De kabel in gipsplaat leggen: installatiefuncties

 De kabel in gipsplaat leggen: installatiefuncties

Drywall wordt gewaardeerd door ontwerpers en amateurbouwers, die daarin een uitstekende oplossing hebben gevonden voor het verbergen van ongelijke muren. Dit materiaal versnelt in vergelijking met anderen het herstel van de meest complexe gebouwen vele malen. Bovendien kan het worden gebruikt om de bedrading te maskeren, en zonder poorten in de muren. Het uitvoeren van dergelijke manipulaties is gevaarlijk, als u geen rekening houdt met de details van het materiaal en de belangrijkste vereisten voor werk.

Speciale functies

Het leggen van de kabel in gipsplaat is een van de verborgen soorten bedrading.Want het kan gebruikt worden: buizen zonder brandgevaar, gegolfde slang, een doos niet-brandbaar materiaal.

Al deze methoden worden geboden door de regels van elektrische installaties en als u zich aan de technische normen houdt, krijgt u een elektrische route die betrouwbaar is beschermd tegen mechanische en thermische invloeden. Het werk kan onmiddellijk worden gestart nadat de profielen onder de gipsplaatplaten zijn gemonteerd.

Elke draad hoort op een speciale manier te isoleren en op te lossen - alleen dan is het mogelijk om noodsituaties te voorkomen.

Optie met gegolfde slang

Het duidelijke voordeel van deze aanpak is het gemak van het vervangen van kabels als ze plotseling falen. De benodigde componenten zijn: de gegolfde slang zelf, de klemmen die hem vasthouden, de verdeelkasten, de elektrische kabel, de pluggen (de clips zijn eraan bevestigd), de perforator en de boor erop.

Voorafgaand aan het begin van alle werkzaamheden, is het noodzakelijk om in te schatten hoe stroomverbruikende apparaten zich in de ruimte bevinden. Denk na over de configuratie van het systeem en let op de kracht van elk van de doelknopen. De diameter van de golvingen wordt geselecteerd op basis van de dikte van de geïnstalleerde kabels.De volgende fase van het werk bestaat uit het bevestigen van de ribbels aan de muur, gevolgd door het sluiten met kernframes.

Om de bevestiging te vergemakkelijken, is de muur bedekt met gaten, met een opening van 300 - 400 mm. Het is in deze punten dat de plug-nagels handig zijn om de clips vast te pinnen. Tijdens de installatie moet u ervoor zorgen dat de kabel nergens inzakt. Bij het markeren van het toekomstige elektriciteitsnet markeren ze allereerst de punten waar de verdeelkasten, stopcontacten en schakelaars zullen staan. Wanneer bekend is dat het plafond wordt gesloten, is het raadzaam om de bedrading daar van de ene naar de andere doos te strekken.

De bedrading op de muren is strikt 0,15-0,2 m onder het plafond en verdeelkasten zijn op dezelfde lijn geplaatst. Deze dozen zelf moeten zorgvuldig worden geselecteerd - het deksel moet voldoen aan een bepaald beschermingsniveau, dat wordt voorgeschreven door de regels voor het aftakken van elektrische bedrading in holle wanden.

Kabelstart in een golf begint bij dozen, zo duidelijk mogelijk houden van de verticaal in de richting van elk van de schakelaars en lampen in de kamer. Hetzelfde traject moet worden toegepast bij het aansluiten van verdelers met contactdozen.

De beste optie voor het leggen van gipsplaatexperts is de niet-brandbare kabelserie VVGng. Het is zelfs geschikt in een houten huis.Het is ook raadzaam om speciale podozetniki te kopen voor gipsplaat en eindstrips die de verbinding van draden mogelijk maken. Het wordt aanbevolen om een ​​boormachine met een snijder van 6,5 cm te gebruiken - met een dergelijk formaat kunt u podrozetniki betrouwbaar in de groeven laten landen.

Installatie tips

Vervang de clips bij het installeren van bedrading kunnen plastic clips zijn. Als u de vaardigheid hebt ze te hanteren, gaat het werk sneller, maar moet u ervoor zorgen dat de ribbels niet langs de randen van het profiel scheuren. De profielen zijn geboorde gaten met de gewenste diameter, maar u kunt zich beperken tot het kopen van profielen met klaarliggende openingen. Het wordt aanbevolen om meteen te onthouden waar het einde van de uitgaande draad zou moeten zijn, want dan wordt de muur stevig met gipsplaat dichtgenaaid.

Als er al reparatie is uitgevoerd

Het gebeurt zo dat na enige tijd na de installatie van vellen gipsplaatjes het nodig is om stopcontacten of schakelaars toe te voegen onder een laag gipsplaat.

Dit probleem is volledig met de hand opgelost, en zelfs zonder de hoofdlaag te ontmantelen, hiervoor hebt u het volgende nodig:

  • pak de draad en zware moer;

  • maak een ronde shter op de geselecteerde plaats;

  • vanuit het open plafond boven de goot, laat u de draad zakken (de moer valt als het gewicht naar het niveau van het gat);

  • de bovenkant van de draad wordt gebruikt om de kabel te bevestigen (met isolatietape);

  • de draad wordt naar beneden getrokken en trekt de geleider naar buiten, waardoor de beweging stopt.

Installatie van elektrische kanalen

In de meeste gevallen zijn de draden gemaakt van koper en sluiten ze de buitenkant af met een isolerende mantel. Voor de afwerking van de ruimte met gipsplaat moet echter een metalen frame en een groot aantal zelftappende schroeven met scherpe randen worden gebruikt. Geen enkel isolatiemateriaal is bestand tegen contact met dergelijke producten en zal snel scheuren. Daarom is in de praktijk de bevestiging van het kanaal met een gegolfde versterkte huls de de facto standaard geworden.

Dergelijke buizen zijn zeer gemakkelijk gemonteerd en bieden u de mogelijkheid om de bescherming tegen vloeistoffen en verschillende knaagdieren verder te verbeteren. Als gevolg hiervan is er zelfs in de badkamer van een privéwoning geen betere manier om stroom te leveren. PVC-buizen of kunststof kanalen zijn niet zo praktisch tijdens de installatie - ze worden slechter op moeilijk bereikbare plaatsen gelegd.

Het is mogelijk om kabelkanalen met frameloze gipsplaat gipsplaat te bevestigen alleen na voorafgaande voorbereiding van de nodige delen van de muur. Ze worden genaaid en de kabel wordt in de flits geplaatst. Om het stopcontact en de schakelaar te installeren, moet u zeker speciale gaten maken.Bevestig de kabels aan de muren met speciale klemmen. Deze technologie verschilt niet veel van het creëren van verborgen bedrading onder een laag pleister.

De elektrische kabel in het thuisnetwerk moet verticaal of horizontaal worden gericht.vervorming van rechte lijnen wordt niet aanbevolen. Verticale secties verbinden in de eerste plaats de locaties van schakelaars en stopcontacten, en horizontale worden gemaakt in de buurt van plafonds en vloeren om de vereiste afstand te behouden. Bij het leggen van groeven strikt het werkschema volgen. Diepte wordt willekeurig gekozen, alleen bereiken volledige onderdompeling van de kabel in de groeven.

Voor de installatie van stopcontacten, schakelaars of bedradingsdozen worden ronde gaten gemaakt met een diepte van 35 mm. Dit werk wordt gedaan met behulp van boren en speciale nozzles (kronen), waarvan de diameter strikt wordt geselecteerd op basis van de breedte van de gaten. Wanneer deze training voorbij is, kunt u de bedrading onder de FCL op de groeven monteren. Op plaatsen waar kabels worden vastgemaakt, wordt stopverf aangebracht. Volledig putty-groeven hoeven pas na het leggen van het hele schema.

Houtwerk

Wanneer gipsplaten in een houten huis worden gemonteerd, is de bedradingstechnologie vele malen vereenvoudigd.Het schema is hetzelfde als gewoonlijk, maar in plaats van een boor is het de moeite waard om een ​​snijder te gebruiken die een elektrisch gereedschap met succes kan vervangen. Voor het bevestigen van een gegolfde slang worden plastic klemmen of koperdraad gebruikt, waarbij zorgvuldig wordt opgemerkt dat de bedrading niet te los kan "lopen". Hoe meer bevestigingspunten (binnen redelijke limieten), hoe betrouwbaarder de configuratie.

U kunt dezelfde benaderingen gebruiken bij het werken met 380V-netwerken.

In de volgende video kun je duidelijk zien hoe je een kabel in een muur van gipsplaat legt.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer