Hete lijm: wat het is, kenmerken van de toepassing

Hete lijm is een vast materiaal dat onder invloed van hoge temperaturen tot een gelachtige toestand verweekt. Voor werk met een dergelijke structuur wordt het speciale pistool gebruikt.

Wat is het?

Thermische lijm wordt geproduceerd in de vorm van vaste polymeerstaven. Het materiaal heet heet omdat het alleen na verwarming onder een bepaalde temperatuur adhesieve en afdichtende eigenschappen krijgt. Bij verhitting smelt een deel van de staaf en ziet eruit als een viskeuze, dichte massa. Na uitharden wordt de lijm weer vast. Samenstelling afkoelen in seconden.

Deze compositie is handig in gebruik voor handwerken en decoratie. Het gebruik van deze lijm is echter niet beperkt tot het creëren van verschillendecrafts - hotmix perfect lijmen een verscheidenheid aan materialen en kan worden gebruikt voor reparatie en bouwwerkzaamheden.

Om met warme lijm te werken, hebt u een speciaal pistool nodig, waarmee stevige lange staven worden verwarmd. Het is echter mogelijk het materiaal te smelten zonder een pistool, het goed te verwarmen met een aansteker of andere apparaten. Dit gebruik van lijm is echter niet erg handig.

Speciale functies

Hete lijmstaven zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, die verschillen in sommige eigenschappen, technische kenmerken en uiterlijk. Een gemeenschappelijk kenmerk van alle soorten van dit materiaal is de mogelijkheid om de meeste soorten oppervlakken snel en stevig aan elkaar te lijmen. Het effect van het gebruik van warme lijm kan worden vergeleken met het gebruik van lassen.

Hieronder zijn de belangrijkste voordelen van warme lijm:

 • Sterk hecht onderling verschillende materialen. Het verbreken van de gelijmde delen is behoorlijk problematisch.
 • De verwarmde vloeibare lijm droogt in een paar seconden en keert terug naar zijn vroegere vaste toestand, waarbij de materialen op betrouwbare wijze worden vastgehouden.
 • Negatieve omgevingsfactoren beïnvloeden de kleefstofsamenstelling niet en veranderen deze niet.technische kenmerken. Het product is niet bang voor lage en hoge temperaturen, direct zonlicht en vocht.
 • Lage kosten. Bovendien kunt u de meest geschikte staafmaat kiezen, omdat de buizen verschillen in lengte en diameter, waardoor u niet te veel betaalt voor de extra hoeveelheid materiaal die niet nodig is voor reparaties.

Ondanks de aanzienlijke voordelen van lijm heeft het materiaal zijn nadelen. De nadelen van deze kleefstofsamenstelling omvatten de volgende posities:

 • Hete lijm kan lijmen tussen verschillende soorten oppervlakken. Er zijn echter enkele beperkingen: het kleefmateriaal wordt niet gebruikt voor betonnen en gepleisterde ondergronden, maar ook voor sommige soorten textiel en PVC-producten.
 • Omdat smeltlijm een ​​vrij hoog smeltpunt heeft, is het noodzakelijk om uiterst zorgvuldig met dergelijk materiaal te werken.

types

Tegenwoordig zijn er veel soorten warme lijm. Allereerst verschillen vaste staven in grootte en gewicht: meestal vindt u buizen met een diameter van 7 en 11 mm en de lengte van het materiaal kan van 4 tot 20 cm zijn.

Het volgende belangrijke verschil is de kleur van het materiaal. In de bouwmarkt vindt u de volgende opties voor lijmstaven:

 • Doorschijnende buis witte kleur. Dit soort compositie wordt als universeel beschouwd voor alle materialen. Het product wordt zowel voor huishoudelijke doeleinden als op het gebied van professionele constructie gebruikt.
 • Ondoorzichtige buis witte kleur. In deze vorm worden lijmmengsels geproduceerd voor universeel gebruik en een speciale aanpassing voor glasbevestiging.
 • Ondoorzichtige staven van verschillende kleuren. Deze optie is handig om te gebruiken voor het lijmen van gekleurde dingen, zodat de lijmverbinding niet verschilt van de kleur van het materiaal. Het kleurbereik van warme lijm is vrij breed.
 • Transparante buis gelige tint. Dit soort warme lijm wordt gebruikt voor het vasthouden van hout, karton of papier.
 • Buizen zwart of grijs. Deze aanpassing wordt niet gebruikt voor het verbinden van verschillende items. In dit geval zal de lijm de rol spelen van een afdichtmiddel voor het afdichten van voegen. Ook wordt deze samenstelling gebruikt om elektrische geleiders te isoleren.

Een ander belangrijk verschil tussen lijmstaven is hun smeltpunt: sommige soorten kunnen smelten bij een temperatuur niet lager dan 150 graden en voor andere vrij lage temperaturen.Deze indicator is belangrijk om te overwegen bij het kopen van lijm.

Geschikte samenstelling moet worden gekozen in overeenstemming met het type materiaal dat moet worden gelijmd, alsmede rekening houdend met de kenmerken van het lijmpistool.

Hoe te kiezen?

De keuze van geschikte kleefstaven hangt in de eerste plaats af van het type oppervlak waarop de samenstelling zal worden aangebracht en van het algemene doel van het werk. Dezelfde factoren moeten worden overwogen bij het kiezen van een lijmpistool. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan dergelijke kenmerken van de kleefstofsamenstelling als de kleur van de staaf, het smeltpunt, de mate van viscositeit en het doel.

Zoals u weet, zijn de stangen beschikbaar in diameters van 7 en 11 mm. Buizen met een kleine diameter zijn geschikt voor het maken van verschillende soorten handwerk, kostuumjuwelen, decoratieve elementen en voor de productie van zacht speelgoed met de hand. Staven met een diameter van 11 mm zijn vereist voor installatie- en constructiewerkzaamheden.

Hoe doe je het zelf?

Om met hete lijm te werken, hebt u een speciaal apparaat nodig. Het eenvoudigste lijmpistool is relatief goedkoop. Indien nodig kunt u echter thuis een analoog van een dergelijk apparaat maken. Dit geldt vooral als u dringend materialen moet lijmenen de juiste apparatuur was niet bij de hand.

Een inrichting voor het smelten van lijmstaven kan worden gemaakt van een conventionele herverdamper. Daarnaast zijn de volgende apparaten vereist:

 • Teflontape of ander materiaal met vergelijkbare eigenschappen;
 • blikje;
 • koperdraad;
 • een kleine bar van hout.

Het handvat voor het toekomstige apparaat moet van een stuk hout zijn. Om dit te doen, meet de afstand van het begin van de buis tot de spiraal, de meting wordt overgebracht naar de balk. Twee stukken van de juiste maat worden uit het hout gesneden en een klein gat voor de buis wordt in het midden uitgesneden.

Het handvat is gevormd uit twee delen van de balk. De verwarmingsbuis moet worden omwikkeld met teflontape, waarna je er een handvat aan kunt bevestigen. Verbind de balken met de gebruikelijke tape.

Het is noodzakelijk om een ​​buis te maken uit een stuk blik waarin de lijmstaven zullen smelten. Het blik moet worden gesneden in twee delen met een breedte van 9 en een lengte van 16 cm. Een buis is gemaakt van een stuk, dat in diameter moet overeenkomen met de lijmstift. Om dit te doen, kunt u het klevende product omwikkelen met een tindoek.

Een klein stuk met een breedte van 5 en 8 cm wordt gesneden uit het tweede deel van het stuk tin.Een open neuskegel wordt gevormd uit de resulterende baan, waaruit de lijm zal vloeien. Beide delen van de blanco blikken zijn onderling verbonden en ingebracht in het gat tussen de spiraal van de ketel. De blikken buis is met koperdraad aan de helix bevestigd. Nadat u alle stappen hebt uitgevoerd, kunt u het apparaat gebruiken.

Zie de volgende video voor het maken van hete lijm met je eigen handen.

Instructies voor gebruik

Hete lijm thuis aanbrengen is niet bijzonder moeilijk. Om met dit materiaal te werken, moet u een speciaal lijmpistool aanschaffen. Het principe van werken met een dergelijk apparaat is vrij eenvoudig:

 • De stang moet in een speciaal gat worden geplaatst dat zich aan de achterkant van het apparaat bevindt.
 • Het pistool met een snoer is aangesloten op het lichtnet met een spanning van 220 volt. Sommige typen apparaten kunnen echter op de batterij werken.
 • Om de kern te laten smelten, moet je even wachten. De wachttijd kan variëren van 5 tot 10 minuten, afhankelijk van het type hete lijm.
 • Om een ​​hete vloeibare lijm op het oppervlak aan te brengen, trekt u aan de trekker van het apparaat. Voor het pistool bevindt zich een speciaal gat waaruit een kleverige massa zal stromen.

tips

Ondanks het feit dat bijna iedereen gemakkelijk met een lijmpistool kan werken, is de kans groot dat u brandwonden oploopt als u achteloos met de apparatuur omgaat.

 1. Er moet voor worden gezorgd dat het apparaat de lijmstift niet oververhit, anders kan de kleverige massa uit het lijf van het pistool lekken en letsel veroorzaken wanneer deze in contact komt met de huid van handen.
 2. Laat het apparaat niet aanstaan, als het niet nodig is om het op een bepaald moment te gebruiken voor het aanbrengen van lijm.
 3. Als het nodig is om een ​​staaf van de ene kleur te vervangen door een andere, is het belangrijk om de pistoolbuis van de resterende lijmmassa goed te reinigen. Om dit te doen, wordt het aanbevolen om het apparaat op het lichtnet aan te sluiten, het een paar minuten op te warmen en, terwijl u op de trekker drukt, alle resterende hete lijm eruit te persen.

Als de lijm per ongeluk op de kleding is terechtgekomen, kunt u deze oplossen met aceton.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer