Hoe platen voor de gevel kiezen?

 Hoe platen voor de gevel kiezen?

Ongeacht het materiaal waaruit het gebouw is gebouwd, moet hij worden beschermd tegen ongunstige klimatologische omstandigheden. Voorplaten die kunnen worden omhuld zijn uitstekend voor deze functie. Naast een betrouwbare bescherming versterken ze het uiterlijk van het gebouw - maken het stijlvol en modern.

Materiële functies

Voorplaten zijn ontworpen voor de buitenzijde van het huis. Het zijn afzonderlijke elementen van verschillende grootten en vormen.Ze kunnen op tegellijm worden gemonteerd, maar ook op het principe van een geventileerde gevel. De platen hebben een decoratieve functie, omdat ze kunnen worden gemaakt in de vorm van een baksteen, steen of pleister.

Voorplaten kunnen de isolatie van de kamer verbeteren, als u er een kachel onder zet. Ze hebben een geluidsisolerende functie. Bovendien zijn de elementen duurzaam en beschermen ze de structuur tegen het binnendringen van vocht, zijn resistent tegen schimmel en schimmels en worden een obstakel voor knaagdieren en insecten.

De platen zijn brandveilig, verliezen hun eigenschappen niet bij aanzienlijke temperatuurschommelingen en hebben ook een lange levensduur. Ze vereisen geen speciale zorg - sommige opties vrij eenvoudig te reinigen met regenwater. Ze zijn ook gemakkelijk te repareren, het is mogelijk om individuele elementen te vervangen zonder de structuur te demonteren.

Onder de tekortkomingen kan een vrij groot gewicht van sommige soorten materiaal worden opgemerkt. Hierdoor kan het niet worden geïnstalleerd op laagwaardige structuren - problemen kunnen zich voordoen tijdens de installatie.

Ook moet het oppervlak waarop de panelen worden gelegd worden genivelleerd - dit is nodig als u van plan bent om lijm als bevestigingsmateriaal te gebruiken.

Rassen en maten

Gevelplaten kunnen worden verdeeld volgens de volgende criteria:

 • productie materiaal;
 • de methode om de panelen te verven;
 • vorm van producten.

Wat betreft de vorm, de panelen zijn rechthoekig (kleine breedte) en vrij lang, vierkant en modulair. De kleurmethode is verantwoordelijk voor het uiteindelijke visuele resultaat. De panelen kunnen natuursteen, baksteen, hout en tegels imiteren. De samenstelling van de platen bevat natuurlijke stoffen en synthetische additieven, die klei, hout, metaal, glas, beton of polyurethaan kunnen zijn.

Volgens het fabricagemateriaal worden de volgende typen gevelpanelen onderscheiden.

 • Keramische gevelplaten. Dit type plaat is gemaakt van klei. Ze zijn milieuvriendelijk en vuurvast, houden de warmte goed vast, hebben waterafstotende en geluidsisolerende functies. Ze tolereren temperatuurschommelingen, zijn ideaal voor het maken van sandwichpanelen, terwijl ze vrij zwaar zijn.
 • Polypropyleen platen. Dergelijke platen kunnen worden gebruikt voor gevel- en kelderwerken. Ze zijn zeer duurzaam en hebben een lange levensduur, tolereren negatieve externe invloeden.Het materiaal heeft een klein gewicht, wat het proces van installatie vergemakkelijkt. Speciale zorg voor jezelf vereist niet.

Van de minnen kan worden opgemerkt de kwetsbaarheid van de panelen, het ontbreken van thermische isolatie-eigenschappen. Ook platen uit polypropyleen kunnen niet worden gecombineerd met andere afwerkingsmaterialen.

polypropyleen
keramisch
 • Glasvezelplaten. Het is gebaseerd op duurzaam gehard glas. Deze platen zijn perfect bestand tegen de gevolgen van wind en andere klimatologische verschijnselen, op voorwaarde dat ze correct zijn geïnstalleerd. Bij het gebruik van dit soort materiaal moet er rekening mee worden gehouden dat, als het niet juist is ontworpen, het ontwerp een potentiële bedreiging voor de menselijke gezondheid kan vormen. Tegelijkertijd zijn glasvezelpanelen licht doorlaten, bestand tegen mechanische belasting en zonnestraling, hebben ze waterafstotende eigenschappen en hebben ze een lange levensduur.
 • Thermoplastische platen. Door de aanwezigheid in de samenstelling van polyurethaanplaten hebben uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Ze hebben een klein gewicht - ze kunnen zowel op nieuwe huizen worden geïnstalleerd als worden gebruikt wanneer ze worden geconfronteerd met oude gebouwen.Duurzaam en betrouwbaar materiaal heeft uitstekende prestaties en vereist geen speciale zorg.
glasvezel
thermoplast
 • Vezelcementplaten. Het materiaal is gebaseerd op cement en kwartszand en bevat speciale, faciliterende additieven. In het productieproces moeten ze worden bekleed met keramiek of polymeren voor een meer esthetisch uiterlijk van de panelen. Vezelcementplaten hebben een groot aantal kleuren en een verscheidenheid aan texturen in hun palet. Ze hebben een uitstekende geluidsisolatie en veroorzaken geen problemen tijdens het gebruik. Een antistatische coating wordt aangebracht over de elementen.
 • Houten platen. De panelen zijn gemaakt van hout en worden tijdens het productieproces behandeld met waterafstotende en antiseptische verbindingen. Hierdoor wordt de levensduur van het materiaal aanzienlijk verlengd. Om de sterkte van het hout te verhogen wordt gedrukt. Het materiaal is milieuvriendelijk, heeft een laag gewicht. Zeer geschikt voor geluidsisolatie en hittebehoud in de kamer, bestand tegen extreme temperaturen.

Uit de negatieve aspecten kan worden opgemerkt dat de panelen van hout goed verlicht zijn,in staat om vocht te absorberen - het heeft een nadelig effect op het oppervlak. Het materiaal heeft een vrij hoge prijs.

vezelcement
hout
 • Metalen platen. De basis van dergelijke panelen zijn platen van aluminium en gegalvaniseerd staal. De buitenzijde heeft een polymeercoating, waardoor het materiaal bestand is tegen corrosieve processen. In geval van schade bestaat echter het risico van roest. De platen zijn brandveilig, absorberen geen vocht, zeer duurzaam. Bovendien zijn ze ondanks hun aanzienlijke gewicht eenvoudig te installeren en kunnen de panelen lang meegaan. Ze zijn bestand tegen ernstige temperatuurschommelingen en vereisen geen specifieke zorg. Onder de nadelen kan het gebrek aan weerstand tegen externe mechanische spanning worden opgemerkt. In het geval van plaatvervorming zal het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om het terug te brengen naar zijn vroegere vorm. In de zomer is de kamer misschien niet zo comfortabel vanwege het vermogen van metalen platen om op te warmen in de zon.
 • Cement spaanplaten. Platen van dergelijk materiaal zijn niet belastend voor de wanden. DSP's kunnen worden gebruikt als bekisting, omdat ze niet onderhevig zijn aan vervorming.
metaal
DSP
 • Platen OSB. Deze panelen bestaan ​​uit naaldhouthoutspaanders. Ze zijn milieuvriendelijk en hebben een hoge sterkte. In de samenstelling zit was, waardoor het materiaal perfect vocht afstoot, bestand is tegen ongunstige klimatologische omstandigheden.
 • Basaltplaten. Dergelijk materiaal bestaat uit geperste minerale vezels verbonden door een speciale lijm. Het gebruik van basaltplaten is absoluut veilig - ze kunnen worden gebruikt bij het werken met elke kamer, inclusief kinderen en sociaal. Borden zijn lichtgewicht, brandveilig, hebben uitstekende geluidsisolatie en thermische isolatie-eigenschappen. Ze zijn bestand tegen mechanische belasting en vocht. Panelen kunnen eenvoudig op een ander type oppervlak worden gemonteerd, zonder dat ze moeten worden uitgelijnd. Een van de tekortkomingen is de installatie met een speciale lijm en een vrij hoge prijs voor het materiaal.
OSB-platen
bazalt
 • Samengestelde platen. Het gebruik van dergelijke platen wordt steeds populairder bij consumenten. Ze hebben een breed palet waarmee u de meest originele ontwerpoplossingen kunt realiseren.

De platen kunnen worden gemaakt van gegalvaniseerd staal, aluminium, graniet, vezelcement en metaal met toevoeging van steenslag. Ze zijn niet gestratificeerd en hebben een uitstekend anti-corrosie effect.

van aluminium
met steenkruimel

ontwerp

Opties voor het decoreren van gebouwen. Met behulp van gevelplaten is het echter mogelijk om het uiterlijk van het huis volledig te veranderen, waardoor het origineel, modern en uniek is. Materialen worden in een breed bereik gepresenteerd, waarmee u verschillende oplossingen voor afwerking kunt bedenken.

Gevelplaten voor baksteen, gips of steen kunnen de constructie effectief transformeren met minimale tijd en moeite. Uiteraard zal het werk veel goedkoper zijn dan het afwerken van natuurlijk materiaal.

Om een ​​ongebruikelijk ontwerp te creëren, kiezen consumenten vaak voor terracotta-kleistegels. De kleur hangt af van de rotsen van de klei in de compositie en kan variëren van beige tot donkerbruin.

Overzicht fabrikanten

Op de moderne markt staan ​​platen van zowel binnenlandse als buitenlandse fabrikanten. Experts raden aan om hun voorkeur te geven aan vertrouwde bedrijven die hun merk hebben bevestigd met talloze positieve recensies van klanten.

Consumenten merken de goede kwaliteit van gevelpanelen geproduceerd door bedrijven. Alta-profil, Fineber, Wandestein, Vinylit en andere bekende bedrijven. Bovendien mogen we niet vergeten dat uitstekende prestaties van een materiaal met een te lage prijs niet kunnen worden verwacht. Daarom wordt aanbevolen alle nuances te bestuderen en de aankoop te plannen, op basis van de reeks noodzakelijke kenmerken, externe aantrekkelijkheid en prijs van het product.

ALTA-profil
Fineber
Vinylit

Hoe te kiezen?

Voordat u gevelplaten koopt, moet u letten op parameters zoals de sterkte van het product, het gemak van de installatie, het gewicht dat geen extra belasting op de structuur van de framekamer creëert. Je moet ook rekening houden met de ecologische zuiverheid en niet-toxiciteit van materialen. Ze moeten bestand zijn tegen agressieve invloeden van buitenaf, het uiterlijk van schimmels en schimmels, en ernstige temperatuurschommelingen.

Het belangrijke punt is de prijs van het product. De ideale optie is om producten te kopen die aanvaardbare kosten, het gewenste uiterlijk en de nodige set functies en functies combineren.

Ontwerpopties

Ondanks het feit dat platen voor gevels zijn onderverdeeld in vele soorten, heeft hun installatie voor het grootste deel veel identieke momenten.Ze hebben een apparaat volgens het principe van geventileerde gevels, hoewel verschillende elementen kunnen worden gebruikt voor bevestigingsmiddelen. Eerst moet u een raster met profielen installeren waarop de platen zelf worden gemonteerd.

In het proces van afwerking, indien nodig, kunt u de isolatie en geluidsisolatie van de kamer doen. Omdat de gevel wordt geventileerd, vormt deze geen condensaat, wat helpt om veel onaangename problemen tijdens het gebruik te voorkomen.

Bij gebruik van gevelpanelen om het gebouw buiten af ​​te dekken, kunt u een speciale kleefstofsamenstelling gebruiken. Het is echter aangewezen om het niet toe te passen met alle soorten materiaal en niet op alle soorten gebouwen.

Aanbevelingen voor werk

Gevelpanelen moeten van onder naar boven in de richting worden geïnstalleerd. De groef en de tong worden gebruikt voor hun koppeling en de bevestiging gebeurt met zelftappende schroeven.

Omdat de facing niet alleen een decoratieve, maar ook een beschermende functie is, wordt het niet aanbevolen om er te veel op te slaan. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat, naast de aanschaf van platen, extra financiële kosten vereist zijn bij het kopen van bevestigingsmiddelen. Ze moeten in hetzelfde kleurenschema als de platen worden geverfd.

Materiaal moet niet worden gekozen, vertrouwend alleen op hun uiterlijk qua uiterlijk. Het loont de moeite de prestatiekenmerken van het product te bestuderen.

Deskundigen adviseren niet om de installatie van geveltegels met hun eigen handen te doen zonder ervaring met vergelijkbaar werk - het is beter om zich te wenden tot professionals die geen fouten zullen maken in de installatie, en ook de noodzakelijke vereisten voor bediening zullen uitleggen, en dan zal een goed gelegde vloer de consument vele jaren tevreden stellen.

Prachtige voorbeelden aan de buitenkant

Het ontwerp van de gevels van het huis wanneer u de bekledingsplaten maakt, kan worden gevarieerd. Heldere en mooie voorbeelden van werk zijn aan de foto's gehecht.

In de gevel van de gevel werden tegels voor baksteen en gips gebruikt. Volgens het idee van de ontwerper wordt het onderste gedeelte in donkere tinten gemaakt en passeert de grens tussen de platen van verschillende typen op hetzelfde niveau als de grens tussen de verdiepingen.

Vezelcement gevelplaten worden gebruikt voor het ontwerp. Ze zijn bestand tegen vervuiling, vereisen geen speciale zorg en worden gereinigd met gewone regen.

Deze foto toont de scharnierende geventileerde gevel van het gebouw. Bekleding wordt gemaakt met vezelcementplaten.

Hier is de voortegel van porselein. Het is gemaakt van steen en geeft het gebouw een sierlijke en kostbare uitstraling.

Het proces van het installeren van een polyfacade, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer