Wat is koud lassen, waar is het van toepassing en hoe werkt het?

De verbinding van onderdelen door de methode van koud lassen is de laatste jaren een populaire oplossing. Maar om een ​​goed resultaat te krijgen, moet u erachter komen hoe u deze methode goed kunt toepassen. U moet ook de technische kenmerken van dit product en de kenmerken van de chemische samenstelling ervan begrijpen.

beschrijving

Koud lassen is bij veel mensen bekend en sommige consumenten erkennen de voordelen van een dergelijke beslissing. Maar tegelijkertijd is er een bepaalde categorie thuiswerkers die negatieve resultaten hebben ondervonden van het gebruik ervan. De reden is in de meeste gevallen duidelijk - onvoldoende studie van instructies en onoplettendheid voor details van deze technologie.Bij juist gebruik houdt een speciale lijm effectief verschillende onderdelen lang samen.

Koud lassen werkt stabiel als een manier om delen te binden die een aanzienlijke belasting niet overleven. In dergelijke gevallen is het raadzaam om het toe te passen op de afwerking van sanitair en auto-uitrusting. Maar ongeacht de mate van betrouwbaarheid, is koud lassen nodig om het probleem tijdelijk op te lossen. Later, zodra de gelegenheid zich voordoet, is een grote revisie vereist. Koud lassen is een middel om delen aan te sluiten, waardoor je ze zonder verwarming kunt aansluiten, bijna 'in het veld'.

De chemische samenstelling van de lijm kan een of twee componenten bevatten (in het eerste geval moet het materiaal zo snel mogelijk worden gebruikt totdat het zijn eigenschappen heeft verloren).

De voordelen van koudlassen over andere varianten van verbindingsmaterialen zijn:

 • eliminatie van vervormingen (mechanisch of thermisch);
 • consistente nette, soepele en betrouwbare naad creëren;
 • de mogelijkheid om aluminium te combineren met koper;
 • de mogelijkheid om openingen en spleten in containers en pijpen met explosieve stoffen te dichten;
 • geen afval;
 • energie- en brandstofbesparing;
 • milieuveiligheid;
 • de mogelijkheid om al het werk te doen zonder gespecialiseerde hulpmiddelen.

Houd er rekening mee dat koud lassen alleen geschikt is voor kleine reparaties, omdat de gevormde lassen minder duurzaam zijn dan bij gebruik van "hete" methoden.

Typen en doel

Koud lassen kan worden gebruikt voor aluminium. Na het aanbrengen van de lijm worden de onderdelen stevig aangedrukt en gedurende ongeveer 40 minuten onder het juk gehouden. Uiteindelijk zal het mengsel in 120 - 150 minuten hard worden. Deze techniek is in staat om vlakke delen te verbinden en gaten en scheuren te sluiten met minimale inspanning.

Kunststofstructuren (inclusief die op basis van PVC) kunnen worden verbonden door koudlassen in industriële omgevingen en thuis. In principe zijn dergelijke mengsels ontworpen om kunststofbuizen voor verwarming, sanitair en riolering aan te sluiten. Koud lassen voor linoleum kan ook worden gebruikt om harde rubberproducten te verbinden. Opgemerkt moet worden dat de verbindingen tussen de delen van linoleum, indien gedaan op deze manier, veel beter zijn dan het gebruik van andere kleefstoffen of dubbelzijdig plakband.

Koud lassen voor metaal, inclusief koper, stelt u in staat lekken in verschillende pijpleidingen en tanks te dichten.

Bovendien kan de capaciteit zijn:

 • tot 100% gevuld;
 • helemaal leeg;
 • onder druk.

Dit betekent dat reparatie van lekkende batterijen, radiatoren, blikken en tonnen, andere containers kan worden uitgevoerd zonder de vloeistof af te tappen. Zelfs goedkope versies van lijm kunnen worden gebruikt om warmwaterleidingen te repareren, ze dragen eenvoudig warmte over tot 260 graden. Maar het is noodzakelijk om erachter te komen of deze toestand daadwerkelijk wordt waargenomen of dat de temperatuur hoger zal zijn. Het hoge temperatuur type koud lassen behoudt zijn werkkwaliteiten bij verhitting tot 1316 graden. Het maakt het mogelijk om blootgestelde oppervlakken die op de traditionele manier moeilijk of onmogelijk te lassen zijn met elkaar te verbinden.

De twee meest voorkomende soorten lijm zijn natuurlijk voor gietijzer en voor roestvrij staal. Ze moeten niet met elkaar worden verward, omdat elk alleen geschikt is voor 'zijn' metaal.

Universele modificatie van koud lassen kunt u:

 • reparatie van metalen producten;
 • reparatie van auto's;
 • om delen zelfs onder water aan te sluiten.

De meest duurzame en stabiele natuurlijke zijn die kleefstoffen die exclusief zijn ontworpen voor het tegelijkertijd werken met metaal, hout en polymeren. Het voordeel van het gebruik van dergelijke mengsels in de reparatie van sanitair is dat zelfs niet-professionals die geen geavanceerde apparatuur hebben, het werk kunnen doen. Universele formuleringen kunnen ook worden gebruikt voor het verlijmen van keramiek, polypropyleenproducten. Ongeacht de specifieke bestemming, wordt vloeibaar lassen geproduceerd op dezelfde manier als producten met de consistentie van klei.

structuur

Tweecomponenten koudlassen bevindt zich in een cilinder met een "vulling" van een paar lagen: de buitenlaag wordt gevormd door een verharder en binnenin is een kern van epoxyhars met de toevoeging van metaalstof. Zo'n additief helpt de grip van onderdelen sterker en betrouwbaarder te maken. Speciale kenmerken worden gegeven door verschillende andere additieven, zorgvuldig verborgen door elke fabrikant. Maar het is zeker bekend dat zwavel altijd aanwezig is in de hoofdcomponenten.

Benzostabiel koudlassen wordt gevormd door verschillende toonhoogtes. De stabiliteit hangt af van de omvang van de belasting en varieert van enkele uren tot meerdere dagen. Het wordt aanbevolen om lijm te gebruiken met een metalen vulmiddel om de openingen en gaten in benzinetanks te dichten, alleen dan kunt u bij de dichtstbijzijnde service komen.

Technische specificaties

Hoe snel een koude las droogt, wordt bepaald door de chemische samenstelling ervan. In de meeste gevallen is de naad na 1-8 uur niet meer plakkerig, hoewel er uitzonderingen zijn. Men moet niet vergeten dat de speciale lijm die meestal hard wordt meestal langzamer is, omdat u moet wachten tot de reactie voltooid is in de volledige dikte van de coating. De uithardingstijd varieert afhankelijk van de luchttemperatuur en varieert meestal van 12 tot 24 uur. De naad gevormd tijdens koud lassen geleidt de stroom gelijkmatig over de gehele lengte en dikte.

Uit de combinatie van eigenschappen kunnen we concluderen dat een kwalitatieve samenstelling voor koud lassen in bijna alle gevallen kan worden gebruikt wanneer een conventionele elektrische lasmachine niet kan worden gebruikt. Maar om ervoor te zorgen dat het resultaat aan de verwachtingen voldoet, moet u eerst een kwaliteitsproduct kiezen.

Overzicht van populaire fabrikanten

Het is handig om te laten leiden door beoordelingen bij het kopen van koud lassen, maar het is net zo belangrijk om te weten welke producten van fabrikanten voortdurend worden gevraagd. Russische producten van deze soort zijn relatief betaalbaar, maar hun kwaliteit voldoet vaak niet aan de verwachtingen van klanten. Afgaande op de schattingen die zelfs door professionele experts worden gedeeld, behoren buitenlandse merken tot de beste Abro en Hi-Gear.

Als u nog steeds op zoek bent naar een mix van binnenlandse productie, verschijnen altijd de eerste regels van een classificatie "Diamond" en "Polimet". Producten onder het merk "Almaz" hardt uit in 1 uur en de compound krijgt na 24 uur de volle sterkte. Alleen dan kan het aan alle spanningen worden blootgesteld. De lijm kan worden hergebruikt als deze is afgedicht met plasticfolie en verpakt in een buis.

Volgens instructies van de fabrikant "Almaz" kan zelfs op natte oppervlakken worden aangebracht. Het is alleen nodig om het te strijken totdat plakken duidelijk wordt. Om de lijm uit te harden, houd je hem 1/3 uur vast met een snoer, je kunt dit proces versnellen door een gelijmd gedeelte rond je haardroger thuis te blazen.Volgens de fabrikant is hij niet verantwoordelijk voor de gevolgen van koud lassen in slecht geventileerde ruimtes en / of zonder beschermende handschoenen.

De chemische samenstelling, naast epoxyharsen, omvat minerale vulstoffen, verharders en op ijzer gebaseerde vulstoffen. De kritische temperatuur is 150 graden, de tijd voor het aanbrengen van het mengsel na de bereiding is 10 minuten. De minimale bedrijfstemperatuur is +5 graden, maar er moet rekening mee worden gehouden dat hiermee de levenscyclus van het materiaal in minuten wordt gemeten.

Koudlassen voor linoleum wordt geleverd aan de Russische markt onder de merken A, C en T (de laatste wordt het minst vaak gebruikt). Modificatie A - vloeistof, bevat een grote concentratie oplosmiddel. De randen van het substraat zijn net zo goed verlijmd als het midden. Het is onmogelijk om een ​​dergelijke substantie te gebruiken om grote openingen af ​​te dichten vanwege de consistentie ervan. Maar het stelt u in staat om een ​​elegante, moeilijk te detecteren, zelfs met een zorgvuldig onderzoek van de naad te creëren.

Met alle voordelen van koudlassen van het type A is het alleen geschikt voor nieuw linoleum en bovendien gesneden volgens alle regels.Als het materiaal al lang is opgeslagen of onhandig is bijgesneden, is het beter om lijm van het type C te gebruiken. Het bevat meer polyvinylchloride en de concentratie van het oplosmiddel neemt respectievelijk af. Dergelijk materiaal is dik, het kan zelfs vrij grote scheuren bedekken. Het is niet nodig om de randen nauwkeurig te plaatsen, tussenruimtes van maximaal 0,4 cm zijn toegestaan ​​en dit belemmert de naleving van de technologische vereisten niet.

De koudlasgroep T is ontworpen om te werken met linoleum met meerdere componenten, waarvan PVC of polyester het belangrijkste bestanddeel zijn. De resulterende naad zal zowel betrouwbaar, netjes uiterlijk en vrij flexibel zijn. Met dit mengsel kunnen zelfs vellen en rollen van een semi-commerciële kwaliteit worden samengevoegd.

Koud lassen voor metaal onder het merk "Thermo" - een combinatie van metalen en silicaten, gekenmerkt door hoge viscositeit. "Thermo" Zeer geschikt voor het werken met hittebestendige legeringen, waaronder titanium. Als het nodig is om de uitgebrande delen van de motordemper te repareren, barsten gevormd in de motoronderdelen zonder demontage, is dit de beste oplossing.De gecreëerde naad kan niet alleen worden gebruikt in het temperatuurbereik van -60 tot +900 graden, hij is zeer sterk, verdraagt ​​goed het binnendringen van water en de effecten van sterke trillingen. Maar het materiaal zal zijn beste kwaliteiten pas tonen na grondige verwerking van onderdelen, verwijdering van de kleinste roestige delen en afzettingen ervan.

Instructies voor gebruik

Koud lassen is niet mogelijk als het oppervlak niet goed is voorbereid. De beste manier om het schoon te maken, is schuurpapier en om te beoordelen of het oppervlak gereed is, kan dit op de blootliggende metaallaag liggen en krassen op het oppervlak. Hoe meer van dergelijke krassen in elk gebied, hoe dieper ze het materiaal binnendringen, hoe sterker de verbinding zal zijn. De volgende stap is het drogen van het materiaal, waarvoor een eenvoudige huishoudelijke föhn voldoende is.

Men kan komen met aantijgingen dat koud lassen met succes zelfs natte delen verbindt., maar hoe indrukwekkend zo'n verbinding er ook uitziet, het is onwaarschijnlijk dat deze betrouwbaar en luchtdicht is, bestand is tegen de werking van water en schadelijke factoren. Eén droging is nooit genoeg, u moet ook de vetlaag van het oppervlak verwijderen.Aceton was en blijft het meest betrouwbare ontvettingsmiddel, het verwijdert effectief zelfs zeer kleine vlekken.

Dan komt de beurt aan de voorbereiding van de lijm zelf. Om te ontkoppelen van de cilinder is het gewenste grootste fragment alleen mogelijk met een scherp mes. Ze mogen alleen worden doorgesneden, anders worden de verhoudingen van hars en verharder die door de fabrikant zijn opgegeven bij het bereiden van het recept verbroken. Wanneer een stuk wordt gesneden, wordt het gekreukt totdat het zacht en volledig uniform van kleur wordt. Het is gemakkelijk om te voorkomen dat het mengsel aan je handen blijft kleven, je hoeft je handen maar regelmatig in water te dopen (vooraf voorbereid, omdat het veel handiger is dan het constant openen van de kraan, zelfs als het erg dichtbij is).

Met handen werken, is het belangrijk om te versnellen wanneer de lijm de gewenste consistentie bereikt. Het volstaat om het een paar minuten onbeheerd achter te laten om het begin van stollen te detecteren. Het moet nog steeds zorgvuldig werken. Koud lassen bij het afdichten van het gat moet gedeeltelijk naar binnen gaan. Maar wanneer de opening te groot is, is het raadzaam om deze te sluiten met een stukje metaal, dat alvast vasthoudt bij koud lassen.

De lijm zal na 24 uur volledig uitharden (hoewel het recept u soms toestaat dit proces te versnellen).

Voor het verstrijken van de tijd gespecificeerd door de fabrikant, is het onmogelijk om het gerepareerde gebied af te werken:

 • maak het schoon;
 • stopverf;
 • naar de grond;
 • geschilderd;
 • proces met antiseptica;
 • malen;
 • gebruik van waterleidingen of radiatoren is ook niet de moeite waard.

Het feit dat je met behulp van koud lassen verschillende ontwerpen en hun details kunt lassen om een ​​indrukwekkend effect te bereiken, betekent niet dat je het zonder bedenken kunt gebruiken. Het wordt aanbevolen om niet alleen de instructies van de fabrikant te lezen, maar ook om reviews te bekijken, deskundig advies. We mogen niet vergeten dat zowel aceton als andere ontvettingsmiddelen een groot gevaar vormen voor de gezondheid van mensen en dieren, en in bijzonder moeilijke gevallen zelfs tot invaliditeit of de dood kunnen leiden. Daarom moet u beschermende kleding dragen, buitenshuis werken of met goede ventilatie in de kamer, bij voorkeur in aanwezigheid van iemand die kan helpen.

Handige tips van de profs

Epoxy-gebaseerde klei kleefstof wordt aanbevolen voor gebruik wanneer het nodig is om metalen of hun legeringen te repareren.Het mengsel is ongevoelig voor water, oplosmiddelen en zelfs technische oliën. Het kan worden gebruikt om producten te lijmen die worden gebruikt bij temperaturen van -40 tot +150 graden. Zo'n samenstelling behoudt een werkcapaciteit van niet meer dan vijf minuten, en wanneer het uur voorbij is, kan het gelijmde metaal al worden geslepen, geboord, gepolijst, enzovoort.

Deskundigen zijn van mening dat de beste fixatie van vlakke oppervlakken met clips. Om in de radiator van gebieden van een motorvoertuig te vinden die vloeistof doorlaten, wordt deze door een compressor van binnenuit in het water in het water geblazen; de plaatsen waar de bubbels verschijnen en moeten worden verwerkt. Dergelijke reparaties zijn van korte duur, wanneer er de komende uren geen mogelijkheid is om hulp te vragen bij een autoreparatieservice. Het is categorisch onaanvaardbaar om zelfs voor een korte tijd lijm aan te brengen die is bedoeld voor een ander materiaal of voor minder sterke verwarming.

Wat koud lassen is en waarom het nodig is, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer