Vloer mozaïek in interieur

Tegenwoordig zijn er een groot aantal verschillende vloerbedekkingen - van laminaat tot tapijtproducten. Een van de meest geavanceerde opties voor het versieren van de vloer is echter een mozaïektegel, die de laatste jaren een echte trend is geworden op het gebied van reparatie en constructie. Het gaat over haar dat in ons artikel zal worden besproken.

Speciale functies

Vloermozaïek is een uitstekende modieuze ontwerpoplossing, omdat er een groot aantal variaties zijn op hoe je zo'n vloer in het interieur kunt verslaan. Dankzij deze coating kunt u een uniek driedimensionaal patroon maken door het constante spel van licht op afzonderlijke kleine stukjes materiaal die op een bepaalde manier op de vloer zijn gelegd.Onlangs is het mozaïek erg populair bij kopers, omdat het de ruimte aanzienlijk kan transformeren en transformeren. Dit is mogelijk vanwege de kenmerken van deze coating:

 • Door de veelzijdigheid van de tegel kan deze worden gebruikt voor verschillende soorten kamers: hij is geschikt voor zowel grote als kleine ruimtes. Het leggen van een mozaïek is bijvoorbeeld mogelijk in de badkamer van een appartementengebouw en in een ruim zwembad.
 • Dankzij het brede kleurenpalet kan het materiaal alle creatieve ideeën van de ontwerper in het leven vertalen - van inscripties tot driedimensionale tekeningen. Hiermee kunt u een mozaïek combineren met elk type interieur. In het strikte interieur, gemaakt in de stijl van minimalisme, kunt u eenvoudige stilistische benaderingen gebruiken en de installatie van monochrome of donkere mozaïeken van basiskleuren uitvoeren. Tegelijkertijd kan de coating worden gemaakt volgens een individuele schets, het kost meer, maar de originaliteit van de klant wordt in het interieur getraceerd.
 • Mozaïekvloer is vrij eenvoudig te leggen, omdat de coating een composietstructuur heeft: deze bestaat uit afzonderlijke kleine stukjes die op basis van een speciaal substraat tot eindproducten worden geassembleerd.Een dergelijke productietechnologie biedt flexibiliteit en relatieve plasticiteit van het materiaal, die op elk oppervlak kan worden gebruikt, inclusief oneffenheden.
 • Door de weerstand tegen fysische en chemische invloeden blijft het mozaïek gedurende lange tijd in zijn oorspronkelijke staat - het verliest zijn kleur niet, zelfs niet wanneer het wordt behandeld met chemische bacteriedodende middelen.
 • Het mozaïek wordt niet blootgesteld aan vocht, dus het wordt geplaatst in ruimtes met hoge luchtvochtigheid. Mozaïekvloeren zijn vaak te vinden in zwembaden en badkamers.
 • Door de milieuvriendelijkheid van het materiaal kan het niet alleen worden gebruikt in de woning van huishoudens, maar ook thuis, zonder de gezondheid van het huishouden in gevaar te brengen.
 • De prevalentie en populariteit van het mozaïek bepaalt de betaalbare prijs. De materiaalkosten variëren van 3 tot 15 duizend roebel per vierkante meter. Dit betekent dat u nu op de markt van bouwmaterialen dekking kunt vinden die aan alle eisen van de koper voldoet, maar dit heeft geen invloed op het gezinsbudget.

types

Moderne technologieën maken mozaïektegels mogelijk van verschillende soorten grondstoffen, waaronder marmer, porselein en zelfs kiezels.

 • Keramische tegels Het is erg populair omdat het zeer duurzaam is en ook goed past bij verschillende soorten afwerkingsmaterialen. Bovendien is de tegel relatief goedkoop, wat zijn relevantie op de markt van bouwmaterialen verklaart.
 • Opgemerkt moet worden tegel van natuurlijke materialenzoals marmer kruim. Het onderscheidt zich door verfijning en dankzij het interieur ziet het er luxueus uit. Deze tegel wordt geproduceerd door natuurlijke stenen te slijpen, waardoor ze de nodige vorm en dikte krijgen.
 • Porseleinen tegel combineert de kwaliteiten van de twee soorten coatings die hierboven zijn opgesomd: aan de ene kant ziet het er duur uit, omdat het gemaakt is van porselein en wordt gekenmerkt door hoge sterkte. Tegelijkertijd is het perfect te combineren met andere materialen die als kamerdecoratie worden gebruikt.
 • Glasmozaïek ziet er ongewoon uit, die wordt gemaakt tijdens de warmtebehandeling van glas (hoofdzakelijk Venetiaans). Hierdoor kunt u een zeer duurzame coating krijgen die vele jaren zonder enige klachten meegaat.

Er is een groot aantal tegels van dit type: Neutrale kleuren (zwart en wit) zijn perfect voor een rustig en minimalistisch interieur, terwijl multi-gekleurde coating met voordeel accenten kan plaatsen in een meer verfijnd kamerontwerp. Voor een badkamer in nautische stijl bijvoorbeeld, moet u glazen tegels van blauwe of blauwe kleur gebruiken - het accentueert de originele inrichting van de kamer en ziet er zeer indrukwekkend uit.

Verschillen in textuur zijn ook kenmerkend voor glastegels, omdat er verschillende soorten coating zijn: mat, glanzend, transparant, waarbij er vaak inlay is. Natuurlijk verdunt dit de monotonie van de tegel aanzienlijk en maakt het visueel en stilistisch interessanter.

Matte mozaïek wordt smalt genoemd en heeft een vrij lange geschiedenis, het werd gebruikt in het oude Griekenland. Beheers op een speciale manier gemengde kaliumzouten, kleurstoffen en natuurlijke verbindingen om een ​​dicht en rijk materiaal te verkrijgen dat kan worden gebruikt om de gebouwen te versieren door bepaalde patronen te creëren. Moderne technologieën dragen bij aan de snelle productie van deze coating en bieden u ook de mogelijkheid om tot 10 duizend verschillende tinten te maken.

 • Het is interessant dat er houten tegels zijnhet was echter niet wijdverspreid vanwege de hoge kosten ervan, omdat alleen natuurlijke materialen in de productie worden gebruikt. Bovendien staan ​​ze u toe om heldere en unieke vloerdesigns te creëren die alle liefhebbers van liefhebbers van schoonheid en luxe zullen aanspreken.

Naast de classificatie van mozaïekmaterialen, Er is ook een typologie op basis van het uiterlijk en de diepte van de kruising tussen de vierkanten:

 • Mozaïekvloer met diepe sleuven, zodat u de meest representatieve vloeroptie kunt creëren. Dankzij dit materiaal is het mogelijk om het oppervlak zichtbaar te maken van verschillende afzonderlijke tegels. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat een dergelijke afwerking extra inspanningen vereist: na het leggen van de vloer, is het noodzakelijk om een ​​speciale voeg uit te voeren om het resultaat te krijgen dat het meest een mozaïek simuleert.
 • Ondiepe inkepingen op het oppervlak bedekkingen zijn gemaakt als een alternatief voor diep verzegelde mozaïeken. Voor coatings van dit type is voegen geen verplichte stap bij het leggen, aangezien de vierkanten op speciale matrices worden aangebracht en de naden in de productie worden verwerkt met een speciale samenstelling.Een van de belangrijke nadelen van dit materiaal is echter hiermee verbonden: de mortel is zeer kwetsbaar en kan tijdens transport barsten of afbrokkelen.
 • Ontbrekende gewrichten tussen de tegels zorgt voor een perfect glad vloeroppervlak; Dit wordt bereikt door de coating te behandelen met een speciaal glazuur.

ontwerp

Omdat het mozaïek perfect wordt gecombineerd met veel materialen (van hout tot natuurlijke oppervlakken), gebruiken ontwerpers dit om de meest originele en interessante inrichting te creëren.

Tegelinzetstukken in verschillende kleuren worden vaak aangeboden. - Hiermee kunt u een uniek patroon creëren en de individualiteit ervan benadrukken. Geometrische en bloemige patronen zijn vooral populair en worden niet toegepast op het volledige oppervlak van de vloer, maar alleen op het gedeelte waar het de bedoeling is om te benadrukken. Het hangt af van het doel van de tekening: het kan de ruimte uitbreiden, en het kan het verdelen, waardoor verschillende semantische zones in de ruimte worden gecreëerd. Dit geldt met name voor een studio-appartement of voor een keuken in combinatie met een eetkamer.

Verbazingwekkende interieurs kunnen worden gecreëerd met een combinatie van mozaïek en hout - dit ontwerpbesluit is niet wijdverspreid in Rusland, hoewel het in het buitenland erg populair is. Het contrast tussen de twee materialen, dat vaak wordt versterkt door het spel van licht en kleur, is bedoeld als een onderscheid tussen zones met verschillende doeleinden. Het is beter om de ontwikkeling van een dergelijk decor toe te vertrouwen aan een specialist, omdat alleen hij in staat is om de compatibiliteit van materialen, texturen en tinten te beoordelen, de ontwerper in staat zal zijn om het te verslaan en het correct in het interieur te presenteren.

toepassingsgebied

Door de structuur van het mozaïek kan het bijna overal worden geplaatst. Natuurlijk wordt het meestal gebruikt in de decoratie van badkamers en nutsruimten, bijvoorbeeld de keuken. Omdat het mozaïekpaneel praktisch niet wordt blootgesteld aan mechanische spanning, kan het ook in de gang worden gebruikt: het oogt niet alleen mooi, maar ook als een voldoende duurzame vloerbedekking. Het is echter de moeite waard eraan te denken dat de vloer een gebied is dat gevoelig is voor constante vervuiling, dus het gebruik van een licht mozaïek en dezelfde voeg is niet erg rationeel in ruimtes zoals bijvoorbeeld de gang. In dit opzicht is het beter om de voorkeur te geven aan donkere tinten die niet dagelijks hoeven te worden gereinigd, en kleine stipjes niet benadrukken.

Interessant is dat mozaïekvloeren ook worden gebruikt voor het decoreren van terrassen en open ruimtes., maar in dit geval prevaleert de parameter van sterkte boven stilistische factoren en onderzoek. Lagere eisen bij het leggen van vloeroppervlakken op het terras of in het tuinhuis maken een snelle en eenvoudige installatie mogelijk, aangezien de filigraane nauwkeurigheid in de tekening onbelangrijk is en weinig mensen complexe sierlijke patronen kiezen voor vloeren in een open ruimte. Vaak gebruikt lapidaire, bijna groffe tekeningen.

Mooie voorbeelden in het interieur

Zoals opgemerkt, is het mogelijk om panelen van verschillende complexiteit te maken vanuit een mozaïek. De meesten willen natuurlijk de meest neutrale oplossingen in het interieur gebruiken, dus minimalistische tegelontwerpen zijn erg populair. We bieden aan om te kijken naar enkele interessante stilistische variaties van het gebruik van basiskleuren en monochrome patronen in het ontwerp van de ruimte.

Er zijn ook mensen die van de originele, zo niet te zeggen, uitgebreide decoratie houden - in dit geval worden complexe driedimensionale tekeningen met een originaliteitsclaim gecreëerd.Dergelijke panelen helpen om accenten in de kamer te plaatsen en benadrukken de complexiteit van het ontwerp.

Zie de volgende video voor een voorbeeld van porseleinen aardewerk vloerontwerp, aangevuld met mozaïektapijt.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer