Plafondverlichting

 Plafondverlichting

Voor de verlichting van alle ruimtes worden overal plafondverlichting gebruikt. Ze zijn in staat om de originaliteit van design te benadrukken en een sfeer van comfort te creëren, de ruimte in te delen en de mogelijkheid te bieden om 's nachts te werken.

Speciale functies

Bij het ontwerpen van een ontwerp is het noodzakelijk om uniform, niet te helder, dicht bij natuurlijk licht te bieden. De locatie van de lampen is van invloed op:

 • Het gedeelte van de kamer. Voor grotere ruimtes is meer verlichting nodig.
 • De locatie van het venster in de ruimte en de bijbehorende parameters. Het hoofdlicht bevindt zich meestal weg van het raam.
 • De locatie van het meubilair. Ruimtelijke zonering beïnvloedt de intensiteit van het licht.
 • Geometrische kenmerken van de kamer.
 • Het kleurenpalet van de muren en de algemene stijl van de kamer.
 • Het doel van de kamer.

ontwerp

Lampen op het type ontwerp kunnen in vier groepen worden verdeeld:

 • kroonluchter er is al niet de eerste eeuw en kan elk soort ontwerp hebben. Gebruik voor het vastmaken meestal een ketting of koord. Tegenwoordig kunt u naast kristallen kroonluchters glas zien - met een gekleurd of mat oppervlak, plastic en stalen frames.
 • Plafondlamp veelzijdig en praktisch. Ze worden meestal geïnstalleerd in gangen of keukens, maar ook in kinderkamers, minder vaak in woonkamers. Met een verscheidenheid aan vormen en materialen kunt u een model kiezen voor elk interieur.
 • Plafondverlichting met ingebouwd ontwerp speciaal ontworpen voor de populaire verlaagde plafonds van tegenwoordig. Met hun hulp kunt u de ruimte visueel plaatsen, het is vooral effectief in plafonds met meerdere niveaus. Sommige ingebouwde modellen hebben een draaibaar ontwerp waarmee u de verlichting kunt aanpassen. Ze worden gebruikt voor keukens, slaapkamers en zelfs voor inbouwkasten.
 • Om te zorgen voor een zeer gerichte belichting binnendozen. Meestal worden ze in groepen geïnstalleerd, maar door het draaimechanisme kunnen de schijnwerpers in verschillende richtingen worden verzonden. Spots zijn geschikt voor het verlichten van de werkruimte in de keuken en ongebruikelijke modellen kunnen in de woonkamer of slaapkamer worden geïnstalleerd.

types

Lampen worden gedeeld door het aantal hoorns. Onder de soorten kroonluchters zijn er compacte en laaggeprijsde lampen met één of twee lampen. Ze zijn geschikt voor het verlichten van kleine ruimtes en voor een ruime woonkamer kunt u kiezen voor een meersporenmodel.

Een enkele lamp is geschikt voor de keuken. Een armatuur met een dubbel ontwerp zal u toelaten om het licht in een grote keuken gelijkmatig te verdelen.

Een stijlvolle optie voor keukens met een grote eettafel is een driedubbele hanglamp met downlights naar beneden gericht.

Afhankelijk van de concentratie van de lichtstroom, onderscheiden zich verspreide, gerichte en gereflecteerde armaturen. In modellen met een lensdiffuser die zich onder de lampenkap of schaduw bevindt, waardoor het licht zachter wordt. Modellen op de rails zijn geïnstalleerd op valse plafonds, ze zijn cruciaal. Gereflecteerde verlichtingsapparaten richten de lichtstroom omhoog, reflecteren het plafond en verlichten de ruimte.

Volgens de methode van installatie, worden geschorst, overhead en embedded modellen onderscheiden.Naast de traditionele hangende kroonluchters worden spoorlichten populair geacht voor cafés en andere gebouwen.

Mobiele zoeklichten op een aluminium- of kunststofprofiel kunnen in verschillende richtingen worden gericht.

Bovenmodellen zijn bevestigd aan het plafondoppervlak. Dit kunnen decoratieve kroonluchters of plafondlampen zijn. LED-panelen worden daarom niet warm ze kunnen zelfs op een stretchdoek worden gebruikt.

Voor kantoorruimte meer geschikte vierkante modellen. Voor het huis kun je een spotlichtbron kiezen. Het kan hoekig zijn of zich langs de rand van het model bevinden met de mogelijkheid van een afzonderlijke opname. Behalve losse modellen kunt u dubbele variaties vinden, waarbij er in één keer ruimte is voor twee gloeilampen.

Eenvoudig te installeren draadloze modellen van plafondverlichting zijn tegenwoordig populair. Daaronder vindt u modellen met een bewegingssensor - ultrasoon voor buitenverlichting of infrarood voor huishoudelijk gebruik.

Spots kunnen worden verzonken en direct in het plafond worden gemonteerd. De ingebouwde lamp kan in één positie worden bevestigd of kan worden aangepast, dergelijke modellen worden ook cardan genoemd.

Inbouw LED downlights met elektrisch verstelbare achterlichten zijn ideaal voor hangende of verlaagde plafonds.

Universele wand- en plafondarmaturen. Ze verlichten op dezelfde manier - zowel bij montage op het plafond als bij muurblakers.

Er zijn speciale modellen. De badkamer is een geschikt gesloten verlichtingsapparaat. Het uiterlijk van dergelijke apparaten onderscheidt zich alleen door rubberen afdichtingen aan de randen van het plafond.

Kinderluchters moeten ook voldoen aan speciale veiligheidseisen. Ze moeten zijn gemaakt van duurzame, veilige materialen en mogen het gezichtsvermogen niet schaden.

Om de temperatuur in de kamer te handhaven zijn er plafondventilatoren compleet met lampen. Deze modellen zijn geschikt voor mensen met allergieën, ze zijn goedkoop en eenvoudig te installeren. Een explosieveilige lamp moet worden gebruikt in industriële gebouwen met explosiegevaar.

De robuuste behuizing van dergelijke apparaten is beschermd tegen mechanische schade. In dergelijke modellen worden gebruikt brandbestendige diffuser en fittingen.

Fans van moderne technologie houden van designer-modellen met extra functies.Een daarvan kan een muziek-LED-lamp met een ingebouwde luidspreker worden genoemd. Meestal is er ook een afstandsbediening.

Binnenspiegelmodellen van plafondlichtbronnen zien er stijlvol uit. Door het spiegeloppervlak verdubbelt de hoeveelheid licht in de kamer.

afspraak

Het type lamp wordt gekozen afhankelijk van de eigenschappen van de kamer:

 • Voor medische instellingen men moet hermetische modellen kiezen met bescherming tegen vocht en stof. Ze hebben een gelaste carrosserie en zijn voorzien van rubberen afdichtingen. Meestal leveren deze lampen het meest heldere koude licht. In operatiekamers, waar algemene verlichting niet voldoende is, worden ook gerichte verlichtingslampen met halogeen-metaaldamplampen gebruikt.
 • Lampen voor workshops en industriële gebouwen, evenals opslag verlichtingsarmaturen verschillen van anderen in hun afmetingen en machtsindicatoren. Vaak zijn ze uitgerust met bescherming tegen externe factoren. Het licht van industriële lampen moet uniform zijn en het gebruik van reflectoren zal het verlichtingsgebied vergroten.
 • Voor de tuin men moet gevelmodellen kiezen die rustig temperatuur- en spanningsdalingen verdragen, geen vocht doorlaten en geen mechanische schade aanrichten.

Typen bevestigingen

Voor verschillende soorten armaturen hebben hun eigen kenmerken van bevestigingen:

 • Kroonluchters en andere hangende zware constructies worden bevestigd met een haak of ring.
 • Track variëteiten van verlichtingsarmaturen zijn gemonteerd op rails of op een band. Dit ontwerp bestaat uit aluminium profielen met koperen sporen. Dankzij de kabels kan het spoorverlichtingssysteem ook op een verlaagd plafond worden geïnstalleerd.
 • Aan het plafond met een balk kunt u beweegbare schijnwerpers op de draad plaatsen.
 • Overheadlichtbronnen aan het plafond kunnen worden gemonteerd op beugels of op een dwarsbevestigingsplaat. De bevestiger waarop het lamphuis wordt geplaatst, wordt met zelftappende schroeven aan het plafond vastgeschroefd.
 • Ingebouwde verlichtingsarmaturen zijn in bijna alle plafonds gemonteerd - met behulp van speciale beugels.

Voor montage op het spanplafond zijn thermische ringen geïnstalleerd, waarbinnen een gat zit voor de ingebouwde armatuur.

Plaatsingsopties en afstanden

Voordat u dergelijke apparaten installeert, moet u nadenken over hun lay-out. Er zijn veel schema's voor het plaatsen van plafondlampen in de kamer. Om een ​​efficiënte verlichting te garanderen, moeten tijdens de installatie de volgende regels in acht worden genomen:

 • De kroonluchter moet in het midden worden geplaatst.In de studio moet je ongeveer het midden van de functionele leefruimte bepalen.
 • Spots moeten op minder dan 20 cm afstand van de muur worden gemonteerd.
 • Op het spanplafond met naden moeten ingesloten armaturen worden geplaatst voor 15 cm vanaf de naad.
 • Bij het berekenen van het aantal lampen op het oppervlak van de ruimte moet ervan worden uitgegaan dat één lamp 1,5-2 vierkante meter kan belichten. m.

Gloeilampen

Lampen hebben verschillende indicatoren van lichtintensiteit en energiebesparing:

 • Voor kantoren met valse plafonds is het gebruik van ingebouwde lampen met rasterlampen typisch. En de gloeilamp verliest vandaag zijn positie. Het wordt vervangen door universele en economische LED's, halogeen- en fluorescentielampen.
 • Fluorescerende of fluorescentielampen zijn kwik-gasontladingslichtbronnen met lage lagedruk. Hun licht is niet schadelijk voor het gezichtsvermogen en de levensduur en de lichtopbrengst overschrijden meerdere keren de indicatoren van de gloeilamp. Onder de minnen - aanzienlijke kosten, gevaarlijk kwikgehalte, gevoeligheid voor zeer lage of hoge temperaturen.
 • Halogeenlampen worden analogen van gloeilampen met een kwartsdiffusor genoemd.Het licht van dergelijke lampen is helderder dan dat van fluorescerende lampen, ze zijn compacter, de verscheidenheid aan modellen is groter. Hun levensduur is echter relatief klein.
 • Energiebesparende gloeilampen lijken op het uiterlijk van halogeen, maar de lichtopbrengst van de eerste paar keer meer. Ze zijn compact en de kleuren zijn breed. Maar de lamp schijnt niet direct helder na het inschakelen.
 • LED-lampen of LED's zijn tegenwoordig extreem populair. Met alle helderheid zijn ze niet schadelijk voor de ogen en de levensduur is lang - met een laag energieverbruik. De kosten van dergelijke lichtbronnen zijn echter hoog.

vorm

De vorm van de lamp hangt af van het ontwerp en het doel van de kamer:

 • Ronde verlichting kan worden toegeschreven aan de klassiekers. Het past in elk interieur en dankzij de juiste vorm is het licht ervan gelijkmatig verspreid.

Kleine bolvormige of ovale lampen zijn geschikt voor in de keuken of in de hal en algemene modellen kunnen in de woonkamer worden geïnstalleerd.

 • Vlakke armaturen met smalle tinten in de vorm van een halve bol worden ook "platen" of "tabletten" genoemd. Dergelijke modellen worden gekozen voor de organisatie van algemene verlichting, dus de afmetingen van de "platen" zijn meestal aanzienlijk. Moderne hemisferenmodellen zijn meestal verstoken van decor en de klassieke versie neemt zijn aanwezigheid aan.
 • Om de atmosfeer van strakke passende rechthoekige lamp te handhaven.Juiste vormen zien er goed uit in kantoren, en thuis zijn dergelijke apparaten beter geschikt voor niet-residentiële ruimtes.
 • Cilindrische vormen van verlichtingsinrichtingen, evenals een lamp die lijkt op de vorm van een kop of beker, zijn geschikt voor het plaatsen van lichte accenten in een kamer.
 • Plafondlichtbronnen kunnen ongebruikelijke vormen hebben - zoals de ontwerper heeft bedoeld. Voor een kinderkamer bijvoorbeeld, kun je vanuit de ruimte een lampstuurwiel, een wolk, de zon of andere objecten oppikken.

afmeting

De keuze van de kroonluchters in grootte wordt beïnvloed door het oppervlak van de kamer en de hoogte van het plafond. Voor ruime woonkamers met hoge plafonds, kunt u kiezen voor de algehele en lang hangende modellen. Ook zou het leuk zijn om het ontwerp op dunne kettingen te zien.

Als de ruimte een groot oppervlak heeft, maar de plafonds niet te hoog zijn, dan kunt u een vlakke armatuur kiezen die de ruimte niet overbelast en een grote diameter heeft.

Voor kleine ruimtes of bij het in zones onderverdelen, is het beter om de voorkeur te geven aan kleine schijnwerpers.

materialen

Voor de vervaardiging van lampen gebruikte vandaag een groot aantal materialen met verschillende eigenschappen:

 • Het meeste budget wordt beschouwd als een plastic lamp.Modern plastic is veilig en bestand tegen hoge temperaturen.

Dankzij een breed scala aan kleuren en verschillende texturen kunt u modellen voor elk interieur maken.

 • Keramische lampen zijn vrij kwetsbaar, dus dit materiaal wordt minder vaak gebruikt. Waar vaker vind je glazen of kristallen modellen. In moderne soorten lampen wordt glas gebruikt en dure luxe kroonluchters van kristal.
 • Verlichtingsarmaturen met stoffen tinten brengen gezelligheid in uw huiselijke omgeving. Veel prints en draperieën maken de modellen gevarieerd, maar bij de verzorging van dergelijke lampen zijn kieskeurig.
 • Metaal wordt overal gebruikt bij de vervaardiging van armaturen. Zowel duurzame gesmede modellen als producten gemaakt van dun metaal zijn populair. Onder de tinten van populaire brons-, zilver- en goudtonen.
 • Eco-vriendelijke en goedkope houten lampen passen in elk interieur. Ze zijn echter niet geschikt voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en vereisen speciale zorg. Het is interessant om rieten rotan lampenkappen te bekijken, die nu naast de terrassen zijn ingericht met appartementen.

kleur

Het kleurbereik van lampen voor het plafond is vrij uitgebreid, waardoor u monofoon of veelkleurig kunt kiezen optie voor elk interieur:

 • Witte lampen in elk interieur zien er elegant uit. Deze kleur wordt als universeel beschouwd, afhankelijk van de voorkeuren kunt u verschillende tinten kiezen - van melkachtig tot transparant.
 • Zwarte lampen passen goed in het glamoureuze interieur, maar ook in de barok- en art-decostijl. In minimalistische kamers zal deze kleur worden gecontrasteerd met witte elementen van het decor.
 • Kleurmodellen moeten worden weerspiegeld in de interieurartikelen en daarmee worden gecombineerd. In de kinderkamer zien felrode en roze, gele modellen er goed uit. Voor de slaapkamer en recreatie is het beter om gedempte, kalmerende groene tinten en blauw te kiezen.

stijlen

Een interessante designerlamp zal helpen om de stijl van de kamer vakkundig te voltooien:

 • Kunstwerken in Art Nouveau- of Art-decostijl zijn gebrandschilderde modellen lampen van Tiffany. Ze zullen niet alleen het spel van licht demonstreren, maar ook een goede financiële situatie van de eigenaar aangeven.
 • Klassiek houdt in het kiezen van een meerlagige kroonluchter met een groot aantal opdrachtgevers.De aanwezigheid van ornament en transparante inserts is welkom.
 • De minimalistische stijl wordt gekenmerkt door eenvoudige vormen. Kleuren moeten schone, decoratieve elementen zijn - tenminste.
 • Provence of retro suggereren de aanwezigheid van een klassiek gevormde kroonluchter met gedempte verlichting. Gekenmerkt door stoffen tinten van pastelkleuren en bloemenornament, evenals een klassieke cel.

fabrikanten

Tegenwoordig staat de armatuurmarkt vol modellen van binnenlandse en buitenlandse productie - voor elke smaak en budget. De beste worden echter beschouwd als Europese merken. Meest populair vandaag:

 • Duits bedrijf favoriet, en biedt zijn klanten een breed scala aan modellen van hoogwaardige materialen. Het bedrijf bewaakt de technische innovaties en implementeert ze met succes.
 • Oostenrijks bedrijf Globo verscheen relatief recent, maar wist al de liefde van kopers te winnen. De producten van het bedrijf combineren met succes hoge kwaliteit en betaalbare prijzen.
 • Odeon licht - Italiaans merk, met producten van exclusief design. Veel modellen met een opmerkelijke kwaliteit en een betaalbare prijs zijn universeel.
 • Oostenrijks bedrijf Eglo geeft prioriteit aan ongebruikelijk ontwerp in combinatie met de nieuwste technische ontwikkelingen. Elk jaar bevalt het bedrijf kopers met veel nieuwe producten.
 • Arte lamp verwijst naar de kwesties van montage en ontwerp met Italiaanse chic. Een breed scala aan modellen heeft geen invloed op de onberispelijke kwaliteit van producten.

Hoe kies je stijlvolle modellen voor thuis?

Voor verschillende kamers

Gebaseerd op het type kamer, raden ontwerpers aan:

 • Voor een woonkamer of hal is het beter om een ​​instelbare lichtbron te installeren. Een uitstekende optie zijn de plafondlampen met een dimmer en om een ​​intieme sfeer te creëren, kunt u LED-verlichting gebruiken.
 • Voor het toilet en de badkamer is het beter om waterdichte modellen van verlichtingsapparaten te kiezen. Typisch, voor dergelijke panden kiest u ingebouwde of schijnwerpers spotlights, zelden gezien kroonluchters.
 • Verlichting voor een gang of hal hoeft niet per se helder te zijn. Hier is licht met stipjes welkom, of LED-verlichting langs de muren. Licht accent, indien nodig, kan in het gebied van de spiegel worden geplaatst.
 • Voor de slaapkamer is het beter om een ​​gedempt licht te kiezen.Een ingetogen ontwerp en rustige kleuren helpen ontspannen na een dag hard werken. Optimum zal een klein model van de kroonluchter zijn.
 • Als veiligheid belangrijk is voor de kamer van een kind, dan zijn het uiterlijk en de functionaliteit van verlichtingsapparatuur belangrijk voor de kamer van een tiener.

Het is beter om de voorkeur te geven aan stijlvolle, moderne lampen, het zou leuk zijn om een ​​model met het kind te kiezen.

Op type en plafondhoogte

Bij het kiezen van een lamp is het de moeite waard om vanuit de parameters van de ruimte zelf te beginnen:

 • Op hellende zolderingen mag geen stadslicht worden geïnstalleerd. Het is beter om de voorkeur te geven aan roterende overheadspots.
 • Voor kamers met lage plafonds moet je lampen kiezen met een opwaartse lichtstroom, die deze zal vergroten. Koop geen hangende modellen, "stelen" hoogte.
 • Voor hoge plafonds en ruime kamers, kunt u de algehele kroonluchter kiezen met een overvloed aan decor die de leegte zal opvullen. Verlichtingsapparaten mogen in dit geval niet te hoog worden gehangen, geschikt ontwerp met lange verstelbare ophangingen.
 • Voor gipsplaatstructuren is de beste oplossing om punt te installerenarmaturen volgens een van tevoren afgesproken plan. LED-verlichting is relevant bij het installeren van plafonds met meerdere niveaus. Een kroonluchter kan in het midden worden geïnstalleerd.
 • Voor verlaagde plafonds, moeten armaturen met de nodige voorzichtigheid worden gekozen, omdat PVC kan worden vervormd als gevolg van overmatige verwarming of gewicht. De lay-out van de lampen moet van tevoren worden gepland, voordat deze wordt uitgerekt. Voor spanplafonds moet u LED-lampen kiezen die (in tegenstelling tot anderen) niet opwarmen.
 • Voor lattenplafonds zou de beste optie opnieuw spots met LED-lampen en rasterlampen zijn. Voor de meest effectieve verlichting van de kamer, moet u de indeling van de apparaten van tevoren regelen.
 • Op plafonds moet grilyato speciaal voor dit type lampen worden geïnstalleerd. Ze behoren tot de ingebouwde verlichtingsapparaten en komen overeen met de grootte van de plafondsecties. De hoogte van hun installatie wordt geregeld door suspensies en de vorm kan rond of vierkant zijn.
 • Voor clustertypes van plafonds, die meestal in kantoorpanden worden gemonteerd, gebruikt u rasterfittingen.Ze kunnen ingebouwd of boven het hoofd worden ingebouwd en als lichtbronnen gebruiken ze fluorescerende of LED-lampen.

Mooi en modieus interieur

Ongebruikelijke decoratie van de kamer in de loft-stijl zal een witte kroonluchter met een groot aantal draaiende lichten zijn.

Binnenverlichting in hightech-stijl - de lichten rondom de omtrek van de kamer en de ingebouwde plafonnier met grote diameter.

De originele oplossing voor het probleem van het aansteken van de keuken zal een kroonluchter zijn met tinten in de vorm van elementen van de theeservice.

U kunt zelf ontdekken hoe u de plafondlamp in de onderstaande video installeert.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer