Akoestische gipsplaten: soorten en kenmerken

De taak van akoestische gipsplaten is geluidsabsorptie. Dit is een belangrijke nuance, wat een verbetering betekent van de akoestiek in de kamer zelf en niet bedoeld is om externe geluiden buiten het appartement te isoleren. Verschillende soorten van dergelijk materiaal hebben hun eigen technische kenmerken.

Kenmerken van bouwmateriaal

Geluiddichte gipsplaat is een innovatieve coating die relatief recent op de bouwmarkt is verschenen. Het wordt gebruikt voor wanden en scheidingswanden om een ​​optimaal geluidsniveau te creëren.

Dit effect wordt bereikt door een speciale geperforeerde coatingstructuur te maken., waarvan de achterkant een speciale niet-geweven stof is. Binnen de gaten van het droge geluid gedempt.Akoestisch gipsplaat is verkrijgbaar in elk kleurbereik, maar meestal zijn het klassieke witte, grijze en zwarte tinten, dus het materiaal kan worden geselecteerd afhankelijk van de algehele kleuroriëntatie van het interieur.

Uitgaande van het hoofddoel van het product - het creëren van een obstakel voor de reflectie van geluidsgolven van de wanden, zijn dergelijke gipsplaatplaten toepasbaar voor:

 • repetitieklassen;
 • educatief en wetenschappelijk publiek;
 • vergaderzalen;
 • muziek instellingen;
 • bioscopen en concertzalen.

In appartementen en particuliere woningen is dergelijke geluidsisolatie van belang bij het maken van een opnamestudio voor thuis, als er een thuistheater of professionele muziekapparatuur is.

Innovatie lost verschillende problemen tegelijk op:

 • vermindert het niveau van echo;
 • vermindert achtergrondgeluiden in de kamer;
 • voorkomt het optreden van echo.

Dankzij de geluidsisolerende coating worden lage frequenties en menselijke spraak gemakkelijker waargenomen. Bovendien kan het stukadoorswerk onafhankelijk worden uitgevoerd met eenvoudige gereedschappen en zonder gekwalificeerd personeel uit te nodigen.

Akoestische gipsplaattypes

Kenmerken van gipsplaatjes zijn in de vorm en locatie van de gaten, in feite resonatoren, waarin geluidsgolven in de val vallen en als gevolg daarvan worden geabsorbeerd door het materiaal.

Het zijn deze criteria die de verschillende soorten GCR bepalen:

 • de perforatie is rond en de gaten hebben een diameter van 0,8 cm;
 • vierkante gaten hebben zijden van 1,2 cm;
 • chaotisch, diffuus snijden met ronde gaten kan verschillende parameters hebben - van 0,8 tot 21 cm.

Vaak wordt continue perforatie of blok in de vorm van afzonderlijke groepen op de laterale oppervlakken van de plaat aangetroffen.

Modellen van geluiddempend gips kunnen verschillen en hun randen. Dit zijn "FC" - vellen met een gevouwen (gevormde) rand en "PC" - met rechte randen. Een interessant detail van sommige vellen is een combinatie van verschillende randen. De gipsplaat 2PK / 2FK heeft dus twee voorgevormde en rechte randen.

Het type perforatie heeft een directe invloed op zowel de kwaliteitskenmerken als het uiterlijk van de gipsplaat.

Technische parameters

Als u de maat van gewone gipsplaat neemt en geluiddicht is, zijn ze merkbaar anders:

 • de breedte van de akoestische platen varieert van 118, 8 tot 120 cm;
 • de lengte van verschillende vellen varieert van 199,8 tot 240 cm;
 • gewicht kan ook anders zijn - van 8,8 tot 9,5 kg.
 • gipsplaat zonder linnen heeft een standaarddikte van 12,5 mm;
 • Het materiaal heeft een dichtheid van 650-730 kg / m3.

Tijdens technologische tests werd bewezen dat de grootste geluidsabsorptie optreedt bij gemiddelde frequenties van 500-2000 Hz en een cijfer heeft van 0,85. In alle soorten gipspanelen is dit gelijk aan 0,55. In dit opzicht de kleinste resultaten voor verspreide platen met ronde gaten - 0,45.

Het blijkt dat de akoestische index van gipsplaat afhankelijk is van het type perforatie. Maar voor elke grootte en gewicht van het materiaal, zou de geluidsisolatiecoëfficiënt 0,2 <> moeten zijn

Populaire handelsmerken

Tegenwoordig zijn er drie merken van de meest hoogwaardige en populaire producten:

 • Geluidsabsorberende gipsplaten "Knauf" - het is een kwaliteitscoating voor residentiële en openbare gebouwen, gemaakt op basis van milieuvriendelijke grondstoffen. Het materiaal onderscheidt zich door een verscheidenheid aan vormen en maten van randen, waardoor zelfs de gebogen bases naadloos kunnen worden bekleed.
 • Geluiddichte plaat Gyproc AKU-line heeft duidelijke voordelen ten opzichte van vergelijkbare producten, omdat het een dunne rand heeft.Hierdoor is het totale ontwerp gemaakt zonder onnodige verdikking en is het licht, zonder het oppervlak te overbelasten.
 • Rigiton-platen - hoogwaardig, veelzijdig materiaal uit Denemarken. Het decoratief-akoestische product heeft een uniek geperforeerd ontwerp, elimineert de zichtbaarheid van de naad, absorbeert het geluid zo veel mogelijk, heeft optimale sterkte en duurzaamheid. Het kan worden geverfd en gerepareerd. Bovendien zijn Rigitone Air-platen uitgerust met een luchtzuiveringsfunctie.

Wanneer u een product koopt, moet u goed weten hoe de installatie van geluidsabsorberende platen GKL is gemaakt.

Installatie van het plafond en panelen

Producten met akoestische eigenschappen worden gebruikt voor de constructie van het plafond en de wanden.

Voor het monteren van de platen hebt u dezelfde gereedschappen nodig als voor een gewone gipsplaatplaat - haakse slijper, smalvormige spatel, bouwniveau, rasp en gaas voor het slijpen. En ook nodig: een boormachine, een meetlint, een plastic tuba, een mes voor gipsplaat, een in de hand gehouden, gevuld plunjergeweer.

Draagframe is gemaakt van gegalvaniseerde profielen. Ook gebruikte versterkte en gecombineerde ophangingsopties, krabben op twee niveaus.Het is belangrijk dat de eindverbindingen tussen de platen zich in het midden van het profiel bevinden. Platen worden gelegd zonder offset. Als het ontwerp bedoeld is voor een ruimte met een groot oppervlak, worden om de 15 m vervormingssneden gemaakt - deze zijn nodig om de belasting te verminderen.

Langs de omtrek laten ze een niet-gesloten strook van 1 cm breed achter en verdoezelen deze met gewone HL in de vorm van een decoratief horizontaal lint. Zo'n fries mag op de vellen worden gelegd.

Noodzakelijke aanbevelingen

Ondanks de vrij eenvoudige workflow, Het is noodzakelijk om een ​​aantal regels te volgen die zullen helpen plateren van slechte kwaliteit te voorkomen, en dit zal op zijn beurt de geluidsabsorptie beïnvloeden:

 • er moet aan worden herinnerd dat voor het naar één oppervlak wijzen van vellen met identieke randen en perforaties;
 • de voegen tussen de panelen stopverf zonder gebruik van serpyanka en andere soorten versterkingsband;
 • Vóór het werk worden vellen gipsplaat gesneden met een lichte afschuining zodat ze beter bij de oplossing worden gehouden en niet bewegen;
 • tussen de platen moet 3-4 mm blijven;
 • Eerst worden de groeven van de zelf-snijdende schroeven met een stopverf gepakt en pas na het drogen sluiten ze de naden op en polijsten ze;
 • tijdens bedrijf is het wenselijk om de locatie van de perforatie te regelen - de gaten moeten zich op hetzelfde niveau bevinden;
 • na bevestiging met hardingsschroeven is het mogelijk om de naden bovendien met een stopverf door te geven, het overtollige materiaal te verwijderen en de schroefkoppen met de compound te verzegelen.

Het is mogelijk om de panelen met olieverf te schilderen, maar het is beter om dit met een wateremulsie te doen.

Gebruik geen kleursamenstellingen op basis van kalk of siliconen, omdat dergelijke oplossingen de structuur van de gipsplaat nadelig kunnen beïnvloeden.

Positieve beoordelingen van klanten laten zien dat bewezen producten van bekende fabrikanten de "interne ruis" aanzienlijk verminderen en zich onderscheiden door benijdenswaardige duurzaamheid. Bovendien zien ze er goed uit, ongeacht de stijl en het ontwerp van de kamers.

Akoestische gipsplaat is een moderne geluidsabsorberende coating, gekenmerkt door de afwezigheid van giftige stoffen en veilig in gebruik.

Het is gemakkelijk te installeren, het kan in elke gewenste kleur met elke kleurcompositie worden geverfd. Op de afgewerkte coating zijn de naden vrijwel onzichtbaar. Als je het plafond of de muren moet omhullen met dit materiaal, dan is het heel echt.Met behulp van een speciale tape voor versteviging - serpyanka, is er altijd de mogelijkheid om een ​​continue coating zonder voegen op te stellen.

Zie de volgende video voor meer informatie over de installatie van akoestische gipsplaten.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer