Wat is het verschil tussen een balkon en een loggia?

Modern stadsappartement is moeilijk voorstelbaar zonder balkon of loggia. Dus wat is het verschil tussen een balkon en een loggia? Wat te verkiezen, hoe deze extra ruimte correct en met maximaal voordeel te gebruiken?

definitie

Beide hierboven genoemde kamers zijn niet verwarmd met centrale verwarming en zijn daarom niet residentieel en hebben de functie van nutsruimten. Een andere belangrijke functie, volgens brandpreventiemaatregelen, is de belangrijkste vluchtroute in geval van brand.

De belangrijkste ontwerpkenmerken zijn duidelijk beschreven in het SNiP - het systeem van voorschriften en regels: op basis van deze documenten kunt u de kenmerken van ontwerp, constructie en enkele juridische problemen duidelijk identificeren.

Een balkon is een structuur die zich buiten de gevel van het gebouw bevindt. In feite is dit een platform met een reling, het bevindt zich in de regel niet hoger dan het niveau van de vloer van de kamer en wordt noodzakelijkerwijs versterkt door balken die uitsteken uit de muur. In tegenstelling tot het balkon bevindt de loggia zich in het gebouw, in de meeste gevallen is deze omringd door drie muren. Door zijn ontwerp is de loggia één geheel met de kamer waaraan hij grenst.

Wat is het verschil?

Naast de kenmerken van de structuren, is het noodzakelijk om rekening te houden met de mogelijkheden van deze kamers in het functioneel plan. Het balkon heeft een lager draagvermogen, omdat de plaat, die het grootste deel is, alleen wordt vastgezet vanaf de zijkant naast de ingang. Dit hangt samen met het onvermogen om de constructie aanzienlijk te laden om ongelukken te voorkomen.

8 foto

In tegenstelling tot een balkon, rust een loggia op steunende of half-hellende muren. De diepte van de loggia wordt meestal bepaald door de behoefte aan natuurlijk daglicht in de ruimte waar deze zich bevindt en is afhankelijk van een groot aantal factoren, waaronder de locatie van het huis ten opzichte van de windstreken. Een ander verschil tussen een balkon en een loggia is de aanwezigheid van een dak dat zowel de vloer van de loggia op de verdieping erboven als het dak van het huis kan bedienen.

Loggia omvat een grote variabiliteit in lay-out, decoratie, herontwikkeling, isolatie. Het kan veilig meubilair rangschikken, partities en zware ramen met dubbele beglazing installeren zonder het risico van instorten.

Verschillen in deze kamers bestaan ​​ook in omvang en het balkon is altijd veel kleiner, omdat een groot gebied gevaarlijk kan zijn, niet alleen voor de structuur zelf, maar ook voor het huis als geheel. Dat is de reden waarom ongeautoriseerde verlengingen van de balkons niet legaal zijn en worden bestraft met een boete van maximaal 300 duizend roebel. De berekening van de grootte van de loggia hangt af van vele factoren, waaronder de architecturale kenmerken van een bepaalde structuur. In dit geval, als we het hebben over typisch gebouw, zijn er typische standaardmaten. Voor een balkon is de afmeting 327,5 cm lang en 80 cm diep, en de lengte van een typische loggia is 290 cm.

Momenteel is er een symbiose van de beschreven structuren, de zogenaamde balkonloggia, het kenmerk ervan is de combinatie van karakteristieken die inherent zijn aan deze kamers, een deel van de hoofdplaat is drager, en een deel staat voor de gevel van het gebouw, hierdoor wordt het ontwerp veiliger en handiger in gebruik .

Speciale functies

Balkons en loggia's in nieuwe gebouwen verschillen zeker van vergelijkbare kamers in de gebouwen van het oude fonds, inclusief de eerder beschreven balkonloggia die alleen in nieuwbouw kan worden geïmplementeerd. Op dit moment zijn architecten en aannemers niet langer beperkt tot typische maten en vormen, en je kunt balkons vinden variërend in grootte van 2,5 tot 23 vierkante meter. m. Balkons en loggia's kunnen zich zowel in een van de gebouwen van het appartement bevinden als in totaal, en hoeven niet noodzakelijk van hetzelfde type te zijn.

Zeer vaak worden balkons en loggia's in nieuwe gebouwen initieel geglazuurd, dit creëert een gevoel voor de integriteit van de gehele constructie, een zekere esthetische en architecturale volledigheid.

Uiteraard zijn balkons aanwezig in privéwoningen. Het is vermeldenswaard dat het in privéhuizen is dat ze een meer esthetische rol spelen en een extra constructie vormen. Maar tegelijkertijd zal het balkon een geweldige uitweg zijn als het huis geen rustruimte heeft om zich terug te trekken. Hier kunt u een gezellige rieten stoel, een kleine tafel plaatsen, potten met groen hangen en ontspannen van de drukte van het dagelijks leven.

7 foto

Bij het plannen van een balkon in een privé-huis, is het noodzakelijk om rekening te houden met factoren zoals het structurele kenmerk van het gebouw, soms is de constructie van het balkon zeer winstgevend, het kan bijvoorbeeld de rol van een dak voor een veranda vervullen. Vergeet ook niet de brandveiligheid, vooral met een groot deel van het gebouw en de aanwezigheid van een klein aantal trappen. Maar het is noodzakelijk om rekening te houden met de aanzienlijke kosten van het bouwen van balkonstructuren, evenals de complexiteit van deze werken.

Zelfs kleine fouten in berekeningen kunnen leiden tot onomkeerbare en zelfs fatale resultaten.

Een ander kenmerk van het balkon in het huis is een verandering in het microklimaat van de kamer. De aanwezigheid van een balkoneenheid met een deur is één van de oorzaken van warmteverlies, en met dit feit moet rekening worden gehouden bij het selecteren van een ontwerp. Daarnaast is het noodzakelijk om de juiste locatie van het balkon te kiezen, omdat niemand wil ontspannen op het balkon, van waaruit u de snelweg of de achtertuin van een landelijke supermarkt kunt zien.

Soorten balkon

Een paar woorden over wat de balkons zijn. Dus, balkons kunnen verschillen in de manier waarop ze zijn gerangschikt of geconstrueerd, evenals in de manier van beglazing.

De hoofdtypen op het apparaat kunnen worden toegeschreven aan de console, op de steunen, toegevoegde, bevestigde en hangende balkons. Meestal zijn balkons van het cantilevertype te vinden in gebouwen uit de twintigste eeuw, waar de retentie van de balkonplaat wordt uitgevoerd met behulp van speciale consoles, die in de dragende muren van het gebouw zijn bevestigd. Soms werd hun rol uitgevoerd door de zogenaamde cantileverplaat, versterkt tussen de verdiepingen van het gebouw.

Een zeer interessant zicht op de balkons zijn ontwerpen op palen die in de grond zijn verzonken. Met een dergelijke inrichting kan het oppervlak van het balkon aanzienlijk worden vergroot en kunnen extra decoratieve elementen, zoals kolommen, worden gecreëerd.

Nadeel van dit apparaat is het onvermogen om een ​​dergelijk balkon boven de tweede verdieping te plaatsen, vanwege het risico van ongelijke verzakking van de fundering, scheefstand en het instorten van het balkon.

Het meer moderne en perfecte type zijn zijbalkons, met speciale zijsteunen. Om de belasting op het balkongebied te verminderen, is het ook mogelijk om de voorplaat van het rek te installeren. In de bijgevoegde balkons worden ook twee soorten bevestigingsmiddelen gebruikt, dit is de basisconsole en de voorste rekken. En in de scharnierende balkons worden bevestigingsmiddelen uitgevoerd door speciale metalen constructies, waaraan de hoofdbalk van het balkon is opgehangen.

Iets apart is het zogenaamde Franse balkon, dat meer een decoratief element is dan een balkon in de volle zin van het woord. Het Franse balkon heeft bijna geen ruimte, de breedte overschrijdt zelden de grootte van de voeten van een volwassene, dergelijke balkons zijn voorwaardelijk extern. Hekken zijn van oudsher metaal, vaak bewerkt, en geven het hele gebouw een zekere charme.

Staand op een dergelijk balkon kunt u genieten van het uitzicht rondom, een kopje koffie drinken, maar niet meer.

Als we het hebben over beglazing van balkons, dan is het niet alleen de bescherming tegen klimaat- en weersomstandigheden die ertoe doet, maar ook een bepaald uiterlijk en de volledigheid van het ontwerp van het gebouw. Er zijn veel soorten beglazing, deze zijn afhankelijk van het ontwerp en het materiaal dat in het werk wordt gebruikt. Maar het is mogelijk om twee hoofdtypes te onderscheiden: koud en warm.

Wanneer koude ramen meestal lichte ramen gebruiken. Dit type beglazing wordt gebruikt als het nodig is om het balkon te sluiten tegen vuil, regen en sneeuw. De voordelen van dit type beglazing zijn de relatieve goedkoop- heid, installatiegemak, laag gewicht ontwerp.

De hoofdminus is nodig om het bijna complete gebrek aan isolatie toe te schrijven, de luchttemperatuur in zo'n ruimte zal slechts 2-3 graden verschillen van de buitenkant.

Voor de warme beglazing worden dubbele en driedubbele beglazing gebruikt. Dit type beglazing is momenteel het meest gevraagd, met dit type beglazing kan de meest volledige en functionele ruimte worden ingericht. De belangrijkste voordelen van dit type beglazing zijn het bieden van de meest comfortabele temperatuur voor een persoon in verschillende seizoenen (mits volledige decoratie en isolatie van het balkon), een hoog niveau van geluidsisolatie en esthetisch ontwerp.

Het belangrijkste nadeel is het aanzienlijke gewicht van de constructie, respectievelijk, dit type beglazing past meer voor loggia's en terrassen.

Typen loggia's

Classificatie van loggia's door het type beglazing verschilt niet van de classificatie van balkons, dus het is niet logisch hierop te focussen.En als we het hebben over de soorten loggia's, dan kunnen we stilstaan ​​bij enkele specifieke voorbeelden. Een van de meest interessante soorten loggia's zijn erkers. In de kern is de erker een deel van de woonruimte dat buiten het gevelvlak uitsteekt.

Het belangrijkste doel van de erker is om extra ruimte in de kamer te creëren, het verlichtingsniveau in de richting van de verhoging aan te passen, het interieur van het interieur en de algehele architecturale compositie van het gebouw te verrijken.

Voor het grootste deel zijn erkers eenvoudige en symmetrische geometrische vormen, zoals een halve cirkel, trapezium en driehoek. Ramen bevatten noodzakelijkerwijs zowel dragende als insluitende soorten constructies, hun wanden kunnen vensters hebben, een of meerdere, of een stevige beglazing hebben.

Ramen kunnen van verschillende lengte zijn, onderbroken, om te vormen met de balkons. Met al zijn voordelen, zorgt de aanwezigheid van een erker voor wat problemen bij het plannen van de ruimte, het inrichten van meubels en het ontwerpen met behulp van textiel. Maar met de juiste planning worden deze nadelen gemakkelijk voordelen en de aanwezigheid van een erker kan het belangrijkste hoogtepunt van de ruimte zijn..

Vanwege de goede verlichting is het mogelijk om daar een werkruimte te organiseren, bij afwezigheid van een aparte kinderkamer, een uitstekende speelruimte of recreatieruimte met comfortabel gestoffeerd meubilair en een tafel voor het drinken van thee kan blijken. Ook in de erker kunt u een kleine wintertuin uitrusten met sier- of nuttige planten. En houten panelen aan de muren en rieten meubels brengen bewoners van een stadsappartement over naar een landgoed.

We moeten ook de panoramische beglazing van de loggia vermelden. Dit type beglazing kan onherkenbaar de stijl van een bepaalde ruimte en de structuur als geheel veranderen. Het heeft natuurlijk geen zin om het te gebruiken als er een rijbaan naar buiten is of een tuin vol met auto's. Maar als de ramen kijken uit op het park, de baai, het prachtige panorama van de stad - dit is een andere zaak. En het heeft natuurlijk geen zin in dit type beglazing in het appartement, dat zich onder de 6-7 verdieping bevindt.

Overweeg de locatie van de vensters ten opzichte van de windstreken Als de ramen bijvoorbeeld naar het oosten liggen, kan de zon in de zomer te vervelend worden en als er een panoramische beglazing in het appartement is, kan het te benauwd en warm worden.Maar het westen en zuiden voor panoramische beglazing zijn gunstiger.

8 foto

Een ander voordeel van dit type beglazing is een visuele toename van de ruimte. Ook soortgelijke loggia's zien er modern en zeer stijlvol uit, verhogen respectievelijk het prestige van de ruimte. Natuurlijk is het noodzakelijk om te zeggen over de nadelen, de belangrijkste zijn de hoge kosten van het werk, de verslechtering van geluidsisolatie en de veiligheid.

Wat te kiezen?

Balkon of loggia? Bij het kiezen van de ene of de andere is het noodzakelijk om duidelijk te begrijpen hoe deze specifieke ruimte zal worden gebruikt. Als een complete ruimte, als opslag voor seizoensuitrusting of ruimte voor meditatie. In ieder geval is het absoluut noodzakelijk om het doel van de ruimte te bepalen, met de mogelijkheid en noodzaak van extra kosten voor de inrichting ervan.

Er is één belangrijk punt dat moet worden overwogen bij het kiezen, als u tenminste een minimale herontwikkeling plant, is het beter om een ​​loggia te kiezen, zij is het die later een volwaardige ruimte kan worden.

Originele ideeën

Momenteel kiezen een zeer groot aantal mensen hun hoofdverblijfplaats van de stad.Dit heeft ongetwijfeld vele voordelen, en een stadsappartement kan vaak comfortabel concurreren met een landhuis. Balkons en loggia's helpen om een ​​appartement zo comfortabel mogelijk te maken.

Heel vaak worden deze kamers gebruikt als een extra opslagplaats, in wezen een berging. Het gebruik van een balkon en een loggia als extra kast of kleedkamer is niet meer in de mode. Momenteel zijn er veel andere zeer interessante en praktische opties om deze kamer uit te rusten. Een klein appartement, waarin er niet genoeg leefruimte is, zal handiger worden als je een loggia met een kamer combineert en er een kantoor of werkplaats in organiseert, het is de plek waar de eigenaar van het huis kan werken zonder het huishouden af ​​te leiden.

Als de loggia grenst aan de keuken, kan deze worden omgezet in een prachtige groene eetkamer. Of het kan een gezellig boudoir worden met een prachtig uitzicht. En wat een prachtige fitnessruimte en sauna kan worden uitgerust met slechts 5 vierkante meter. En misschien is er in de metropool een gebrek aan groen en vrede, en is de wintertuin gewoon noodzakelijk, en in dit geval is de loggia onmisbaar.

Het is mogelijk om een ​​loggia interessant, ongewoon en met gebruik binnen te maken. Een paar bedden met geurige kruiden zullen bijvoorbeeld niet alleen de ogen plezieren, maar ook zorgen voor zeven vitamines.

Er zijn een paar regels die moeten worden gevolgd bij het maken van een loggia, maar deze regels zijn ook van toepassing op het ontwerp van het gebouw als geheel. Ten eerste moeten kleine ruimtes helder zijn, dit geldt voor zowel de oppervlakteafwerking als de interieuronderdelen. Ook moeten smalle en lange kamers niet volgestouwd zijn met meubels, het ideale zou zijn om meubels aan de randen van de kamer te plaatsen.

Glanzende oppervlakken en spiegels vergroten de ruimte visueel en een verticale strook op de muren verhoogt het plafond. Decoratieve roosters voegen ruimte toe aan charme.

Je moet in elk geval vertrouwen op je eigen smaak en het werk van professionals, en alleen in dit geval zal het resultaat vele jaren plezierig zijn.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer