Metalen frontplaten: types en hun kenmerken

 Metalen frontplaten: types en hun kenmerken

De bouwmarkt is gevuld met een verscheidenheid aan verschillende materialen die worden gebruikt voor het bekleden van gevels van verschillende gebouwen en constructies. Dit is een klassieke pleister, en baksteen of steen, en een speciale geveltegel, maar de meest voorkomende versie van stalen panelen voor de gevel. Dergelijke ontwerpen worden vaak "zijsporen" genoemd.

Functies en voordelen

De meest gebruikte gevelpanelen die werden ontvangen tijdens de bouw van commercieel onroerend goed: diverse kantoorgebouwen, zakelijke centra en winkels en magazijnen.Meer en vaker worden dergelijke panelen echter gebruikt bij de decoratie van de gevel van particuliere woongebouwen en zelfs hoogbouw.

Een dergelijk bouwmateriaal bestaat uit twee metaalplaten, waartussen zich een minerale vulstof bevindt. Van bovenaf is het metaal bedekt met een beschermende coating, waardoor het zijn oorspronkelijke uiterlijk en kenmerken langer kan behouden.

De vulstof en het type fusie van het gebruikte metaal kan variëren, afhankelijk van de fabrikant.

De voordelen van deze metalen structuren omvatten het volgende:

 • laag gewicht met verhoogde sterkte en duurzaamheid, die de belasting op de fundering van het huis minimaliseert;
 • eenvoudige installatie en onderhoud;
 • het materiaal is niet onderhevig aan verbranding en daarom veiliger dan plastic of hout;
 • bestendigheid tegen agressieve media en mechanische schade.

Met al zijn positieve eigenschappen hebben dergelijke wandpanelen nog steeds twee belangrijke nadelen:

 • de noodzaak om een ​​groot aantal verschillende fractionele elementen en speciale uitrusting voor het snijden op metaal te kopen;
 • de noodzaak om het muuroppervlak extra te isoleren voordat de constructie wordt gemonteerd.

Een dergelijke voering wordt zowel gebruikt voor het afdekken van nieuwe als voor de reconstructie van oude gebouwen, wat het mogelijk maakt om ze een moderne, aantrekkelijke uitstraling te geven. Dankzij de panelen is de isolatie verbeterd, omdat ze een soort akoestische buffer creëren. Met behulp van dit materiaal kunt u de gevel egaliseren en meer geventileerd maken.

types

Metalen panelen hebben een gemiddelde dikte van 0,55 mm. Ze zijn waterbestendig en brandveilig. De mate van schokbestendigheid is 50 kg / cm, en de buigsterkte is 118 MPa. De classificatie van panelen is gebaseerd op hun uiterlijk of op het gebruikte metaal. Afhankelijk van het uiterlijk van het paneel kan hout, steen of metselwerk worden nagemaakt. Profielen kunnen gegolfd, glad, geperforeerd of verschillend reliëf op de rand zijn.

Voor de productie van gevelplaten kunnen verschillende soorten metalen en verschillende manieren van verwerking worden gebruikt.

Gegalvaniseerd staal

Fabrikanten van metalen tegels produceren ook gegalvaniseerde stalen panelen gecoat met polyester. Glad, gegroefd of van een patroon voorzien - ze hebben allemaal een vergrendelingsverbinding en zijn eenvoudig te installeren.De dikte van gegalvaniseerd metaal is 0,5-0,7 mm, en de coating beschermt niet alleen het materiaal, maar biedt u ook de mogelijkheid om het product een verscheidenheid aan kleuren en texturen te geven. Dergelijk materiaal is het meest veelzijdig en wordt gebruikt bij het bekijken van gevels, variërend van land- en landhuizen tot aan handelspaviljoens en sportcentra. De lengte van dergelijke panelen kan 5-6 meter bereiken en wordt in de fabriek besteld. Je kunt ze zowel horizontaal als verticaal monteren. De panelen zijn lichtgewicht, duurzaam en zuinig.

Helaas zijn dergelijke structuren vanwege de lichtheid onderhevig aan vervorming, evenals statische elektriciteit accumuleren en vereisen extra thermische isolatie.

Roestvrij staal

Roestvast staal is een ander populair gevelbekledingsmateriaal. Bedekt met een laag oxide "roestvrij staal" vereist geen extra coating met verschillende beschermende middelen. Met de juiste kwaliteit zijn dergelijke stalen panelen duurzaam, hebben een laag gewicht en zijn zeer gemakkelijk te reinigen, ondanks hun nogal hoge prijs. Net als gegalvaniseerde stalen bekleding, vereist roestvrij staal thermische isolatie en accumuleert statische elektriciteit, maar het is beter bestand tegen corrosie.

aluminium

Aluminium panelen worden ook composiet genoemd.Hun totale dikte is niet groter dan 6 mm en de lengte is 6 m. Van bovenaf kan het metaal worden bedekt met een oxidefilm, die het materiaal zal beschermen en het verschillende tinten zal geven. Met deze film kun je een spiegeleffect krijgen, een houten of stenen oppervlak imiteren.

Een afzonderlijk type geïsoleerde composiet meerlagige panelen van aluminium, genaamd "Alucobond." Tussen de vellen duurzaam metaal bevindt zich ofwel een synthetisch polymeer ofwel polyethyleen geschuimd onder hoge druk. Dergelijk materiaal beschermt de gevel op betrouwbare wijze tegen vocht en mechanische beschadiging en laat u bijna elk ontwerpidee tot leven brengen door het feit dat het gemakkelijk buigt en de nodige vorm aanneemt.

Anders dan gegalvaniseerd en roestvrij staal, accumuleert aluminium geen statische elektriciteit en hoeft er geen thermische isolatie te worden geïnstalleerd. Het is echter een duurder en minder duurzaam facingmateriaal.

Andere soorten metalen

Naast staal en aluminium kunnen ook metalen platen worden gemaakt van andere materialen en legeringen: messing, koper en zelfs brons. Dergelijke panelen zijn bedekt met glanzende of matte vernis en geïnstalleerd met verborgen bevestigingsmiddelen.Binnenin zijn dergelijke constructies gepleisterd met geluidabsorberend materiaal om het gerinkel tijdens mechanische belasting te elimineren. Ze zijn duurzaam, eenvoudig te installeren en te demonteren. Dergelijke panelen worden niet alleen gebruikt voor het bekleden van gevels, maar ook voor interieurdecoratie.

messing
koperen

Met polymeer bedekt

De basis van dergelijke panelen is aluminium of gegalvaniseerd staal, waarop een beschermende coating van polymeren is aangebracht. De dikte van dergelijke metalen panelen is ongeveer 0,56 mm. Ze zijn glad, gegolfd of geperforeerd. Dergelijke panelen zijn vocht- en vorstbestendig, hebben een goede geluidsisolatie en zijn ook gemakkelijk te installeren. Voor installatie is het noodzakelijk om de gevel voor te verwarmen of een duurder sandwichpaneel te gebruiken. Om een ​​dergelijke bekleding gedurende lange tijd te kunnen dienen, is het noodzakelijk om de bekleding van hout of aluminium profielen op de juiste wijze te monteren.

cermet

Dergelijke panelen zijn stalen platen die bedekt zijn met glasachtig email. Emaille geeft een hoge weerstand tegen agressieve omgevingen, hoge stijfheid en duurzaamheid. Dergelijke structuren worden het vaakst gebruikt bij de aanleg van vervoersinfrastructuur: verschillende tunnels, kruispunten en stations.Tegenwoordig wordt dit materiaal echter steeds meer gebruikt voor de bekleding van gevels van gewone woongebouwen. Hun dikte is 200 mm, het materiaal is niet-brandbaar, bestand tegen temperatuurdalingen van -60 graden tot +800. Producten gemaakt van dit materiaal zijn gemakkelijk te onderhouden en dienen al meer dan 50 jaar.

ontwerp

Naast de verschillen in het materiaal waaruit de gevelpanelen zijn gemaakt, kunnen ze variëren in oppervlaktereliëf.

 • Smooth. Conventionele stalen panelen, die alleen in kleur verschillen. Ze kunnen een houtachtige tekening herhalen, één grote afbeelding maken van fragmenten of worden bedekt met glans, waardoor een spiegeleffect ontstaat.
 • Corrugated. Gebogen soft-wave of hard hoekige uitsteeksels.
gegolfd
glad
 • Geperforeerd. Er zijn verschillende patronen: van geometrische tot individuele op maat gemaakte ornamenten. In het donker lieten dergelijke panelen het licht uit het gebouw ontsnappen en creëerden ze een bizar beeld, waarin allerlei ideeën van ontwerpers werden belichaamd.
 • Met extra decoratieve ribben. Afhankelijk van de afstand tussen deze ribben, kunt u de gevel visueel uitzetten of hoger maken.
met decoratieve ribben
geperforeerd

Gebruik bij het afwerken van industriële en openbare plaatsen in de regel cassettepanelen.

Dergelijke panelen zijn van verschillende typen.

 • cassettes - de volumepanelen bestaande uit een aluminiumplaat of staal met een polymere afstoffen. Een dergelijke cassette heeft een bocht langs de randen en wordt niet alleen gemaakt in fabrieken, maar ook rechtstreeks op bouwplaatsen vanwege de eenvoud van het ontwerp. Meestal hebben een vierkante vorm en een glad oppervlak.
 • lineair - langwerpige panelen voor buiten- en binnenhuisdecoratie. Vanwege dit ontwerp is de gevel gemonteerd met een minimum aantal openingen aan de verbindingen of zonder gaten. Lineaire ontwerpen lijken op lange cassettes, maar kunnen een geperforeerd of 3D-oppervlak hebben.

Met alle verscheidenheid aan materialen worden de meeste gevels geconfronteerd met sandwichpanelen gemaakt van verschillende lagen van verschillende materialen. De eenvoudigste producten hebben drie lagen: twee tegenover elkaar (metaal, houten plaat of andere materialen) en één laag vulstof (meestal is het warmte-isolatie).

lineair
cassettes

Afmetingen en andere specificaties

De gemiddelde afmetingen van de stalen gevelpanelen zijn als volgt:

 • de dikte van het metaal varieert van 0,48 mm tot 0,65 mm;
 • de lengte van de langste panelen (lineair) kan oplopen tot 6 m, maar gemiddeld varieert de lengte van de panelen van 2 tot 3 m;
 • de breedte varieert meestal van 200-250 mm, maar u kunt een zijspoor bestellen van afzonderlijke formaten - tot 300 mm (de grote breedte van het product vergroot echter het risico op vervorming tijdens transport en installatie)
 • het gewicht van een vierkante meter van een dergelijke bekleding weegt gemiddeld van 2 tot 3,5 kg.

Omdat de panelen afzonderlijk worden verkocht, is het noodzakelijk om duidelijk te begrijpen hoeveel materiaal nodig is voor het werk.

Alle berekeningen worden altijd afgerond en voor beginners is het beter om meerdere extra panelen te kopen voor het geval de eerste pogingen mislukken.

Overzicht fabrikanten

De productie van metalen panelen kan zowel handmatig (direct bij de faciliteit) als professioneel (bij grote fabrieken) zijn. Producten van buitenlandse leveranciers worden vertegenwoordigd door verschillende bedrijven, waaronder verschillende merken die de beste beoordelingen hebben ontvangen: Finse metalen platen van het merk Ruukki (op de bouwmarkt voor meer dan 50 jaar), Amerikaanse zijdebeplanting van het bedrijf Alcoavoornamelijk gemaakt van aluminium, evenals het Brits-Nederlandse merk Corus-groep.

Onder binnenlandse fabrikanten kan worden aangewezen gevelplaten merk Grand lijn. De productie van de Lipetsk-sectie van de buigapparatuur en het INSI-bedrijf is breed vertegenwoordigd op de markt. Evenals positieve feedback van klanten ontvangen producten van de plant. "Severstal". Het belangrijkste verschil tussen Russische fabrikanten is dat binnenlandse producten met dezelfde kwaliteit een lagere prijs hebben dan buitenlandse. Dit verschil is te wijten aan het ontbreken van transportkosten.

Installatie-aanbevelingen

Om de gevel van een gebouw te fineren, is het noodzakelijk om consequent de volgende stadia van het werk uit te voeren.

Voorbereidende werkzaamheden

Deze fase omvat het reinigen van het hele buitenoppervlak van het gebouw van puin en oude coatings, het ontmantelen van alle vreemde voorwerpen (luiken, goten, antennes). Bovendien is het noodzakelijk om eventuele gebreken aan de muren te verwijderen, alle spaanders en onregelmatigheden in het beton te verwijderen, het hout te verwerken tegen rotten.

het merken

Met behulp van een perforator worden op plaatsen gemarkeerd met markeringen speciale gaten geboord.De opmaak is beter om helder onuitwisbaar materiaal te maken, zodat in geval van veranderende weersomstandigheden dit niet opnieuw hoeft te beginnen.

latten

In dit stadium is de constructie van het frame van houten latten of metalen profielen. Isolatie is zo gekozen dat deze niet dikker is dan de kist en past precies in de resulterende "honingraat". Het isolatiemateriaal wordt van onderaf tot aan het afgewerkte krat geplaatst of rechtstreeks op het oppervlak van de muur gelijmd.

Het is belangrijk om alleen droge isolatie te gebruiken, omdat het vocht dat zich onder het gemonteerde paneel verzamelt, het kan vernietigen.

Bovenop de isolatielaag zit een waterdichte film, die voorkomt dat water de reeds geïnstalleerde panelen binnendringt.

montage

Meestal begint het proces met de bevestiging van fractionele elementen: begin-, hoek- en eindstroken. Vervolgens worden de wandsecties naast het raam en de deuropeningen geconfronteerd. In het geval van het gebruik van de afwerkingsstaaf worden dergelijke elementen daarentegen in de laatste plaats geplaatst.

Nadat u de fractional hebt geïnstalleerd, kunt u overgaan tot de installatie van de resterende lamellen, te beginnen vanaf het gedeelte linksonder van de muur. De elementen zijn met schroeven of speciale ingebouwde sloten met elkaar verbonden en u kunt de bestaande slotbevestiging ook met extra schroeven versterken. Nadat het tegenovergestelde is voltooid, worden alle verwijderde elementen teruggebracht naar de plaats: hellingen, afvoeren, luiken enzovoort.

Over het algemeen wordt alle afwerking van de gevel, waarin metalen panelen worden gebruikt, uitgevoerd volgens een eenvoudig algoritme - u kunt niet bang zijn om duurzaam materiaal te bederven en te vervormen.

Panelen - een redelijk economische oplossing voor een privé- of vakantieverblijf, en het resultaat zal vele jaren plezierig zijn.

Raadpleeg de volgende video voor meer informatie over het koppelen van het paneelsysteem.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer