Grout voor mozaïek: de keuze en de kenmerken van de applicatie

Het voegen van de tegels na het leggen van het mozaïek zorgt ervoor dat het er aantrekkelijker uitziet, zorgt voor de integriteit van de coating en beschermt het tegen vocht, vuil en schimmels in vochtige ruimtes. Grout is in feite een afzonderlijk decoratief element, dus u moet de nodige aandacht besteden aan de keuze en installatie ervan.

Speciale functies

Een kenmerk van het mozaïek is een groot aantal naden die bedekt moeten worden met een speciale samenstelling. In dit opzicht zal de consumptie van grout meer zijn dan voor hetzelfde gebied met tegels.

Het is belangrijk om te onthouden dat de voeg in kleur de geometrische structuur van het gelijkmatig opgestelde mozaïek en de vervormingen zal accentueren. Als er vóór het voegen kleine stoten zichtbaar zijn, is het beter om af te zien van contrasterende naden.

types

In het algemeen kan alle voegen worden verdeeld in twee grote groepen:

 • Traditionele zandcementmix. Het wordt gebruikt als een pleister voor een zeer lange tijd en met succes. De beschikbaarheid en de lage prijs van componenten, evenals de bevredigende indicatoren van sterkte en duurzaamheid maken het tot een universeel troffelmateriaal voor naden van 3-5 mm. Voor meer comfortabel werk worden weekmakers en stabilisatoren in een dergelijk mengsel geïntroduceerd en om meer vochtbestendige naden te verkrijgen, worden ze op latexbasis gekneed.

De voordelen van cementvoegen zijn:

 1. Lage kosten.
 2. Eenvoud van het werken met materialen.
 3. Eenvoudig verwijderen van overtollig specie uit mozaïek of tegel.

Er zijn echter een aantal negatieve punten:

 1. Grout is niet vochtbestendig voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.
 2. De aanwezigheid van porositeit in de naden, wat leidt tot de opeenhoping van stof en vuil.
 • Epoxy voegmiddel. Het is nog niet zo lang geleden verschenen en heeft dankzij de duurzaamheid en esthetiek zijn plaats op de markt veroverd. Het wordt ook "twee-componenten" genoemd vanwege de aanwezigheid in de samenstelling van de katalysator, verpakt in een afzonderlijke verpakking. Vóór gebruik moet u de voegencomponenten mengen met een katalysator om de uithardingsreactie te versnellen en de voegen tussen het mozaïek snel te vullen.

Deze optie moet speciaal worden overwogen bij het leggen van het mozaïek om verschillende redenen:

 1. Aanzienlijk langere levensduur vergeleken met cementspecie.
 2. Uitstekende vochtbestendige prestaties. Deze coating is niet bang voor schimmel en vuil.
 3. Aantrekkelijker uiterlijk. Het mengsel kan transparant worden gelaten, of het kan in elke kleur worden getint, glitter toevoegen of een licht accumulerend additief, dat het mozaïek van binnenuit markeert.
 4. Grout is ook bestand tegen zonlicht, heeft uitstekende sterkte- en slijtvaste eigenschappen.

Het gebruik van een dergelijk mengsel zonder de vaardigheden van de meester kan echter het gehele uiterlijk van het oppervlak bederven.

Het is belangrijk om rekening te houden met de volgende kenmerken van epoxy grout:

 1. Zeer sneldrogend mengsel. Letterlijk in 15-20 minuten bevriest het op het oppervlak van de tegel en is het uiterst moeilijk om het schoon te maken.
 2. Duur in vergelijking met cementspecie. Echter, om de epoxy-naden op te frissen, zal deze in tegenstelling tot de eerste optie al enkele jaren ontbreken.

Ook is het bij het werken met epoxypleister noodzakelijk om ruimte te ventileren, omdat er een risico op toxische vergiftiging bestaat.

kleur

Om de schoonheid van het mozaïek of de tegel te benadrukken, moet u de kleur van de compositie voor het voegen overwegen.

Als u de juiste toon wilt kiezen, kunt u enkele tips gebruiken:

 • De algemene regel voor de behandeling van gewrichten is dat de mortel een of meer tinten donkerder moet zijn dan de basiskleur van het mozaïek. Een dergelijke keuze biedt een harmonieus en aangenaam zicht op de muren of vloer;
 • Op keukenoppervlakken of op de vloer moeten lichte grouttinten vermeden worden, omdat deze snel vuil worden (vooral bij gebruik van een cementmengsel) en er slordig uit zullen zien;
 • Voor glasmozaïeken of fotopanelen is het raadzaam om een ​​kleurloze epoxy voeg te kiezen. Het zal niet opvallen en alle aandacht zal gericht zijn op de prachtige muur;
 • Voordat u de massa op alle naden aanbrengt, moet u de compositie op een klein deel van het gebied proberen en het uiterlijk beoordelen. Misschien is het resultaat anders dan verwacht.

Opties voor kleuren en tinten voor veel voegen. Een bijzonder breed scala aan composities heeft een epoxybasis. Je kunt commercieel verkrijgbare composities vinden met een monochrome, gouden of zelfs zwarte massa.Er moet echter aan worden herinnerd dat de specie is ontworpen om het esthetische uiterlijk van het mozaïek te benadrukken, waarbij het een belangrijk maar secundair element van de afwerking spreekt.

Bij twijfel over de kleurkeuze moet u zich richten op de universele wittint of schaduw, die iets donkerder is dan de basistint van het mozaïek. Soms maakt de contrasterende kleur van het voegmiddel (bijvoorbeeld zwart op een wit mozaïek) het mogelijk om het lichter en sappiger te maken, maar het is beter om dergelijke experimenten toe te vertrouwen aan een bekwame ontwerper.

Welke moet je kiezen?

De keuze van de groutsamenstelling hangt van verschillende factoren af:

 • Type kamer. Traditioneel is het mozaïekpatroon op het rooster aanwezig in kamers met een hoge luchtvochtigheid - bad, zwembad, sauna. Maar ook het mozaïek ziet er goed uit als een gevel van open haarden, en in sommige gevallen is de aanwezigheid ervan niet alleen geschikt voor de muren, maar ook voor de vloer. Een andere optie voor het gebruik van mozaïeken - het verfraaien van tuinvijvers, paden en decoratie van het infield.

Wanneer geplaatst in een natte, agressieve omgeving of op straat, zal het mozaïek zelf en de naden worden blootgesteld aan schimmels, vocht, wind, regen, enz. Daarom is epoxy grout geschikt voor deze opties, die lang zullen meegaan zonder vervanging en herinrichting.Als het bijvoorbeeld een muur in een kamer is die een decoratieve functie vervult, dan kunt u werken met het gebruik van zandcementpleister.

 • Transparantie. Moderne mortel hoeft geen kleur te hebben. Het kan kleurloos zijn. De kleurloze compositie geeft een speciale schoonheid aan een spiegel of marmer mozaïek, zonder de aandacht naar zichzelf af te leiden. Alleen mengsels op epoxybasis hebben echter transparantie.
 • Duurzaamheid. Bij het vergelijken van de twee groepen epoxygrout winnen natuurlijk duurzaamheid. Als het cement in een paar jaar opnieuw moet worden opgeknapt en ververst, dan kan het epoxymengsel worden verwijderd, behalve met tegels of mozaïeken voor nieuwe reparaties. En de keuze voor de epoxy-samenstelling in de reparatiefase kan in de toekomst veel tijd en zenuwen besparen, vooral voor keukenhouten oppervlakken en vloeren.
 • Handelsmerk. De markt is vol met beide soorten wrijvingsverbindingen. Sommigen van hen hebben componenten toegevoegd die de fysisch-mechanische eigenschappen van de voeg verbeteren, het gemakkelijker maken om ermee te werken, het materiaalverbruik tijdens de werking te verminderen of het gemakkelijk maken om de resterende samenstelling van het oppervlak van het mozaïek te verwijderen.Ervaren meesters en beginnende experts delen gretig hun feedback, waardoor u de grout naar uw wens kunt kiezen.
 • Temperatuur voorwaarden De keuze van de samenstelling kan ook worden beïnvloed door het temperatuurregime van de ruimte waarin reparaties worden uitgevoerd. Bij warm en warm weer is het gemakkelijker om met een epoxyverbinding te werken, omdat het langer duurt om het uit te harden en te harden. In koelcellen of in de winter is het beter om een ​​cementmengsel te gebruiken.

verbruik

Het geschatte verbruik van grout hangt af van de geometrische parameters van het mozaïek - de lengte, breedte en hoogte van elk element, evenals de grootte van de naad tussen de tegels.

Primaire berekening kan worden gemaakt volgens de formule:

Verbruik (kg / 1 m2) = (l + b) / (l * b) * h * t * e,

 • l is de lengte van de tegel, mm;
 • b - tegelbreedte, mm;
 • h is de tegeldikte, mm;
 • t is de zoombreedte, mm;
 • e-grout dichtheid, kg / dm³. Gewoonlijk varieert deze parameter van 1,5 tot 1,8.

Aan het resulterende verbruik moet 10-15% worden toegevoegd. Dit is de benodigde hoeveelheid materiaal.

Wanneer u een troffelmix koopt, moet u erop letten dat het hele volume één productiebatch per pakket heeft. Ook op de verpakking van veel fabrikanten staat het geschatte verbruik van materiaal aangegeven, het helpt ook om de juiste keuze te maken.

Er wordt aan herinnerd dat in hetzelfde gebied voor een mozaïek de consumptie van voegmaterialen groter zal zijn dan voor tegels. Dit komt door het grote aantal elementen. Epoxy grout wordt zuiniger geconsumeerd dan cement. Dit komt doordat er een grote hoeveelheid zand-cementmengsel achterblijft op het oppervlak van het mozaïek en moet worden verwijderd.

Ook op kosten van invloed op de kwalificaties van de meester die het werk uitvoert. Hoe meer een ervaren werknemer, des te economischer besteedt hij materiaal.

Toepassingstips

Bij gebrek aan ervaring met het leggen en voegen van tegels en mozaïeken, zal het redelijk zijn om een ​​gekwalificeerde meester te vertrouwen: hij zal het werk op een zodanige manier doen dat de naden op de muur of vloer voor lange tijd tevreden zullen zijn met hun onberispelijke uiterlijk. Na een tijdje kan het echter nodig zijn om het beschadigde of verloren uiterlijk van de afwerking weg te vegen. Er kan ook een situatie zijn waarin het nodig is om een ​​gebarsten element te vervangen. In dit geval zijn handige injectievaardigheden nuttig.

Hier zijn een paar trucjes om je te helpen een kleine reparatie correct uit te voeren:

 • Vanaf het moment van vaststelling van het mozaïek tot het aanbrengen van mortel moet het minstens een dag duren.Gedurende deze tijd heeft de lijm tijd om te drogen en kunnen de naden worden gewist zonder het gevaar van het afpellen van het mozaïek.
 • Voor het aanbrengen van de troffel aan het oppervlak moet worden gereinigd van vuil en overblijfselen van cement of lijm. Voor dit doel worden water en een spons met middelmatige hardheid gebruikt, die het mozaïek niet zullen beschadigen.
 • Breng de compound aan moet een rubberen spatel zijn met diagonale bewegingen van boven naar beneden. Dit voorkomt krassen op de decoratieve tegel. Bovendien maakt een rubberen gereedschap, in tegenstelling tot een metalen, het mogelijk om de voeg te verdiepen met 1-2 mm van het mozaïekniveau, wat een verfijnder en esthetisch uiterlijk geeft aan de afgewerkte coating.
 • Tijdens het werk is het noodzakelijk om de voegvoegen constant te bevochtigen om scheuren te voorkomen. Meestal gebruikt voor deze doeleinden spray.
 • Niet meer dan 20 minuten na het voegen, is het noodzakelijk om de restanten van de compositie van het oppervlak te verwijderen. In het geval van een cementmengsel, voldoende herhaald vegen met een natte spons. Epoxy-samenstelling wordt gemakkelijker verwijderd als het mozaïek wordt voorbehandeld met een speciale samenstelling die een polymeerfilm vormt.

Aanvullende instructies die afhankelijk zijn van het type voegmiddel, zijn te vinden op de verpakking.Als u alles doet zoals aanbevolen door de fabrikant, dan is een goed resultaat meestal gegarandeerd.

Op een van de gemakkelijkste manieren om voegen op een mozaïek te voegen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer