Welke gordijnen om uit te kiezen op de loggia?

 Welke gordijnen om uit te kiezen op de loggia?

In de meeste huizen begonnen loggia's als extra kamers te functioneren. Een zeer belangrijk element voor het creëren van een gezellig interieur zijn gordijnen. De gastvrouw behandelt ramen met speciale schroom, omdat ze in deze kamer bijna het hele deel van de muur beslaan.

Speciale functies

Gordijnen voor loggia's hebben een aantal functies, omdat de raamopeningen die ze moeten sluiten aanzienlijk verschillen van die in andere kamers:

 1. Op de loggia's is het erg belangrijk dat de gordijnen niet interfereren met het veelvuldig openen en sluiten van vensters.
 2. Het is wenselijk om de keuze op modellen met bevestiging aan een frame te stoppen.De gordijnen bezetten dan niet de ruimte die zo belangrijk is voor een kleine loggia.
 3. Een kleine ruimte in de kamer geeft niet veel decoratie aan het interieur, dus de belangrijkste decoratieve functie is toegewezen aan de gordijnen. Tegelijkertijd moeten ze geen franjes zijn, om niet te veel ruimte in te nemen en niet om het interieur te "verzwaren".
 4. Als de loggia zich aan de noordkant van het huis bevindt, is het beter om de ramen te gordijnen met warme tinten doek, en als aan de zuidkant, dan moeten de gordijnen koude tonen hebben zodat de kamer niet opwarmt.
 5. Gordijnen op de loggia en in de volgende kamer of keuken moeten in stijl en kleur met elkaar worden gecombineerd.

Modellen, hun voor- en nadelen

Tegenwoordig bieden speciaalzaken een brede selectie van verschillende gordijnen voor vensters op de loggia's. Elk model heeft zijn positieve aspecten en kenmerken.

Uw keuze moet worden gestopt op die gordijnen die in harmonie zijn met andere elementen van het interieur en ook overeenkomen met het doel van de kamer.

Rolgordijnen

Dit type gordijnen is handig omdat hun lengte indien nodig kan worden aangepast - een duidelijk voordeel voor niet-standaard raamopeningen. Ze bestaan ​​uit een dichtgesneden weefsel, dat op een rol is gewikkeld.

Rolgordijnen zijn geschikt voor die ruimtes waarin de mate van verlichting erg belangrijk is. Zo'n model kan zowel maximale toegang tot licht als volledige bescherming tegen de zon bieden. Deze functie hangt niet alleen af ​​van de dichtheid van de stof, maar ook van het model.

Een variatie van rolluiken is het dag-nachtmodel. Het grootste deel van het ontwerp bestaat uit stroken van transparante en ondoorzichtige stof die kunnen worden gecombineerd of afgewisseld, terwijl het verlichtingsniveau wordt aangepast.

Romeinse gordijnen

In uitgeklapte toestand passen ze precies in het venster, wat belangrijk is voor een kleine loggia-ruimte. Om zonlicht de kamer binnen te laten komen de gordijnen op van de bodem en zijn ze gefixeerd. In deze positie lijken ze op luchtgordijn. Romeinse gordijnen kunnen worden gecombineerd met andere soorten gordijnen.

Er zijn veel variaties op het onderwerp van Romeinse gordijnen, omdat dit type constructie het gebruik van een stof van elke dichtheid en kleur mogelijk maakt. Modellen van Romeinse gordijnen gemaakt van monochromatisch licht doorschijnend weefsel of van dicht materiaal in een kleine bloem kunnen radicaal van elkaar verschillen.

Om deze reden kan dit type gordijn in elk interieur worden gebruikt.

blind

Blinds zijn van twee soorten: horizontaal, verticaal. En die en anderen kunnen worden toegepast op de ramen van de loggia.

horizontaal

Over de voordelen zijn vergelijkbaar met de Romeinse gordijnen. Ze zijn ook bevestigd aan de vleugel, waardoor het ongemak van openen en sluiten wordt geëlimineerd en er niet te veel ruimte in beslag wordt genomen. Bamboe en houten horizontale jaloezieën zijn bedekt met een speciaal gereedschap dat stof afstoot.

Ze kunnen worden gebruikt in een duet met gordijnen, dat wordt gecombineerd met het interieur van de aangrenzende kamer.

verticaal

Minder populair (in vergelijking met horizontaal), omdat ze meer ruimte innemen. Meestal worden ze gebruikt op loggias, waarbij het niet nodig is om vaak vensters te openen en te sluiten.

Blinds Geplooid

Qua uiterlijk lijken ze op horizontale jaloezieën, alleen de plooien worden niet gemaakt van afzonderlijke horizontale delen, maar van gegolfd weefsel. Worden gereguleerd, evenals hun andere "broers", door middel van een ketting of een koord.

Er zijn verschillende ontwerpen waarmee ze kunnen worden bevestigd aan niet-standaard vensters: driehoekig, halfrond of trapeziumvormig.

Oostenrijks en Frans

Deze gordijnen zien er erg mooi en luchtig uit (ondanks het gebruik van een grote hoeveelheid stof). Ze worden genaaid uit een enkel stuk stof, op verschillende plaatsen opgestikt. Met behulp van veters wordt de lengte van de gordijnen aangepast en wordt een mooi laken gecreëerd.

In de regel zijn Oostenrijkse gordijnen gemaakt van tule en Franse gordijnen zijn gemaakt van zijde met een bloemmotief. Zulke gordijnen worden vaak aangevuld door verschillende sierlijsten in de vorm van pony, vlechtwerk of strikken.

Het beste van alles is dat ze naar de ramen kijken in de lange, ruime loggia's.

Gordijnen en gordijnen

Vergeet niet de klassieke gordijnen en gordijnen. Om de toegang tot de ramen te vergemakkelijken, kunnen gordijnen worden verzameld met lambrequins. Ze laten niet alleen zonlicht doordringen, maar zullen ook een belangrijke decoratieve functie vervullen.

Voor ramen die bijna de hele hoogte van de muur beslaan, zijn gordijnen het meest succesvolle gordijntype.

Kleuren en prints

Bij het kiezen van gordijnen voor een loggia, is het wenselijk om eerst lichte (of zelfs transparante) modellen te overwegen. Perfect passende pasteltinten van olijf, perzik of beige.

Gordijnen met een bloemenprint zullen er goed uitzien op de ramen van de loggia (vooral als het een licht patroon op een lichte achtergrond is). De stijl en het kleurenschema van de gordijnen moeten overeenkomen met het interieur - zowel de loggia als de kamer waaraan deze grenst.

Tips om te kiezen

Bij het kiezen van gordijnen voor een loggia, zijn er verschillende factoren om te overwegen:

 1. Afspraakruimte. In elk huis kan een loggia verschillende functies vervullen - van een extra bijkeuken tot een studie.
 2. Area. Volumineuze gordijnen zijn niet geschikt voor een kleine kamer. In de regel is een loggia een kleine ruimte waar elke centimeter belangrijk is.
 3. De mate van verlichting. Het beste van alles, als de gordijnen op de loggia het daglicht maximaal zullen laten. Als de kamer wordt begrensd door de slaapkamer, valt direct zonlicht op de ramen, dan moeten de gordijnen comfort bieden.
 4. De algemene stijl van het huis. Het interieur van de loggia mag niet afsteken tegen de algemene stilistische oriëntatie van de binnenhuisinrichting van andere ruimtes. Het is belangrijk dat de gordijnen de kamer versieren, maar trek niet te veel aandacht aan.

Hoe doe je het zelf?

Soms is het maken van gordijnen met uw eigen handen de enige juiste beslissing als er niet-standaard vensters of origineel interieur op de loggia's staan.

Het gemakkelijkst om thuis te naaien zijn vouwgordijnen. Voor hen hebben ze nodig:

 • dikke stof;
 • houten latten voor plooien;
 • metalen ringen;
 • strip voor de onderkant van de gordijnen;
 • koord (als twee lengten en één breedte van toekomstige gordijnen);
 • Klittenband op de breedte van het product.

De snit van stof voor Romeinse gordijnen moet gelijk zijn aan de oppervlakte van de vensters plus 2 cm aan elke rand bij de naden. Eerst moet je zakken voor latten doorknippen en naaien. Markeer vervolgens met krijt of pinnen de plaats van de vouwen, knipper de randen. Hierna moet je een stuk klittenband naaien, de onderkant buigen en een dubbel stiksel naaien.

Wanneer de basis van de stof is voorbereid, kunt u een gewichtsbalk en latten invoegen. Langs de bovenrand bevinden zich de ringen waardoorheen het koord wordt getrokken. Het blijkt een echte Romeinse blind te zijn, die aan de raamvleugels kan worden bevestigd.

Voorbeelden van mooie beslissingen

De Franse gordijnen in Provençaalse stijl zien er heel gezellig uit met een kleine bloemenprint en een decor langs de onderkant. Laat de gordijnen het bovenste derde deel van het raam bezetten, en de rest zal instelbare geplooide jaloezieën met een lichte tint zijn.

Deze combinatie van gordijnen ziet er geweldig uit op houten ramen met frequente partities.

Voor elk interieur passen bamboe gordijnen, jaloezieën. Ze breken het directe zonlicht af, waardoor de ruimte wordt gevuld met zacht, aangenaam licht.

Effen gordijnen kunnen worden gecombineerd met luchtige tule met een interessant patroon. In dit geval neemt de tule de decoratieve functie over, en de rolluiken beschermen tegen fel zonlicht. Hef de gordijnen van de Romeinse strepen op in verticale strepen. Ze passen in zowel lichte als laconieke interieurs.

U kunt verschillende soorten gordijnen combineren, gemaakt in vergelijkbare kleuren. U kunt de gordijnen bijvoorbeeld over de volledige lengte van de raamopening met twee contrastkleuren bevestigen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer