Gipsplaten Decors in het interieur

Het appartement van een moderne persoon is niet alleen een functionele ruimte, uitgerust met alles wat nodig is voor een comfortabel leven, maar ook een ruimte die het karakter en de interne toestand van de eigenaar weerspiegelt. Ontwerpers proberen een uniek en mooi interieur voor de klant te ontwikkelen met behulp van verschillende decoratieve technieken. Creëren van becijferde gipsplaatconstructies is een van de manieren om een ​​kamer te ontwerpen.

Materiële functies

Gipsplaten worden veel gebruikt in bouw- en afwerkingswerken over de hele wereld. Dit is een soort bouwmateriaal bestaande uit kartonnen vellen, waartussen zich een stevig gipsdeeg bevindt, aangevuld met verschillende vulstoffen.

Afhankelijk van de aanvullende eigenschappen, onderscheiden ze gewone (GCR), vochtbestendige (GKLV) en brandwerende (GKLO) gipsplaten.

Cijfers van gipsplaat, afhankelijk van hun complexiteit en functionele belasting, worden direct op de muur, het plafond of op een speciaal profielframe gemonteerd. Vanwege de flexibiliteit van het materiaal, kunt u allerlei driedimensionale patronen, golven en andere decoratieve elementen maken. Na het maken van de nodige berekeningen, is het mogelijk om een ​​eenvoudige rechthoekige structuur met uw eigen handen te installeren.

Het onbetwiste voordeel van dit bouwmateriaal is de milieuvriendelijkheid.dat maakt het mogelijk om het in de kinderkamer te gebruiken. Vanwege de aanwezigheid van vochtbestendige soorten is gipsplaat geschikt voor het maken van decor in de badkamer en in de keuken. Nadat een muur in een slaapkamer is bekleed, is het mogelijk om extra geluidsisolatie van de kamer te bereiken.

Soorten decor

Bij het ontwerpen van een ruimte met het gebruik van decoratieve elementen van gipsplaat, moet u duidelijk begrijpen welke functie zij zullen vervullen. Afhankelijk van dit, zal de methode van installatie, het type materiaal en extra bevestigingsmiddelen variëren. U kunt voorwaardelijke functionele en puur decoratieve elementen onderscheiden.

Naast decoratie kunnen functionele decors dienen als een plek om dingen op te slaan, ze kunnen ook een demarcatieontwerp zijn of een manier om communicatie te verbergen.

bogen

Omdat het materiaal vrijwel elke gebogen vorm kan krijgen, wordt het ontwerp van de boog alleen beperkt door de verbeelding van de klant. Dit element is ontworpen als deuropening en individuele delen van de muur, met behulp van een deel van het plafond. Bogen kunnen doof zijn of met doorgaande openingen voor het plaatsen van vazen, beeldjes en andere decoratieve kleinigheden.

Vaak wordt extra verlichting geïnstalleerd in de gipsplaatconstructie, die wordt gebruikt als een afzonderlijke lichtbron of licht voor de decorelementen.

niches

Het is niet altijd mogelijk of noodzakelijk om aparte kasten of planken in de kamers te installeren. In dit geval is het nuttig een dergelijke techniek als het monteren van een nis van gipsplaat. Dit ontwerp heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele opslagsystemen.

 • De nis is gebouwd als een onafscheidelijk deel van de muur, waardoor u hem naadloos in het interieur kunt integreren.
 • Parameters worden ingesteld door de klant, er zijn geen beperkingen voor de formaten en formulieren.
 • Met de laatste decoratie kun je het op dezelfde manier rangschikken als de wanden van de kamer, dan zal het ontwerp niet opvallen. Dit geldt voor kleine ruimtes.Dankzij deze techniek zal de ruimte niet visueel volproppen, maar er zal een plek zijn om de nodige dingen te doen.
 • Een andere optie is om de nis een afzonderlijk helder element van het decor te maken. Om dit te doen, kunt u het in een contrasterende kleur schilderen, spiegelpanelen op de achterwanden monteren, een achtergrondverlichting installeren of een mozaïekpatroon uitstippelen.

Rekken of valse wanden

Vaak voor het zoneren van de ruimte met dit soort gipsplaatdecors, als kleine muurconstructies. Met hun hulp kunt u functionele gebieden selecteren zonder het interieur te verzwaren.

Om een ​​deel van de ruimte van de lichtbron niet te beroven, worden vaak valse muren gemaakt. In dit geval is het een soort rek dat geschikt is om allerlei objecten te rangschikken: boeken, vazen, beeldjes, foto's.

Ontwerpers gebruiken ook gipsplaat als materiaal voor het maken van verschillende volumetrische decoratieve wand- of plafondfiguren. Natuurlijke motieven zijn erg populair. Met de hulp van een hard frame wordt gipsplaat voorzichtig gebogen en neemt het de vorm aan van bijvoorbeeld een bloem, een vlinder of een wolk.

Aan de muur wordt een dergelijk figuur meestal in een contrasterende kleur gemarkeerd en aan het plafond wordt visuele verlichting geverfd in een neutrale toon, maar de achtergrondverlichting is gemonteerd.

Als je geen complexe figuur wilt bouwen, maar je moet een deel van de muur selecteren, kun je een gipsplaten frame ontwerpen. Nadat het op een lichtere toon is geschilderd in vergelijking met een muur, ontvangen we een convex ontwerp. Een donkerdere kleur zorgt voor een dimpel-effect.

Een ander type decor is een openhaardportaal. In moderne appartementen is er geen mogelijkheid om een ​​echte open haard neer te zetten, maar u kunt comfort en een speciale huiselijke sfeer overbrengen met gipsplaat. Een gasverwarmingselement of gewone kaarsen worden vaak geïnstalleerd in het voltooide portaal.

Met deze inrichting moet u onthouden over veiligheid, dus is het beter om brandwerend materiaal te gebruiken en de installatie van de constructie toe te vertrouwen aan professionals.

Afwerkingsmethoden

Vóór de uiteindelijke decoratie van decoratieve figuren is het niet nodig om het oppervlak waterpas te zetten, wat zowel tijd als geld bespaart. Tegelijkertijd is het nog steeds de moeite waard om aandacht te besteden aan de verbindingen en hoeken, zodat tijdens het gebruik geen scheuren op het oppervlak ontstaan. Gipsplaten zijn een veelzijdig materiaal, dus er zijn vele nabewerkingsmethoden.

 • Oppervlakteschilderen is de gemakkelijkste en meest economische optie. GKL-samenstelling wordt eenvoudig aangebracht, vereist geen extra oppervlakvoorbereiding en speciale vaardigheden.
 • Wall paper plakt meestal over het grote oppervlak van de nis achter een hoofdeinde van een bed of een bank. Voor deze doeleinden is het beter om textuur of textielbehang te kiezen. Dit creëert een interessant contrast met de belangrijkste monotone muur.
 • Sierpleister valt goed op het gipsplaatoppervlak, maar vergeet niet dat het vanwege de grove textuur niet geschikt is voor het versieren van kinderkamers of smalle, hoekige gebouwen.
 • Het is mogelijk om een ​​decoratief element met een kunststeen te versieren. Dit is een vrij dure methode, dus ze maken meestal alleen de omtrek van de boog of de open haard.
 • Tegels of mozaïeken zijn ook geschikt als afwerking. Door deze methode te kiezen, is het de moeite waard om de structuur te versterken met versterkt gaas vanwege het grote gewicht aan afwerkingsmaterialen.
 • Stucco gemaakt van polyurethaan draagt ​​bij aan het toevoegen van verfijning en adel aan het interieur.Met zijn hulp kunt u op een gipsplaatstructuur maken, bijvoorbeeld in een nis, een afzonderlijk gestructureerd element van het decor.

Ideeën voor decoratie

 • In de gang meestal kleine verticale nissen. Ze kunnen worden uitgerust met extra verlichting of een passpiegel, en smalle planken kunnen worden gebruikt om sleutels, handschoenen en andere kleinigheden op te slaan. Vaak weigeren eigenaren van appartementen om deuren tussen de gang en het hoofdgedeelte van de kamer te installeren, in dit geval helpt de boog de ruimte visueel af te bakenen.
 • Als u een waterdicht materiaal koopt, kan dit worden gebruikt om decoratieve structuren in de badkamer of in de keuken te installeren. Een kleine nis met planken of een rek geïnstalleerd in de badkamer zal het probleem van het opslaan van handdoeken en cosmetica helpen oplossen. En als er voldoende ruimte is, kunt u een wasmachine installeren in een speciaal gebouwd rek, versierd met keramische tegels.
 • Rekken en valse wanden helpen de ruimte in het studio-appartement te regelen. De lege muur tussen de keuken en de woonkamer scheidt de ruimte.Aan de ene kant passen een tafel en stoelen comfortabel, de andere kan worden gebruikt als een steun voor een tv. Gipsrekken scheiden eenvoudig het werk- of slaapgedeelte.

Met dit type decor krijgen appartementeigenaren extra ruimte voor opslag van spullen: in het bovenste gedeelte kunt u mooie kleine dingen plaatsen, onderaan kunt u gesloten dozen installeren.

 • Wanneer u een hal maakt, plaatsen ze vaak een nis van een gipsplaat voor de installatie van televisie- en audioapparatuur. Een volumetrisch figuur in de vorm van een bloem ziet er interessant uit op de muur tegenover de bank of in de nis erachter, evenals aan het plafond. Als de hoogte van het plafond dit toelaat, wordt het aanbevolen om een ​​gipsplaatgordijnrail te installeren. Alle bevestigingen worden verwijderd en zwaar laken krijgt een mooi frame.
 • In de kinderkamer kunnen vloerrekken of sokkels met succes worden geplaatst. Door de frameconstructie te versterken, kunt u een plaats krijgen om speelgoed op te slaan en het matras of de kussens op te leggen - een extra plek om te rusten. Driedimensionale verlichte figuren op de muur zullen de traditionele nachtverlichting met succes vervangen. Ze hebben de vorm van wolken, sterren, de maan of een sprookjesachtig karakter.
 • De slaapkamer ziet er goed uit als een niche aan het hoofdeinde van het bed. Extra verlichting zorgt voor een zachte, gezellige sfeer en de schappen maken het niet meer nodig om nachttafels te selecteren.

Frames gemaakt van gipsplaat, geverfd tot een tint lichter dan de hoofdmuur of versierd met behang in de vorm van panelen, voegen verfijning toe aan het interieur zonder de eenheid van de ruimte te verstoren.

Decors gemaakt van gipsplaat zullen helpen om een ​​mooi en comfortabel interieur te creëren in elk appartement. Hun gebruik is vrij breed, dus het kiezen van de juiste structuur voor een bepaalde ruimte is niet moeilijk.

Hoe u een nis maakt van gipsplaat met verlichting in de keuken, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer