Lampen met bewegingssensor

Bij het kiezen van verlichtingsarmaturen wordt veel aandacht besteed aan eigenschappen als installatiegemak en gebruik, een economisch gebruik van elektrische energie. Onder moderne apparaten waar veel vraag naar is, zijn lampen met bewegingssensoren. Deze apparaten worden ingeschakeld wanneer een bewegend object wordt gedetecteerd en uitgeschakeld nadat de beweging in het gecontroleerde gebied is gestopt. Automatische lampen zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen het elektriciteitsverbruik aanzienlijk verminderen.

Voor- en nadelen

Vanwege de aanwezigheid van een bewegingscontroller die reageert op de beweging van een object, wordt het licht net zo veel verlicht als de persoon zich in de bedieningszone van het apparaat bevindt. Hiermee kunt u het energieverbruik met maximaal 40% verminderen (in vergelijking met het standaardverbruik).

De eigenaars van dergelijke apparaten hoeven niet de gebruikelijke lichtschakelaars te gebruiken, wat het proces van lichtregeling aanzienlijk vereenvoudigt.

Een ander voordeel van automatische armaturen is een breed scala van toepassingen: straat, openbare plaatsen, industriële en residentiële gebouwen, kantoren, ingangen. Moderne fabrikanten bieden een breed scala aan modellen met verschillende ontwerpen.

De voordelen van armaturen, afhankelijk van het geïnstalleerde type sensor:

 • Van de infrarood-modellen geen schadelijke straling uitzenden. Het is mogelijk om het bewegingsbereik nauwkeurig in te stellen.
 • Ultrasone apparaten zijn goedkoop en hebben een hoge mate van weerstand tegen externe invloeden. De prestaties van een dergelijk model zijn niet van invloed op ongunstige omgevingsomstandigheden (neerslag, temperatuurveranderingen).
 • Lampen met microgolfsensoren zijn het meest nauwkeurig en kunnen de kleinste beweging van objecten repareren. De prestaties hangen niet af van de omgevingsomstandigheden, zoals bij ultrasone modellen. Een ander belangrijk voordeel van microgolfapparaten is het vermogen om verschillende onafhankelijke apparaten te makenwaarnemingszones.

De nadelen van armaturen met bewegingssensoren omvatten het volgende:

 • Echografie modellen reageren alleen op plotselinge bewegingen. Het wordt ook niet aanbevolen om ze buitenshuis te gebruiken - vanwege valse positieven die worden veroorzaakt door frequente bewegingen van natuurlijke objecten. Dergelijke modellen kunnen een negatieve invloed hebben op dieren die ultrasone golven kunnen waarnemen.
 • Infraroodapparatuur werkt vals door hete luchtstromen (airconditioners, wind, radiatoren). Heb een klein bereik van bedrijfstemperaturen. De nauwkeurigheid van buitenwerkzaamheden is laag.
 • Armaturen met microgolfsensoren kunnen valselijk worden geactiveerd als er beweging plaatsvindt achter een gecontroleerd gebied (vastgesteld bewakingsbereik). Bovendien kunnen de microgolfgolven die dergelijke apparaten uitzenden de menselijke gezondheid schaden.

Werkingsprincipe

Het algemene principe van de werking van armaturen met motion controllers is om de lichtbronnen automatisch aan / uit te schakelen op basis van het signaal van de sensor. Opgemerkt moet worden dat in dergelijke apparaten verschillende soorten sensoren kunnen worden gebruikt, die de methode bepalen voor het detecteren van de beweging van objecten en het principe van het systeem als geheel beïnvloeden.

Modellen met een infrarood-bewegingsontvanger werken op basis van het principe van het vastleggen van warmtestraling in een gecontroleerd gebied, dat wordt uitgezonden door een bewegend object. De bewegingssensor bewaakt de verandering in het thermische veld in het gecontroleerde gebied. Zo'n veld verandert als gevolg van het verschijnen van een bewegend object, dat op zijn beurt een temperatuur van thermische straling moet hebben die 5 graden Celsius hoger is in vergelijking met de indicator van de omgeving.

Het infrarode stralingssignaal passeert de lenzen en komt in een speciale fotocel, waarna het elektrische circuit sluit, wat betekent dat de verlichtingsinrichting moet worden ingeschakeld (het verlichtingssysteem wordt geactiveerd).

Meestal worden verlichtingsapparaten met een infraroodsensor geïnstalleerd in huizen en industriële gebouwen.

Een ultrasone bewegingssensor bewaakt de beweging van objecten met behulp van echografie. De geluidsgolven geproduceerd door de sensor (de frequentie kan variëren van 20 tot 60 kHz) raken het object, worden er met een veranderde frequentie uit gereflecteerd en keren terug naar de stralingsbron. Ingebouwde sensor- en emitteroscillaties ontvangen het gereflecteerde signaal en vergelijken het verschil tussen de verzonden en de ontvangen frequenties.Wanneer het signaal wordt verwerkt, wordt het alarmrelais geactiveerd - zodat de sensor wordt geactiveerd, gaat het lampje branden.

Microgolfregelaars werken op dezelfde manier. In plaats van geluid zenden dergelijke modellen hoogfrequente magnetische golven uit (van 5 tot 12 GHz). De sensor detecteert veranderingen in de gereflecteerde golven die de beweging van objecten in een gecontroleerd gebied veroorzaken.

Gecombineerde apparaten hebben verschillende soorten sensoren en werken op verschillende manieren om een ​​signaal te ontvangen.

Dergelijke modellen kunnen bijvoorbeeld microgolf- en ultrasone sensoren, infrarood- en akoestische sensoren combineren, enzovoort.

types

Lichten met motion controllers kunnen volgens verschillende criteria in groepen worden verdeeld. Afhankelijk van het type bewegingssensor zenden: magnetron, infrarood, ultrasoon, gecombineerde soorten apparaten. Het type sensor hangt af van het principe van de werking van het verlichtingsapparaat.

Er is een classificatie van armaturen door de methode van installatie van de bewegingssensor. De sensormodule kan ingebouwd zijn, zich in een afzonderlijke behuizing bevinden en aan het verlichtingsapparaat zijn bevestigd of extern (ergens buiten de armatuur geïnstalleerd).

Volgens het kleurengamma van de lichtstroom zijn er producten van de volgende typen:

 • met geel licht;
 • met neutraal wit;
 • met koud wit;
 • met een veelkleurige gloed.

Volgens het doel van de installatielocatie is de opsplitsing naar huishoudelijk (installatie in woongebouwen), straat en industrieel (geïnstalleerd in industriële en kantoorgebouwen).

Volgens het ontwerp en de vorm van uitstoten:

 • verlichting (gebruikt voor straatverlichting);
 • schijnwerpers (gerichte belichting van bepaalde objecten);
 • LED-lampen;
 • apparaten met een intrekbare lamp;
 • single-reflex intrekbare lamp met hoogteaanpassing;
 • vlakke lamp;
 • ovale en ronde ontwerpen.

Per type installatie plafond-, muur- en stand-alone modellen toewijzen. Op type stroom - bekabelde en draadloze apparaten.

Gloeilampen, fluorescentielampen, halogeenlampen en LED-apparaten kunnen als lichtbron worden gebruikt.

Extra functies

Moderne lampenmodellen kunnen meerdere sensoren tegelijk bevatten. Vanuit het oogpunt van lichtregeling zijn dergelijke modellen handiger en perfect. LED-lamp met lichtsensor en bewegingssensor maakt het mogelijkbestuurt het licht bij het fixeren van de beweging van het object alleen in het geval van een laag niveau van natuurlijk licht. Wanneer bijvoorbeeld een beweging van een voorwerp in een gecontroleerd gebied wordt gedetecteerd, gaat het licht pas 's nachts aan. Dit model is geweldig voor straatverlichting.

Het gecombineerde model met een geluidssensor en een bewegingssensor is niet zo gebruikelijk. Naast het volgen van verplaatsbare objecten, regelt het apparaat het geluidsniveau.

Met een sterke toename van ruis zendt de geluidssensor een signaal uit om de verlichting in te schakelen.

Extra ingebouwde functies helpen om het apparaat het nauwkeurigst te configureren voor zijn verdere correcte werking. Deze aanpassingen omvatten: het instellen van de uitschakelvertraging, het aanpassen van het lichtniveau, het instellen van de gevoeligheid voor straling.

Met behulp van de tijdinstelfunctie kunt u het interval (interval) instellen waarin het licht blijft branden sinds de laatste bewegingsdetectie in het gecontroleerde gebied. De tijd kan worden ingesteld in het bereik van 1 tot 600 seconden (deze parameter is afhankelijk van het model van het apparaat). Ook kunt u met behulp van de tijdbesturing de sensorresponslimiet instellen (van 5 tot 480 seconden).

Door het lichtniveau in te stellen, kunt u de sensor overdag (overdag) aanpassen. Door de gewenste parameters in te stellen, wordt het apparaat alleen ingeschakeld bij weinig licht (vergeleken met de drempelwaarde).

Door het gevoeligheidsniveau aan te passen, kunt u vals alarm voorkomen bij kleine bewegingen en bij bewegingen van objecten op afstand. Bovendien is het mogelijk om het diagram van het volggebied aan te passen.

Om onnodige plaatsen uit de gecontroleerde zone uit te sluiten, nemen ze hun toevlucht tot het veranderen van de helling en rotatie van de sensor.

Typen installatie en vermogen

Bij het kiezen van apparaten met een bewegingssensor voor lichtregeling moet u allereerst letten op het type installatie en voeding van het model. Een geschikt apparaat wordt geselecteerd, rekening houdend met het doel van de verlichte ruimte, evenals de specifieke installatielocatie.

Wandmodellen hebben een origineel en modern ontwerp. In dergelijke apparaten worden voornamelijk infrarood bewegingssensoren geïnstalleerd. De wandlamp is voornamelijk bedoeld voor huishoudelijk gebruik.

Plafondlampen zijn meestal vlak. Ultrasone sensoren worden in dergelijke apparaten gebruikt.De kijkhoek is 360 graden.

Opbouwarmatuur is goed geschikt voor badkamers.

Op plaatsen die moeilijk te bedraden zijn (kasten, opslagruimten), installeer je stand-alone apparaten met infraroodsensoren. Dergelijke apparaten werken op batterijen.

Naar type voedselinrichtingen zijn onderverdeeld in:

 • Wired. Voedsel uit een netwerk van 220 V. Het draadapparaat is verbonden met de hoofdlijn van het voedingsnetwerk, in de socket of een podozetnik.
 • Wireless. Als de stroombron gebruikte batterijen of batterij.

Voor residentiële gebouwen worden op draad gebaseerde modellen met directe elektrische aansluiting het meest gebruikt.

Draadloze modellen zijn ideaal voor het verlichten van gebieden in de buurt van het huis.

Lichte kleuren

Standaard gloeilampen geven een stroom gele (warme) kleuren (2700 K) af. Apparaten met een dergelijke luminescentie zijn goed geschikt voor het organiseren van verlichting in woningen. Dit type licht zorgt voor een gezellige sfeer in de kamer.

Neutraal wit licht (3500-5000 K) wordt gevonden in halogeen- en LED-lampen. Armaturen met een bepaalde lichtstroom worden hoofdzakelijk geïnstalleerd in industriële en kantoorgebouwen.

De temperatuur van de koude witte gloed is 5000-6500 K. LED-lampen hebben deze lichtstroom. Dit type lichtstraling is geschikt voor het verlichten van straat-, opslag- en werkruimtes.

Apparaten met een veelkleurige luminescentie toepassen op decoratieve verlichting.

toepassingsgebied

Lichte apparaten met bewegingssensoren hebben een breed scala aan toepassingen.

Voor een appartement worden dergelijke apparaten voornamelijk gebruikt:

 • in de badkamer en badkamer;
 • in de slaapkamer, kantoor, hal en keuken;
 • op de trap;
 • boven het bed;
 • in de kast, bij de entresol, in de bijkeuken en de kleedkamer;
 • op het balkon en de loggia;
 • als een nachtlampje.

Voor het verlichten van de trappen, de gang en de gang is het meest geschikt om aan de muur gemonteerde infraroodlampen te gebruiken. Ook zijn wandmodellen ideaal voor platforms in het trappenhuis. Een andere goede optie voor toegangsverlichting zijn LED-modellen met een bewegingssensor.

Architecturale verlichting van gebouwen wordt bereikt door LED-spots met bewegingssensoren te installeren. Voor veilige en autonome verlichting thuis, meestal gebruikte lampen met een infrarood bewegingssensor.

Voor het verlichten van percelen in de buurt van het huis of op het platteland (tuin, tuin) wordt het aanbevolen om draadloze lampenmodellen te gebruiken. Halogeenlampen, fluorescentielampen of LED-lampen worden in dergelijke producten als lichtbron gebruikt. Modellen met een gloeilamp zijn niet geschikt voor straatverlichting, omdat neerslag het apparaat kan beschadigen. Ook voor de straat zou de ideale optie verlichting met een bewegingssensor zijn.

In de kast, in de kleedkamer en op andere plaatsen waar het moeilijk is om de bedrading uit te voeren, past u autonome lampen op batterijen. Op zichzelf staande modellen zijn compact en eenvoudig te installeren.

In de volgende video leert u meer over lampen met bewegingssensoren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer