lampen van verschillende typen produceert. Details hebben een individueel project en een patent in Europa. In het bereik van meer dan 2000 items.
 • Maytoni. Duits merk met Duitse kwaliteit, met klassieke lampen. Producten worden geëxporteerd naar vijftien landen. De belangrijkste materialen zijn glas, metaal, plastic.
 • Mantra. Merk uit Spanje met een interessante ontwerpbenadering van hun producten. Hun producten zijn van hoge kwaliteit en goedkoop.
 • Briljant. Australiërs zijn bezorgd over milieukwesties. Hun productie vermindert schadelijke uitstoot in de atmosfeer door milieuvriendelijke producten te maken. Op de markt zijn er meer dan 3.000 items van verlichtingsproducten van dit bedrijf.
 • Camelion. Een van de meest populaire bedrijven. 10 productielocaties bevinden zich op 5 continenten. In het assortiment - verschillende soorten lichtbronnen, batterijen en laders. Productprijzen zijn redelijk democratisch.
 • Eglo. Gemerkte fabrieken vestigden zich in India, China en Hongarije. Eco-materialen in eco-omstandigheden maken het product niet de goedkoopste. Maar ten koste van de arbeid probeert het bedrijf de kosten van zijn producten te verlagen.
 • ERA. Russisch merk dat zich niet alleen specialiseert in de productie, maar ook in de verwerking van verlichtingsapparatuur. Pakhuizen van het bedrijf zijn gevestigd in heel Rusland. Sommige ontwerpontwikkelingen werden geëvalueerd door Russische en internationale experts.

Hoe een lamp kiezen?

Door gebruik te maken van verlichtingsapparatuur met rechte lijnen, in de vorm van strikte geometrische vormen, is het mogelijk om de autoriteit en zakelijk inzicht van de eigenaar van de ruimte te benadrukken. Ronde vormen, het gebruik van bloementhema's en dieren vertellen over het karakter van de eigenaar, niet minder. Als de lamp dichtbij het spiegeloppervlak wordt geplaatst, wordt de ruimte lichter en groter.

Een belangrijke factor bij het kiezen van een lamp is het lichtspectrum.

Gloeilampen geven geel licht en irriteren de visuele receptoren niet. Daglichtlampen zijn zuinig, maar niet iedereen is tevreden over het witte licht.

Het is net zo belangrijk om het materiaal te kiezen: het moet duurzaam, mooi en veilig zijn. En moeten ook onthouden over de beoogde functies van de toekomstige aankoop:

 • Op de tafel voor de computer Een kantoorlamp met een draaimechanisme en de mogelijkheid om het werkblad te benaderen is zeer geschikt.Het kan van metaal of plastic zijn, drukknop of aanraking. De montagemethode kan elk zijn, maar de lamp moet de gelegenheid bieden om niet in het gezichtsvermogen te werken, maar niet blind.
 • In de woonkamer je moet een verlichtingsapparaat kiezen dat in harmonie is met de omringende ruimte. De lamp moet gewoon zijn met gloei- of halogeengloeidraden, omdat deze nodig is om te lezen en stille verlichting te creëren.
 • slaapkamer - een plaats van rust en ontspanning. Zacht licht voor de kaptafel, schemermodus en een drukknopschakelaar - dit zijn de kwaliteiten die een lamp moet hebben.
 • De lamp voor de kinderkamer - dit is veiligheid, en daarom zijn lichtheid, dimmer of nachtlicht, een schakelaar met een knop of een sensor en esthetische aantrekkingskracht niet overbodig.

Wanneer u een lamp voor de werkplek kiest, selecteert u een lampenkap met een niet-flitsende kleur, anders worden uw ogen vermoeid. Bovendien zijn felle kleuren irriterend voor het zenuwstelsel.

Origineel interieur

In een huis versierd met hout, installeer lampen van hetzelfde materiaal: mooi, gezellig, warm. En in de kamer van de toekomstige astronaut, in aanvulling op het plafond van de ster, zet de lamp "Sterrenhemel".In een kamer met slechts één matras, zal een gewone gloeilamp opgehangen aan een metalen staaf die is gebogen in de vorm van een rek er geweldig uitzien.

Wat de grootte van dit artikel ook is, we hadden nog steeds niet genoeg ruimte om alle bureaulampen te beschrijven die ooit zijn uitgevonden. En dat betekent dat je iets hebt om uit te kiezen.

Over wat een "slimme lamp", zie in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer